Posted 29 юни 2011 - 22:33
Хубаво е, според мен, да направим разграничение м/у две ситуации:
-Ако вземем фестивали като, да кажем, Гластънбъри, Даунлоуд, Граспоп или например Зигет, Беникасим (Испания), има един във Франция на юг от Париж на Сена, не си спомням името - повечето са: с няколко дни, с няколко различни сцени, покриват широк спектър от силове или, ако е да кажем само чист метъл фест, покрива поне няколко подстилове. С други думи самата организация и структура на фестивала показва, че винаги се привличат групи, които могат да удовлетворят различните фенове и аз, хипотетично, дори и да не знам конкретните изпълнители, решавам, че няма начин да не участват поне няколко имена, които биха ме заинтересували. И ако съм с компания от няколко души, ако искам да изкарам няколко дни във фестивална атмосфера, всичко това води до извода, че ще си купя билети за такъв фестивал веднага щом ги пуснат, дори без да знам кой в крайна сметка ще участва (лично не бих го направил, просто давам пример)
- 4-5 групи, в една и съща вечер, не са фест. Опитът това да се маскира като фест, защото групите са разнородни, е нож с двойно острие - може не да привлече, а да отблъсне. Например на мен ми е смешно как ще сложиш Mike + The Mechanix на такъв концерт като Sofia Rocks, имайки предивд останалите групи. Такъв гювеч не може да накара феновете да си купуват от рано билети. Най-близко до фестивал в неговия истински смисъл стои според мен Spirit of Burgas и КРФ. При "Спирита" да кажем, че може да се предполага, че ще има музика за различните вкусове. Ние тук сме рок фенове, но аз знам хора с вкус към електронната музика, които всяка година ходят и ако ги питате през зимата, те са готови с решението си да идат до Бургас без ни най-малка идея какви диджеи ще има - просто знаят, че ще има за тях сцена. С Каварна, обаче, е друго. Има стремеж към профилиране - тазгодишните групи са, каквито и разлики да имат, общо взето от една насока в метъла (нарочно не казвам стил, да не го обръщаме на спор по тоя въпрос); имаше траш дни преди, дамски вечери и т.н. Т.е. трудно е да предвидиш, че ще има нещо за твоя вкус, и на сляпо да си вземеш отрано билет без да има обявено нищо.
Така че ранното купуване работи в три случая
а. Много широкоспектърен фестивал, тип Гластънбъри, с много стилове
б. Фестивал покриващ разнообразни групи и подстилове в рамките на един стил - да кажем голям метъл фест, където ще има и хеви, и траш, дет, блек, т.н.
в. Тяснопрофилиран фестивал, който привлича конкретна категория фенове, които така и не биха отишли на друг и те са по този начин "абонирани" за такъв профилиран. Не знам дал все още го има, но ще се пробвам да дам пример за това с Wave Gotic Treffen