Каварна Рок Фест 201115-17 юли 2011
Started by BeerMe, яну 20 2011 16:36
477 replies to this topic
Posted 06 април 2011 - 11:45
На мен, да ви кажа честно, нещата за Каварна не ми изглеждат на добре... Така като гледам и тази седмица няма да обявят нищо. Отиваме към средата на април вече. А като гледам медийните изяви на Цонко Цонев напоследък, си мисля, че в момента хич не се вълнува от фестивала. Не знам... Не е нормално да се обяви фестивал толкова късно. Хората започват масово вече да се преориентират към чуждестранни фестове с подобна на каварненската насоченост. Не ми е ясно само едно: не разбира ли Цонко Цонев, че колкото по-късно обяви участниците, толкова по-малко хора ще отидат в Каварна? Не е ли наясно, че това не е в него интерес?
I don't know how I managed it...
Posted 06 април 2011 - 12:11
Притесненията на OZZY ги споделям и аз,но ми се иска да вярвам в Цонко Цонев.Надявам се забавянето да си заслужава и отново да имаме един невероятен фестивал.
Posted 06 април 2011 - 12:13
Не ми е ясно само едно: не разбира ли Цонко Цонев, че колкото по-късно обяви участниците, толкова по-малко хора ще отидат в Каварна? Не е ли наясно, че това не е в него интерес?
Явно не,но едва ли само в него е причината.Самите организатори от миналата година Loud Concerts,ако не се лъжа са доста активни на музикалният пазар (концерти имам предвид),и канят доста изпълнители...,но за Каварна нищо?
Така че мисля че въпроса трябва да бъде отправен и към тях.Освен ако не са те

Posted 06 април 2011 - 13:19
Ozzy, on Apr 6 2011, 12:45, said:
Не ми е ясно само едно: не разбира ли Цонко Цонев, че колкото по-късно обяви участниците, толкова по-малко хора ще отидат в Каварна? Не е ли наясно, че това не е в него интерес?
It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!
Vanquish the pain
Posted 06 април 2011 - 13:25
Metal Heart, on Apr 6 2011, 14:19, said:
За мен обяснението е, че няма достатъчно потвърдили групи, които да обявят (тоест толкова, че да стане фестивал). Ако е така, все по-вероятно става през юли в Каварна да има концерт, а не фестивал, ако въобще има нещо. Искрено се надявам да ме опровергаят в най-скоро време.
Иначе, това, което казваш, ме навежда на две неща:
- като нямат групи за фест, за чий ще обявяват датите, които отново, както до сега са три дена?
- повтарям се, но все пак: а какво пречи преди седмица, две, месец, месец и половина да обявят групите, с които вече имат подписан договор, а на по-късен етап да съобщят и останалите? Та нима не е така на повечето фестивали в Европа? Да не би там да се обявява в последния възможен момент всичко накуп? Да не говорим, че когато се съобщават групите на няколко порции, се прави доста по-голяма реклама на съответния фестивал, отколкото когато се обявява всичко в последния момент.
Posted 06 април 2011 - 13:43
И аз смятам, че постепенното обявяване на участниците е за предпочитане, но никой не ни пита... Твърде е възможно плановете да са били фестивалът да е тридневен, както досега, а нещо около финансирането му да се е объркало (при скандалите с футболния клуб?). Каквото и да е, дано се оправи.
Vanquish the pain
Vanquish the pain
Posted 06 април 2011 - 13:46
На мачовете на Калиакра ходят от няколко десетки, до няколко стотин човека, които плащат вход от по 5-10 лева.
На фестивала, в зависимост от обявените групи, ходят от 3-4 до 12-15 хиляди човека, които плащат по 100 лева за тридневен билет. Да не говоря за това колко оставят в Каварна като нощувки, храна, пачанга и т.н.
И Той се занимава с футбол...
На фестивала, в зависимост от обявените групи, ходят от 3-4 до 12-15 хиляди човека, които плащат по 100 лева за тридневен билет. Да не говоря за това колко оставят в Каварна като нощувки, храна, пачанга и т.н.
И Той се занимава с футбол...

Posted 06 април 2011 - 14:55
На порции е най-добрият вариант за обявяване според мен, или поне един хедлайнер. За КРФ не ми е толкова спешно, защото така или иначе вече ще съм в България заради Priest, Saxon и Slade и това би било само вариант, при това ако има добри групи. За па-нови (модерни) групи е трудно да мечтаем, защото няма да си избият парите, затова според ще се заложи на нещо или по-старо, или на нещо вече познато. Няма да имам нищо против горе споменатите Motorhead и ако се добавят 8-9 групи към тях, пръснати на 2-3 дена и по 1-2 подгряващи български групи - ей го един много стабилен и приятен фестивал.
\m/
Posted 06 април 2011 - 15:27
Да, @Blackiel е прав. На порции е най-добре. Когато имаш солиден договор с групата - обяви я. Направи си реклама за феста през декември месец. След един месец ако знаеш нова - пак я кажи и спомени за гръмкото име през декември. Накрая направи една голяма с подробности за билети, къмпинг ....
Миналата година не отидох, но тази имам голямо желание - слънце, бирички, нездравословна храна и най-вече хубава музика с приятели. Кеф да ти е на душата.
Миналата година не отидох, но тази имам голямо желание - слънце, бирички, нездравословна храна и най-вече хубава музика с приятели. Кеф да ти е на душата.
Opeth (3), TSO (2), Roger Waters (4)
Posted 06 април 2011 - 18:01
Satyr, on Apr 6 2011, 18:49, said:
При мачовете се печели и от телевизионни права, както и от реклама.
Да се върнем на фестивала. Смятам, без изобщо да съм специалист разбира се, просто изказвам лично мнение, че той, за разлика от футболния отбор, е на печалба. Дори и това да не е така що се отнася до общината (демек парите, които е вложила за хонорари на групите, хотели, охрани и т.н. са повече от приходите от билети и спонсори), то като цяло в общината+жителите (хотели, квартири, заведения и т.н.) влизат повече пари, отколкото са разходите на общината за фестивала. Нещо, което с кирливия им отбор няма как да се случи.
Posted 07 април 2011 - 08:19
Поддържането на стадиона защо е във "футболната", а не в "концертната" ти сметка?
Ами, тогава за концертите да смятаме и поддържането на чистачи, кебапчийници, самодейни мърчандайзъри, паркинги, полянката за палатковия лагер и т. н. целогодишно, въпреки че се ползват активно само 3-5 дни в годината
Когато една община има футболен отбор и развива и културна дейност, не можем да разглеждаме нещата и да ги приравняваме на чисто търговска дейност, все едно "Калиакра" е изцяло частен комерсиален клуб и общината е изцяло частен комерсиален промоутър, който трябва да се издържа от това. Нещата са по-различни.
Фестивалът може да дава невиждан приход от туристи за Каварна, но го дава три дни в годината. Мачове има 30 дни в годината и то само редовните срещи от "А" група, като сложим Купа на България, приятелски и др. - стават и повече.
Не следя футболния скандал, но Цонко ми се струва, че е в центъра му. Хванал се е на хорото там и трябва да го играе докрай. Не може изведнъж да каже пред футболната общественост "Абе, каквото направих/казах досега - направих/казах го, но почакайте малко, че трябва да подготвям рок фестивал"

Ами, тогава за концертите да смятаме и поддържането на чистачи, кебапчийници, самодейни мърчандайзъри, паркинги, полянката за палатковия лагер и т. н. целогодишно, въпреки че се ползват активно само 3-5 дни в годината

Когато една община има футболен отбор и развива и културна дейност, не можем да разглеждаме нещата и да ги приравняваме на чисто търговска дейност, все едно "Калиакра" е изцяло частен комерсиален клуб и общината е изцяло частен комерсиален промоутър, който трябва да се издържа от това. Нещата са по-различни.
Фестивалът може да дава невиждан приход от туристи за Каварна, но го дава три дни в годината. Мачове има 30 дни в годината и то само редовните срещи от "А" група, като сложим Купа на България, приятелски и др. - стават и повече.
Не следя футболния скандал, но Цонко ми се струва, че е в центъра му. Хванал се е на хорото там и трябва да го играе докрай. Не може изведнъж да каже пред футболната общественост "Абе, каквото направих/казах досега - направих/казах го, но почакайте малко, че трябва да подготвям рок фестивал"

WeRock.bg - сайт за Праведна музика
Posted 07 април 2011 - 08:42
Satyr, on Apr 7 2011, 09:19, said:
Поддържането на стадиона защо е във "футболната", а не в "концертната" ти сметка?

Ами, тогава за концертите да смятаме и поддържането на чистачи,
кебапчийници
самодейни мърчандайзъри
паркинги
полянката за палатковия лагер
Сметката, поне за приходите, е повече от проста:
15 домакински мача + 2 мача за Купата на България = 17 мача Х 500 човека на мач (ако толкова ходят на мачовете на Калиакра ще съм адски учуден. Но да речем, че СРЕДНО са толкова, защото когато дойдат там Левски и ЦСКА отиват повечко хора) = 8 500 зрители Х 3 лева = 25 500 лева. И нито стотинка повече, защото тези хора евентуално може би ще си купят по едно пакетче семки преди мача. И толкоз.
7000 души средно на фестивал Х 100 лева = 700 000 лева. От тук насетне почват квартири, хотели, кебапчета, бири и т.н.
Колко струва едното и колко другото като РАЗХОДИ, това само Цонко Цонев си го знае. Но е безспорен факт, че поддържането на отбор в "А" група, особено когато нямаш сериозен спонсор (МТел, Глобул и т.н.) е доста скъпо удоволствие.
Хванал се е на хорото там и трябва да го играе докрай. Не може изведнъж да каже пред футболната общественост "Абе, каквото направих/казах досега - направих/казах го, но почакайте малко, че трябва да подготвям рок фестивал" 

Posted 07 април 2011 - 08:47
Satyr, on Apr 7 2011, 09:19, said:

Vanquish the pain
Vanquish the pain
Posted 07 април 2011 - 08:51
Забравих в сметката по-горе да сложа парите от телевизионни права, които, особено напоследък, са сериозно перо в приходите на футболните отбори. Факт.
Но си направете сметка колко са им разходите.
Но си направете сметка колко са им разходите.
Posted 07 април 2011 - 08:58
Според мен, Ози е съвършено прав относно сметките, но за жалост футболът в тази страна отдавна се превърна в платформа за целогодишна PR кампания, а Цонко - всички знаем, си пада много по тази дейност и неговите приоритети вече са с разменени места в ущърб на концертната дейност...

18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 07 април 2011 - 09:08
Ето и малко по-точни числа, за да не си говорим само празни приказки...
Току що говорих с приятел, който е в ръководството на Славия. Питах го колко е бюджета на отборите в "А" група. Той каза, че много зависи от това кой е отборът. Казах му, че се интересувам от "Калиакра". Той каза, че скоро те са обявили бюджета си и там числата се знаят.
Та:
Бюджетът на "Калиакра" годишно бил между 1,5 и 2 млн. лв. Т.е. толкова са годишните разходи на отбора.
От тях 600-700 000 идвали директно от Община "Каварна". Още толкова от телевизионни права. Останалите идвали от продажба на футболисти (тази година били продали някакъв футболист на ЦСКА за 100-200 000 лв.), дребни спонсорства и приходи от билети, които са смешни на фона на целия бюджет. С други думи, ако не е Община "Каварна", ФК "Калиакра" ще е на загуба от около 600-700 000 лева всяка година.
Моят приятел ми каза, че отбори НА ПЕЧАЛБА в България нама. За разлика от фестивалите. Фестивали на печалба - бол. Ако не бяха - организаторите нямаше да ги организират.
Току що говорих с приятел, който е в ръководството на Славия. Питах го колко е бюджета на отборите в "А" група. Той каза, че много зависи от това кой е отборът. Казах му, че се интересувам от "Калиакра". Той каза, че скоро те са обявили бюджета си и там числата се знаят.
Та:
Бюджетът на "Калиакра" годишно бил между 1,5 и 2 млн. лв. Т.е. толкова са годишните разходи на отбора.
От тях 600-700 000 идвали директно от Община "Каварна". Още толкова от телевизионни права. Останалите идвали от продажба на футболисти (тази година били продали някакъв футболист на ЦСКА за 100-200 000 лв.), дребни спонсорства и приходи от билети, които са смешни на фона на целия бюджет. С други думи, ако не е Община "Каварна", ФК "Калиакра" ще е на загуба от около 600-700 000 лева всяка година.
Моят приятел ми каза, че отбори НА ПЕЧАЛБА в България нама. За разлика от фестивалите. Фестивали на печалба - бол. Ако не бяха - организаторите нямаше да ги организират.
Posted 07 април 2011 - 09:10
Според мен PRът при Цонко е заменил не само концертната, а и всяка друга дейност. Мисля, че е в края на втория си мандат като кмет. Тоест дотук 8 години. Не вярвам да не се кандидатира пак. За 8 години власт, с неговата известност, си мисля, че закономерно си е повЕрвал доста. И вече не е от тези, които сядат и мислят рационално какво искат феновете, кога феновете ще научат за фестивалните групи и т.н....а от онези, които мислят, че са център на света. Та не се надявайте на Цонко толкова много, нито на него, нито на преценката му. Случките покрай футбола според мен потвърждават разсъжденията ми.
Plus Ultra.
"This world is totally fugazi."
"We will always be so much more human than we wish to be."
"From the Stars back to our Cities"
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Posted 07 април 2011 - 09:13
Ozzy, on Apr 7 2011, 10:08, said:
Да, така е. Но той с футбола си чеше вече голямото его и не гледа какви за печалбите. А общината си я брои за бащиния. Или брои себе си за общината и обратното.
Plus Ultra.
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
1 user(s) are reading this topic