Jump to content

Sonisphere Festival 2011 - ОТМЕНЕН!21.06.2011г. - Хиподрум "Банкя"

1563 replies to this topic

#981 dani1948

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 421 posts

Posted 06 юни 2011 - 14:10

Какво значение има колко точно са истинските фенове? Хората си казват - скъпо ми е и е на гадно място! Това са двете причини. Мен лично нито парите, нито мястото би ме спряло да гледам любими групи на живо. Но за съжаление не така стоят нещата с много други фенове :rolleyes: Никога не съм мислил, че ще изпаднем в ситуация, в която се чудим дали на концерт на Мейдън с още 4 други не лоши групи ще се съберат 10К хора или ще са по-малко :)
When a Man Lies He Murders
Some Part of the World
These Are the Pale Deaths Which
Men Miscall Their Lives
All this I Cannot Bear
to Witness Any Longer
Cannot the Kingdom of Salvation
Take Me Home

#982 dav

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 235 posts

Posted 06 юни 2011 - 14:20

Откъде идват тези слухове? На някакви данни от продажбите ли се позовават или що?. Ще бъдесмешно, дори жалко ако на фестивал с участието на Мейдън не се отчетем с поне 20 хиляди. Аз съм оптимист в това отношение.

#983 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 06 юни 2011 - 14:23

Тази тема от твърде дълго време е окупирала повечето дискусии за концерти и толкова много се повтаряме, вече... Това, което е било някога, няма никакво значение - прекрасно е, че все повече хора се опитват да подобрят това, което не им харесва, и то с основание. Не мога да си представя как "фенството" се определя от това, че някой е готов да изтърпи всякакви неудобства, за да зърне своя "идол", или, още повече, да се сдобие с някой албум, и то, когато може да постигне същото при много по-приемливи условия (в чужбина). Както вече беше загатнато, склонността към подобни преживявания няма нищо общо с изкуството и любовта към него - не е ли разбираемо, че много ценители не желаят да развалят впечатлението си от музиката с проблеми като озвучаването, обстановката и какво ли още не?

Не знам какви са ви критериите за "нелоша" :) група, но, според мен, поне две от тези на Sonisphere абсолютно не отговарят. И какво е лошото да поставяме под въпрос Maiden, или всяка друга група? Винаги съм била убедена, че точно в това е истинският дух на рока - да не се робува на догми и да се мисли рационално.

Понеже се спомена за липсата на не-метъл концерти, се питам, кои точно рок изпълнители с някакъв разумен брой фенове в България са ни пропуснали (освен Знаете-Кои :rolleyes: )?

Edited by Mor-Rioghain, 06 юни 2011 - 14:31 .

Don't mistake lack of talent for genius.

#984 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 06 юни 2011 - 14:30

@garigazari
Пич, само картата "Истински Фен" недей да играеш по тоя начин, че звучиш като недоразбрал речите на един басист, когото уважавам твърде много.

Пак го казвам, вината за евентуалния крах на който и да е търговец никога, АМА НИКОГА не е на хората, които не му купуват стоката. Ни-ко-га.

Част от това да си истински фен е, бтв, да отказваш да подкрепиш неща, които приемаш за подигравка с групата. За не знам кой път го казвам, но именно заради това не ходих миналата година на Сонисфиъра.

След като 2008 гледах Алис Купър в Каварна, се зарекох при следващото му идване в България да го посетя отново. Тогава наистина - буквално - преоткрих изпълнител, към когото съм изпитвал, общо взето, нещо средно между безразличие и презрение. Видях, обаче, страхотно шоу, чух страхотна музика и, малко или много, установих, че всъщност доста ми харесва. Достатъчно, та да реша да го видя пак при първа възможност, макар че не е много в моя стил. И ей ти я първата възможност. За 40-60-минутен сет, посред бял ден, със скапан звук и допълнително озвучение от фенчетата на Slipknot, крещящи тая мумия да се разкара по-бързо, за да излязат техните. Е*ати възможността!

И при положение, че той е единственият изпълнител, който представлява някакъв истински интерес за мен, как се очаква да дам +"%:=/+"и и сумата само за да получа половин концерт от него? Хайде кажи ми. А колко ли мислят като мен, па макар и за другите групи?

Пак го казвам, спрете да се опитвате да вменявате вина на хората, които не искат да посетят концерта. Грозно е. Обидно е. Неприятно е. И грешно. Българската рок/метъл публика е показала отдавна както качеството, така и количеството си. Същата българска метъл-публика, която напълни до пръсване два концерта на Iron Maiden, представи се достойно и пред Купър, пак два пъти, както и пред не знам колко групи от всички разновидности на метъла вече. Българската метъл-публика са тези хора, за които купища звезди даваха възторжени отзиви къде ли не... Същите, които сега си пренасочват парите към други фестивали и концерти. Примерно "София Рокс" на същия организатор, понеже това ще им е последният шанс да видят Judas Priest. Или към феста в Каварна, където изпълнителите в голямата си част са непознати на българския посетител на концерти. Или...

Има ли някакво значение?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#985 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 06 юни 2011 - 14:39

View PostMor-Rioghain, on Jun 6 2011, 15:23, said:

Понеже се спомена за липсата на не-метъл концерти, се питам, кои точно рок изпълнители с някакъв разумен брой фенове в България са ни пропуснали (освен Знаете-Кои :rolleyes: )?

Това с "разумния брой фенове в България" е твърде относително понятие. За мен обаче, далеч по-лошо е нещо друго. Именно тази неяснота в потенциалната публика на дадена група в България, служи като вътрешна спирачка на промоутърите и сякаш те не желаят да поемат риск с организацията на подобен концерт, а предпочитат да заложат на сигурно. Това пък ни отдалечава от много неща и пак опираме до безброй пъти предъвквани теми...

Конкретно за групите, и съвсем конкретно за период от две години, около България, концерти изнесоха и ще изнесат групи и изпълнители от сорта на: Santana, Eric Clapton, Porcupine Tree, Steve Harley & Cockney Rebel, Suede, James, Pulp, Arcade Fire, Jethro Tull и т.н. Всяка една от тези групи може да събере публика от 1000 души в София. Да извадим Клептън и Сантана от списъка по разбираеми причини. Реално погледнато, останалите групи, с едно-две изключения свирят пред толкова хора и навсякъде другаде по света. Защо ни пропускат тогава?
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#986 Iohanez

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 37 posts

Posted 06 юни 2011 - 14:44

Абе май започваме да берем плодовете на членството ни в ЕС... :rolleyes:

#987 Envy

Not Telling

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2409 posts

Posted 06 юни 2011 - 14:45

View Postmarillion, on Jun 6 2011, 15:39, said:

Porcupine Tree, Steve Harley & Cockney Rebel, Suede, James, Pulp, Arcade Fire... Всяка една от тези групи може да събере публика от 1000 души в София.
Не се заяждам ни най-малко, но... това сериозно ли го мислиш?

P.S. Сигурно и "BEC" са размишлявали по същия начин, когато поканиха Barclay James Harvest в София... И познай дали ще направят подобен експеримент повторно. :rolleyes:

#988 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 06 юни 2011 - 14:59

Защо ни пропускат тогава?
Признавам, не мога да дам "окончателен" отговор на това. Обаче, мога да изброя много, много повече метъл групи, които също ни заобикалят по същия начин. Има едно толкова просто обяснение: за тези едва четири години, откакто сме част от ЕС и се превърнахме в толкова оживена дестинация, тук свириха стотици групи, а стандартът на живот не се повиши забележимо. С други думи, не може всичко да се случи наведнъж. :) Проблемът, който споменаваме в почти всяка тема, е налице (аз да се похваля, адски офтопик, че, благодарение на новите билети, които пуснаха, ми се чини, че ще се срещнем, все пак, с г-н Съмнър; не би било излишно и други промоутъри да помислят в тази насока).

Suede, James, Pulp, Arcade Fire
Подобен тип музика е толкова типично британска, че наистина не мога да повярвам, че се приема с такъв успех в нашия регион. Съвсем сериозно считам цифрата 1000 за страшно преувеличена, но искрено пожелавам на всички фенове някога, някой да рискува и докаже противното.
За Стийв Харли и Ко. реакцията ми беше, буквално, "ама тези живи ли са още" :rolleyes: , колкото и да ги харесвам от години наред. Всъщност, Сантана и Клептън са тези, чието пренебрегване ми е най-неразбираемо, освен, може би, поради липсата на подходяща зала.

#989 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:01

View PostEnvy, on Jun 6 2011, 15:45, said:

Не се заяждам ни най-малко, но... това сериозно ли го мислиш?

P.S. Сигурно и "BEC" са размишлявали по същия начин, когато поканиха Barclay James Harvest в София... И познай дали ще направят подобен експеримент повторно. :rolleyes:

Да, мисля го съвсем сериозно. В Букурещ имаше не по-малко от 50 българи на концерта на Suede. Това е просто пример в тази посока. Абсолютно съм убеден, че щом има 800 фена на Riverside и Anathema в България, ще се намерят и поне още толкова фена на Porcupine Tree и Steve Harley & Cockney Rebel, например. Аз също се изненадвам когато от форума научавам името на дадена група и после чета, че на концерта си в София е събрала достатъчно публика, но го приемам за нещо съвсем в реда на нещата. Това че аз не познавам тази група, не означава абсолютно нищо...

Примерът с BJH е некоректен. Още при появата на инфото за този концерт, бях скептично настроен. Тук става дума за бутикова група, като прибавим и настъпилото роене през последните десет години в BJH, нещата се изясняват. Аз съм фен на Баркли от време оно, но да си призная, не познавам много други техни фенове в България. Това съвсем не им попречи да бъдат ко-хедлайнери на фестивала край Лорелай през 2008 година и да изнесат незабравим концерт пред многобройна публика...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#990 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:09

View PostMor-Rioghain, on Jun 6 2011, 15:59, said:

Подобен тип музика е толкова типично британска, че наистина не мога да повярвам, че се приема с такъв успех в нашия регион. Съвсем сериозно считам цифрата 1000 за страшно преувеличена, но искрено пожелавам на всички фенове някога, някой да рискува и докаже противното.
За Стийв Харли и Ко. реакцията ми беше, буквално, "ама тези живи ли са още" :rolleyes: , колкото и да ги харесвам от години наред.

Ами, ето ти парадокс. Изброените групи изнасят концерти в Солун, Букурещ и Нови Сад, като единствено Arcade Fire и Pulp са част от фестивал. Клубът в Солун събира повече от 1000 души, нямам съмнение, че е бил пълен по време на концертите на Кокни и Джеймс. Suede пяха пред поне 1000 души в Букурещ. Кое те изненадва сега?
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#991 Envy

Not Telling

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2409 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:09

View Postmarillion, on Jun 6 2011, 16:01, said:

Да, мисля го съвсем сериозно. В Букурещ имаше не по-малко от 50 българи на концерта на Suede. Това е просто пример в тази посока. Абсолютно съм убеден, че щом има 800 фена на Riverside и Anathema в България, ще се намерят и поне още толкова фена на Porcupine Tree и Steve Harley & Cockney Rebel, например. Аз също се изненадвам когато от форума научавам името на дадена група и после чета, че на концерта си в София е събрала достатъчно публика, но го приемам за нещо съвсем в реда на нещата. Това че аз не познавам тази група, не означава абсолютно нищо...
Искрено се изненадах от изказването за посещаемост "1000/1000+" на изредените от теб групи именно защото съм доста добре запознат с тях и си давам ясна сметка, че един техен самостоятелен концерт тук е обречен (с изключение на Клептън, Сантана и Джетро, естествено, затова и ги изключих от цитата).
И на мен ми се ходи на концерт на Нойбаутен в София, примерно, но знам, че няма да го бъде. Да, в други държави може и да пръскат по шевовете солидни зали, но тук я продадат 100 билета, я не. Sad but true.

Що се отнася до примера с BJH - не виждам защо да е некоректен, даже напротив. Или може би Cockney Rebel днес са не по-малко "бутикова" група от BJH?

#992 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:21

View Postmarillion, on Jun 6 2011, 16:01, said:

щом има 800 фена на Riverside и Anathema в България
Какво точно имаш предвид? Че на двата концерта е имало по 800 човека или че общо на двата концерта са били толкова хората?
I don't know how I managed it...

#993 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:22

View PostEnvy, on Jun 6 2011, 16:09, said:

Искрено се изненадах от изказването за посещаемост "1000/1000+" на изредените от теб групи именно защото съм доста добре запознат с тях и си давам ясна сметка, че един техен самостоятелен концерт тук е обречен (с изключение на Клептън, Сантана и Джетро, естествено, затова и ги изключих от цитата).
И на мен ми се ходи на концерт на Нойбаутен в София, примерно, но знам, че няма да го бъде. Да, в други държави може и да пръскат по шевовете солидни зали, но тук я продадат 100 билета, я не. Sad but true.

Повтаряш моята теза. Повтаряш една хипотеза, но нямаш доказателства за нейната достоверност. Докато концерт на Suede, James, Cockney Rebel и т.н., не бъде обявен и проведен/отменен в България, никой със сигурност не може да каже колко са феновете на тези групи, готови да посетят подобен концерт. Знам, ставам досаден, но бях впечатлен от бройката български фенове на концерта на Suede в Букурещ и това ми впечатление за пореден път ме наведе на тези мисли. Нека да не подценяваме българската публика, това се опитвам да кажа...

View PostEnvy, on Jun 6 2011, 16:09, said:

Що се отнася до примера с BJH - не виждам защо да е некоректен, даже напротив. Или може би Cockney Rebel днес са не по-малко "бутикува" група от BJH?

Е, сега е мой ред да те попитам това сериозно ли го мислиш? Ролята и значението на Кокни за историята на британския рок е толкова значима, че трябва да открием нова тема (тук е мястото да се извиня с включването и увеличаването на мощния офтопик в настоящата тема). В този смисъл, шайката на Стив Харлей, никога не е минавала в графата "бутикова група" и винаги е била актуална, както чисто музикално, така и в ролята си на социален феномен за не едно поколение фенове и музиканти...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#994 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:28

View PostOzzy, on Jun 6 2011, 16:21, said:

Какво точно имаш предвид? Че на двата концерта е имало по 800 човека или че общо на двата концерта са били толкова хората?

Първото. Все пак при първото си посещение поляците напълниха онзи несъществуващ вече клуб, а Анатема събраха поне 800 души в зала "България". Или бъркам?

Няма значение цифрата, опитвам се да кажа, че на българската сцена има място и за подобни групи, а не само за стадионни мастодонти и трябва да се работи в тази посока. В противен случай, след няколко години, няма да има кого да каним за концерт, защото никой няма да има желание да гледа за седемнадесети път поредната инкарнация на една популярна хард рок група, или пък десети пореден концерт на еди коя си метъл група в зала "Христо Ботев", например...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#995 Envy

Not Telling

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2409 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:28

View Postmarillion, on Jun 6 2011, 16:22, said:

Е, сега е мой ред да те попитам това сериозно ли го мислиш? Ролята и значението на Кокни за историята на британския рок е толкова значима, че трябва да открием нова тема (тук е мястото да се извиня с включването и увеличаването на мощния офтопик в настоящата тема). В този смисъл, шайката на Стив Харлей, никога не е минавала в графата "бутикова група" и винаги е била актуална, както чисто музикално, така и в ролята си на социален феномен за не едно поколение фенове и музиканти...
Напълно сериозно го мисля. Нямам никакво намерение да оспорвам влиянието им, защото е неоспоримо, но днес (както уточних и по-горе) и тук, в България, групата евентуално би напълнила "Sofia Live Club"... в най-добрия случай. Ясно, че е "хипотеза" и че нямам "доказателства", но го мисля абсолютно сериозно и убедено.

Що се отнася до това:

View Postmarillion, on Jun 6 2011, 16:28, said:

Няма значение цифрата, опитвам се да кажа, че на българската сцена има място и за подобни групи, а не само за стадионни мастодонти и трябва да се работи в тази посока. В противен случай, след няколко години, няма да има кого да каним за концерт, защото никой няма да има желание да гледа за седемнадесети път поредната инкарнация на една популярна хард рок група, или пък десети пореден концерт на еди коя си метъл група в зала "Христо Ботев", например...
Напълно съм съгласен, но решението не зависи от нас, а от промоутърите ни, уви.

#996 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:29

Първото. Все пак при първото си посещение поляците напълниха онзи несъществуващ вече клуб, а Анатема събраха поне 800 души в зала "България". Или бъркам?
Разбира се, че бъркаш :rolleyes: Поне за първото - 100%. 300-350 човека макс.
I don't know how I managed it...

#997 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:30

Хммм...
Принципно, това е вероятно единственият метъл-форум във Вселената, в който се говори повече за прогресив рок, отколкото за метъл... Принципно нямам нищо против, но...
Може ли, все пак, да не е във всяка тема, независимо има ли повод или не?
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#998 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:32

View PostТигър, on Jun 6 2011, 16:30, said:

Хммм...
Принципно, това е вероятно единственият метъл-форум във Вселената, в който се говори повече за прогресив рок, отколкото за метъл... Принципно нямам нищо против, но...
Може ли, все пак, да не е във всяка тема, независимо има ли повод или не?

Кой говори за прогресив рок?
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#999 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:38

А, знам ли... Горе виждам да се споменават Jethro Tull, BJH, Porcupine Tree(те за такова ли се водят, всъщност?) и т.н., както и доста групи, за които изобщо не съм чувал, но прецених по индукция, че вероятността да са подобни е твърде голяма.

Впрочем, това кой колко би събрал в контекста на сегашната тема е доста интересно. Най-малкото защото виждаме как, според слуховете, една група, която вече веднъж е събрала трийсет хиляди човека у нас, при това подкрепена от друга група, която представлява изключително голямо име и винаги съм мислел, че под петнайсет хиляди няма как да събере, както и от човек, който в Каварна съвсем спокойно събра седем-осем хиляди зрители, този път привлича под десет хиляди човека. Мисля, че това показва, че е бая трудно, всъщност да се прецени кой колко, особено в сегашната ситуация.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#1000 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 06 юни 2011 - 15:39

никой няма да има желание да гледа ... десети пореден концерт на еди коя си метъл група в зала "Христо Ботев", например...
В зависимост от групата, аз бих имала, например. Дори и в тази зала. :rolleyes:

И категорично нямам намерение да определям какво може и какво не може да се пише, но... какво общо имат Jethro Tull с метъла, или, да речем, Таря с какъвто и да било прогресив?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users