Jump to content

Sonisphere Festival 2011 - ОТМЕНЕН!21.06.2011г. - Хиподрум "Банкя"

1563 replies to this topic

#681 stormbringer

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 535 posts

Posted 10 март 2011 - 23:22

View PostThrasheer, on Mar 10 2011, 21:58, said:

За тва се лишаваш от концерти тази година събираш още малко пари и ето ти един Вакен или Rock Am Ring ... Аз лично така бих направил.

хаха - представям си как Foreigner се лишава от концерти .... това да го видя .. пак няма да го повярвам

Satyr спомена някъде по-рано, че българския фен се хващал само за най-скъпият билет .. ами не знам дали е така, НО аз се хващам за билета който ме интересува, а това е FRONT STAGE .. 25% увеличение на цената в сравнение с мин. година си е МНОГО ...
Няколко човека вече споменаха, че условията няма да са като на фестивал в чужбина и това също е факт, вече повечето (или поне доста) от пишещите и четящите тук са посещавали поне по един концерт и/или фестивал в цивилизования свят и го знаят .. нямам какво да се разтягат локуми по тази тема .. лошото е, че цените започнаха много много да наближават (а и на моменти да надвишават) цените на подобни мероприятия, провеждащи се на запад, а реално полученото насреща често е разочароващо ... и НЕ горворя за имената на групите!
Това което мен ме дразни е постоянното мрънкане от феновете за групите ... това е фестивал!! нормално е, да са разнородни ... всички големи фестивали, които не са тематични (примерно само определн стил .. бил той прог, дет, блек, готик или каквото и да е), са с разнородни групи ...е то миналата година с това участие на Manowar можеше да се напише книга от глупостите написани по въпроса .. и то в ден, в който и 4те групи бяха в различни стилове!!! ами и аз не съм почитател на Slipknot и не ме кефи факта, че легенда, като Alice Cooper ще бъде на сцената преди тях ... но не бих се оплаквал или пропуснал концерта само заради това ... чудо голямо .. (е, то в моят случай аз така или иначе го пропускам, защото почти сигурно няма да съм в БГ тогава, ама въпросът е принципен)

Edited by stormbringer, 10 март 2011 - 23:24 .

Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.

#682 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 11 март 2011 - 08:04

Sonisphere 2010 Sonisphere 2011
седящи 59,00 лв. седящи 120,00 лв.

седящи 79,00 лв. седящи 120,00 лв.

правостоящи 79,00 лв. правостоящи 90,00 лв.

седящи 89,00 лв. седящи 150,00 лв.

седящи 99,00 лв. седящи 150,00 лв.

Пред сцена 119,00 лв. Пред сцена 150,00 лв.

*Увеличението е изчислено на базата на по-скъпата цена за седящи от 2010, предвид че тази година има само 2 цени, а мин. бяха 4.

Седящи +40 лв. = +50%

Правостоящи +10 лв. = +11%

Седящи до сцената +50 лв. = +50%

Правостоящи пред сцената +30 лв. = +25 %

Edited by BeerMe, 11 март 2011 - 08:09 .

#683 elby

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 37 posts

Posted 11 март 2011 - 08:18

Петър Петров: В България още няма фестивална култура, билетите ще скачат

Абе ще се ходи и това е.Преспах и мисля че ще мога да отделя 90лв. за слушане защото едвали ще виждам всичко.Важното е фенщината - а тя за моя музикален гении взима връх.Е ако заработя бих си взел и по скъпи билети.Но в никакъв случай няма да мрънкам по въпроса за цените или групите.Всеки един фен отива на концерт където и да е само и единствено заради любимите си групи и музиката,защото в крайна сметка спомена и снимките от изживяното ще останат в бъдещето - а не цените и дестинацията :) .

Edited by elby, 11 март 2011 - 08:20 .

#684 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 11 март 2011 - 08:50

View Postelby, on Mar 11 2011, 08:18, said:

От това интервю на мен лично ми направиха впечатление две изречения:

1. "Най-смелите ми предвиждания са за 25-30 000 души."

2. "В България цените на билетите ще растат, няма друг начин."
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#685 tormentor

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 11 март 2011 - 08:51

Те и затова цените са такива, ако очакваше 70 000 можеше и малко ефтинко да минем !

#686 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 11 март 2011 - 08:56

На мен пък ми направи впечатление, че господин Петров е пропуснал часовете по математика и затова не му излизат сметките :)

Засега успяваме да поддържаме най-ниските цени, като средната за второто издание на Sonisphere е 95-96 лв, и то при наличието на такива силни имена.

В неговата сметка е включена и цената на къмпинга, за да я докара до 95-56 -> 90+120+150+20 = 380/4 =95лв.

А реалната е:
90+120+150 = 360/3 = 120 лв. средна цена на билетите

Не, че нещо ама най-мразя да ме правят на балък, поне да беше добавил и 10 лв. паркинг и щеше да стане 78лв....

Edited by BeerMe, 11 март 2011 - 08:58 .

#687 Minstrel in the Gallery

Too Old To Rock'N'Roll, Too Young To Die!

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 592 posts

Posted 11 март 2011 - 09:14

В България цените на билетите ще растат, няма друг начин. Хонорарите на групите, които плащаме са еднакви с тези в останалата част на Европа и света. Дори понякога са по-високи. Засега успяваме да поддържаме най-ниските цени, като средната за второто издание на Sonisphere е 95-96 лв, и то при наличието на такива силни имена. В същото време от тази цена имаме 32% удръжки. В другите държави ДДС-то върху културните събития е 7-8%, докато ние внасяме 20%. Като сериозна компания, която иска да развива успешен бизнес в България, правим необходимите отчисления за авторски права. И като направим калкулацията излиза, че 1/3 от цената на билета се удържа. И тук не влизат разходи по организацията. Ето защо, ние, смятам и останалите колеги, сме доволни, когато такива големи събития са на нула. Не го казвам да се оправдаваме по някакъв начин, а искаме да информираме хората да не остават с погрешни впечатления. Моята прогноза обаче е, че трудно ще издържим с евтини цени на билетите и те ще се качват

Цитат от изказването на Петър Петров -
Първо - не искам да провокирам нещо или да се заяждам, но лично Фънки ми е казвал, че хонорарите на групите, които идват у нас не само, че не са по-големи от тези, които те претендират към Европа и останалата част от света, а точно обратното - дори стигат до 2 пъти по-малко! Мога и примери да дам, но не е в това въпроса! Въпросът винаги е опирал до намирането на спонсори, които да поемат част или целия хонорар на изпълнителя/ите. Целта на самите изпълнители, още повече ако идват за пръв път у нас, е да съберат максимално количество публика и затова, съобразено със стандарта у нас, хонорарите им са по-малки, стигат до 2 пъти по-малки, отколкото за концерт в чужбина /Лондон или Париж например!!!/.
Второ - средната цена на сегашния концерт НЕ Е 95-96 лв., а 120 лв.! И това хич и въобще не е най-ниската цена за билет на фестивала!!!
Трето - съгласен съм, че удръжките не са никак малко и ДДС-то за културните събития трябва да е най-много 7-8%, но никак, ама никак не съм съгласен, че разбираш ли - те били щастливи и доволни, когато тези събития били на нула... :pop: Няма голяма фирма, която да е щастлива, когато е на нула, то е ясно, че печелят, при това печелят добре, иначе нямаше да се занимават с това :)
Четвърто - Ози е прав, къде го Марсел Авраам? Миналогодишните концерти на AC/DC и Сонисферата бяха организирани с негова помощ, сега не го виждам по снимките от пресконференцията ....
Пето - и Сатир е прав, че българският фен винаги се хваща за най-високата възможна цена и винаги е недоволен от нея, аз лично си взех/поръчах билет от 90 лв. и смятам, че тази цена е много добра за фестивала!
Шесто - не искам да провокирам злобни изказвания и простотии по адрес на организаторите на фестивала, просто изразявам абсолютното си тотално несъгласие с тях и с Петър Петров в частност!!!

#688 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 11 март 2011 - 09:15

Интервюто на господин Петров е доста популистко.
В България се облага печалба, а не оборот, както той се опитва да го изкара. Т.е. приходи минус разходи е равно на печалба, върху която се внася 10% данък, а не върху стойността на продадените билети. Да не гововорим, че от печалбата му се вадят и други разходи, а не само свързаните пряко с концерта, ама айде от мен да мине.
С ДДС нещата стоят по сходен начин, защото имаме ДДС по продажбите (билети) минус ДДС по покупките (всички услуги, които фирмата е получила във връзка с организиране на събитието, включително и наема на Хиподрума) равно на ДДС за внасяне.
Лайн ъп-а може за някои да е впечатляващ, ама за повечето хора отдавна не е. Не съм ровил да видя изданията в другите държави точно кои групи съдържат, но се съмнявам да има 4-5 качествени както той казва, а всичко останало да е пълнеж. Един вид, Българската публика е богопомазана, гледа само качествени имена, плявата ние им я отсяхме предварително.
Колкото и да ги смята цифрите, аз миналата година гледах 10 (айде 8, защото и двата дни пропуснах Българските подгряващи) групи за 140 лв, което прави 14 лв на група. Тази година билета за трибуните колко е? 120 лв, което прави по 24 лв за група. Значи според математическата и всякаква логика тоя фест е по-скъп от миналогодишния. Айде няма нужда да се убеждаваме в противното.
Единствено е прав в частта за мястото на провеждане. По цял свят се прави извън града, значи и тук трябва да е така. Доколко ще се справят с логистиката е друг въпрос, който сега е рано да обсъждаме.

Edited by Svil, 11 март 2011 - 09:24 .

#689 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 11 март 2011 - 09:27

И както колегата Minstrel in the gallery каза с други думи, никой, ама НИКОЙ по света на прави бизнес само от алтруизъм, щото видиш ли му е гот да вижда усмихнати лица по улицата. Всеки го прави за да печели и да живее от това!

#690 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 11 март 2011 - 09:27

View PostSvil, on Mar 11 2011, 09:15, said:

Колкото и да ги смята цифрите, аз миналата година гледах 10 (айде 8, защото и двата дни пропуснах Българските подгряващи) групи за 140 лв, което прави 14 лв на група. Тази година билета за трибуните колко е? 120 лв, което прави по 24 лв за група.

Понеже по спомен с теб бяхме в един сектор миналата година(11-12), същото място на хиподрума в Банкя не е 120 лв., а 150 :)

#691 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 март 2011 - 09:33

View PostMinstrel in the Gallery, on Mar 11 2011, 09:14, said:

Второ - средната цена на сегашния концерт НЕ Е 95-96 лв., а 120 лв.!
Зависи как я смяташ. Ако я смяташ по твоя начин и по начина на BeerMe - да, средната цена не е толкова.
Но ако я сметнеш така:

- 5000 х 150 = 600 000
- 3000 х 120 = 360 000
- 2000 x 150 = 300 000
- 20 000 x 90 = 1 800 000

3 060 000 : 30 000 = 102 лева средна цена

Това се доближава до числото на Петър Петров.

Четвърто - Ози е прав, къде го Марсел Авраам?
Не си ме разбрал правилно. Говорех за шефа на "Каменица". До колкото ми е известно Марсел Аврам продължава да си работи с Болкан.
I don't know how I managed it...

#692 Minstrel in the Gallery

Too Old To Rock'N'Roll, Too Young To Die!

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 592 posts

Posted 11 март 2011 - 09:39

Ози, по логиката на Петър Петров, ако дойдат 50 000 х 90 лева, общата цена ще падне още по-драстично - ще е 96 лв .... "Но дали е така, кой ще ми каже ... Аз вървя по света и подсвирквам си даже ...".

За шефа на Каменица не съм те разбрал, признавам ... :)

#693 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 11 март 2011 - 09:45

Ози, ти говориш за претеглена средна стойност(средната цена, платена за един брой от даден артикул, където всяка покупка е за различен брой и при различна цена за един брой.), а мосю Петров говори за средна цена (средна стойност), освен ако не е объркал терминологията в интервюто. :)

#694 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 март 2011 - 09:52

View PostBeerMe, on Mar 11 2011, 09:45, said:

освен ако не е объркал терминологията в интервюто. :)
Предполагам, че това е станало. Иначе няма как да стигнем до неговото число.

#695 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 март 2011 - 10:17

View PostБоби Стефанов, on Mar 10 2011, 14:20, said:

И аз бях там и питах господата и дамите ще има ли контрол на събираните от охраната перца и палки.
@Earl Of Black

Понеже виждам, че двамата обсъждате на друго място човек, който няма как да ви отговори там, нека да кажа две неща:

1. До колко е подходящо да се задава такъв въпрос на тази пресконференция аз не знам. Знам само, че въпросът не бе зададен. Или поне не бе зададен правилно. Защото истината е, че охранителите прибират перца и палки за да ги продават след това на феновете, за които всъщност те са били. Което е отвратително.
Но ти не попита това, Боби. Ти попита до кога охранителите ще събират перца и палки. И получи логичния отговор на въпроса си: "Вероятно част от тях също са фенове и го правят за това".
Та в тази връзка, следващия път като имаш въпрос, го задай. А не задавай някакъв друг. Най-малкото за да получиш отговора, който търсиш.
2. След пресконференцията говорих с Петър Петров. И едно от нещата, които му казах, беше:
"Момчето, което ти зададе въпроса за перцата и палките вероятно от притеснение не можа да каже какъв всъщност е проблемът. А проблемът е, че охранителите събират всички хвърлени перца и палки и след това ги продават на феновете по 20, 30, 50 и т.н. лева."
Петър Петров беше изключително изненадан и учуден. Отговори ми:
"За пръв път чувам за подобно нещо. Изобщо не съм знаел, че подобен проблем съществува. Ще проуча този въпрос."
Предавам думите по спомен.

#696 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 11 март 2011 - 10:22

View PostOzzy, on Mar 11 2011, 10:17, said:

Понеже виждам, че двамата обсъждате на друго място човек, който няма как да ви отговори там, нека да кажа две неща:
Кого обсъждат? Мене ли? :)

Не е важно да не говорят зад гърба ти, важно е като се обърнеш - да млъкват :pop:
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#697 antubis

непослушник

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 773 posts

Posted 11 март 2011 - 10:58

Предвид цените на нормалните самостоятелни концерти у нас, цената за терен от 90лв. е добра. Цената за фен зоната ми се струва висока - 150лв. е почти колкото за фен зоната миналата година за двата дена. Iron Maiden трябва да се гледат всяка година, защото са ВЕЛИКИ, но ще се задоволя с терена.
Opeth (3), TSO (2), Roger Waters (4)

#698 Боби Стефанов

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 96 posts

Posted 11 март 2011 - 11:58

View PostOzzy, on Mar 11 2011, 10:17, said:

Не целях да говоря зад гърба на този човек, oще повече, че го направих открито във форум, макар и друг. Стана въпрос, че не искаме да повдигаме спор срещу неговото мнение, че не това е било моментът да задам въпроса си. Моите причини са две - вече имаше доста мнения след неговото и не исках да връщам темата назад за това кой крив и кой прав. И другото - мисля, че нито той можеше да ме убеди, че въпросът ми е бил неудачен, нито аз него, че е бил. Още повече след като той има много повече опит от мен.
Така че Satyr, извинявам се, ако ти се е сторило невъзпитано. Не съм искал това. Бях написал, че съм мислел да ти отговоря, но съм се отказал, и че доводите ми да не се съглася с теб са, че нито съм професионален, нито журналист, нито имам желание да съм такъв.

Ози, абсолютно си прав. Трябваше да кажа за продаването, мислех си го, но може би наистина от притеснение, може би защото се увлякох в разговор, а не във въпрос - не го направих (и после ме доядя малко). Наистина опитът ми в това е много малък. Радвам се, че после си казал това, което трябва, и ти благодаря, че предаде тази част от разговора ви.
Блажени са полегналите.

#699 Earl Of Black

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 202 posts

Posted 11 март 2011 - 13:50

Не знаех, че г-н Петров не е "зацепил", за какво иде реч от въпроса на Боби. Явно наистина не е наясно с цялата ситуация.

Мислех да питам Satyr, кога смята, че е подходящото време за такива въпроси, ама реших да не се заяждам. Точно на място си ги питал... да няма овъртане и потулване на ситуацията. Нека им е неудобно, пък дори да е било "непрофесионално" от твоя страна.
И все още смятам, че такива въпроси трябва да се задават. Вече не знам, колко ясно е бил зададен ... :)
I will win but never fight
That's the Art of War

#700 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 11 март 2011 - 14:43

View PostEarl Of Black, on Mar 11 2011, 13:50, said:

Видя се ясно, поне отстрани, че шефът на Болкан въобще не разбра същността на въпроса. Нито някой друг на масата. Последващият разговор на Ози с Петър Петров потвърждава това.

Нещо повече - това не дойде като един въпрос, а като въпрос с "реплики" и "дуплики", едва ли не Боби Стефанов държеше сметка на организаторите, че се получават такива ситуации на концертите. На пресконференция, на която се случва първоначалното официално обявяване на Сонисфиър, и дори, ако не се лъжа, още преди да бяха съобщени цените на билетите, например. Не на последно място - на масата нямаше представител на охранителната фирма, към какъвто би било редно да се зададе този въпрос.
И така нататък. Не беше нито времето, нито мястото :)
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users