Ugly, on Feb 9 2011, 12:57, said:
Промоутърите винаги ще канят групи при които като се тегли накрая чертата ще излязат на печалба. И да искат няма как да поканят групи които извън България събират в пъти повече фенове отколкото биха събрали в България.
Точно такава е логиката на родните промоутъри, но тя не отговаря на пазарните механизми. Когато се занимаваш с подобна специфична дейност, е добре да разглеждаш този бизнес в перспектива. Наред с очевидно печелившите концерти, родните промоутъри е добре да залагат ежегодно и на концерти "на зелено", при които евентуална печалба се очаква да се появи по-късно. Според мен, това е начин от една страна да се формира концертна култура в българската публика, за да не може някое мрънкало като мен в края на годината да попита, защо пак ми каните този пенсионер, вместо да поканите еди кой си? След пет-шест подобни години с по един голям концерт на сигурна печалба и по още два концерта на нула или на загуба, ще дойде и период на излизане на печалба от цялостната дейност през годината. Тогава и страната ни ще се нареди сред останалите европейски концертни дестинации, а няма да служи за пристан на групи в трета възраст, а и съответния промоутър ще обогати визитната си картичка с актуалните имена в света на рок музиката...
Самите групи нямат стимул да дойдат да пеят.
Това обаче съвсем не отговаря на истината или поне не отговаря на истината в повечето случаи. Няма мениджър на група или артист на тази земя, който да не желае да разшири влиянието на подопечните си с нова концертна дестинация. Това е печеливш бизнес, никой не бяга от увеличаване на печалбите. Самите артисти имат желание да видят различни народи и страни, това е съвсем нормално човешко състояние, човек търси нови хоризонти за реализация. Вярно е, че има и изключения, но това са частни случаи в повечето случаи...
И едно предложение. След като виждате свободна ниша, ако някой иска да покани някоя група, така и ние може да си спестим някое пътуване в Европа, ще сме му благодарни.
Нямам нужните ресурси да го правя. Организацията на един концерт в България е сложно мероприятие не само от логистична гледна точка, но най-вече от финансова. С контактите, които съм осъществил през годините, бих могъл да се заема с подобна дейност, но на този етап не мога да си го позволя. А много ми се иска да можех...