Jump to content

Коя книга прочетохте последно?да видим кой какво чете (и защо?)

630 replies to this topic

#481 Ясмина

Тъмна земя

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 338 posts

Posted 15 юли 2009 - 15:41

View Postrodd1ck, on Jul 7 2009, 20:25, said:

Добавям се и аз в групата, макар че съвсем малко съм се сблъсквал с Пратчет. Веднъж ми попадна случайно някаква книга и прехвърлих няколко страници, но не успях повече. Също и някакви цитати пак в порядъка на странички разни цитати.

мисля, че ако трябва да се започва с Тери Пратчет отначало, то трябва да се започне наистина отначало - от първите му книги, а не от средните или последните. въпреки, че няма конкретна история, която да ги подрежда по номера, всъщност си има смисъл да се прочетат точно така. та в този ред на мисли препоръчвам да започнете например с "Еманципирана магия", "Фантастична светлина" и "Морт", които са втората, третата, и четвъртата от поредицата. аз започнах с първата = "Цветът на магията" и мога да кажа, че адски ми хареса, но все пак не я препоръчвам за начало, след като вече сте направили безуспешни опити :metal: може да я вмъкнете някъде между тези, които по-горе споменах.

иначе в момента чета изключително бавно, защото не ми се завършва - "9 зайци" - на Виргиния Захариева. много моя си книга. често се оглеждам в нея като в огледало. не е някаква конкретна случка - литературна измислица. това е историята на един живот донякъде, в който няма нищо определено потресающо за разказване. затова и всичко в него е важно.
нейният живот. моят... на всеки, ...който обожава миризмата на печени чушки наесен :metal: препоръчвам горещо, въпреки, че още съм на средата й :wub:

Edited by Ясмина, 15 юли 2009 - 16:52 .

...и покапаха жълти капки...

#482 Mortician

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 46 posts

Posted 16 юли 2009 - 11:47

Истината за Металика :no:

#483 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 20 юли 2009 - 21:33

"Пилето" Уилям Уортън...
няма какво да добавя... отивам да летя...

#484 wolfy

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1086 posts
  • Interests:Mother Nature

Posted 23 юли 2009 - 12:07

View PostDigger, on Jul 20 2009, 22:33, said:

"Пилето" Уилям Уортън...
няма какво да добавя... отивам да летя...

Първо "Полет на кукувичето гнездо", а после и "Пилето"... тези две книжки една след друга могат да доведат до сериозни промени у читателя :secret:
Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

#485 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 23 юли 2009 - 15:53

View PostЯсмина, on Jul 15 2009, 16:41, said:

мисля, че ако трябва да се започва с Тери Пратчет отначало, то трябва да се започне наистина отначало - от първите му книги, а не от средните или последните. въпреки, че няма конкретна история, която да ги подрежда по номера, всъщност си има смисъл да се прочетат точно така. та в този ред на мисли препоръчвам да започнете например с "Еманципирана магия", "Фантастична светлина" и "Морт", които са втората, третата, и четвъртата от поредицата. аз започнах с първата = "Цветът на магията" и мога да кажа, че адски ми хареса, но все пак не я препоръчвам за начало, след като вече сте направили безуспешни опити :metal: може да я вмъкнете някъде между тези, които по-горе споменах.

Напълно съм съгласен, че книгите на Пратчет трябва да се четат при възможност последователно. Много е глупаво, че в България, "Вузев" ги издадоха без какъвто и да е било ред, но в момента, всеки който има желание може да започне отначало. Повечето от книгите имат скрити(някои от тях и явни) препратки към предишни истории, което определено увеличава удоволствието от четенето. В същото време според мен, от първите четири единствено "Морт" може да наистина да грабне човек, който е пробвал Пратчет и не го е харесал. Дори бих казал, че "Еманципирана магия" е силно непрепоръчителна за мъже, защото окончателно ще ги откаже. В същото време жените харесват поредицата за вещиците, така че може и се пробват... :metal:

По темата - завърших "Захвърлен в природата" на Милен Русков. Първият му роман - "Джобна енциклопедия на мистериите" е едно от най-любимите ми неща изобщо и имах сериозни очаквания, които в голяма степен се оправдаха. Много увлекателна и приятна за четене, като в същото време те кара да се замислиш. Браво Милен, Браво Русков!
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#486 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 23 юли 2009 - 16:01

Снощи приключих със сагата за Led Zeppelin на Стивън Дейвис, наречена "Чукът на боговете", издание на "Махалото". Изключителна книга, не случайно се води за "най-продаваната рок биография на всички времена". Първата третина на книгата всъщност представлява стилизиран разказ за лондонската рок сцена от шестдесетте години на миналия век, период и място в което започва буквално всичко в съвременната рок музика! Препоръчвам горещо тази книга на всеки меломан, независимо дали харесва Led Zeppelin, или не ги харесва...

Сега продължавам с автобиографията "U2 за U2", струва ми се подходящо предвид наближаващата дата в Загреб.

За да бъде картинката пълна ще добавя, че ред чака и най-дългоочакваната от мен биография на любимата ми група Genesis, излязла в края на 2007 година. Луксозното издание "Genesis: Chapter & Verse", е в голям формат с твърди корици и съдържа 360 страници изпълнени с невероятни фотографии и личните спомени на господата Банкс, Колинс, Гейбриъл, Хакет и Ръдърфорд за раждането и развитието на може би най-влиятелната група в прогресив рока за всички времена Genesis...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#487 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 23 юли 2009 - 19:40

View Postmarillion, on Jul 23 2009, 17:01, said:

U2
В няколко книжарници от типа на Буктрейдинг видях, че е доставена книга U2 TOUR (или нещо от сорта, не помня заглавието точно), което е не толкова книга, колкото албум със снимки, проследяващ всичко около турнетата на Ю2 в чисто техническата им част като е наблегнато върху изгледа на различните сцени. Мисля, че специално на теб ще ти бъде много интересна. :metal:

Иначе аз съм на вълна Стивън Кинг-Удхаус и след като приключих със "Сиянието"-"Чичо Фред през пролетта", сега съм на "Мизъри"-"Гафовете на Арчи" :metal:

Edited by foreigner, 23 юли 2009 - 19:43 .

А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#488 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 23 юли 2009 - 21:31

View Postmarillion, on Jul 23 2009, 17:01, said:

"U2 за U2"
Просто няма да спра да съжалявам, че изпуснах да си я купя от Англия за 10 паунда, макар и на английски и макар да беше втора употреба. Няма да си го простя това... :metal: :metal:

Иначе последно се опитах да прочета "Разораната цулина" на Шолохов, но явно не съм бил в настроение за нея. Не можа да ме хване още от началото, но със сигурност някога за в бъдеще ще й дам още един шанс.
Сега съм започнал "Highway to Hell" на Клинтън Уолкър, биографията на Бон Скот, която за момента ми се струва страшно увлекателна. :metal:

Edited by fantucho_, 23 юли 2009 - 21:34 .

#489 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 23 юли 2009 - 22:05

View Postfantucho_, on Jul 23 2009, 22:31, said:

Просто няма да спра да съжалявам, че изпуснах да си я купя от Англия за 10 паунда, макар и на английски и макар да беше втора употреба. Няма да си го простя това... :metal: :metal:
По всички големи книжарници (поне в София) я има на английски с меки корици, 25 лв. :metal:
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#490 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 23 юли 2009 - 22:08

View Postforeigner, on Jul 23 2009, 23:05, said:

По всички големи книжарници (поне в София) я има на английски с меки корици, 25 лв. :metal:
Ама онова беше с твърди корици :metal:
Иначе не съм обикалял по софийските книжарници, мерси, ако имам път натам ще проверя. :metal:

#491 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 23 юли 2009 - 22:21

Няма да открия топлата вода като кажа, че книгите в България са безбожно скъпи. Същите издания в Англия могат да се открият на символични цени, особено ако се уцели тотална разпродажба. Въпреки това, не всеки може да си позволи лукса да пазарува литература от чужбина, още повече не всеки знае достатъчно добре английски...

Днес се изненадах приятно от цената на книгата за Genesis. При номинална цена от 30 паунда, в книжарницата на Booktrading, платих точно 62 лева. На ясно съм, че бих могъл да си поръчам книгата от Англия изчаквайки някое голямо намаление, но не го направих, именно защото за първи път в България цената на книга ми изглежда съвсем справедлива...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#492 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 23 юли 2009 - 22:25

View Postfantucho_, on Jul 23 2009, 22:31, said:

Аз нямах този късмет и преди време купих книгата за номиналната и цена от 80 лева, но ти за разлика от мен си късметлия, възползвай се:

http://www.booktrading.bg/

Мисля, че и 15 паунда си заслужават... :metal:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#493 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 23 юли 2009 - 23:10

@marillion заслужаваше си, определено, но вече бях купил бая книги и нямах място в багажа, та се отказах от нея и от едно малко опърпано, но все пак хубаво издание с всички произведения на Едгар Алън По. Няма значение, няма смисъл да се ядосвам за отминали неща, а и не е нещо особено. :metal:

Но да, в много отношения книгите тук са наистина страшно скъпи. :metal: Мисля, че някъде по-напред в темата бяхме писали за това, не съм особено сигурен.

#494 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 24 юли 2009 - 08:31

Зависи. Доста често в Хеликон виждам вносни книги, чиято оригинална корична цена е по-висока от обявената такава в български лева. Така, че не винаги у нас книгите са по-скъпи :metal:

#495 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 24 юли 2009 - 08:42

View Postfantucho_, on Jul 24 2009, 00:10, said:

@marillion заслужаваше си, определено,

Приятелю, ти погледна ли линка, който ти предоставих? Книгата на Ю2 м момента е в промоция и можеш да я купиш с 50% отстъпка, само за 39,95 лв. :o
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#496 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 24 юли 2009 - 09:10

View Postmarillion, on Jul 24 2009, 09:42, said:

Приятелю, ти погледна ли линка, който ти предоставих? Книгата на Ю2 м момента е в промоция и можеш да я купиш с 50% отстъпка, само за 39,95 лв. :o
Видях я, ще събирам пари и за това. Гадно е, че няма стипедния през лятото... :o Ще видя какво мога да направя по въпросът, пък може и да се снабдя с нея в най-скоро време :)

#497 Envy

Not Telling

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2409 posts

Posted 27 юли 2009 - 14:39

Мен пак ме е треснала автобиографичната рок вълна. Съвсем наскоро приключих със светата двоица "The Dirt" (Motley Crue & Neil Strauss) и "The Heroin Diaries" (Nicki Sixx).
В момента съм се задълбал в едно доста по-постно четиво - автобиографията на Fieldy от Korn "Got the Life". Честно казано, вече нямам търпение да я дочета и затворя окончателно - особено в сравнение с гореспоменатите две книги, последната си е направо скучновата...

#498 br0d3qu1n

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 18 posts

Posted 01 август 2009 - 15:47

Шестото клеймо на Дан Браун, няма такъв, как ги върти тези историй.

И сега съм на "The Doors"- Прелест.

#499 Nemesis

Tormentor of Christian Souls

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 240 posts

Posted 25 август 2009 - 01:23

Крадеца на зората - Джеймс Баркли
Интересна ми беше - прочетох я на едни дъх. :yes:
Every time this year

this dark fog will appear

up from the tombs it comes

to take one more life that

can be near ...

#500 Файона

addicted to chaos

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 212 posts

Posted 26 август 2009 - 23:03

"Хроники на гарваните", супер! И другите две ги бива. Обаче не мога да разбера защо ми ги пробутват за трилогия, след като с невъоръжено око се вижда, че историята не е завършена.

Аз съм на "Вещера". Втората част.
Omnia mea mecum porto

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users