Jump to content

Коя книга прочетохте последно?да видим кой какво чете (и защо?)

630 replies to this topic

#461 darky

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 32 posts
  • Interests:Rusting in peace

Posted 18 юни 2009 - 14:47

Съкровищата на Нибелунгите :р
интересно четиво... ако му се четат на човек приказки за пораснали :р

#462 didara

Inconvenient

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 564 posts

Posted 21 юни 2009 - 09:28

Бил Брайсън - Кратка история на почти всичко
Страхотна книга за любознателните и чудесно средство за общата култура на всеки!
Твоето неразбиране не е лудостта на другия!

#463 Emperor

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 398 posts

Posted 23 юни 2009 - 15:50

Джон Гришам - Изнудването. Дочетох я преди няколко дни.
Като нов албум на АС/DC - /почти/ винаги знаеш какво да очакваш и /почти/ никога не си разочарован. И най-добрите неща в творчеството на Гришам и DC са далеч в миналото.
Иначе бива, има интрига и става за убиване на няколко поредни вечери.
Nothing to prove
Just a hellish rock n' roll freak
You call your metal black?
Its just plastic lame and weak
We're too old too cold
Too old and too cold

#464 Tokio Hotel

Nigger

• Енориаши
  • PipPip
  • 87 posts

Posted 25 юни 2009 - 23:36

За втори път тази година : "Добре облечени мъже" на Георги Мишев или както той се е изразил :
Прости провинциални разкази...
Умрях да се хиля като идиот!

#465 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 26 юни 2009 - 23:03

View PostNosferatu, on Jun 13 2009, 19:15, said:

2. "Сейлъмс Лот" на С. Кинг - доста е добра, за разлика от средняшката "Гробище за Домашни Любимци", която четох последно.
Хехе, колко могат да са полярни мненията понякога :no: - мен Гробището ме хвърли в потрес, ужасно много ми хареса, докато Сейлъмс Лот сериозно ми бледнее пред нея.

Сега съм на Needful Things. И тъй като трябваше да се разделя за седмица с нея, се почувствах като човека от въпросния цитат на Удхаус: "Но все още никой поет не е възпял най-неописуемата мъка - мъката на човека, лишен внезапно, точно преди лягане, от криминалния си роман, и то след като го е преполовил."
B)
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#466 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 27 юни 2009 - 16:27

View Postforeigner, on Jun 27 2009, 00:03, said:

Хехе, колко могат да са полярни мненията понякога :no: - мен Гробището ме хвърли в потрес, ужасно много ми хареса, докато Сейлъмс Лот сериозно ми бледнее пред нея.

Сега съм на Needful Things. И тъй като трябваше да се разделя за седмица с нея, се почувствах като човека от въпросния цитат на Удхаус: "Но все още никой поет не е възпял най-неописуемата мъка - мъката на човека, лишен внезапно, точно преди лягане, от криминалния си роман, и то след като го е преполовил."
B)

За мен също, Гробището е значително по-добра от Сейлъмс Лот. Все пак - въпрос на усещане...
А колкото до "Неизживени спомени" - спокойно мога да кажа, че това е любимата ми книга на Кинг.

Иначе напоследък прочетох доста книги:
Стивън Кинг - Клетка Със сигурност това е едно от скучните неща, които съм чел през живота си. 470 страници, които най-спокойно можеха да бъдат събрани на 170. Единственото хубаво нещо в изданието на "Плеяда" е преводът на Адриан Лазаровски, който е направил всичко по силите си с бележки под линия да разнообрази безкрайно тягостното действие.
Гюнтер Грас - Тенекиеният барабан Дори и бегъл опит за сравнение между усещането да четеш Барабана и Клетката на Кинг би бил крайно неуместен. Класика...
Борис Виан - Червената трева Много по-добра от "американските романи", но не и от класата на "Пяната на дните". Като цяло много ми хареса.
Виктор Суворов - Ледоразбивачът Не случайно се счита за основополагащото съчинение на Суворов. Доста по-задълбочена например от "Освободителят" и "Аквариумът". Мнозина поставят под съмнение възгледите на Суворов, но според мен е изключително убедителен. От друга страна мнението, че Хитлер е главният виновник за Втората Световна Война и едва ли не - най-големият изверг в световната история толкова се е наложило, че трудно ще бъде изкоренено. Но това не е тема за този форум... : )

Edited by Нещото което вие в нощта, 27 юни 2009 - 16:38 .

Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#467 Джуджето_GIMLY

анонимен човеколюбец

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1378 posts

Posted 28 юни 2009 - 23:07

Хора, които по принцип имат сходно мнение с мен за литературата много ми хвалят тоя Суворов ама аз от 5 години си го гледам изпод мустак и нещо не ми допада особено макар, че признавам, че съм чел няколко страници и нямам особен поглед, но не изпитвам особено желание да седна да го чета и причината определено не са възгледите му в случай, че си помислиш, че само заради тях го гледам с недобро :)
Иначе аз последно изгълтах почти буквално "Диверсант" на Ото Скорцени и се моля да се опарича да си взема втори том на "Богът на диверсиите" на Иля Старинов :)
Кироо, бегай оттука, оти че те изпапурчим с копачо!

#468 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 29 юни 2009 - 12:46

Сега разбирам, че българските издания са такава рядкост, аз ги имам и двата романа - "Град Отчаяние" и "Отмъстителите", според мен също са може би сред последните читави неща, писани от Кинг :metal:

Edited by Rebel, 29 юни 2009 - 12:50 .

The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#469 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 29 юни 2009 - 13:34

Последно прочетох "Бродягите на Дхарма" на Джак Керуак. Заради този роман броя дните до заминавамето ми на едноседмичен поход в Пирин, където съм решил, че ще се опитам да се отдам на тотален релакс с роман в ръка и Eddie Vedder, пеещ ми на ушенце. Смятат го за продължение на "По пътя", което си е логично, съпоставяйки двата романа, но си има и собственото индивидуално очарование.

Отново се опитахе да прочета нещо на Пратчет, но не става. Просто не ме хваща, скучно ми е и абсолютно губя желание да го чета, та май ще престана с опитите да харесам нещо от творчеството му. До сега съм пробвал с "Интересни времена" и "Истината", но тц, не става.

Ще видя сега какво ще почвам, но май ще посегна към "Нарцис и Голдмунд" на Хесе. Така или иначе още ме тресе от "Степния вълк", нека поне очарованието да е пълно. :metal:

#470 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 29 юни 2009 - 23:15

View Postfantucho_, on Jun 29 2009, 14:34, said:

Отново се опитахе да прочета нещо на Пратчет, но не става. Просто не ме хваща, скучно ми е и абсолютно губя желание да го чета
Ха, и при мен така! Имам приятели, които са му фанатизирани почитатели, така че бях принудена едва ли не под дулото на пистолет да прочета нещо негово :D Захванах Музика на Душата и така и не можах да я довърша, ужасно ми е досадна, а уникалният му стил, който всички толкова ми хвалят, за мен е просто поредица напразни опити за оригиналничене...Няма да се спогодим с него, и по-добре, че ако трябва да си набавя всичките му книги... :metal:

Сега съм на Джийвс и Феодалният Дух (Удхаус) :D
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#471 Tokio Hotel

Nigger

• Енориаши
  • PipPip
  • 87 posts

Posted 04 юли 2009 - 15:48

САН АНТОНИО - На зла кучка, зъл прът.

Ако си падате по цинизмите, откачения превод на редакторите на издателство "Колибри", и метафорите (по 4-5 във всяко изречение) + щипка кримка, може би това книжле ще ви допадне (около 100-тина страници(ци) :metal:

#472 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 05 юли 2009 - 03:23

View PostTokio Hotel, on Jul 4 2009, 16:48, said:

САН АНТОНИО

:metal: :beach:
walk into the jaws of hell.

#473 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 05 юли 2009 - 16:01

View Postforeigner, on Jun 30 2009, 00:15, said:

Ха, и при мен така! Имам приятели, които са му фанатизирани почитатели, така че бях принудена едва ли не под дулото на пистолет да прочета нещо негово :) Захванах Музика на Душата и така и не можах да я довърша, ужасно ми е досадна, а уникалният му стил, който всички толкова ми хвалят, за мен е просто поредица напразни опити за оригиналничене...Няма да се спогодим с него, и по-добре, че ако трябва да си набавя всичките му книги... :yes:

Стигна ли поне до 30-тата страница? В смисъл, че с повечето книжки от света на Диска проблемът е точно това. От там нататък продължават леко. Иначе, прочети, по-добре, "Интересни времена" - доста по-лека е, а и по-добра като цяло. Но пък по принцип с Пратчет е така - или му ставаш върл почитател, или изобщо не можеш да го четеш.

Иначе, в момента съм на "В името на Светлината" на Марион Зимър Брадли. Доста интересна книга, бих казал, чете се леко, но не е много динамична. Абе, заслужава си.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#474 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 06 юли 2009 - 23:25

View PostТигър, on Jul 5 2009, 17:01, said:

Стигна ли поне до 30-тата страница? В смисъл, че с повечето книжки от света на Диска проблемът е точно това. От там нататък продължават леко. Иначе, прочети, по-добре, "Интересни времена" - доста по-лека е, а и по-добра като цяло. Но пък по принцип с Пратчет е така - или му ставаш върл почитател, или изобщо не можеш да го четеш.
Стигнах до 120-та, макар че тия 120 страници ги четох 2 месеца :D Благодаря за препоръката, ще си отбележа книгата ;) Една приятелка ми препоръча и Малки Богове, така че, когато реша пак да се захващам с него, ще започна от тия двете (или свърша с тях...) :yes:

А сега съм на Сиянието (Кинг) :)

#475 Tokio Hotel

Nigger

• Енориаши
  • PipPip
  • 87 posts

Posted 07 юли 2009 - 06:37

View Postforeigner, on Jun 30 2009, 00:15, said:

Имам приятели, които са му фанатизирани почитатели, така че бях принудена едва ли не под дулото на пистолет да прочета нещо негово :) Захванах Музика на Душата и така и не можах да я довърша, ужасно ми е досадна, а уникалният му стил, който всички толкова ми хвалят, за мен е просто поредица напразни опити за оригиналничене...Няма да се спогодим с него, и по-добре, че ако трябва да си набавя всичките му книги... :yes:

Сблъсках се със същият проблем относно Пратчет, с много малки изключения "за мен е просто поредица напразни опити за оригиналничене"... Просто сред зърното, преобладава плявата (за справки Йордан Радичков).

По темата : "Дервишът и смъртта" - Меша Селимович

#476 rodd1ck

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 501 posts

Posted 07 юли 2009 - 19:25

Добавям се и аз в групата, макар че съвсем малко съм се сблъсквал с Пратчет. Веднъж ми попадна случайно някаква книга и прехвърлих няколко страници, но не успях повече. Също и някакви цитати пак в порядъка на странички разни цитати.

#477 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 08 юли 2009 - 09:30

View PostТигър, on Jul 5 2009, 17:01, said:

Иначе, в момента съм на "В името на Светлината" на Марион Зимър Брадли. Доста интересна книга, бих казал, чете се леко, но не е много динамична. Абе, заслужава си.
Завърших я. Финалът ме остави с леко смесени впечатления. В смисъл, толкова проамериканско нещо не бях чел май никога. Всъщност, цялата книга е доста такава, обаче на финала...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#478 deep purple

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 319 posts

Posted 09 юли 2009 - 18:47

Автобиографията на Ian Gillan.
Sail away tomorrow,
sailin' far away.
To find it steal or borrow.
I'll be there someday

#479 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 12 юли 2009 - 09:13

Posted Image

Неописуемо добро. С 3 странички довежда до каквото може да се сетите. Разкошен подарък, благодаря :wub:
walk into the jaws of hell.

#480 Файона

addicted to chaos

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 212 posts

Posted 14 юли 2009 - 09:56

Бредбъри е велик. :metal:

А аз съм на "За писането" на Стивън Кинг. Изключително увлекателно четиво, дори и за хора, които не се занимават с писане. Като мен. Абсолютно задължително за тези, които пишат.

А вчера ми се случи нещо невероятно. В една по-забутана книжарница "Пингвините" във Варна попаднах на "Уязвимата империя" и "Колоните на сътворението". Жената зад щанда беше безкрайно изненадана да научи, че има фентъзи фенове, които са готови да си разменят единия бъбрек за тези книжки.
Omnia mea mecum porto

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users