Jump to content

Коя книга прочетохте последно?да видим кой какво чете (и защо?)

630 replies to this topic

#421 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 12 май 2009 - 10:38

View Postrodd1ck, on May 12 2009, 10:43, said:

10-15 лв не ми се вижда особено солено при положение, че и старите ги продават за 5-6 лв на повечето места.

10-15 лв разбира се е ок, но това са стандартните издания. Много книги се издават умишлено луксозни и достигат 40-50 лв, нямам нищо против красивите томчета, но би трябвало да издават и съответната алтернатива в стандартен формат. А иначе съм съгласна - аз на старо също не купувам, тъй като цените много пъти са дори по-високи от тези в книжарницата.
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#422 VulturesCry

drunk frog

• Енориаши
  • PipPip
  • 60 posts

Posted 21 май 2009 - 16:04

Джак Керуак - "По пътя"
Прекрасна книга, няма какво друго да кажа... :lol:

#423 stalkera

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 21 posts

Posted 24 май 2009 - 20:31

Последната книга,която прочетох е на Марта Уелс-Крадецът и магьосникът!В началото започва доста досадно с много обяснения,но впоследствие стилът се изчисти.Накратко-добра книга!Лична оценка-7.5/10

#424 VulturesCry

drunk frog

• Енориаши
  • PipPip
  • 60 posts

Posted 25 май 2009 - 14:18

View Postrodd1ck, on May 12 2009, 10:43, said:

10-15 лв не ми се вижда особено солено при положение, че и старите ги продават за 5-6 лв на повечето места.

Едно от най - славните ми попадения - Достоевски - "Унижените и оскърбените" + "Записки от мъртвия дом"= 2 лева!
Постоянно се ровя в кашоните с книги и търся подобни съкровища и ми е направило впечатление, че Чехов примерно е 2,3,4 лева, а на Стивън Кинг винаги с апо 7, 8, дори 10 лева... А говорим за книги на старо все пак ... :D

Относно търговците на стари книги и дали те оценяват стойността им, няма само една гледна точка по въпроса... В любимия ми "магазин" за стари книги, търговката е алкохоличка, но по начина , по който общува с хората личи, че е прочела едно завидно количество от стоката си :blush:

#425 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 07 юни 2009 - 16:11

След като близо месец я влачех по автобуси, класни стаи и пр., снощи привърших "Степния вълк" на Херман Хесе. Определено ми хареса повече от "Сидхарта". Прекрасна книга, наистина, както казва Нещото което вие в нощта, на моменти е тягостна, но преизпълнена с живот по един много философско-странен начин. Дълбоко ме трогна книжлето, наистина си заслужаваше всяка стотинка. :blink:

#426 Tokio Hotel

Nigger

• Енориаши
  • PipPip
  • 87 posts

Posted 07 юни 2009 - 21:31

Posted Image

мега любопитен автор :blink:

Edited by Tokio Hotel, 07 юни 2009 - 21:32 .

#427 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 08 юни 2009 - 07:24

Сегааааа... и аз да се включа тука :blink:

След като прочетох няколко книжлета на Пратчет - "Истината", "Шовинист", "Музика на душата" (май така беше) и "Пирамиди" се хвърлих на "Биографията на Пърпъл", след това едно книжле "Големи неприятности" - има и филм по него и е доста забавно, но не се сещам за автора, а сега "Полет над кукувиче гнездо" - почвам я за втори път, но сега ще я изям с кориците, като преди това изгълтах "Шифърът на Леонардо" - но нещо.....

Гледам тук, че за Достоевски се говори - "Братя Карамазови" винаги ще си остане за мен на първо място от книгите му, а и от книгите въобще. Прочетох, както я наричат, "великолепната му петорка" - "Престъпление и наказание", "Идиот", "Бесове", "Юноша" и "Братя Карамазови" преди доста години, в реда, в който ги е писал. Развитието на действията в романите и израстването на идеите е удивително , ако ги четете в този ред. След това опитах "Записки от мъртвия дом", но след "Братя Карамазови" просто беше безсмислено да се пъна с нея. Сентенцията на творчеството на Достоевски е в последния му роман.

Иначе препрочитам и "По пътя" на Керуак - на времето ми я препоръча учителката ми по български :P

А Джером К. Джером с "Трима мъже в една лодка (без да броим кучето)" ми напомни, че трябва отново да си потърся нещо от него ;)

.....за съжаление животът няма да ми стигне да прочета всичко, което искам, ама поне мога да опитам :yes:

#428 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 08 юни 2009 - 08:15

View PostDigger, on Jun 8 2009, 08:24, said:

като преди това изгълтах "Шифърът на Леонардо" - но нещо.....

Шифъра и аз не съм удовлетворен от него. Язък, че толкова се шумя около тая книга. Ако махнем теорийте свързани с Христос, книгата е един доста посредствен екшън.

#429 VulturesCry

drunk frog

• Енориаши
  • PipPip
  • 60 posts

Posted 08 юни 2009 - 20:34

View PostDigger, on Jun 8 2009, 08:24, said:

.....за съжаление животът няма да ми стигне да прочета всичко, което искам, ама поне мога да опитам :yes:

Най - готиния пост, който съм чела досега тук! Споделям на 100% !

#430 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 08 юни 2009 - 21:55

View PostSvil, on Jun 8 2009, 09:15, said:

Шифъра и аз не съм удовлетворен от него. Язък, че толкова се шумя около тая книга. Ако махнем теорийте свързани с Христос, книгата е един доста посредствен екшън.

Прав си. Мисля, че шумът около нея се вдигна, заради филма.

#431 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 09 юни 2009 - 08:23

View PostDigger, on Jun 8 2009, 22:55, said:

Прав си. Мисля, че шумът около нея се вдигна, заради филма.
По-скоро заради това, че хората научиха за съществуването на подобни хипотези, които обаче са известни от много време на историците. А и народът винаги си е падал по конспирации :harhar: Чел съм и Шифъра, и Шестото клеймо, но не са нищо особено. Метеоритът - също. Имам чувството, че са книги, написани с цел филмиране и чисто комерсиален успех...

#432 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 09 юни 2009 - 08:58

View Postfantucho_, on Jun 9 2009, 09:23, said:

Имам чувството, че са книги, написани с цел филмиране и чисто комерсиален успех...

Така си е! Преди доста време ми попадна дори българска книга от автор, чието име за съжаление не помня, писана доста преди тези на Дан Браун, където се споделяха подобни идеи. Човекът е хванал дадени теории и е решил да прави пари от тях. Радвам се, че откривам хора на моето мнение, защото обикновено като кажа, че и книгите, и филмовите версии са пълна боза, срещам озадачени погледи и мърморене :harhar: А иначе когато стана популярен въпросния Дан Браун гледах един цял ден, мисля по Дискавъри, посветен на неговия случай, където няколко светила в историята и изкуствознанието го направиха на нищо :)

#433 Nosferatu

Vampire Demigod

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 813 posts

Posted 09 юни 2009 - 09:15

И аз се присъединявам към тези мнения за Дан Браун, съгласен съм напълно. Още помня като започнах да чета Шифърът (сега бтв чета за пробата Метеоритът, да видя дали Браун още е такава трагедия) и един приятел ми казваше "Не си го причинявай" :harhar:

#434 Tokio Hotel

Nigger

• Енориаши
  • PipPip
  • 87 posts

Posted 09 юни 2009 - 12:06

View PostRebel, on Jun 9 2009, 09:58, said:

Така си е! Преди доста време ми попадна дори българска книга от автор, чието име за съжаление не помня, писана доста преди тези на Дан Браун, където се споделяха подобни идеи. Човекът е хванал дадени теории и е решил да прави пари от тях. Радвам се, че откривам хора на моето мнение, защото обикновено като кажа, че и книгите, и филмовите версии са пълна боза, срещам озадачени погледи и мърморене :harhar: А иначе когато стана популярен въпросния Дан Браун гледах един цял ден, мисля по Дискавъри, посветен на неговия случай, където няколко светила в историята и изкуствознанието го направиха на нищо :)

Всъщност има и невероятен писател подхванал подобна тема за да осмее всички тези щуротии около модите по езотеризма, конспирациите на църквата и т.н Ако ти се занимава горщо бих препоръчал "Махалото на Фуко" на Умберто Еко, лично на мен ми влезе истински под кожата след 2-я прочит.
А Дан Браун просто е доразвил историята (на "Светата кръв и свещеният Граал" на трима английски автори, които поради големия интерес започват и сериал по BBC по тази тема) и я е вкарал в някакви "художествени граници".

#435 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 09 юни 2009 - 13:03

View PostTokio Hotel, on Jun 9 2009, 13:06, said:

Всъщност има и невероятен писател подхванал подобна тема за да осмее всички тези щуротии около модите по езотеризма, конспирациите на църквата и т.н Ако ти се занимава горщо бих препоръчал "Махалото на Фуко" на Умберто Еко, лично на мен ми влезе истински под кожата след 2-я прочит.
А Дан Браун просто е доразвил историята (на "Светата кръв и свещеният Граал" на трима английски автори, които поради големия интерес започват и сериал по BBC по тази тема) и я е вкарал в някакви "художествени граници".

Чела съм "Махалото на Фуко", не го споменах, защото исках само да отбележа факта, че дори и наш автор е писал по темата и Дан Браун не е откривателят на топлата вода :harhar: Изобщо цялата тази масова истерия по Браун ме дразни :)

Edited by Rebel, 09 юни 2009 - 13:04 .

#436 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 09 юни 2009 - 18:15

View PostRebel, on Jun 9 2009, 09:58, said:

Радвам се, че откривам хора на моето мнение, защото обикновено като кажа, че и книгите, и филмовите версии са пълна боза, срещам озадачени погледи и мърморене :P
И аз съм така. Гледат ме тъпо и започват на висок глас да ми обясняват, колко видиш ли не съм прав. Еми... въпрос на вкус :D

#437 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 10 юни 2009 - 19:44

View PostSvil, on Jun 9 2009, 19:15, said:

И аз съм така. Гледат ме тъпо и започват на висок глас да ми обясняват, колко видиш ли не съм прав.
:harhar: И при мен е така. Обясняват ми колко много направил Браун за съвременната литература и т.н.
Между другото, с риск да засегна феновете, ще кажа, че и "Хари Потър"-поредицата не е далеч от групата с книгите, пригодени за Холивуд. Поне по мое мнение. КАто малък ги четох много и то с голям интерес. Може би първите книги бяха малко по-стойностни, докато после не започна една масова истерия и Роулинг тръгна да пише някакви псевдо-драматични случки за Хари, където той играеше ролята на супер герой на MARVEL - винаги на правилното място в правилното време, взимайки правилното решение.

По темата:
Вчера привърших "Повелителят на мухите" на Уилям Голдинг. За разлика от книгите, които в последно време четях доста мудно, тази я изядох с кориците, може би защото беше написана с малко по-едър шрифт и се четеше по-лесно. :) Едва ли ще ми стане любима книга, но пък "експериментът", който си е направил Голдинг, поставяйки момчетата в ситуация, в която те трябва да сформират общност, за да оцелеят, е повече от интересен. Правя си някаква скрита аналогия с "Дивото зове" на Лондон - колкото по-близо са до природата и далеч от цивилизацията и удобствата, които им предоставя тя, толкова повече в тях се отприщва онзи първичен инстинкт, който го имаше и при кучето в Лондоновата повест (съжалявам, забравил съм му името).

#438 Файона

addicted to chaos

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 212 posts

Posted 12 юни 2009 - 15:13

Не знам с какви хора общувате вие, в моето обкръжение е точно обратното. Да кажеш, че ти харесва Дан Браун, значи да се окажеш моментално сред най-долните прослойки на плебса.
На мен пък ми харесват книгите му. Отдавна надраснах времето, когато се чувствах длъжна да се снабдявам с елитарно четиво. Сега мисля, че ми се полага малко чист екшън и никакви дълбоки послания. :metal:
Omnia mea mecum porto

#439 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 12 юни 2009 - 20:25

View PostФайона, on Jun 12 2009, 16:13, said:

На мен пък ми харесват книгите му. Отдавна надраснах времето, когато се чувствах длъжна да се снабдявам с елитарно четиво. Сега мисля, че ми се полага малко чист екшън и никакви дълбоки послания. :)
В тези три изречения срещам някакво противоречие, но може и това да е само мое усещане :wub:

#440 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 12 юни 2009 - 22:27

Аз лично не подбирам книгите, които чета по признак елитарност, нито филмите, които гледам, нито музиката, която слушам, не ме вълнува кой в каква графа ги слага, но знам какво ми харесва, а то рядко се доближава до масовия вкус, та затова не е само Дан Браун ябълката на раздора в разговорите на тема литература, кино и т.н.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users