Jump to content

Коя книга прочетохте последно?да видим кой какво чете (и защо?)

630 replies to this topic

#381 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 01 февруари 2009 - 03:41

И аз открих за себе си много интригуващ автор-Артър Хейли. Нито една от книгите му не се чете за повече от два дни, въпреки че аз геройски изчетох Хотел за цели 4 заради изпитите :metal:
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#382 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 03 февруари 2009 - 10:35

Posted Image

Любопитно е да се видят чудатите същества, които човешкото въображение е сътворило през вековете, събрани в една книга. Борхес се е поровил доста из всякакви романи и митове. Но си проличава, че е аржентинец - липсваха ми например същества от славянски предания, приказки и прочие.
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#383 SteelGod

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 66 posts

Posted 03 февруари 2009 - 16:36

Posted Image
"Добре написана, с живи, убедителни герои и бързо развиващо се действие... Заговори, старсти, политически интриги и войни..."

Ще е трилогия. Втората част се казва "Кръстоносен поход". Наистина книгата си заслужава.

Edited by SteelGod, 03 февруари 2009 - 16:37 .

#384 Kristin

(баш) философ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 628 posts

Posted 07 февруари 2009 - 09:46

Чета Братя Карамазови. За жалост времето все не стига и я чета вече две седмици, а това е ужасно, защото е невероятна...
За пръв път хващам Достоевски в ръце и просто съм без думи!
Aз конструирам всеобщото като избирам себе си!

#385 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 07 февруари 2009 - 11:00

View PostKristin, on Feb 7 2009, 09:46, said:

Чета Братя Карамазови. За жалост времето все не стига и я чета вече две седмици, а това е ужасно, защото е невероятна...
За пръв път хващам Достоевски в ръце и просто съм без думи!

Хич и не спирай до тук, ами продължавай с другите му книги :D Дълго време след това нищо друго няма да може да те впечатли....

#386 Zakk Wylde

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 21 posts

Posted 11 февруари 2009 - 13:51

Истината за Металика.

Много добро четиво, придружено със страшно много фактология. Интересното е, че аз не съм луд фен на групата, но ми беше страшно приятно да я прочета.

#387 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 23 февруари 2009 - 22:19

"451 по Ференхайт" на Рей Бредбъри

Един съученик я беше изкопал от домашната си библиотека и ми беше споделил за нея, че я чете. Разбира се, като чух за коя книга става дума, веднага го помолих да ми я даде, след като я свърши. Момчето я дочете и ми я даде, като каза, че не му харесала особено, не си падал по такъв тип литература. Но за мен това ще си остане една невероятно красива книга! Грабваща, пленяваще... Тяхната кожа от библиотеката, че не можаха да ми намерят "Вино от глухарчета"! Тъкмо ме беше хванала еуфорията по Бредбъри и исках да прочета още нещо негово, но явно ще почакам. А на Виното съм му хвърлил око и то сериозно :D

#388 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 26 февруари 2009 - 14:17

View Postfantucho_, on Feb 23 2009, 22:19, said:

"451 по Ференхайт" на Рей Бредбъри

Един съученик я беше изкопал от домашната си библиотека и ми беше споделил за нея, че я чете. Разбира се, като чух за коя книга става дума, веднага го помолих да ми я даде, след като я свърши. Момчето я дочете и ми я даде, като каза, че не му харесала особено, не си падал по такъв тип литература. Но за мен това ще си остане една невероятно красива книга! Грабваща, пленяваще... Тяхната кожа от библиотеката, че не можаха да ми намерят "Вино от глухарчета"! Тъкмо ме беше хванала еуфорията по Бредбъри и исках да прочета още нещо негово, но явно ще почакам. А на Виното съм му хвърлил око и то сериозно :yes:

Виното е прекалено различно от горящите книги. Ако приемеш съвета ми, бих ти препоръчала да не ги четеш едно след друго. Чел ли си "Портокал с часовников механизъм" на Бърджис? Ако не - май му е назряло времето :metal:

#389 Димо

The Green Reaper

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 248 posts

Posted 26 февруари 2009 - 18:16

View Postlittle'circle, on Feb 26 2009, 14:17, said:

Виното е прекалено различно от горящите книги. Ако приемеш съвета ми, бих ти препоръчала да не ги четеш едно след друго.

Напълно споделям. Виното е прекрасна книга, която е най-добре да се чете лятото. На сянка под асмата и с чаша изстудена ракия или мастика. Ето така се превърна в една от любимите ми книги и ме накара да гласувам за нея в "Голямото четене". :)

А какво си мислите за тази класация? Десятката е силна, но без "Старецът и морето" и "Спасителят в ръжта" нещо не е както трябва.
Гласува ли българският читател с националистчни подбуди?

#390 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 26 февруари 2009 - 19:37

Ще имам предвид съветите ви :worship: И на "Портокал с часовников механизъм" съм му хвърлил окото, но да видим кога ще стигна и до него. КАто се има в предвид, че в училище госпожата по етика ми каза, че "училището не е място, където да се чете", щуе видя ка ще се скатавам да си чета книгите. :)

Иначе в момента съм на половината на "Художникът" на Уилям Уортън. Но ще си кажа мнението за нея, след като я превърша. :P

#391 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 27 февруари 2009 - 11:26

View PostДимо, on Feb 26 2009, 18:16, said:

Напълно споделям. Виното е прекрасна книга, която е най-добре да се чете лятото. На сянка под асмата и с чаша изстудена ракия или мастика. Ето така се превърна в една от любимите ми книги и ме накара да гласувам за нея в "Голямото четене". :)

А какво си мислите за тази класация? Десятката е силна, но без "Старецът и морето" и "Спасителят в ръжта" нещо не е както трябва.
Гласува ли българският читател с националистчни подбуди?

Властелинът на пръстените - Дж. Р. Р. Толкин
Време разделно - Антон Дончев
Граф Монте Кристо - Александър Дюма
Железният светилник - Димитър Талев
Майстора и Маргарита - Михаил Булгаков
Малкият принц - Антоан дьо Сент-Екзюпери
На изток от Рая - Джон Стайнбек
Осъдени души - Димитър Димов
Под игото - Иван Вазов
Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс
Сто години самота - Габриел Гарсия Маркес
Тютюн - Димитър Димов

Добра тема подхвана! Разбира се, че подбудите са националистични! За мен единствената книга-шедьовър в тази класация е "Майстора и Маргарита", гласувах за нея, като добавим, че не харесвам фантастика и изключвам Властелини и Стопаджии :P , въпреки че те са си класика в своя жанр и може да се каже, че имат място в десятката. Маркес така и не можах да го харесам, колкото и за велик да е смятан романът му, същото важи за Стайнбек и Екзюпери. Според мен място в челната десятка от БГ романите може да има само "Време разделно". Харесвам романите на Димов, но те, както и "Граф Монте Кристо" са хайде силно казано сапунки, но тип приключенски романи, които по никакъв начин не мога да категоризирам като роман на века. "Под игото" пък съвсем....
Но все пак не трябва да забравяме, че класацията е направена от редовия читател, а не от специалисти, така че е нормално да преобладават БГ класиките, изучавани в училище :worship:
Впрочем за мен е неуместно неприсъствието например на който и да е от романите на Достоевски.

Edited by Rebel, 27 февруари 2009 - 11:28 .

#392 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 27 февруари 2009 - 12:22

Повечето книги от класацията са добри във своя жанр и по своему. Освен това са признати по цял свят (освен 1-2). Затова че вярвам, че класацията е окей - не перфектна, но окей. Все пак много хора от различни възрасти, с различни интереси и разбирания са гласували - нормално е някои от любимите ни неща да не присъстват. Пак се радвам, че няма розови романи - в България сме все пак, всичко е възможно :)
walk into the jaws of hell.

#393 Kristin

(баш) философ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 628 posts

Posted 28 февруари 2009 - 21:22

Homo faber на Макс Фриш

Нещо наистина интересно и също така си заслужава да се чете. Аз като един типичен любител на екзистенциалистката литаратура... ама вярно си е много добро четивото!
Сега подхващам на Бърнард Ръсел "История на философията - модерна философия", че ми трябва за един-два изпита, и после здраво стисвам в ръце "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", защото също така ми казаха, че задължителна :)

#394 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 01 март 2009 - 12:55

Наистина е задължителна! Аз я прочетох до половината преди месец-два и я оставих за неопределено време, нарочно. Скоро ще я довърша обаче - усещам го :blink: Но каквото съм прочела от нея - :P Няма ред, на който да има нещо недостатъчно премислено. Пича е можел да напише книга със същото послание в 100 странички, но за да е достъпна за всеки, за да даде нагледен пример от битието насъщно, го е направил като разказ. Разказ за живота.

Kristin, ти да не учиш философия случайно ? О_о

#395 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 02 март 2009 - 12:42

Херман Хесе - Степния Вълк

Posted Image

Като стана дума за "задължителни книги"... Леко тягостна на моменти, но няма как и да не бъде. Мисля, че всеки може да открие нещо за себе си, когато я прочете.
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#396 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 02 март 2009 - 19:25

Преди няколко дни свърших "Художникът" на Уортън, но чак сега пиша тук. :) Както и да е. Книгата е пленяваща, наистина много истинно написана и страшно реална. Предполагам това се дължи на факта, че Уортън е художник и е преживял и минал през емоциите, описани в книгата. Духа на Париж струи от страниците, а около теб се носи аромата на акварел и ново платно за рисуване, които чисто и просто галят сетивата.
Книжлето ми хареса страшно много. Почти трябваше да се разправям с госпожата по БЕЛ, която ми взе книгата, когато ме видя да ечта в час. :worship: А за Уортън си затвърждавам мнението, че нещата му трябва да ги прочета. :yes:

#397 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 03 март 2009 - 14:28

"Художникът" все още не съм я чела, но любимата ми Уортънова книга е не Пилето, а Последна любов - прочети я; вярвам, че ще ти хареса - Париж, изкуство, живот... Страхотно нещо.

#398 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 06 март 2009 - 11:39

Мерси, duende :blush: Ще я изкопая в скоро време, и без това снощи свърших една - На дъното в Париж и Лондон на Оруел. Не е толкова силна като Фермата или '84, но също така е много различна. Дори на дъното на обществото, отритнат от всичко и всички, Оруел си запазва трезвото мислене, а след това дори написва книга за перипетиите си. Мисля, че му е първото произведение изобщо, но не съм убедена. Заслужава си, определено ;)

Edited by Pinky, 06 март 2009 - 11:40 .

#399 Kristin

(баш) философ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 628 posts

Posted 06 март 2009 - 18:00

@Pinky, нещо такова... :blush:

Тая западна философия ме озорва, затова май ще я зарежа и ще се надявам утре да ми дойде музата (изпит по философия). Почвам 451 по Фаренхайт на Рей Бредбъри. И чак след нея Дзен и изкуството..., че съм изостанала...

#400 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 06 март 2009 - 21:12

Хехе, вие пак все моите книги четете!
Преди една седмица свърших "На дъното...". адски много ми хареса. Особено след като се бях подготвила с "Още въздух" че Оруел не е само "1984". Хубава, хубава, с много цветисти френски изрази, много точни. Впечатлена съм от дълбините, в които изглежда е навлязъл Оруел, когато се е занимавал с това прелестно книжле.
Иначе, от философът-автор на "Дзен и изкуството..." получих скоро от Мартиновар една "Лайла". Много ме впечатляват мислите на този човек. Инакомислител. Добро е.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users