Jump to content

Коя книга прочетохте последно?да видим кой какво чете (и защо?)

630 replies to this topic

#321 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 15 октомври 2008 - 07:26

View Postforeigner, on Oct 14 2008, 22:15, said:

Аз ще го кажа в по-прав текст: литературните анализи са пълно безумие. Глупост. Идиотщина. Схващаш :D
Да знаеш само колко пъти съм си навличал гнева на учителите по литература като съм им го казвал това... :blush:

#322 Димо

The Green Reaper

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 248 posts

Posted 15 октомври 2008 - 11:08

View PostJimmy Pop, on Sep 28 2008, 19:00, said:

"Армагедон в ретроспекция", издание 2008, която представлява подбрани от сина му непобликувани разкази, въртящи се основно около темите за мира и войната. Та взех си въпросната книга и току-що я завърших. Препоръчвам на всички фенове на Вонегът да прочетат дванадесетте разказа в нея, които бих казал никак не са типични писания на Вонегът, което ги прави по своему уникални.

Хубава книжка е. Най-много ми хареса разказа за стареца и момчето, които живееха в руините на Дрезден.

'84 се чете на един дъх...

84-та на Оруел е далеч по-достъпна от "Ние" на Замятин, да речем. Достъпна за четене, но не и за възприемане. Не бих я препоръчал на никой. Нека сам открие пътя си към нея или по-добре никога не го открива...

По темата: Започнах преди време един сборник на Виктор Пасков, озаглавен "Алелуя". Мудно ми върви четенето, не толкова заради стила на Пасков, просто все по-малко време ми остава от работа и учене. :harhar:

#323 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 15 октомври 2008 - 12:04

View PostДимо, on Oct 15 2008, 12:08, said:

Хубава книжка е. Най-много ми хареса разказа за стареца и момчето, които живееха в руините на Дрезден.

Да, този беше готин и много истински (както и останалите). Освен него най-много ме впечатлиха последните три, особено "Бюрото на коменданта". И "Велик ден" също беше много идеен, за армията, която няма врагове.

#324 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 15 октомври 2008 - 14:01

Аз днес си привърших "Улица Консервна" и "За мишките и хората" в едно мило компактно томче. Той винаги ме е натоварвал по един такъв... индиректен начин. И все пак продължавам да си го чета. Чак ми подскочи сърчицето, когато и се счупи врата на онази женица... :harhar:

#325 MartinOwaR

TrueInside

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts
  • Interests:True, trueeeeee

Posted 15 октомври 2008 - 16:17

View Postlittle'circle, on Oct 15 2008, 15:01, said:

Аз днес си привърших "Улица Консервна" ...

А "Благодатният четвъртък"? При мен двете са в едно книжле!

#326 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 16 октомври 2008 - 09:01

View PostMartinOwaR, on Oct 15 2008, 17:17, said:

А "Благодатният четвъртък"? При мен двете са в едно книжле!

Знам, знам :yes: Очевидно само моето издание (е, библиотечното) НЕ комбинира Улицата с продължението и... СЛедващият път като се качва Вихрен ще ми дадеш Четвъртък-а :)

#327 MartinOwaR

TrueInside

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 16 октомври 2008 - 10:58

А ти ще ми дадеш Чандлър :yes: Но да не чакаме Вихрен или следващото градинско парти за края на годината, ще се разберем с неагресивния мързел за по-скорошни културни срещи.

#328 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 17 октомври 2008 - 21:00

Преди секунди свърших с `84 на Оруел и сега съм в едно такова много замислено настоение. Страхотна книга! Не знам доколко съм я осъзнал, а и за в бъдеще, когато затъпявам ще си мисля върху нея, но просто усещам едно вътрешно удовлетворение, както първия път, когато слушах Флойд. :wub:

#329 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 18 октомври 2008 - 21:55

View PostMartinOwaR, on Oct 16 2008, 11:58, said:

А ти ще ми дадеш Чандлър :wub: Но да не чакаме Вихрен или следващото градинско парти за края на годината, ще се разберем с неагресивния мързел за по-скорошни културни срещи.

Само да те предупредя, моят плешив човек като чете това Чандлърово произведение, не остана кой знае колко очарован... ама то детето в него никога не си е отивало, та да се радва на спомените за едно детство ;) Ще.

#330 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 18 октомври 2008 - 22:01

View Postfantucho_, on Oct 17 2008, 22:00, said:

Преди секунди свърших с `84 на Оруел и сега съм в едно такова много замислено настоение. Страхотна книга! Не знам доколко съм я осъзнал, а и за в бъдеще, когато затъпявам ще си мисля върху нея, но просто усещам едно вътрешно удовлетворение, както първия път, когато слушах Флойд. ;)

Олеле... :wub: ако си удовлетворен след 1984 си потенциално опасен за обществото

#331 MartinOwaR

TrueInside

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 19 октомври 2008 - 02:22

View Postlittle'circle, on Oct 18 2008, 22:55, said:

Само да те предупредя, моят плешив човек като чете това Чандлърово произведение, не остана кой знае колко очарован... ама то детето в него никога не си е отивало, та да се радва на спомените за едно детство ;)

Днес го сварих да го дочита в Спорко, след това отказа всякакви животарщини, затвори се в себе си и отпраши в противоположна посока. А описанието ти за него сякаш важи и за мен, плаша се :wub:

#332 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 19 октомври 2008 - 09:16

View PostMartinOwaR, on Oct 19 2008, 03:22, said:

Днес го сварих да го дочита в Спорко, след това отказа всякакви животарщини, затвори се в себе си и отпраши в противоположна посока. А описанието ти за него сякаш важи и за мен, плаша се :wub:

Ем, какво да ти кажа, на западния фронт нищо ново ;)
Да пркъсна за малко чата - привършвам Рагтайм... Силна, пряма книжка.

#333 fantucho_

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 474 posts

Posted 19 октомври 2008 - 09:51

View Postlittle'circle, on Oct 18 2008, 23:01, said:

Олеле... :wub: ако си удовлетворен след 1984 си потенциално опасен за обществото
;)
В смисъл се радвам, че я прочетох след като минах през ходения по 101 пъти до книжарницата, връщане на книгата, чакане отговор от издателството, чакане в библиотеките и пр. :worship:
В такъв смисъл го казах.

#334 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 01 ноември 2008 - 15:21

Истината за Металика - интересно ми беше да открия отговорите на въпроси, които не съм търсил, за разлика от тези, на които наистина съм се надавял да намеря отговорите.

#335 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 08 ноември 2008 - 11:10

Започнах Човекоядците от Кумаон. Авторът Джим Корбет е професионален ловец и увлекателно разказва за преследването и убиването на тигри човекоядци в Индия.
Ето тук малко повече инфо за книгата. Реших малко да сменя амплоато дето ме е обзело последните месец и да оставя фентъзито настрани за известно време :blush:

#336 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 08 ноември 2008 - 23:56

View PostSvil, on Nov 8 2008, 11:10, said:

Започнах Човекоядците от Кумаон. Авторът Джим Корбет е професионален ловец и увлекателно разказва за преследването и убиването на тигри човекоядци в Индия.
Ето тук малко повече инфо за книгата. Реших малко да сменя амплоато дето ме е обзело последните месец и да оставя фентъзито настрани за известно време :blush:

Ей, много интересна книга, аз я четох преди години още, много увлекателно е написана и най-вече с уважение и възхищение към дивата природа.
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#337 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 14 ноември 2008 - 23:43

"Пяната на дните" от Борис Виан. Определено мога да кажа, че това е една от книгите, които са ме развълнували най-много. И понеже съм неспособен да опиша въздействието й, ще цитирам мнението на напълно непознатият за мен Джим Крусоу:

"Пяната на дните" е безподобен роман ­ чувствен, невинен и сладостен, който постепенно започва да кърви с истинска кръв и накрая кръвта се оказва нашата собствена.

Posted Image

Edited by Нещото което вие в нощта, 14 ноември 2008 - 23:44 .

Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#338 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 15 ноември 2008 - 11:42

View PostНещото което вие в нощта, on Nov 14 2008, 23:43, said:

"Пяната на дните" от Борис Виан. Определено мога да кажа, че това е една от книгите, които са ме развълнували най-много. И понеже съм неспособен да опиша въздействието й, ще цитирам мнението на напълно непознатият за мен Джим Крусоу:

"Пяната на дните" е безподобен роман ­ чувствен, невинен и сладостен, който постепенно започва да кърви с истинска кръв и накрая кръвта се оказва нашата собствена.

Posted Image

Да четеш Борис Виан е опасно занимание...

#339 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 16 ноември 2008 - 16:32

"Die Leiden des jungen Werthers"

a.k.a.

"Страданията на младия Вертер"

на Гьоте.

Най-силното произведение, което съм чела... И най-човешкото.
walk into the jaws of hell.

#340 Димо

The Green Reaper

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 248 posts

Posted 17 ноември 2008 - 01:43

"Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли.

В началото ми се стори прекалено наивна. Навлизайки все по-дълбоко в прекрасността на новия свят обаче, привидно наивните идеи, взеха все повече да ме плашат и да ме карат да се замислям.
Стряскаща книга, определено.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users