Jump to content

Коя книга прочетохте последно?да видим кой какво чете (и защо?)

630 replies to this topic

#241 kiroborea

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 65 posts

Posted 27 март 2008 - 22:51

цар плъх :crying:

#242 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 27 март 2008 - 23:38

View Postkiroborea, on Mar 27 2008, 22:51, said:

цар плъх :crying:

Това е една от Книгите. :ninja:
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#243 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 28 март 2008 - 06:20

която се каня от пам ти века да чета :crying:
walk into the jaws of hell.

#244 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 07 април 2008 - 00:00

"Още разкази с неочакван край" от любимия Роалд Дал...Много добри, а "Ултразвук" е направо невероятен!!! За някакъв човек, който се чуди дали в ултразвуците, които са недоловими за човешкото ухо, не се крие най-прекрасната музика, затова построява машина, с която да може да ги чува... :angry3:

А колкото до Ъкридж на Удхаус-там така типичния за автора тънък британски хумор е "изгубен в превода" до такава степен, че се мъчих с книгата цяла седмица! :rolleyes:
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#245 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 07 април 2008 - 14:19

Удхаус в кофти превод е екзекуция на цялата творба. Професионалисти трябва да я вършат тази работа, но за жалост често преводите възлагат на некадърници, които в крайна сметка, разбира се ако не си запознат с творчеството на даден автор, могат да те откажат от него. А най-добре е в оригинал, ама става сложно вече :rolleyes:

#246 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 07 април 2008 - 15:35

View PostPinky, on Apr 7 2008, 15:19, said:

Удхаус в кофти превод е екзекуция на цялата творба. Професионалисти трябва да я вършат тази работа, но за жалост често преводите възлагат на некадърници, които в крайна сметка, разбира се ако не си запознат с творчеството на даден автор, могат да те откажат от него. А най-добре е в оригинал, ама става сложно вече :angry3:
В началото и средата на 90-те преводите на Удхаусовото творчество се правеха изключително само от Жечка Георгиева, блестяща преводачка, която сега е ограничила тези си занимания за сметка на шефското си място в издателство Колибри...:rolleyes:
Колкото до оригиналите-обичам да чета в оригинал каквото ми попадне(стига да е на английски или немски де :bomb:), само не и Удхаус. Него го чета, когато ми е гадно, депресирано, самотно, разтревожено, разочаровано, болно,...и в тези си състояния хич не ми се занимава да се боря с разни метафори и словосъчетания...
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#247 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 08 април 2008 - 14:25

Ем не съм особено запозната с преводачите честно казано. Удхаус не мога да чета, когато съм в дълбока депресия - тогава се четат тежки книги, които, разбира се, ме вкарват още по-навътер в трипа. Удхаус, за мен де, е за време когато навън вали проливен дъжд, а аз съм си вкъщи на топло и уютно, в саркастично настроение и съм решил да се посмеея на човешката ограниченост. И те така..Книгите в оригинал определено са си тежко занимание; произведение на немски ще прочета в момента, в който реша, че не заслужавам да живея - ще ме извиняваш, но това е един от най-гнусните езици :yes: И го уча... А за немската поезия нямам думи :P Аз в оригинал само английски мога да чета, и пак виждам зор с някои творби. Пътеводителят на Адамс, колкото и голямо удоволствие да ми доставя, си е истинско изпитание ! От доста време я мъча тая тухла, трябваше първо на бг да я прочета :yes:

#248 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 08 април 2008 - 14:53

View PostPinky, on Apr 8 2008, 15:25, said:

произведение на немски ще прочета в момента, в който реша, че не заслужавам да живея - ще ме извиняваш, но това е един от най-гнусните езици :D И го уча... А за немската поезия нямам думи :blink:
Това може да го каже само човек, който не е достатъчно запознат! :blink:
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#249 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 08 април 2008 - 16:29

View PostPinky, on Apr 8 2008, 15:25, said:

Ем не съм особено запозната с преводачите честно казано. Удхаус не мога да чета, когато съм в дълбока депресия - тогава се четат тежки книги, които, разбира се, ме вкарват още по-навътер в трипа. Удхаус, за мен де, е за време когато навън вали проливен дъжд, а аз съм си вкъщи на топло и уютно, в саркастично настроение и съм решил да се посмеея на човешката ограниченост. И те така..Книгите в оригинал определено са си тежко занимание; произведение на немски ще прочета в момента, в който реша, че не заслужавам да живея - ще ме извиняваш, но това е един от най-гнусните езици :D И го уча... А за немската поезия нямам думи :blink: Аз в оригинал само английски мога да чета, и пак виждам зор с някои творби. Пътеводителят на Адамс, колкото и голямо удоволствие да ми доставя, си е истинско изпитание ! От доста време я мъча тая тухла, трябваше първо на бг да я прочета :blink:
хе хе, когато съм в депресия, ме оправят само Флойд, но не и тежки книги, те са ми за друго време...а иначе най обичам да си боледувам кротко вкъщи с книжка на Удхаус или Джеръм Джеръм... :D
а защо учиш немски, щом не ти харесва? или поради липса на друга алтернатива като мен? :P ще подкрепя rebel-немският е много красив, трябва само да вникнеш...аз лично много си го обичам... :wub:

#250 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 08 април 2008 - 19:08

Ем що... щот ме почнаха баш от началото. Уча английски от първи клас, но си го обичам, и то много. В пети клас ми влезе втори чужд немски X_x Влязох в езикова гимназия с английски и немски и те така...Трябваше втория да е френски, ама замина вече :wub: Малко офтопик го подкарахме обаче :blink:
Та ще кажа нещичко и по темата, за да не ни оунат, че в момента не съм си изневерила на навика да чета по няколко книги наведнъж и съм се захванала със Хари Потър последната част(която е много добра бтв),малко съм позарязала Сбогом на оръжията на Хемингуей, ама ще я довърша скоро, Поща на Буковски и от доста време си дъвча разказите на Селинджър - след като прочета 1 имам нужда от 15-20 дни пауза докато започна следващия :blink: А, да, и Цар Плъх започнах, но реших сериозно да го чета след като свърша поне 2 от гореизброениете, а май това няма да е след много време. Все ме сърбят ръцете да го прелистя, но ще издържа ! :D

#251 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 13 април 2008 - 14:42

Тъмната кула на Стивън Кинг - на един дъх - завладя ме!

И сега се чудя какво да подхвана...

#252 Джуджето_GIMLY

анонимен човеколюбец

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1378 posts

Posted 28 април 2008 - 21:41

Хайнц Гудериан - Внимание, танкове! Спомени на войника
задължителна книга за всички интересуващи се от история, военно дело и най-вече Втората световна война :blink:
Мисля, че името на автора говори само за себе си :metal:
Кироо, бегай оттука, оти че те изпапурчим с копачо!

#253 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 30 април 2008 - 12:01

"Фермата на животните" на Дж.Оруел (на мен ми звучи по-добре "Животинската ферма" пък :metal: )
След едно голяяямо чакане успях да си я намеря, след още едно ама по-малко чакане пристигна, и чак днес я довърших, защото поради необясними причини беше попаднала под дивана... :) и те така, колкото и препятствия да имаше, най-после я свърших :)

#254 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 30 април 2008 - 12:48

View PostPinky, on Apr 30 2008, 13:01, said:

"Фермата на животните" на Дж.Оруел (на мен ми звучи по-добре "Животинската ферма" пък :metal: )
След едно голяяямо чакане успях да си я намеря, след още едно ама по-малко чакане пристигна, и чак днес я довърших, защото поради необясними причини беше попаднала под дивана... :) и те така, колкото и препятствия да имаше, най-после я свърших :)

И сега предполагам слушаш "Енимълс" на Флойд, но въпросът е дали го чуваш по различен начин? B)
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#255 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 30 април 2008 - 18:54

View Postmarillion, on Apr 30 2008, 13:48, said:

И сега предполагам слушаш "Енимълс" на Флойд, но въпросът е дали го чуваш по различен начин? :)

А може би слуша грайндкор, където вероятно цялото това грухтене е интерпретация на "Добитък английски".

Edited by Нещото което вие в нощта, 30 април 2008 - 18:54 .

с поредния номер и код.

#256 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 30 април 2008 - 23:25

Енимълс си го чувам по същия начин - по моя си начин. Може едното да е вдъхновено от другото, но и книгата, и албума поотделно са си завършено цяло. Е разбира се, сега като го слушам си се присещам за някои неща от произведението на Оруел ама като цяло не бих казала, че го чувам по по-различен начин :metal:

Нещото което вие в нощта, грайнд кор слушам само когато ме принудят - демек по сбирки. Не бих си пуснала вкъщи :) Иначе тфа с "Добитък английски" X_x :)

Edited by Pinky, 30 април 2008 - 23:28 .

#257 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 01 май 2008 - 23:35

View PostНещото което вие в нощта, on Apr 30 2008, 19:54, said:

А може би слуша грайндкор, където вероятно цялото това грухтене е интерпретация на "Добитък английски".

Е, хайде сега, кво пък ви пречи грайнд кора. Това е един много благ и техничен стил. Просто си нямате представа колко е яко да изкъртиш съседите под звуците на тази музика.

#258 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 01 май 2008 - 23:37

Съседите можеш да ги изкъртиш и под звуците на хубава музика, разбира се, ако имаш хайфайска или просто яко дънеща свирка :)

#259 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 02 май 2008 - 15:24

Борис Виан - Заблудени Мацки

Доста свежа книжка. :) По принцип не съм фен на подобен стил литература, но Виан е много добър.

Posted Image
с поредния номер и код.

#260 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 03 май 2008 - 11:34

View PostDigger, on May 2 2008, 00:35, said:

Е, хайде сега, кво пък ви пречи грайнд кора. Това е един много благ и техничен стил. Просто си нямате представа колко е яко да изкъртиш съседите под звуците на тази музика.
Аз моите ги лекувам с Mayhem :metal:

онтопик:
Александър Беляев-Главата на професор Доуел

Книга, която исках да прочета още от малка, много ме привличаше идеята за поддържане на човешка глава след смъртта на тялото :o

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users