Jump to content

Коя книга прочетохте последно?да видим кой какво чете (и защо?)

630 replies to this topic

#181 King of a Shadow

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 184 posts

Posted 05 ноември 2007 - 21:39

Абарат 2:Дни на магия/Нощи на война! от Клайв Баркър...

Пп:всъщност за последно четох три разказа от една книга на Дийн Кунц(Непознати Пътища;Черната Тиква;Госпожа Атила),но понеже не я довърших не е последната книга,която съм прочел :yes:
Things are not what they used to be
Missing one inside of me
Deathly lost, this can't be real
Cannot stand this hell I feel

#182 KoTe

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 32 posts

Posted 05 ноември 2007 - 22:53

Аз ги чета поне по 2-3 наведнъж, паралелно. Та, последните, които прочетох и много ми харесаха -
Уилям Уортън - Пилето
Тери Пратчет - Глинени крака
Склад на световете (научна фантастика, сборни разкази)

#183 Kristin

(баш) философ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 628 posts

Posted 06 ноември 2007 - 21:08

Все още го чета, но... то просто няма как да не те грабне! Признавам обаче, че макар да е толкова забавно и увлекателно - не винаги ми харесва как завършва. Даже откровено понякога завършват тъпо. ;)
Джани Родари - Приказки по телефона (но все така култово за моето детство т.е. моят живот си остава Приказки за игра! :yes: )
Aз конструирам всеобщото като избирам себе си!

#184 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 09 ноември 2007 - 21:51

Аркадий и Борис Стругацки - Хромая судьба/ Гадкие лебеди :worship:
Разбира се не в оригинал, но ми харесва как звучи на руски. : )

Само не мога да разбера тази част от анотацията: "И всичко това с невероятно забавния и неповторим стил на братя Стругацки". Че е неповторим - неповторим е, но чак пък "невероятно забавен". В това определение според мен се вписват единствено "Понеделник започва в събота" и "Приказка за тройката". Всичко останало е по-скоро тягостно, отколкото забавно.
Някой преди време беше писал, че "Куца съдба" му напомня Булгаков. Да, има малко Булгаков, има и малко Кафка, но и МНОГО Стругацки. Или с други думи, още една причина братята да са твърдо в тройката на любимите ми фантасти.
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#185 no way

9

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 204 posts

Posted 22 ноември 2007 - 12:28

Карел Чапек - Фабрика за абсолют

#186 TheGrandBi

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 1 posts

Posted 25 ноември 2007 - 12:07

Stephen King "Nightmares And Dreamscapes"

#187 Rhiannon

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 60 posts

Posted 05 декември 2007 - 11:00

"Звезден прах" и ми хареса. Тъкмо започнах "Американски богове" и съпругът ми инсталира Titan Quest - Immortal Throne на компа :metal: . Ще я прочета де, ама като ми поотмине манията по играта.
"No word matters. But man forgets reality and remembers words." - Roger Zelazny (Lord of Light)

#188 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 09 декември 2007 - 23:21

Последно прочетено: "Къде отиде Шан-Халам-Ачук?" на Ангел Петров.
Не е някаква пародия на търсенето на Усама, както се опасявах :D Подариха ми я и аз я налапах безотговорно. Интересна анти-утопийка, ама аз май-май съм се пренаситила на такива....

Edited by little'circle, 09 декември 2007 - 23:21 .

#189 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 13 декември 2007 - 10:32

Последно прочетох "Историкът" - Елизабет Костова.
Авторката е Хамериканка с български произход. Книгата е увлекателна и стилът на авторката е приятен, макар на места описанията да натежават. Разказва се за Дракула и по-точно как един докторант по история търси гробът му. Има фантастичен елемент, но за мен интересното беше, че има доста исторически сведения за реалната личност Влад Цепеш и за епохата, в която е живял.
А в момента чета "Децата на Хурин". Леко върви, като я довърша, ще споделя впечатления.

#190 wiktory

empathy

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1079 posts

Posted 14 декември 2007 - 22:29

всичко що е свързано с ЕС, история, Комисии, нормативни документи, Национални стратегии, Оперативни и др. програми, Структурни фондове, грантови схеми, финансиране бля....
някой да шерне проект има ли? нямам нерви вече :)

#191 no way

9

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 204 posts

Posted 15 декември 2007 - 08:47

Бредбъри - Вино от глухарчета

(любим!)

#192 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 17 декември 2007 - 11:43

Снощи довърших "Децата на Хурин". Направо я изядох с кориците. Хареса ми. Книгата е за фенове на Толкин. Предполагам другите ще имат същите забележки, както и към Силмарилион. Макар, че стилът е олекотен, отново имаме "проблемът" с многото имена. Герои, местности, събития, както добре знаем, всичко в творчеството на Толкин си има елфическо име. За някои объркващо е и това, че след конкретно събитие, името на някоя местност се сменя. Таман си научил едното, какво е и къде се намира и вече го преименували :worship:
Като цяло книгата е много хубава и въздействаща. Макар и да знам какво се случва, краят доста ме натъжи. Може пък да е било и в унисон с мрачното време навън вчера. Като прибавим и перфектното оформление - кожена подвързия, леко състарена, имитираща пергамент хартия и великолепните черно-бели илюстрации, книгата е задължителна за колекцията на всеки фентъзи фен :worship:

#193 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 17 декември 2007 - 12:06

View PostSvil, on Dec 17 2007, 11:43, said:

Снощи довърших "Децата на Хурин". Направо я изядох с кориците. Хареса ми. Книгата е за фенове на Толкин. Предполагам другите ще имат същите забележки, както и към Силмарилион. Макар, че стилът е олекотен, отново имаме "проблемът" с многото имена. Герои, местности, събития, както добре знаем, всичко в творчеството на Толкин си има елфическо име. За някои объркващо е и това, че след конкретно събитие, името на някоя местност се сменя. Таман си научил едното, какво е и къде се намира и вече го преименували :worship:
Като цяло книгата е много хубава и въздействаща. Макар и да знам какво се случва, краят доста ме натъжи. Може пък да е било и в унисон с мрачното време навън вчера. Като прибавим и перфектното оформление - кожена подвързия, леко състарена, имитираща пергамент хартия и великолепните черно-бели илюстрации, книгата е задължителна за колекцията на всеки фентъзи фен :worship:

Вече знам, коя ще е следващата ми покупка от книжарницата. Това очаквах да чуя и нарочно не купувах книгата докато някой фен на Толкин не я похвали. Как да кажа, толкова го обичам, че ме беше страх от новия поглед върху неземния елфически свят, поднесен от гледна точка на сина му...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#194 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 17 декември 2007 - 12:23

Последната книга която прочетох преди няколко дена беше "Полет над кукувичето гнездо".
Книгата ми беше интересна с чудесния замисъл и последвата му реализация - борбата на индивида в обществото да остане индивидуалист.Действието се развива в една лудница,където чрез много метафори писателя ни представя умален модел на обществото с неговите проблеми,нужди,страхове и радости.Най-интересен момент - че въпроса дали си "различен" (писателя използва думата "луд") не зависи от действията ти,а от възприемането им от останалите.

Финалът също е силен - няма да го разказвам,за да не спестявам удоволствието на нечелите въпросната книга,които ще видят думите ми тук и сега.

Сега мисля да гледам и филмовата екранизация по книгата,където блести не кой да е,а самият Джак Никълсън.
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.

Duke Ellington

#195 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 17 декември 2007 - 12:33

View PostRob Roy, on Dec 17 2007, 12:23, said:

Сега мисля да гледам и филмовата екранизация по книгата,където блести не кой да е,а самият Джак Никълсън.

Ами, какво да кажа? Завиждам ти. Очаква те челен сблъсък с един от най-влиятелните филми на нашето съвремие...

И докато не ти е минал мерака грабвай "Пилето" на Уилям Уортън и я чети от кора до кора. После, пак същото упражнение. Посегни смело към киношедьовъра на Алън Паркър...

/освен, ако вече не си сторил горните две упражнения/
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#196 war

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 81 posts

Posted 17 декември 2007 - 20:12

предполагам ви се е случвало първо да сте чели някоя книга, а после да гледате филм, който е направен по нея.. и докато го гледате да осъзнавате как тези хора само съсипват хубавата история с онова ужасно подобие на филм с оригинален сценарий.. и как сте си представяли всичко и всички по един точно определен начин, но накрая избират актьорите, които най-малко си подхождат с книгата, а декорите тотално объркват всичките ви представи. затова този път гледах първо филма, без да съм чела книгата предваритело. та филма ми хареса, а щом филма привлече вниманието ви, значи книгата трябва да е.. дори не мога да го опиша както трябва. та.. въпросната книга е "мемоарите на една гейша"(знам, че доста съм закъсняла, но ху керс. по-добре късно, отколкото никога.) - много добра книга, увлекателна и интересно написана. и свързана с япония, държава, за която култура не знам почти нищо, но някакси успява да привлече вниманието ми с всяка една книга, която изчета за нея. и.. така.

#197 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 17 декември 2007 - 21:57

View Postwar, on Dec 17 2007, 20:12, said:

предполагам ви се е случвало първо да сте чели някоя книга, а после да гледате филм, който е направен по нея.. и докато го гледате да осъзнавате как тези хора само съсипват хубавата история с онова ужасно подобие на филм с оригинален сценарий.. и как сте си представяли всичко и всички по един точно определен начин, но накрая избират актьорите, които най-малко си подхождат с книгата, а декорите тотално объркват всичките ви представи. затова този път гледах първо филма, без да съм чела книгата предваритело. та филма ми хареса, а щом филма привлече вниманието ви, значи книгата трябва да е.. дори не мога да го опиша както трябва.

Ъъъъъ... как точно описа чувството ми след като гледах "Властелина на пръстените" на Питър Джаксън :harhar:

#198 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 18 декември 2007 - 00:33

View Postmarillion, on Dec 17 2007, 12:33, said:

Ами, какво да кажа? Завиждам ти. Очаква те челен сблъсък с един от най-влиятелните филми на нашето съвремие...

Филмът е откровено прехвален.
Съзнавам, че екранизацията е трудна, предвид това, че действието в романа се развива през погледа на индианеца, което дава много интересен ъгъл, но е факт, че резултата е разочароващ.
Все пак използвам случая да препоръчам горещо романа на всички, които не са имали възможността да го прочетат. На пръстите на ръката се броят книгите, които оказват такова въздействие. Просто разтърсваща!
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#199 King of a Shadow

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 184 posts

Posted 18 декември 2007 - 19:42

"Информационни Технологии в Отбраната и Сигурността" от Георги Павлов!Има много интересни теми,особено Политиките за Сигурност в условия на Интернет :)
Things are not what they used to be
Missing one inside of me
Deathly lost, this can't be real
Cannot stand this hell I feel

#200 war

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 81 posts

Posted 26 декември 2007 - 16:00

реймънд фийст - сага за войната на разлома
невероятна поредица.. в момента съм към края на втория том. просто книгите са велики.
едно от най-добрите фентъзита, които съм чела.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users