Jump to content

К'во ме грее?С каква музика се топля в зимния студ?

822 replies to this topic

#461 incarnate

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 427 posts

Posted 20 януари 2011 - 13:57

Seventh Wonder - Great Escape

Posted Image

Много пее тва момче.

Като се замисля в последните години рядко съм се възхищавал на певец просто заради чистите му гласови данни – свикнах да търся повече уникалността в тембъра на певците, отколкото да им меря вокалния рейндж или да им броя октавите. Пък и стилово нещата някакси се развиха встрани от вокалните фойерверки след 80-тарските хардрок и хевиметъл фонтани . Алтернативния рок акцентира другаде, популярните инди стилове – хептен далече, а по-ектремните неща се свързват с дет и блек ръмженето. Не си спомням откога не съм си казвал „ей на тоя вокал Господ му е махнал всички прегради”. В главата ми сега се въртят отдавнашни казармени компании, в които обсъждаме актуалния Тони Мартин и неговите The Shining и Headless Cross, или още по-отдавнашни, в които говорим за Оня, който изпя Бохемска рапсодия.

Много пее тоя пич. Браво! :crying:
...And through the window in the wall
Comes streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning
And no one sings me lullabies
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide
And call to you across the sky

#462 wolfy

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1086 posts
  • Interests:Mother Nature

Posted 20 януари 2011 - 14:07

----------------- MISERY INDEX - 2010 - Heirs To Thievery -----------------

Posted Image
Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

#463 Javor

кардинал

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 1411 posts

Posted 20 януари 2011 - 14:53

View PostDavidian, on Jan 20 2011, 13:21, said:

Ейй, до това заключение пък как достигна? :blink:
Едно име, което прави по-добър фрай искам, само едно :D

Едно е албума да не ви харесва, като музика, композиране, идеи и така нататък. Но такива заключения за нечии способности са абсурдни. Не искам да те обидя по никакъв начин, виждам, че имаш богата култура, особено и при модерните банди, но това твърдение ...
Очевадно нямам добра музикална култура :D Защото нямам идея какво е "фрай" :lol: Но сигурно е свързано нещо с пържене :worship: За дрането нямах предвид конкретния албум / вокал, а принципно тенденцията всичко живо да се мъчи да се дере и в последствие с едно тъничко гласче да припява. Може пък точно този пич наистина да е гуру в стила, обаче все пак в моите уши звучи като зверско напъване. Чуй на един Макс Кавалера как му се лее нежното гласче наживо, па тия момчетии колко им е зор да крещят :crying:

Edited by Javor, 20 януари 2011 - 14:56 .

#464 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 20 януари 2011 - 15:23

View PostJavor, on Jan 20 2011, 14:53, said:

За дрането нямах предвид конкретния албум / вокал, а принципно тенденцията всичко живо да се мъчи да се дере и в последствие с едно тъничко гласче да припява.
Тази методика вече започна да се изтърква твърде много. Наскоро бях попаднал някъде на мнение, че голямата грешка на повечето от тези банди е, че така и не се престрашиха да запеят изцяло чисто. А с това съм много съгласен тъй като в техните редици има вокалисти, които имат чудесни гласови възможности. Огромен процент от новите банди още докато си ги пуснеш и чуеш яко дране и мелодични китари (или пък насечени рифове) и ти е ясно, че след малко вокалът ще запее чисто. Както с всяка друга, съществувала в миналото, музикална тенденции, за да премине тази ще трябва публиката (не у нас, естествено - на Запад) да се пренасити. Поне по моему, точката, от която нещата ще избият в някоя различна посока вече е доста близо.
ПИСУК!

#465 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 20 януари 2011 - 18:45

View Postincarnate, on Jan 20 2011, 13:57, said:

Много пее тва момче.

Много пее тоя пич. Браво! ;)
Нали, нали, и аз това казах още като чух предния албум. Тоя пее като змей. :)

#466 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 20 януари 2011 - 21:40

View PostJavor, on Jan 20 2011, 14:53, said:

Очевадно нямам добра музикална култура :lol: Защото нямам идея какво е "фрай" :lol: Но сигурно е свързано нещо с пържене :) За дрането нямах предвид конкретния албум / вокал, а принципно тенденцията всичко живо да се мъчи да се дере и в последствие с едно тъничко гласче да припява. Може пък точно този пич наистина да е гуру в стила, обаче все пак в моите уши звучи като зверско напъване. Чуй на един Макс Кавалера как му се лее нежното гласче наживо, па тия момчетии колко им е зор да крещят ;)

Vocal fry е една от основните техники за изпълнение на днешната сцена, заедно с High pitch и обикновения Growl. Или както повече обичат да казват: "дране", "крещене". И общо взето, Самюъл Картър наистина е гуру при тези изпълнения, като най-комплексен скриймър, умеещ всяка от гореспоменатите на много високо ниво, а още повече, че студийните записи не се различават от живите изпълнения. Нещо, което е много рядко срещано, впредвид нечовешките усилия, техника и постоянство, които са нужни за да владееш дори само една от тези техники. Най-интересното е, че зверското напъване, за което говориш е именно vocal fry, изпълнен понякога с октава отгоре, спрямо останали представители. И точно това зверско напъване и френетични крясъци допринасят доста за атмосфера. Но музиката няма да коментирам. А Макс Кавалера ... Един единствен вокалист звучи перфектно, без да използва някои от горните методи, и това е Фил Анселмо. Пък ако Кавалера изпее нещо от репертоара на Архитектс, в оригинален диапазон ... Е, лично ще му пратя картичка с извинение за подценяването :)

И като говорим, се присъединявам към писанията за Seventh wonder. Този човек има и глас, и може да пее. Тази комбинация не се среща вече много често. Освен това има и доста харизматична бленда, по моему.

Edited by Davidian, 20 януари 2011 - 21:43 .

#467 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 20 януари 2011 - 22:50

Posted Image

Невероятно!!!!!!!!!! ;) :) :)

#468 Javor

кардинал

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 1411 posts

Posted 21 януари 2011 - 09:43

View PostDavidian, on Jan 20 2011, 21:40, said:

Vocal fry е една от основните техники за изпълнение на днешната сцена, заедно с High pitch и обикновения Growl. Или както повече обичат да казват: "дране", "крещене". И общо взето, Самюъл Картър наистина е гуру при тези изпълнения, като най-комплексен скриймър, умеещ всяка от гореспоменатите на много високо ниво...
Благодаря за разяснението що е това fry. Това обаче не променя моето лично мнение за напъването, а щом то се отнася за гуруто в тези вокални стилове, значи съм безнадеждно загубен за днешната сцена. Ще чакам утрешната да видим какво ще предложи.

Ей това за мен е "дране" на човек, който има гласови данни за това:
Soilwork - Stabbing The Drama
И чисти вокали, които не звучат дразнещо за моите глухи уши ;)

А може просто да са ми омръзнали подобни групи и да не възприемам добре новите попълнения :)

Edited by Javor, 21 януари 2011 - 09:47 .

#469 Velvet Thorns

jedi knight

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 599 posts
  • Interests:paradise lost | doom metal | death metal | stoner metal | sludge metal | progressive metal | black metal | gothic metal | scandinavian metal | drone metal | post metal | industrial metal | cyber erotica | photography | body modification

Posted 21 януари 2011 - 14:42

Roger Waters - The Pros and Cons of Hitchhiking

View PostVelvet Thorns, on Jan 19 2011, 18:40, said:

точно вчера си мислех, че ми се е дослушало, а го нямам... през 80те ми беше свръх-култ и го знаех наизуст и насън, а не съм го слушала от години и ми е супер любопитно как ще ми се стори, ако го чуя сега... нещо като да гледаш Оригиналната Трилогия :)
епична творба на велик артист! жива класика (без сарказъм го казвам) ;)
само още едно нещо ще кажа за албума - много е кратък
in my head this all is in my head this all is in my head this all is in my head this all is in my head...

#470 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 21 януари 2011 - 14:56

Architects - The Here and Now
Posted Image

Чудесен албум. ;)
ПИСУК!

#471 Emperor

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 398 posts

Posted 21 януари 2011 - 19:33

Pantommind - Lunasense
Припомням си това разкошно албумче в очакване на ново разкошно /надявам се/ албумче през тази година.......

Edited by Emperor, 21 януари 2011 - 19:33 .

Nothing to prove
Just a hellish rock n' roll freak
You call your metal black?
Its just plastic lame and weak
We're too old too cold
Too old and too cold

#472 Sailing Ships

Soldier Of Fortune

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1423 posts

Posted 21 януари 2011 - 21:00

Stratovarius - "Elysium" (2011)

Пак, пак и пак ...
So, take me with you,
Take me far away,
We'll ride the wind across the sky...
Spread your wings and you will see,
You control your destiny,
So Sailing Ships
Don't pass you by ...

#473 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 21 януари 2011 - 21:48

View PostJavor, on Jan 21 2011, 09:43, said:

Благодаря за разяснението що е това fry. Това обаче не променя моето лично мнение за напъването, а щом то се отнася за гуруто в тези вокални стилове, значи съм безнадеждно загубен за днешната сцена. Ще чакам утрешната да видим какво ще предложи.

Ей това за мен е "дране" на човек, който има гласови данни за това:
Soilwork - Stabbing The Drama
И чисти вокали, които не звучат дразнещо за моите глухи уши :P

А може просто да са ми омръзнали подобни групи и да не възприемам добре новите попълнения :D

Ще се радвам ако съм бил полезен.
Иначе по групите, които ми даваш за пример, веднага виждам, че ти обичаш изпълненията, където може да се усети специфична бленда и данни на вокала. Сигурен съм, че тогава примерно Роб Флин ти е един от най-големите любимци. Това, не взимайки впредвид аватара ти :) От гореизброените всичките залагат повече на своя прочит и гласа си, оставяйки назад добре звучащата и правилна техника.
А иначе, Сам Картър данни има от всякакъв вид, от всякъде. Няма в никакъв начин да тръгвам да ви убеждавам, че трябва да го харесвате, уважавате, и че в противен случай не разбирате. Но факта е един, за горните методи говорех. За чистото пеене - пее изключително правилно, грамотно, има ушевадно добра артикулация и диктиция. Последното доста пъти е в минус на британските изпълнители, заради специфичните акценти. Диапазонът му е повече от приличен. Та така.

Но мисля, че проблема е най-вече следния:

View PostJavor, on Jan 21 2011, 09:43, said:

А може просто да са ми омръзнали подобни групи и да не възприемам добре новите попълнения :D

Просто защото виждам и в себе си някакви такива предразсъдъци относно най-новите имена. И това, при положение, че виждам колко напредничави са. :D

View Postwhiplash159, on Jan 21 2011, 14:56, said:

Architects - The Here and Now
Posted Image

Чудесен албум. :yes:

Не чудесен, ами ...
Само си затвърждавам мнението, което написах малко по-назад.

#474 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 21 януари 2011 - 22:23

Coheed and Cambria - A favor house Atlantic

Каква свежест от хора, прилични на пещерни тролове. :yes:

#475 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 21 януари 2011 - 22:38

View PostDavidian, on Jan 21 2011, 21:48, said:

Просто защото виждам и в себе си някакви такива предразсъдъци относно най-новите имена. И това, при положение, че виждам колко напредничави са. :yes:

При мен предразсъдъци няма, опитвах да ги слушам, просто не ми харесват. Напредничави, едва ли... просто различни.

#476 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 21 януари 2011 - 22:44

View PostSvil, on Jan 21 2011, 22:38, said:

При мен предразсъдъци няма, опитвах да ги слушам, просто не ми харесват. Напредничави, едва ли... просто различни.

Аз тук не говорех конкретно за Architects, а за най-новите имена, излизащи отвсякъде и постоянно. Които се стремят вече да надминават постоянно групите от поколението на първите.
Иначе с последното ти изречение съм напълно съгласен. Не използват никакви нови неща, напротив. Но "сглобяването" е различно, спрямо други(относно "архитектите" отново). Даже като слушам новия албум как от 5 фрагмента са направили 12 песни ... :yes:

#477 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 21 януари 2011 - 22:58

View PostDavidian, on Jan 21 2011, 22:44, said:

Даже като слушам новия албум как от 5 фрагмента са направили 12 песни ... :yes:
То това като AC/DC ве... 3 акорда, 20 албума :P

#478 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри