Снощният концерт развенча два мита, а именно:
1. В Зала "България" и стените помагат по отношение на звука.
Нищо подобно. Звукът беше поносим към лош. Глух и замазан. Освен това нивото на честотите изглежда не беше оптимално, защото дървената ламперия, с която е облицована залата, резонираше при ниските тонове на барабанните каси и баса. Което е адски дразнещо. Това често се случва и в Зала 1. Предполагам че и в двата случая става въпрос за амортизирани акустични облицовки.
2. Anathema са добра концертна група.
Нищо подобно. Наживо британците звучат в пъти по-зле от студийните си записи. Синхронът между музикантите е на ниско ниво. Разминавания, догонвания, вокални и инструментални фалшивини....пълна програма. Единственият качествен музикант в тази група очеизвадно е Дани Кавана и соловите му участия у нас ми харесаха в пъти повече от снощния концерт на групата майка. Слава богу, че Anathema имат разкошен и адски внушителен материал. И силата на парчетата донякъде компенсира в общата звукова картина лошото им изпълнение.
В допълнение искам да кажа, че това е най-
смрадливият концерт, на който съм присъствал в живота си! Да, правилно прочетохте - "смрадлив" в буквалния смисъл на думата. Не обичам да обобщавам и да категоризирам с лека ръка, но съм на път да остана с впечатлението, че за феновете на Anathema /и на Pink Floyd, защото преобладаваха хора с флойдски символи по дрехите/ хигиената не е особен приоритет. В средата на концерта бях принуден да напусна прекрасните си места пред сцената, защото и пред мен, и зад мен се стелеше нечовешка миризма на застояла пот. На всичкото отгоре някой наоколо
пърдеше /абсолютно сериозно говоря/ през десет минути. Какво беше учудването ми, когато на новото място, което си намерих ме лъхна същото зловоние. Пак реших да сменя мястото - отидох в дъното на залата, където публиката е по-разредена. Е, абсолютно същата смрад. Да ти се насълзят очите.
И не става въпрос за някаква изнеженост, защото аз съм присъствал на безброй метъл концерти - от норвежки блек до бирмингамски грайнд...и такава газова атака не съм преживявал.
Та, така! Това накратко е
реалното ми мнение по въпроса за снощния концерт. Ако главите на хората от Тангра Мега Рок не бяха завряни дълбоко в задниците, щях вече да съм написал обзорен материал за сайта. Но той едва ли щеше да бъде толкова искрен. Да живее неформалността!