Портной напуска Dream Theater?!
Started by Mephistofel, сеп 09 2010 06:27
220 replies to this topic
Posted 05 ноември 2010 - 13:41
Леко лирическо отклонение, обаче ми се ще да споделя няколко неща. Първо, намирам ЛаБри или както му се пише името за изключително техничен певец, обаче като тембър ме дразни ужасно и всъщност именно той е една от причините да не харесвам много Dream Theater. Все пак е наистина много добър и да се каже, че е недоразумение просто не върви.
Второто, което искам да споделя, е, че абсолютно всеки меломан, когото познавам, без никакво изключение, харесва поне един певец, който обективно няма нито техника, нито диапазон, нито каквито и да било певчески качества - дали ще е Алис Купър, Марк Нофлър, Ози Озбърн, Йоаким Броден, Дейв Мъстейн или който и да е, това няма значение. Изобщо няма да споменавам блек и дет вокалите, понеже не знам дали това, което правят, може изобщо да се нарече пеене. С всеки е така. Затова и на моменти доста се дразня, когато някой седне да обяснява как някой утвърден от години или дори десетилетия певец всъщност не бил това, което е. Техниката и диапазонът далеч не са единственото, което определя добрия рок-вокал. Ози "не може" да пее, но пък е страшно харизматичен фронтмен и има интересен глас, знае си добре възможностите и музиката му им пасва - това го прави добър. Примерно, де...
Второто, което искам да споделя, е, че абсолютно всеки меломан, когото познавам, без никакво изключение, харесва поне един певец, който обективно няма нито техника, нито диапазон, нито каквито и да било певчески качества - дали ще е Алис Купър, Марк Нофлър, Ози Озбърн, Йоаким Броден, Дейв Мъстейн или който и да е, това няма значение. Изобщо няма да споменавам блек и дет вокалите, понеже не знам дали това, което правят, може изобщо да се нарече пеене. С всеки е така. Затова и на моменти доста се дразня, когато някой седне да обяснява как някой утвърден от години или дори десетилетия певец всъщност не бил това, което е. Техниката и диапазонът далеч не са единственото, което определя добрия рок-вокал. Ози "не може" да пее, но пък е страшно харизматичен фронтмен и има интересен глас, знае си добре възможностите и музиката му им пасва - това го прави добър. Примерно, де...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 05 ноември 2010 - 13:43
Ozzy, on Nov 5 2010, 13:41, said:
Както и аз не мога да се съглася с това пълно малоумие:
От написаното от теб разбирам, че това е ясно НА ТЕБ. А на ВСЕКИ? Дали генерализирането е правилният начин за достигане до истината, как мислиш?
От написаното от теб разбирам, че това е ясно НА ТЕБ. А на ВСЕКИ? Дали генерализирането е правилният начин за достигане до истината, как мислиш?
Posted 05 ноември 2010 - 14:12
Stavrogin, on Nov 5 2010, 11:55, said:
Абе май вие сте се объркали, ама айде, то явно и ви личи, че не сте фенове на ДТ иначе щяхте да знаете малкото име на Джеймс, но това не е толкова важно де! А някой по-горе говори и за друг Кевин Мур, аз за такъв член нагрупата не съм чувал,
Posted 05 ноември 2010 - 14:28
Ozzy, on Nov 5 2010, 14:55, said:
Според теб.
Според теб.
Според теб.
Posted 05 ноември 2010 - 14:38
Stavrogin, on Nov 5 2010, 14:28, said:
Изпаднахме вече в някаква форма на софистика
Да се каже: Ози не може да се сравнява по диапазон, тембър, хубав глас (макар "хубав глас" да е субективно) и т.н. с Фреди Меркюри, Дио и пр. е едно. И аз го разбирам и се съгласявам с подобно твърдение.
Да се каже: Ози не може да пее - е титанична глупост.
Лично мнение.
I don't know how I managed it...
Posted 05 ноември 2010 - 14:42
Stavrogin, on Nov 5 2010, 14:28, said:
Изпаднахме вече в някаква форма на софистика, според мен, според оня, според теб и т.н. ако считаш че всички форми на някакви взаимоотношения между тонове /каквото всъщност представлява музика/ са равнозначни и равностойни, значи не правиш разлика между Моцарт и ромонът на поточе. Ок, нямам нищо против много хора да харесват Ози или Кърт Кобейн, както и всъщност е, но имам много против точно тези хора да имат претенции, че Ози или Кърт Кобейн пеят! Това е!
А нещо дефиниция на "пеенето" като такова, а? Някаква, която да отрича Ози?
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 05 ноември 2010 - 14:46
Тигър, on Nov 5 2010, 14:42, said:
А нещо дефиниция на "пеенето" като такова, а? Някаква, която да отрича Ози?
От там нататък, ако някой е глух, то това си е за негова сметка. Аз лично, ако това се квалифицира като "той НЕ може да пее", пожелавам на всеки да НЕ може да пее така.
I don't know how I managed it...
Posted 05 ноември 2010 - 15:08
На мен също, макар че ми е далеч от любимците. Във всеки случай поисках от Ставрогин дефиницията, понеже не може с лека ръка да заявиш, че нещо е или не е това, което трябва да е, без да си наясно какво трябва да е - т.е. не можеш да кажеш, че небето не е червено, ако не си наясно с червения цвят. Примерно.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 05 ноември 2010 - 15:40
Техничен певец казваш.
Има и нещо друго обаче. С музиката трябва да изразиш някакво ЧУВСТВО. Не е само едната гола техника.
Това, че някой успява да цели точните тонове и да има голям диапазон, не значи автоматично, че е голям вокалист.
Извинявам се за профанското сравнение, но в някои моменти Лабри звучи като клано-недоклано яре.
Както отбеляза и Тигъра по-горе точно заради него много хора не харесват ДТ.
Аз обаче ги слушам и ВЪПРЕКИ Лабри, защото е грехота да не обърнеш внимание на едни толкова виртуозни музиканти.
И си представям какво щеше да е, ако имаха някой наистина як вокал.
Има и нещо друго обаче. С музиката трябва да изразиш някакво ЧУВСТВО. Не е само едната гола техника.
Това, че някой успява да цели точните тонове и да има голям диапазон, не значи автоматично, че е голям вокалист.
Извинявам се за профанското сравнение, но в някои моменти Лабри звучи като клано-недоклано яре.
Аз обаче ги слушам и ВЪПРЕКИ Лабри, защото е грехота да не обърнеш внимание на едни толкова виртуозни музиканти.
Posted 05 ноември 2010 - 16:04
Scott, on Nov 5 2010, 15:40, said:
С музиката трябва да изразиш някакво ЧУВСТВО. Не е само едната гола техника.
Това също е много субективно. Лично за мен цялата музика на DT е "гола техника", но според техните фенове, това е "чувство". Майк постъпи правилно, сега ще може да се съсредоточи в работата си в странични проекти от сорта на TransAtlantic. Там той твори и свири с "чувство", а не показва "само едната гола техника". Последното изречение, разбира се, е изцяло субективно и ни връща в началото на мнението ми...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 05 ноември 2010 - 17:11
Scott, on Nov 5 2010, 16:40, said:
Техничен певец казваш.
Posted 05 ноември 2010 - 17:20
Кажи нещо за Лу Рийд, сега...

18.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 05 ноември 2010 - 17:32
Защо тази група винаги така нажежава страстите? Като погледна назад във всяка тема, в която присъства нейното име има по няколко страници – май love / hate манията наподобява Металика (да се свети името им).
Да кажа и аз какво мисля за всички гореизброени певци – щом правят турнета с години, или пълнят стадиони, значи МОГАТ да пеят. Кой има по-голям диапазон, или по-хубав тембър е нещо друго и подобни спорове се базират само и единствено на субективни емоционални усещания.
На мен ЛаБри ми харесва. А ако говорим за можене т.е. за пеене на живо... пуснете си Score: 20th Anniversary World Tour от ’06, ама цялото DVD и вижте как се представя човека. Не говоря за концерти в България, на които съм присъствал, защото там емоцията е друга, а и DVDто позволява да си играеш с дистанционното и да проследиш всеки тон.. ако искаш.

Да кажа и аз какво мисля за всички гореизброени певци – щом правят турнета с години, или пълнят стадиони, значи МОГАТ да пеят. Кой има по-голям диапазон, или по-хубав тембър е нещо друго и подобни спорове се базират само и единствено на субективни емоционални усещания.
На мен ЛаБри ми харесва. А ако говорим за можене т.е. за пеене на живо... пуснете си Score: 20th Anniversary World Tour от ’06, ама цялото DVD и вижте как се представя човека. Не говоря за концерти в България, на които съм присъствал, защото там емоцията е друга, а и DVDто позволява да си играеш с дистанционното и да проследиш всеки тон.. ако искаш.
...And through the window in the wall
Comes streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning
And no one sings me lullabies
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide
And call to you across the sky
Comes streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning
And no one sings me lullabies
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide
And call to you across the sky
Posted 05 ноември 2010 - 17:34
Е ОМГ! Толкова много откровени глупости в толкова малко редове... `айде, сега, доминанти, субдоминанти и т.н., да речем, че не разбирам, ама...
Това е абсолютна простотия. Не знам как точно си стигнал до подобна мисъл, обаче по-добре не пропагандирай подобни идеи. Поне не и в рок-форум. Сериозно.
По останалото - единен критерий за определяне на качествата на един певец просто няма. Глен Хюз дали би се представил по-добре от Кобейн в Nirvana? Примерно. Сега, аз Кобейн откровено го мразя, но все пак питам. Как мислиш?
"Stavrogin" said:
Но аз пак казвам в рок музиката музикалната компетентност никога не е била основополагаща
По останалото - единен критерий за определяне на качествата на един певец просто няма. Глен Хюз дали би се представил по-добре от Кобейн в Nirvana? Примерно. Сега, аз Кобейн откровено го мразя, но все пак питам. Как мислиш?
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 05 ноември 2010 - 20:31
Aми ако се вгледаш особено в днешния т.нар. мейнстрий, а и не само в днешния, ще видиш, че музикалната компетенция е на изключително ниски нива, всъщност това е явление от времето на пънка, когато някакви момчета се качили по сцените и почнали да се учат да свирят публично, така и не се научиха де! Днес не е по-различно, групи като Металика, ЮТу, Кис и т.н. са типични представители на роквеличия, при които музикалните способности са на такива ниски нива, че чак е срамно, че се титуловат музиканти, та те са почти музикално неграмотни, но на кого му пука, щом това което правят е вдъхновяващо, няма лошо, щом има кой да търси такова вдъхновение!
Posted 05 ноември 2010 - 21:12
Сега, аз за музикална компетентност не знам, обаче това, че мейнстриймът е относително прост, не означава по никакъв начин, че е лесен за композиране и изпълнение, нито че е лоша музика, а още по-малко че в рока музикалната компетентност никога не е била основополагаща. Николо Коцев твърди, че елементарна музика от типа на AC/DC се композира много трудно, а той точно некомпетентен не е по никакъв начин.
Metallica пък са си доста кадърни музиканти - замисли се защо Dream Theater им правят кавъри, а не е обратното - не е, защото не ги ценят.
Отделен е въпросът за качеството на изпълнението, ама...
Kiss са отделна история, но пък на тях силата им е в циркаджийските изпълнения по концерти, не в музикалността - могат да правят шоу. И това е талант. Не ги харесвам много, де. За U2 не знам, почти не съм ги слушал.
Metallica пък са си доста кадърни музиканти - замисли се защо Dream Theater им правят кавъри, а не е обратното - не е, защото не ги ценят.
Отделен е въпросът за качеството на изпълнението, ама...
Kiss са отделна история, но пък на тях силата им е в циркаджийските изпълнения по концерти, не в музикалността - могат да правят шоу. И това е талант. Не ги харесвам много, де. За U2 не знам, почти не съм ги слушал.
Edited by Тигър, 05 ноември 2010 - 21:15 .
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 05 ноември 2010 - 22:29
Бах мааму, с колко "компетентен" човек съм се наел да споря.
"Тоника, доминанта, субдоминанта, модулация..."
С какви думички жонглира човека, аз съм тръгнал да му обяснявам за стиснати за гръцмула ярета .
Засрамвам се силно, посипвам си главата с пепел и тутакси разлюбвам "невежите" Ози, Леми, Джеймс Хетфийлд и прочее и ставам най-големия фен на мега компетентния музикално Кевин Джеймс Ла Брий.

Засрамвам се силно, посипвам си главата с пепел и тутакси разлюбвам "невежите" Ози, Леми, Джеймс Хетфийлд и прочее и ставам най-големия фен на мега компетентния музикално Кевин Джеймс Ла Брий.
Posted 06 ноември 2010 - 17:10
Scott, on Nov 5 2010, 23:29, said:
Бах мааму, с колко "компетентен" човек съм се наел да споря.
С какви думички жонглира човека, аз съм тръгнал да му обяснявам за стиснати за гръцмула ярета .

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users