Истината е, че ГЕНЕЗИС е най-гениалната творба на Нолан до момента и отношението ми към филма след първото гледане преди половин месец беше меко казано

След второто гледане преди няколко дни напълно откровено заявявам, че в годината, в която летните блокбастъри издишат по всички параграфи (знам, че не трябва да имат голям смисъл, но все пак тъпотията е уникална през 2010) ГЕНЕЗИС определено е най-добрата високобюджетна холивудска продукция. И то не само за тази година - по-скоро съм склонен да го определя за най-добрата такава изобщо при все, че не намирам всички предишни филми на Нолан за невероятни шедьоври.
Това разбира се е мое субективно мнение, което обаче се припокрива с това на преобладаващия брой хора по света - и критици, и редови зрители.
Критици не липсват. Обвиненията в сходство с "Матрицата" например не са малко, но за мен място за сравнение няма - в "Матрицата" също имаше немалко мисъл вложена, но по отношение на актьорските превъплащения актьорския състав на Уашовски изглежда като туко-що завършили студенти поставен до този на ГЕНЕЗИС, в който и най-малката роля се изпълнява по уникален и изглеждащ напълно естествен начин.
Вече се изписа много за самият филм, а и аз не обичам да анализирам какво е искал да каже авторът - един от "любимите" ми въпроси навремето в училище.
Авторът, в случая Нолан, го е казал по такъв начин, че филмът е по-скоро едно преживяване, в което всеки кадър се чувства с цялото същество, а не само с очите и ушите - истинска кино поезия.
А за тези, които не искат да се напрягат с много мислене, има и предостатъчно екшън.
За финал искрено се надявам ГЕНЕЗИС да бъде добре приет в нашата родина, в която пародии като "Принцът на Персия" и "Сексът и градът 2" правят безумни пари, и истинските фенове на 7-то изкуство да покажат, че стойностното кино има адекватен прием.
Приятно изживяване на всеки избрал да се потопи в магията на ГЕНЕЗИС!