Да си кажа и аз мнението за епичния концерт

Първо, преди хората да почнат да ме плюят, искам да кажа, че харесвам Металика до AJFA, слушах усилено Slayer до Seasons in the Abyss, Manowar до Fighting the world, и Rammstein до Mutter

Останалите групи са ми повече от безинтересни.
За първия ден влязох за Megadeth, уж смятах, че влизам за Anthrax, но явно не ме бива в сметките

Не знам как беше на другите места, но при мен звукът беше много зле. Можа и на това да се дължи факта, че Мъстейн ми звучеше като едно постоянно скимтене и мяукане, а песните - супер скучни. Очаквах с голямо нетърпение Slayer, тъй като не ги бях гледал досега. Звукът и при тях беше много зле. Непрекъснатите пропадания и двете вечери си ги обяснявам с вятъра, който духайки изкривяваше картината, но инструментите, като цяло не ми се струваха балансирани. Любимата си песен Chemical Warfare познах на 25-тата секунда.... Все пак честото усмихване на Том Арая ми направи много приятно впечатление, мисля, че остана доволен от нас, а и публиката като че ли се посгъсти тогава.
Голямото шоу все пак направиха Металика - бих казал с един от възможно най-оптималните сетлистове. Прекрасно поведение и отношение към публиката, видимо се забавляваха, свириха чудесно, въпреки че отново звукът не беше на нужното ниво, макар и подобрен). Общото изпълнение и прегръдки бяха трогателни, но и аз не видях Tom Araya сред излезлите на сцената. Както и да е, стана прекрасно шоу, на което не липсваше нищо.
Вторият ден се класирах едва за Manowar и май подраних. За първи (и последен) път посещавам шоуто на тази група. Другите вече го казаха, но не мога да се стърпя. То не беше чупене на стойки, то не беше безсмислено скрибуцане по инструментите, то не беше игра с публиката. Това беше шоу за 13 годишни хлапета, а такива нямаше много. За това време можеха да изсвирят поне още 2-3 песни. Не знам как са ги издържали феновете им да свирят 5 часа. Вокалът, като че ли, повече лаеше, отколкото пееше. В крайна сметка почитта, която оказаха към Дио, и усилието, което направиха, да поговорят на български пооправи нещата. Както каза Rebel - да питането към публиката за кого били дошли тази вечер беше супер нелепо и детинско. Малко по-късно се видя за кого са дошли хората.
Rammstein направиха истинско шоу. Бих казал, че по ефекти, хореография и илюминации е най-доброто шоу, на което съм бил (не бях на AC/DC...). Гледайки тяхното представление си помислих колко постно изглеждаше преди това Manowar, с номерата си от средата на осемдесетте... Искаше ми се да има повече песни от първите албуми, но предварително се бях настроил, че ще има преобладаващо нови неща, които в интерес на истината, като че ли звучаха по-тежко на концерт. В крайна сметка мисля, че на всички стана ясно публиката на кое се изкефи най-много - Du Hast и Sonne - моите фаворити. Искаше ми се да бъде по-дълго шоуто, да изпълнят още няколко песни, още повече, че паузата след Manowar беше доста дълга, а и до 23:00 часа оставаше още време. Предполагам, обаче, че всичко е било пресметнато и обмислено предварително, така че нямаше как да изкопчим нещо допълнително.
Като цяло съм доволен от фестивала, още повече, че нямах големи очаквания. Огромни забележки имам към качеството на звука, което съм склонен да отдам (без да го оправдавам) на мястото, на което седях. Не знам защо Ози каза, че имало 25000 души. По мои груби сметки имаше към 50000 на хедлайнерите.
В крайна сметка едно е важно - на този фестивал се пишеше история и всеки, който милее за метъла беше добре да присъства, защото така се изгражда име на подходяща метъл дестинация, пък и няма да провалим ДВД-то на Металика я. Публиката беше страхотна.
... Through dreams I influence mankind...