Jump to content

Kavarna Rock Fest 201023-25.07.2010г. - стадион "Калиакра"

• You cannot reply to this topic
569 replies to this topic

#501 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 29 юли 2010 - 12:35

И пак, никъде не съм твърдял обратното. Виж 'ако'-тата :) Защото ако там някой си тихомълком си им е платил, то сега тия излизат в медиите да пищят, защо? :)
What am i supposed to do when the sky begins to fall ?

#502 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 29 юли 2010 - 12:39

View PostScardust, on Jul 29 2010, 13:35, said:

Защото ако там някой си тихомълком си им е платил, то сега тия излизат в медиите да пищят, защо? :)
Защото вероятно има една камара концерти, за които нищо не е платено. Предполагам.
I don't know how I managed it...

#503 Minstrel in the Gallery

Too Old To Rock'N'Roll, Too Young To Die!

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 592 posts

Posted 29 юли 2010 - 12:50

View PostScardust, on Jul 29 2010, 13:22, said:

Ако говорим за юридическа страна на нещата, ще е безумно да се доказва изпълнението на тези песни пред съда :)
Какво, ще отиде някой от Музикаутор и ще каже 'Аз бях там! Те свириха и тази песен!' :D
Без посредствен оторизиран орган, който да предостави протоколен документ , прилежно подписан от страна на организатора, тия пари ще ги видят през крив макарон.
Лично бих се заел с такова дело :lol:

И би го загубил на секундата :harhar:
Всеки организатор на концерти трябва да има сключен договор с фирмата, която държи авторските права за разпространението на дадена песен/албум на територията на БГ, иначе няма как да докара който и да е музикант. А ти нима мислиш, че след концерта организатора не дава документ, на който се е подписал оторизиран от него представител, че групата е изпълнила тези и тези песни ли? Това е част от договорните им задължения, не ги ли изпълниш - плащаш си неустойката :harhar: Така че въобще не е нужно някой от Мюзикаутор да присъства на концерта, за да каже, че са свирили тази и тази песен, достатъчно е организатора да представи списъка на песните, изпълнени на концерта, и след това трябва да плати на носителя на авторските права съответната сума за съответните песни. Същото се случва по радиостанциите - след края на всеки ден музикалните редактори изпращат списък с песните, които са използвали като фон за предаванията, вижда се коя песен от каталога на кой разпространител за територията на БГ е, събират се в края на месеца какви суми и на кого трябва да се преведат и като не ги преведеш - съдят те за неизпълнение на задълженията ти по договор с носителя на авторските права за нерегламентирано разпространение на продукт, защитен с авторски права /между другото - това е единствения начин, по който разни лайна като "Вирджиния рекърдс" и леката жена Саня Армутлиева си докарват доходи в БГ - не е от продажба на албуми!!!/. Друг е въпроса, че тези финансови претенции трябва да са насочени към организатора, към този, които е извлякъл печалбата от концерта на конкретната група, а не към "спомоществувателите" на концерта :harhar:

#504 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 29 юли 2010 - 12:58

View PostScardust, on Jul 29 2010, 13:22, said:

Какво, ще отиде някой от Музикаутор и ще каже 'Аз бях там! Те свириха и тази песен!' :harhar:

Не, просто ще прочете репортажа на "Катехизис" и ще добие представа за сетлиста... :harhar:

Истината е, че досега случаите в които има извършено реално плащане на авторски права в тази държава, се броят на пръсти. За мен Община Каварна участва в организацията на тези мероприятия и изявлението на Цонко звучи смехотворно. Договорът между "промоутър" и "изпълнител", или така нареченият "райдър", не е единственият източник от който би следвало да се извежда субектът на задължението. Както правилно някой по-горе подчерта, най-малкото Община Каварна, чрез своя кмет г-н Цонко Цонев, предоставя "безвъзмездно" общинския стадион за провеждане на мероприятието. Организатор ли е Община Каварна? Да, категорично. Дължи ли Община Каварна въпросните отчисления за авторски права? Да, категорично, в качеството си на организатор на фестивала. А какво е процентното участие между съорганизаторите /официално или скрито документално/ е съвсем отделен въпрос. Аз ако бях кредитор на горните вземания, щях да насоча изпълнението към всеки един от организаторите, независимо с кой от тях изпълнителят е сключил договор, а пък нека те после да се оправят помежду си. В този смисъл, да потърсиш вземането си от институция е винаги за предпочитане, отколкото от някое "кухо" ООД, например... :harhar:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#505 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 29 юли 2010 - 13:01

Е аз само казах 'ако' :harhar: Според оскъдната информация по медиите и цитираните техни изявления обобщено звучат като 'Шшшш алоууу чакайте ве, лелеле кво стана тука, мале що концерти станааА, а ние ниШо не прибраааме, дайте некви кинти. 100к звучи добре инаке ке се съдиме, ей!'

#506 petkodetosere

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 6 posts

Posted 29 юли 2010 - 14:25

Май много се разциврихте тука за некви "авторски" права, а? :)

Музикаутор (кво е тва?), организатори, Цонко, сто бона... (СТО БОНА?!?!? Имате ли бегла представа КАКВО СТРУВА НАИСТИНА 100 000 лева? Не и права за пеене на песни на фестивал в никому неизвестна държава)
И никой, АМА АБСОЛЮТНО НИКОЙ не си е задал въпроси като: Какви са тези права, конкретно? Авторски? Кой се позовава на тях? Защо иска пари? Колко пари? (СТО БОНАААААААА!)
Стига бе. Ама айде стига бе! Ако някой наистина вземе да даде СТО БОНА(!) на някаква меко казано съмнителна организация, кажете ми, моля, колко от тези СТО БОНА (ЙЕ, БЕЙБИИИ!) ще отидат при авторите? А? А? А? Колко?
Точно николко. Нула. 0.

По-натам: На повечето (над 90%) от изсвирените парчета в Каварна автори са самите групи/изпълнители. За да дайдат у Каварната, са взели ХОНОРАРИ (заплащане) за АРТИСТИЧНИТЕ СИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА СОБСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО. Тоест - взели са си мангизите за своите си песньовки. Авторско право си е, като човек си удари сета, да си отнесе хонорара.
За кавърите - например, мислите ли, че кака ви Доро не си е уредила нещата с Джудас? Ама наистна? Айде стига бе. Нещо не чувам Джудас да съдят Доро за Breaking The Law... Нещата с кавърите също отдавна-отдавна са уредени.
Та така: авторите на всички (или поне 99.9%) песни, изсвирени в Каварна за последните години, са сити и доволни. Платено им е. Факт.
И какво остана от "авторските" права? А?
СТО БОНА, ще кажете вие :D Излиза, че "правата" май не са "авторски" въобще...

И сега иде:

Над 100 хиляди лева за авторски права дължи община Каварна на Музикаутор, съобщиха от сдружението, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори.
Смех.
Музикаутор явно е "аутор" на сичкото "музик" по широкя бял свят, така ли? Лелеееее, ако те са написали или поне "управляват" Nailed to the Cross например, да хода да им направа един здрав хедбенгинг под прозорците на офиса :D :D :D

“На всички тези прояви са изпълнявани песни, които са част от репертоара на МУЗИКАУТОР и чиито автори не са само изпълнителите. За всички трябва да е ясно, че много често няма съвпадение между изпълнител и автор и че възнаграждението, което изпълнителят получава, не е възнаграждение за автора“, казват от Музикаутор.
Мдаааа, авторите на Girls, Girls, Girls, или на Princess of the Dawn, например, не съвпадат с изпълнителите, а и отдавна-отдавна ЧЛЕНУВАТ в сдружението Музикаутор....
Смех до смърт.
Най-великото е:

От дружеството вече са изпратили нотариална покана до община Каварна за подписване на договор за уреждането на авторските права за всички концерти, на които местната управа е организатор или съорганизатор. Това трябва да стане до 2 август.
"нотариална покана" :harhar: :harhar: :harhar:
Уот да фак ис дис шит?!?!?
Поканили са нотариус?
Или поканата им е нотариално заверена? Т.е. наистина те са "автори" ( :lol: а платили ли са си правата?) на поканата?
Смех след смъртта.

Покана за ПОДПИСВАНЕ на договор? Буахахахахахахахахахахахахахахахахахаха не е верно просто
Че и със срок накрая.
Тука всеки един малко по-читав адвокат направо ще ги попилее тея незнайни "музик" "аутор".

Да се върнем на стоте бона (СТО БОНА! УХААА!)
Мислите ли, че ЦЯЛАТА фестивална организация (без хонорарите и режийните на бандите) струват много повече?
То какво излиза - убаво си се напънал, бачкал и изкарал тука едни пари - а дай ми СТО БОНА сега, че ше ти пратим "нотариално заверена покана за подписване на договор до 2 Август" (сори че повтарям, ама е ебааааахти хумора)
Това, дами и господа, се нарича "несръчен опит за административен рекет".

И вие си го обсъждате целото тва чудо, и то в метъл-форум, все едно си е нещо нормално!
НЕ, НЕ Е!

Ей, помнете: метъл музиката е саундтрак за две основни упражнения:
мърдане на мозъци
и
ритане на заданици

#507 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 29 юли 2010 - 15:32

View Postpetkodetosere, on Jul 29 2010, 15:25, said:

Само така, Маугли, не им цепи басма. :harhar: Те смилиха ли се към теб, докато те държаха цяла година в лабораторията на летящата си чиния и извършваха срамните си опити??

Posted Image

Не, нали!?

Време е за разплата! Posted Image
-----------------------------------------
Слушай силно!

#508 LadyLuck

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 2 posts

Posted 29 юли 2010 - 15:53

[quote name='HeathenHeart' date='Jul 29 2010, 12:20 ' post='68214']
Браво за това мнение! :harhar: Напълно го споделям! :harhar: :harhar:
Дано някой се сети да организира самостоятелен концерт на Корпиклаани, подкрепени от други фолк-метъл групи.
[/quote

Втория ден гледах само тях, но това ми беше повее от достатъчно! Чакам ги на самостоятелен концерт :lol:))

#509 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 29 юли 2010 - 16:06

Agree :harhar:

#510 Ugly

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 295 posts

Posted 29 юли 2010 - 20:22

„Дава ли им право закона да вземат тези пари - ще ги вземат. Рано или късно.

Това не е много сигурно както "Minstrel in the Gallery" е написал „Затова Мюзикаутор могат да имат претенции за неизплатени задължения в срок само до 5 години назад. ...”

ЗЗД
Чл.110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.

Така, че ако не разберат увреме към кого да предявят претенциите си могат и да не си вземат тези пари. А и да се молят фирмите към които ще се окаже, че са длъжници, ще имат какво да им запорират (защото ако нямат нищо спокойно може да обявят фалит и ще им вземат цървулите). Не случайно искат да привлекат и общината като страна, защото тя има достатъчно активи да покрият дадената сума (ако те фигурират в договорите за тях ще е най-добре).

Иначе е ясно, който се е хванал на хорото ще го играе до край. Ако са сериозни фирми след като са се наели да организират концерти ще трябва и да плащат.

Относно това, че Цонко се бие в гърдите като организатор си е негово право (що да не си направи реклама човека). Човека дейно е участвал за да се случат тези концерти и смята, че без неговото участие те нямаше да се случат поне в Каварна (като е предоставил съоръженията на общината с най-изгодни условия на фирмата организатор). Разбира се Цонко не може да взима еднолични решения, а решенията се взимат от общинския съвет (но пък той обира славата). Като не смятам, че определящото в случая за приноса за провеждането на един концерт е това дали някой дължи пари на Музикаутор. Ако в договора фигурира и общината ще си плащат.

То и бат Бойко се бие в гърдите, че строи многофункционална спортна зала София, магистрали, метро и т.н. Нищо, че нито един лев който е платен за построяването на тези обекти не са негови, а са държавни (тоест мои и ваши), а още по малко е въртял кирката на тях. Но човека все пак е взимал някакви решения за да се случват тези неща. Е след като се построят той няма да плаща данъци, а ще ги плащат фирмите които реално са ги построили и са получили приходи, но това е друг въпрос.

п.п.
Сега разбирам защо някои фирми организират концерти а после групите не идват да пеят, а те не връщат парите. Така те си спестяват и не плащат на Музикаутор.

Edited by Ugly, 29 юли 2010 - 20:35 .

#511 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 30 юли 2010 - 12:22

http://www.btv.bg/story/89002554-Kavarna_s...rski_prava.html :harhar: :harhar:

#512 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 30 юли 2010 - 12:25

View PostScardust, on Jul 30 2010, 13:22, said:

От логистик - толкоз. Останалите - от организатора.

#513 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 30 юли 2010 - 12:58

Абе аз сега се притесних. Ми аз като си пея под душа в банята или в колата, докато се придвижвам напред назад, колко ли пари им дължа на тия сега...

#514 Blacky

Дунавски вълк

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1005 posts

Posted 30 юли 2010 - 14:15

^^зависи колко хора са те чули и чии песни си пял...не дай си да си пробвал с Металика - там ще те изядат с парцалите...опа - с хавлията :harhar: :harhar: :harhar:
...I can hear the silence,
see invisible emptiness...
Pasi Koskinen

#515 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 30 юли 2010 - 15:11

Първо, за фестивала в Каварна - изкарах си страхотно. Видях се с доста приятели, пийнах порядъчно и най-важното - видях на живо (за пореден път някои, за първи път други) някои от най-любимите ми групи. Разбори по групи няма да правя, всички тези които аз лично исках да видя се представиха на ниво и съм много доволен от тях. Другите групи да ги съдят техните си фенове. При всички положения обаче бих искал да отбележа, че някой трябва съвсем официално да забрани на финландската принцеса да се гаври с песни обичани от толкова много хора.

Второ, донякъде свързано с тези "кавъри", и тук опираме до авторските права - от все сърце се надявам оня който не е комунист и никога няма да бъде, както и цялата му свита от гниди, да нямат правно основание да получат дори и стотинка. Седемте групи от които се интересувах аз направиха не особено голямо количество кавъри, а именно Egypt и Breaking The Law (Doro), The Damned (Destruction), Iron Fist (Sodom) и Astronomy Domine (Voivod). Добавяме и двете песни изпълнени от Таря и евентуално няколко изпълнени от другите групи (женските от първата вечер, Atrocity и Primal Fear), които не ме интересуваха лично и следователно не мога да преценя дали са свирили чужд материал - сметката не би следвало да е особено голяма. След като кметълът твърди, че има декларации от групите за отказ от начисления на авторски права върху написаните и изпълнявани от самите тях техни собствени песни - предполагам може и да го докаже в съда. Предполагам и че подписите от страна на самите групи са предварително уточнени с техните адвокати, които би следвало да са наясно с това как стои правно този въпрос. Колкото до славата на организатор и бягството от тази слава от страна на Цонко в този случай... определено не харесвам такива неща, но всъщност кой ли не ги прави... в такъв свят живеем, не всеки получава заслужено признание за труда си и често някой обира лаврите от чуждия труд. До момента никой не е предявил претенции към него за изказвания от типа "Аз/ние организирахме този и този концерт" и по тази причина смятам, че под една или друга форма и той има съществено участие в организацията, било то и само като отдаване на стадиона под наем на приемлива цена.

Трето, ако има някой по-запознат би ли бил така добър да ме ориентира и така да ми спести евентуални бъдещи разходи. Значи, имам си аз едно сериозно количество фирмени компакт дискове на редица групи. Купил съм си всеки един от тези дискове или директно от фирмата производител или от магазини тук в България. Лично аз имам право да ги слушам колкото пъти си искам, това е ясно. Въпросът е, като реша да си направя купон и пусна тези дискове пред примерно 10 души, или пък като пусна някой от тези дискове на гаджето си, дължа ли нещо на Музикаутор? Ако да, мисля да се свържа с тях за да уредим правно дължимото от мен плащане и съответно да го извърша. Макар че всъщност като се замисля... абе що не си ***** *******? :harhar:

#516 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 30 юли 2010 - 15:46

View Postsatanicart, on Jul 30 2010, 16:11, said:

Въпросът е, като реша да си направя купон и пусна тези дискове пред примерно 10 души, или пък като пусна някой от тези дискове на гаджето си, дължа ли нещо на Музикаутор?

Въпросът е, че когато на човек нещо не му е ясно, просто трябва да се примири с факта, че то е отвъд него и да не го коментира. Поне публично.

Ето и директен отговор, дано го вденат всички, които се правят на интересни с подобен род въпроси:

Ако таксуваш десетте човека /и гаджето/ за тази си дейност и съответно им издадеш касов бон в качеството си на регистрирано по търговския закон юридическо лице - да. Дължиш нещо на Мюзикаутор!
Слушай силно!

#517 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 30 юли 2010 - 15:54

Чудесен постинг си написал. И petkodetosere - и той. Думите ви са извадени като от калъп.

Айде сега двамцата се хванете за ръка и отидете при:

1. Майката и бащата на Клиф Бъртън и им кажете, че няма да получат пари за авторските права на сина им, за изпълнените от Metallica преди месец Creeping Death, For Whom The Bell Tolls, Fade To Black и Master Of Puppets в София;
2. Sean Harris и Brian Tatler от Diamond Head и им кажете, че няма да получат пари за авторските си права за изпълнената от Голямата четворка Am I Evil в София;
3. Tuomas Holopainen от Nightwish и му кажете, че няма да получи пари за авторските си права за изпълнението на Sleeping Sun и Wishmaster от Tarja в Каварна;
4. Gary Moore и му кажете, че няма да получи пари за авторските си права за изпълнението на Over the Hills and Far Away от Tarja в Каварна;
5. Udo и му кажете, че няма да получи пари за авторските си права за изпълнението на Fast as a Shark, Restless and Wild, Neon Nights, Princess of the Dawn, Balls to the Wall, Metal Heart и всички песни, в чието написване той има участие, които са изпълнени от Accept в Каварна;
6. Kai Hansen (при него отидете след концерта на Helloween през януари) и му кажете, че няма да получи пари за авторските си права върху песните написани от него и изпълнени от Helloween;
7. Мога да напиша и 7-ми при който да отидете. Мога и 8-ми. Мога и до 100 да ги докарам.

А когато всичките тези хора ви зададат въпроса (а те задължително ще го направят): "Ама защо няма да получим пари, които ни се полагат по право?", можете спокойно да им отговорите:

Това, дами и господа, се нарича "несръчен опит за административен рекет".
или

абе що не си ***** *******? :harhar:
Което от двете си изберете.

#518 Depositus Cordis

I might be a dog

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 593 posts

Posted 30 юли 2010 - 15:55

Тц тц...
Темата нали беше за концертите, а се писа 1 страница за тях след като свършиха. Ясно, че в България всички от всичко разбираме, ама да оставим юридическите казуси на адвокатите и да се съсредоточим върху концертите :harhar:

#519 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 30 юли 2010 - 16:32

Предлагам, бтв, обсъждането да продължи в друга тема, но ми се ще и да питам нещо.

View Postviolator, on Jul 30 2010, 16:46, said:

Ако таксуваш десетте човека /и гаджето/ за тази си дейност и съответно им издадеш касов бон в качеството си на регистрирано по търговския закон юридическо лице - да. Дължиш нещо на Мюзикаутор!
Добре... А тогава защо "Музикаутор" искат отчисления и за безплатните концерти на Йорн и Дио? Питам, понеже досега си мислех, че отчисленията се взимат като процент от доходите от продадените билети или нещо такова.
Вижте на какво попаднах, бтв:
http://forum.muzikan...showtopic=66064
Не говоря за огромствения пост в началото, понеже него така и не успях да го прочета. Говоря за един от следващите:

bgmttt said:

С колегите от бандата решихме да минем пътечката по издаването на легално и законно CD с авторска музика. Искам да обясня как стоят нещата на практика:
1. За да се тиражира CD-то трябва да е регистрирано в Министерство на Културата.
2. За да го регистрираме там трябва да имаме договор с Музикаутор.

Ще резюмирам смисъла да договора с Музикаутор:
Ние им отстъпваме авторските си права, за да се грижат за тях.
За да издадем CD-то трябва да си ги откупим обратно. Откупуването става при сключването на договора, авансово за целия тираж.
Авторските ни права са откупени САМО за издаване на определения тираж. Любимият ми текст от договора:"Отстъпените съгласно чл. 1 права не включват правото записаните произведения да бъдат изпълнявани публично, излъчвани и т.н. без изрично отделно разрешение от Музикаутор".
Според договора, за да свирим НАШАТА собствена музика законно във Фенса, трябва да си платим.
Сега не мога да ви кажа какво получаваме в замяна (имам предвид колко). Ще проверя обаче тия дни и ако имате интерес ще споделя.
Сега, не че нещо, ама това ако е вярно, ще е доооооста грубо...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#520 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 30 юли 2010 - 18:00

View PostТигър, on Jul 30 2010, 17:32, said:

Добре... А тогава защо "Музикаутор" искат отчисления и за безплатните концерти на Йорн и Дио? Питам, понеже досега си мислех, че отчисленията се взимат като процент от доходите от продадените билети или нещо такова.

Отчисленията се правят в процент от приходите. A макар сумата от продажба на билети да е основен, съвсем не е единствен приход от едно търговско мероприятие, на което се изпълняват музикални произведения - обект на авторско право.

Казано с две думи - за организатора приходи има и от концерти, за които не се продават билети. Така наречените "безплатни". :harhar:
Слушай силно!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users