Ето и моята 10-ка. Не номерирам албумите, защото е безмислено. За мен всеки един от тях е еднакво ценен!
Slipknot - Iowa (2001) - Албумът сложил край на нео метъл вълната и дал начален тласък в развитието на метълкорa и деткора в Щатите. Изчистен от пънкарливите лиготиите на дебюта от сорта на Spit it out и Wait and bleed, два пъти по-тежък и по-техничен от предшественика си, този запис е абсолютна класика за феновете на групата.
Machine head - The Blackened (2007) - Голямото завръщане! Началото, на което е поставено още с предишния запис Through the ashes of the empire (2004), който само загатва за бурята, която ще се разрази три години по-късно. 8 песни, 8 класики. Тонове от рифове, невероятни барабанни изпълнения от страна на Dave McClain, страхотни сола и разкъсващите ревове на Robb Flynn. Просто шедьовър! Тавата е последвана от множество концерти, на един от който за радост успях да присъствам, а именно на 18 ноември 2008 в Милано. Едночасовият сет състоящ се 6 песни от The Blackened, Imperium, Old и Devidian ни остави без дъх!!!
Rammstein - Mutter (2001) - И до днес си остава най-доброто създавано от германците. За съжаление едва ли Rammstain ще съумеят да създадът нещо по-силно. Абсолютна класика в дискографията на немците!
Iron Maiden - Brave new world (2000) - Голямото завръщане. Най-силният албум на девиците след Somewhere in time за мен. Брус Дикинсън прави едни от най-добрите си вокални изпълнения в песните The Thin Line Between Love And Hate, Ghost of the navigator и Brave new world.
Poets of the Fall - Carnival of Rust (2006) - Нечовешки мелодик-алтернатив рок с марка Финландия. Страхотен албум, носещ огромен положителен заряд в себе си. Изключително ценен запис за мен.
Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium (2006) - Албумът носи едно такова, особено настроение, което не може да се опише. Трябва да се усети. Близо два часа великолепна музика с марка RHCP.
Lamb of God - Wrath (2009) - Въпреки колосалните предишни записи на американците, а именно Ashes of the wake (2004) и Sacrament (2006). За мен Wrath e албумът, с който те намират стила си. Акустични китари, преплетени рифове и сола, разкъртващи барабани и бас и Randy Blythe.
Dimmu Borgir - Puritanical Euphoric Misanthropia (2001) - Тотален завой за норвежците след противоречивия и твърде симфоничен Spiritual Black Dimensions. Мощен звук, злокобни и мизантропични текстове и злокобните крясъци на Shagrath. Първият албум на групата записан с истински симфоничен оркестър.
Gojira - The Way of All Flesh (2008) - Прогресив, дет, траш, деткор, метъл....... на кои му пука за стиловите рамки! Феноменален, епичен албум с еко насоченост. Тоталния шедьовър за 2008 година.
Serj Tankian - Elect the Dead (2007) - ....... без коментар!
Други албуми заслужаващи внимание през последните години за мен са:
Mastodon - Crack the skye (2009)
Amorphis - Skyforger (2009)
Slipknot - All hope is gone (2008)
Dark Tranquillity - Fiction (2007)
DevilDriver - The Last Kind Words (2007)
AX7 - Avenged Sevenfold (2007)
Behemoth - Evangelion (2009)
Edited by Joey, 28 февруари 2010 - 19:57 .