Jump to content

Какво слушаш в момента?...и като как го намираш!?

• This topic is locked This topic is locked
827 replies to this topic

#441 Suffer Me

Passenger

• Енориаши
  • PipPip
  • 80 posts

Posted 23 август 2007 - 10:07

View Postcadaurus, on Aug 23 2007, 01:43, said:

Съвършен кавър. Дотолкова съвършен, че за мен това са две различни песни. Мистерия е как Джони Кеш успява да разчупи песента толкова много от позицията си на всепризнат класик.
Джони е изживял смисъла на "Hurt". На него тази песен му e текла в кръвта, прекалено много му "отива". Има песни, които залепват за някои изпълнители, и в един момент няма значение кой е написал оригинала... важно е въздействието върху слушателя. Нещо подобно казваха и Пинк Флойд в онова прословуто дивиди "Live in Pompeii...." :agree:

#442 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 23 август 2007 - 10:20

View PostSuffer Me, on Aug 23 2007, 10:59, said:

"Sister of Night"...
Не съм много сигурна в чие изпълнение ме кефи повече. :agree:

Има една интересна подробност около "Sister Of Night" - тя е единствената песен от "Ultra", която Дейв е записал по време на прословутите си наркотични кризи. Така се е случило, че са започнали звукозаписния процес именно с нея, а тъкмо тогава Дейв е бил най-зле.
Трудно са го вдигали на крака, било много мъчително за всички. Но човекът едва ли не е изстискал и последните искрици от себе си, та все пак е успял да я запише. После са се случили кризите, той два пъти предозира и е бил на косъм от вечно посещение при Лукавия, като единия път дори си е помогнал, прерязвайки си вените, знаеш. :lol:

И записите на "Ultra" логично спират за дълго време. Вокалите на всички други песни са записани след възстановяването, изчистването, та дори и след посещение при вокален педагог.
Но "Sister Of Night", по моему, и досега си остава една от най-добре изпятите от Дейв песни. Заедно с "Condemnation" /тук записват вокалите не в студио, а в едно мазе, за да използват специфичното ехо/.

Колкото до изпълнението на Мартин..., авторът винаги пее песните си с особено чувство. "Sister Of Night" е негово детенце, той е внимателен с нея, раздира се докато я пее, обича я! А и акустичната притаеност прави неговата интерпретация изключително интимна. :P

Edited by violator, 23 август 2007 - 11:04 .

-----------------------------------------
Слушай силно!

#443 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 23 август 2007 - 10:54

И като стана въпрос за кавъри и Джони Кеш, ето един пример за това, как не само Джони прави великолепни интерпретации, а и на него му правят такива. И то, не кой да е:

Рей Чарлз изпълнява "Ring Of Fire" на Джони Кеш
Слушай силно!

#444 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 23 август 2007 - 11:01

View Postviolator, on Aug 23 2007, 11:20, said:

Заедно с "Condemnation"

Да, трябва да призная че тук имаме 100% покритие в мненията. Аз не съм чак такъв фен на групата, като теб, макар и да притежавам цялата им дискография. Целият Фейт и особено "Condemnation" за мен са непреходна класика в музиката изобщо. Изключителен албум, изключителна композиция, невероятно вокално изпълнение!!

По темата: няма как "зариби" обеда ми ти с горното изказване

Songs of Faith and Devotion

Posted Image

Не бях го слушал от преди концерта...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#445 mabon

от Клана Морна <TYPE O PUROGATIV>

• Отлъчени
  • PipPip
  • 139 posts

Posted 23 август 2007 - 11:11

View Postviolator, on Aug 23 2007, 09:41, said:

Убеден съм, ако Трент Резнър е знаел какво ще стори Джони Кеш с "Hurt", изобщо никога нямаше да я изпее сам. В момента, в който я е написал, щеше да отиде и да я подари безвъзвратно на Големия Джони, с думите "За мен е чест". :agree:
Интересно ми е, като как намираш кавърите на Джони на "The Mercy seat" и "Personal Jesus"!?

Виж, понеже за мен това е много важна песен, ще ти кажа, че през 1994-та, когато Трент е писал HURT, едва ли е мислил, че 8 години по-късно такъв велик певец като Джони Кеш ще реши не само да и направи кавър, но и да заснеме последното си видео въобще (което е на линка по-горе), представляващо кратка ретроспекция на живота му. За мен е страхотно показателно, че Джони прави това на HURT, а не на някоя от своите песни - от които има избор бол. Това просто пак показва, колко истински и земен човек е Джони Кеш. Разбира се показателно е, че на същия сингъл той избира да кавърдяса и PERSONAL JESUS. Въобще - интересно как хората обикновено предпочитаме да използваме като епитаф - нечии чужди думи, мисли, откровения.

Та самия Джони казва:

"When I heard that song, I thought, 'That sounds like something I could've written in the Sixties. There's more heart and soul and pain in that song than any that's come along in a long time. I love it."

Песента е препоръчана на Джони от Рик Рубин.
Обожавам я тази песен. Една от онези песни, които са истинско съкровище, защото са велики, макар и да не получават голяма популярност (СЛАВА БОГУ) при издаването си... Всъщност песента стана популярна чак като Джони я изпя.
Един от най-запомнящите мигове за мен тази година, беше да чуя Трент как я пее на живо. Рядък миг, безценен.

Иначе самият Трент е също достатъчно честен и откровен в реакцията си:

In an interview with Alternative Press, Reznor admitted that when Rubin first asked if Cash could cover his song, he was "flattered" but worried that "the idea sounded a bit gimmicky." The power of Cash's cover didn't fully hit Reznor until he saw the video:

“ I pop the video in, and wow… Tears welling, silence, goose-bumps… Wow. I just lost my girlfriend, because that song isn't mine anymore. … It really made me think about how powerful music is as a medium and art form. I wrote some words and music in my bedroom as a way of staying sane, about a bleak and desperate place I was in, totally isolated and alone. [Somehow] that winds up reinterpreted by a music legend from a radically different era/genre and still retains sincerity and meaning—different, but every bit as pure.Something that I made in my room, that came out of my little private backyard -- to have an icon like Johnny Cash juxtapose it into something that now, especially with the aid of that video, gives it a whole different set of scenery and a backdrop and a context to listen to it in. It works. And it probably works better than my version.
I was sad about the context with Johnny, but I felt honored to be a part of it.
I haven't listened to my version since then. I've been so proud of what they've done with it that I haven't thought that much about it. I'm over my initial shock, and I realize that's what music's all about. I've thrown some things in the pot, and now it's turned into something else. It's a pretty powerful thing.”

Reznor still occasionally refers to "Hurt" as "a song that isn't mine anymore."

Та дотам, че да заявява, че песента вече не е негова...
Трент даже впоследствие променя и текста на едно място, ако гледаш внимателно точно това видео от REACT NOW - ще видиш, че пее "I wear this crown of thorns..." - както го променя Джони.
Което пак е показателно как Трент приема HURT за песен по-скоро вече на Джони, а не негова.

За двата кавъра (както и каквото и да е сътворил КЕШ) - ще кажа, че са велиполепни - и точно в неговия неподражаем стил, в който е разрешено даже да се пее фалшиво, но никога да не се пее просто между другото - винаги от сърцето. Джони си е велик - за мен е заедно с Ленард Коен, Ник Кейв и Том Уейтс на едно ниво, където са ИСТИНСКИТЕ музиканти, просмукани от музиката си, и раздаващи частици от себе си на другите.

Иначе сега слушам нещо доста по-различно:

Posted Image

Един от любимите албуми за 2004. Голям фен съм и на DARGAARD, и на DOMINION III - въобще Тарен и Елизабет, каквото и да подхванат го правят невероятно.
nemo me impune lacessit

#446 mabon

• Отлъчени
  • PipPip
  • 139 posts

Posted 23 август 2007 - 11:16

View PostSuffer Me, on Aug 23 2007, 11:07, said:

Джони е изживял смисъла на "Hurt". На него тази песен му e текла в кръвта, прекалено много му "отива". Има песни, които залепват за някои изпълнители, и в един момент няма значение кой е написал оригинала... важно е въздействието върху слушателя. Нещо подобно казваха и Пинк Флойд в онова прословуто дивиди "Live in Pompeii...." :agree:

Ох, аз изписах петстотин реда и домъкнах цитати откъде ли не - за да кажа всъщност същото, което ти казваш в три изречения,
Абсолютно е така.

HURT е универсална песен за болката, страданието, откъсването... Мисля че точно факта, че е "текла в кръвта" на Джони го кара да я излпълнява по този разкъсващо откровен начин - и да звучи напълно истински и осезаемо, макар че думите, текста, музиката не са негови. Те всъщност СА негови.
Предполагам и затова Трент приема, че песента "не е вече негова" - тя е на всички, които се идентифицират с тази болка, с това страдание, и с тази ретроспекция...
nemo me impune lacessit

#447 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 23 август 2007 - 11:24

View Postmarillion, on Aug 23 2007, 12:01, said:

Всъщност, на мен "Condemnation" не ми е сред най-любимите песни от "Songs Of Faith and Devotion". Естествено, много я обичам, защото така или иначе в този албум всяко звукче е съвършено и изгарящо.

Говорех конкретно за вокалите там. Има нещо, което ги отличава - може би споменатите особености при записването им - в мазе, а не в студио. Колкото до самата песен - чист госпел-блус, леко поовалян в меланхолично-сенчестите мартинови панировки и изпържен от горещия глас на другаря Гаан. :lol:

Колкото до песните във "Фейт"-а, може да ти прозвучи странно, но любимата ми е "One Caress". Намирам тази минималистична импресия с почти класическо звучене за уникална във всяко едно отношение. Необяснимо магична е, гениално построена. А парчета като "I feel you" и "Condemnation", колкото и да са яки, са си в блус постройка.
И колкото и оригинално да са скроени и изпълнени, трудно бих ги определил като "уникални". Каквито са "In Your Room", "Higher Love", "Rush" или "Walking in my shoes". :agree:

Edited by violator, 23 август 2007 - 11:58 .

Слушай силно!

#448 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 23 август 2007 - 11:32

И аз имах предвид точно вокалите в Condemnation. Честно казано точно това вокално изпълнение на Дейв ме направи фен на групата преди години. През осемдесетте, когато всички мацки около мен слушаха Депеш, аз слушах Кокни Ребъл, Кюър, Систерс, Дъ Дъ и Лори Андерсън като антипод... :agree: Затова открих Депеш твърде късно за себе си. Това стана с Фейт и именно благодарение на Condemnation. Когато албума излезе бях студент и работех в едно музикално студио. Тъй като албума беше доста нашумял почти всеки ден записвахме стотици касети от него. Един ден от слушалките чух тази песен и за първи път се заслушах. После, всичко е ясно... Но така или иначе Депеш за мен започват от Фейт нататък, по-ранните им неща не са за мен - те са за жена ми, тя е луда по тях!!
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#449 dave

Not Knowing

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 505 posts
  • Interests:watching different roads and wonder where my own is rolling<br />waiting all day long for a change and it's showing

Posted 23 август 2007 - 11:35

Слушам The Mission (UK) - God Is a Bullet
Posted Image
Първите няколко парчета ми скучнеят.
Сякаш са изсмукани от пръстите.
Но после...
После се връща истинският, добър познат Мишън.
Гласчето на Wayne Hussey :agree:
Next One Is Real

#450 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 23 август 2007 - 11:36

View Postmabon, on Aug 23 2007, 12:11, said:

Виж, понеже за мен това е много важна песен, ще ти кажа...........

Понеже и за мен тази песен е много важна, тез неща съм ги издирил и проучил в момента, в който открих за себе си "Hurt". Странното в случая тогава беше, че месеци, години преди това, близък приятел ми бе говорил за тази песен пламенно..., беше ми я тикал в ръцете да я чуя, но някак я бях пропуснал покрай ушите си.

И веджъж, седейки си и слушайки албума с кавърите на Кеш, ме удари като гръм.
Сетих се за пламенните слова на приятеля ми, намерих клипа, пуснах го.....и се скъсах от рев! :lol:

И досега, всеки път ми се насълзяват очите, когато го гледам. Дал съм го на много хора - реакциите са винаги едни и същи.

Често си дрънкам и пея "Hurt" на кухарка и понякога ми се е случвало да не мога да я довърша, защото ми става тъжно и ми се насълзяват очите! :agree:

Edited by violator, 23 август 2007 - 11:55 .

Слушай силно!

#451 wiktory

empathy

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1079 posts

Posted 23 август 2007 - 11:44

View Postmarillion, on Aug 23 2007, 12:32, said:

И аз имах предвид точно вокалите в Condemnation. Честно казано точно това вокално изпълнение на Дейв ме направи фен на групата преди години. През осемдесетте, когато всички мацки около мен слушаха Депеш, аз слушах Кокни Ребъл, Кюър, Систерс, Дъ Дъ и Лори Андерсън като антипод... :lol: Затова открих Депеш твърде късно за себе си. Това стана с Фейт и именно благодарение на Condemnation. Когато албума излезе бях студент и работех в едно музикално студио. Тъй като албума беше доста нашумял почти всеки ден записвахме стотици касети от него. Един ден от слушалките чух тази песен и за първи път се заслушах. После, всичко е ясно... Но така или иначе Депеш за мен започват от Фейт нататък, по-ранните им неща не са за мен - те са за жена ми, тя е луда по тях!!

това госпълче направи същото и с мен :agree: странно, че го чух точно от теб)))
поздрави жена ти за прекрасната лудост, която изживявам и аз - Депеш Мод

#452 wolfy

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1086 posts
  • Interests:Mother Nature

Posted 23 август 2007 - 11:48

Nocturnal Breed 1998 Triumph Of The Blasphemer

Posted Image
Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

#453 Enterfaith

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 28 posts

Posted 23 август 2007 - 11:52

Exodus - Shovel Headed Kill Machine

Posted Image

#454 mabon

• Отлъчени
  • PipPip
  • 139 posts

Posted 23 август 2007 - 11:56

View Postviolator, on Aug 23 2007, 12:36, said:

Сетих се за пламенните слова на приятеля ми, намерих клипа, пуснах го.....и се скъсах от рев! :mellow:

И досега, всеки път ми се насълзяват очите, когато го гледам. Дал съм го на много хора - реакциите са винаги едни и същи.

Често си дрънкам и пея "Hurt" на кухарка и понякога ми се е случвало да не мога да я довърша, защото ми става тъжно и ми се насълзяват очите! :crying:

Абсолютно те разбирам.
И на мен клипа ми действа така. Още като го чуя да започва:

I HURT MYSELF TODAY TO SEE IF I STILL FEEL
I FOCUS ON THE PAIN - THE ONLY THING THAT'S REAL..."

Текста на Трент сам по себе си е неимоверно силен и личен, но като ги слушам изпяти от Джони Кеш думите стават още по-осезаеми и истински, защото са изстрадани. Звучат точно като достойни и изстрадани последни думи от един легендарен музикант.

За SOFAD си абсолютно прав. Както съм казвал и на друго място - за мен най-силни в него са ONE CARESS, HIGHER LOVE и RUSH...

Edited by mabon, 23 август 2007 - 11:57 .

nemo me impune lacessit

#455 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 23 август 2007 - 12:01

View Postwiktory, on Aug 23 2007, 12:44, said:

странно, че го чух точно от теб)))

Това пък какво означава? :crying:

По темата: днес явно сте решили да саботирате работния ми ден, то не че съм заринат от работа де...

Провокиран от dave си изнамирам и пускам най-най-любимия албем на Мишън:

Carved in Sand

Posted Image

Леле колко време мина от последното слушане...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#456 wiktory

empathy

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1079 posts

Posted 23 август 2007 - 12:25

изненада ме бе, приятно

тук - Анатема/Judgement '99 (това го пиша за теб, за прослушване)

в момента дъхът спира с One Last Goodbye

#457 Pecado

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 156 posts

Posted 23 август 2007 - 12:38

Dead Can Dance - Toward The Within

Винаги удрям по един кючек на Desert Song. :crying: :mellow: :D

#458 UnholyUnion

OLD SKULL

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 195 posts

Posted 23 август 2007 - 12:47

SACRIFICIAL - 1993 - Forever Entangled

Posted Image

#459 cadaurus

мелоФройд

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 494 posts

Posted 23 август 2007 - 12:50

View Postdave, on Aug 23 2007, 12:35, said:

Слушам The Mission (UK) - God Is a Bullet

Скука на първо слушане. Не знам дали ще има второ...

т.з. Posted Image

dredg - El Cielo

Хм.
violator: Моите категории са абсолютно обективни. Това е факт.

#460 feather

пер(к)о

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 272 posts

Posted 23 август 2007 - 13:01

Няма начин. И аз трябва да се подготвя за предстоящия концерт. :) Нищо, че не знам какво трябва да очаквам. И така ми харесва, честно казано. B)

А навън е жега! :mellow:

Jethro Tull - "Heavy Horses" :D :crying:
What you feel is what you are.
And what you are is beautiful.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users