Jump to content

Рок/метъл албумът, с който прослушахте Нашата музика

170 replies to this topic

#81 Fanatik_Priest

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 140 posts

Posted 27 ноември 2009 - 17:21

Когато сериозно прослушах тази музика, нямах щастието като повечето съфорумници да имам тайфа от хора, слушащи такава музика, нито пък родители, слушащи такава музика, нито пък записите на някой мой вуйчо. Не съм имал физическата възможност да живея в онези така романтични и безумни времена, описани в предните коментари към темата. Донякъде завиждам на тези хора, но не бих променил нищо в начина, по който се случи при мен. Каквото успях да постигна в моя си мелонски път, го постигнах сам, благодарение единствено на моя интерес.

Естествено, албумът, който ще покажа малко по-долу, не е първият сблъсък с тази музика. Като цяло винаги са ми харесвали всички рок парчета, които съм чувал по радиото, но като съм бил малък не ми е и минавало през акъла да питам някого за тях. Естествено сред плочите на родителите ми имаше някакъв сборен албум на Deep Purple, A Momentary Lapse of Reason на Pink Floyd, някакво полско или чешко хеви (групата май се казваше някаква вариация на изписването на crossfire), но по времето, когато си пусках плочи (като много малък) не посягах към тях (не посягах и към Like a Virgin на Madonna и към Thriller на Джако, лека му пръст).

В началото на ученическите ми години имах някакъв допир с песни от черния албум на Металика, които вече държах да си презапиша и си слушах редовно, но все още нищо не се случваше. Слушах редовно касетки на по-голямата ми сестра - някакви бестове на Queen, Bon Jovi и още нещо, което изпускам. Но и тогава не се случи нищо.

По едно време вкъщи влезе МTV и като единствен източник на музика, се бях залепил за него. Минах транзит през всички популярни стилове в края на деветдесетте, но намерих каквото търсех и, може би, защото последно се бях задържал на рап музиката, изведнъж бях прегазен от следното явление за онези години:

Limp Bizkit - 2000 - Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water

Posted Image

Тогава за онзи тийнейджър това беше най-великото нещо изобщо! :angry3: Но след няколко месеца се оказа, че не е точно това, което търся. Пак благодарение на МТV попаднах на Static-X, по-тежко, по-добре, първи стъпки към хедбенгенето :acute: И лентата отново се завъртя на бързи обороти и преминавайки през големите от тази вълна и последвалото им изритване от уолкмена, в началото на 2003-та година започнах сериозно да се интересувам от тази музика, попаднах (чак тогава) на Про-Рок, не чаках от някъде да изпадне някоя мп3-ка, че да се запаля по нещо.

И така до ден днешен, в който вкусът ми вече се е разпрострял почти във всички разклонения на рок/метъл музиката. Любима група за последните 4-5 години се очерта Nevermore (Limp Bizkit oстанаха някъде в забравеното минало :wacko: ), старая се да съм в крак с новостите, но и да разравям все повече необятното минало и история на любимата ни музика. Апетитът идвал с яденето, а? Има нещо такова...
You Rock! ™
I Rock! ®

#82 Minstrel in the Gallery

Too Old To Rock'N'Roll, Too Young To Die!

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 592 posts

Posted 30 ноември 2009 - 17:11

Малеее, големи пенсионери сте се събрали тук, бре :D

Моят пръв досег с голямата, истинска музика, беше когато дядо ми /мир на праха му!/ се върна от командировка в ГДР и донесе на чичо ми и баща ми 3 /!/ плочи на някаква си група Jethro Tull -Living in the past, Aqualung i Benefit. Каза, че били популярни колкото Бийтълс в ГДР и там хората масово си купували подобен тип музика. Вярно е, че дотогава бях слушал на магнетофона Бийтълс и Стоунс, но друго си е на плоча да слушаш Джетро Тъл - и плочите бяха с обложки със снимки, текстове и разни глупости - направо кеф. Не знам какво точно ме привлече към тази музика /дали странните снимки на дедо Йън Андерсън и компания, дали това, че никой почти от приятелчета и съседи нямаше толкова хубави плочи, дали това, че чичо ми и баща ми слушаха плочите по 20 пъти на ден/, но знам, че още преди да навърша 10 годинки /далечната 1985-та година/ бях фен на Джетро Тъл /а сега забелязвам, че преклонението ми към тази група никога не е увяхвало!/ и си оставам такъв завинаги. Веднага след това едно приятелче, чийто роднини бяха червени номенклатурчици и връзкари докара у нас две плочи - Led Zeppelin II & Led Zeppelin IV - които за мен и досега си остават НАЙ-ВЕЛИКИТЕ И ВАЖНИ в музикалната индустрия АЛБУМИ!. След това един юнак от компанията донесе Master of Puppets на Металика и the Number of The Beast на Мейдън и това бяха първите ми тежки албуми, на които се кефех. А един друг приятел /явно тайфата ми и тогава се е деляла на метъли и прогресари :blink: / ми донесе на касетка "B Sides Themselves" на Мерилиън, барабар с Misplaced Childhood & Script For A Jester's Tear на същите /една 90-минутна касетка Хитачи беше, спомням си/ и аз ги слушах, докато касетофона не захвана лентата. После чичо ми отиде командировка в Берлин и донесе 2 плочи на Asia - Alpha & Astra - размазващи картинки и невероятна музика, барабар с това донесе и плоча на Alan Parsons Project - Gaudi топла, топла /който и до днес си остава любимия ми Алън Парсънс албум!/ и аз бях доживот фен на тези групи!
Имах си и аз касетки BASF, TDK, Hitachi i Maxwell /и още някакви ментаци от Берлин донесени/ и постоянно си записвах разни неща я от радиото, я от чужди плочи, я от чужди касетки /на по-късен етап/ .... Ех, хубави години бяха ........ ;)

#83 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 30 ноември 2009 - 17:27

View PostMinstrel in the Gallery, on Nov 30 2009, 17:11, said:

барабар с Misplaced Childhood & Script For A Jester's Tear на същите /една 90-минутна касетка Хитачи беше, спомням си/ и аз ги слушах, докато касетофона не захвана лентата.

Касетофонът е захванал лентата, защото си слушал "Скрипта" до Chelsea Monday включително, а малко след началото на Forgotten Sons, лентата е свършвала, започвала е бланката и ти си крещял от яд, че не можеш да чуеш тази ВЕЛИКА композиция докрай, а всичко е свършвало с кулминацията "minister, minister care for your children..." :blink:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#84 Minstrel in the Gallery

Too Old To Rock'N'Roll, Too Young To Die!

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 592 posts

Posted 01 декември 2009 - 16:40

Безкрайно си прав, приятелю. Сега си спомням, че Forgotten Sons не беше цялата ...
Касетката ми на "Fugazi" едноименната песен също свършваше по средата, а от другата страна имаше Дженезис ... :blink:

П.С: Току-що си купих билетчета за Симпъл Майндс за мен и за още няколко човека - да ги науча откъде са копирали ЮТуДве в началото на кариерата си, преди да се развият <_< Мисля, че нямаше повече от 200-300 билета закупени, цялата зала беше празна, билети имаше колкото ти душа иска ... Което е тъжно, защото група като Симпъл Майндс не го заслужава!

Edited by Minstrel in the Gallery, 01 декември 2009 - 16:41 .

#85 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 01 декември 2009 - 17:05

View PostMinstrel in the Gallery, on Dec 1 2009, 16:40, said:

да ги науча откъде са копирали ЮТуДве в началото на кариерата си, преди да се развият <_<

...и не само те, ами и разни други "култови" групи от онази декада. ;)

Жалко за липсата на интерес към концерта, аз го пропускам, но ако бяха дошли с миналогодишния сетлист нямаше мърдане - сега хем ми е тъжно, че пак няма да ги видя, хем се радвам, че няма да се разочаровам от този постен сетлист... :blink:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#86 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 04 декември 2009 - 20:57

Първият ми ясен спомен за слушане на каквато и да било музика е свързан с Бийтълс. Някъде в началното училище се съдирах да слушам на магнетофона на баща ми една ролка с някакви песни на Бийтълс. Казвам някакви, защото не си ги спомням в детайли и съответно не знам дали е било подборка или албум. По-скоро подборка ще да е било, тъй като бях запознат с голяма част от хитовите им парчета (това не изключва възможността да съм чувал техни парчета и от други източници, а ролката да е била албум). Припявах си песните им постоянно, а "Girl" дори я пеех доста често пред класа в час по музика (на някакъв си мой английски език). Случваше се и да надам ухо на някой друг Пърпъл покрай баща ми. След това минах през много жанрове, като наблягах най-вече на диско музиката на 90-те (Ace of Base и 2 Unlimited ми бяха сред любимите) и на пародийните неща тип "Каналето", "Замунда", "НЛО", малко Хиподил в по-късен етап и т.н. Съзнателно почнах да се заслушвам в рок музиката в гимназиалните години. Имам спомени за временно зарибяване по отделни песни ("Smells Like Teen Spirit" на Нирвана, "Pretty Fly (For a White Guy)" на Офспринг, "Ariel" на Rainbow, "Златна рибка" и "Дюн" на Б.Т.Р. и т.н.). Първият цял албум, който изслушах от-до и който ме впечатли и ме накара да прескоча "временния" етап, бе ето този:

Posted Image

Беше на пиратски диск без никаква обложка, но за сметка на това с щампа върху самия него. Преди около 10 години. Мина доста време докато успях да чуя и другите неща на Лед Цепелин (нямах компютър у нас), но след като това се случи тази група си остана завинаги на съвсем челни позиции в моята класация. Оттам последва едно краткотрайно, но силно увлечение по комедийната трупа, симулираща свирене и пеене Bloodhound Gang и постепенно навлизане в дълбоките води на класическия рок и хеви метъл, преминавайки през малко поп пънк (Green Day са ми любими и до днес), алтернатив (или както там се води) метъл (System of a Down - едно от най-силните ми увлечения през годините), та до траш, дет и каквото още ми хареса. Включително и развиване на любов към Pink Floyd, които не знам в коя категория да ги набутам. Но това вече е извън темата.

Edited by Jimmy Pop, 04 декември 2009 - 20:57 .

#87 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 декември 2009 - 02:00

View PostJimmy Pop, on Dec 4 2009, 20:57, said:

Прекрасно мнение! :vampire:

Включително и развиване на любов към Pink Floyd, които не знам в коя категория да ги набутам.
И е нормалнто да не знаеш... Никой не знае. С изключение на прогресарите :worship: Те знаят - Флойд са прогресив :worship: :drinks:
Да квалифицираш неквалифицируемото... Да слагаш окови на гениалното и неповторимото... Да му създаваш рамки...
Тъпо, нали? :yes:
I don't know how I managed it...

#88 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 05 декември 2009 - 04:01

View PostOzzy, on Dec 5 2009, 02:00, said:

Прекрасно мнение! :vampire:

Мерси! :worship: А с тия бири ме подсети, че почти целия ноември бях по София и можеше да пием по една-две (три,четири, пет...надесет) питиета, ама не ми достигат мозъчни гънки понякога да мисля за хиляда неща. :yes:

И е нормалнто да не знаеш... Никой не знае. С изключение на прогресарите ;) Те знаят - Флойд са прогресив :drinks: :yes:
Да квалифицираш неквалифицируемото... Да слагаш окови на гениалното и неповторимото... Да му създаваш рамки...
Тъпо, нали? :drinks:

Тъпо е, но за мен друго е по-тъпо (или по-скоро не го доумявам съвсем) - това да се ограничиш само в един-единствен стил (колкото и обширен да е той и колкото и прекрасен да е за теб) при наличието на такова изобилие от стилове и толкова други стойностни и красиви неща. Нека всеки слага каквито иска рамки на каквото иска, но от какъв зор и на себе си? Нищо лично към прогресарите. :worship:

Edited by Jimmy Pop, 05 декември 2009 - 04:02 .

#89 deep purple

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 319 posts

Posted 05 декември 2009 - 08:34

View PostOzzy, on Dec 5 2009, 02:00, said:

И е нормалнто да не знаеш... Никой не знае. С изключение на прогресарите :drinks: Те знаят - Флойд са прогресив :worship: :drinks:
Тъпо, нали? :yes:
Защо да е тъпо?В случая не визирам Floyd за които съм напълно съгласен с теб,но нима едни Deep Purple могат да бъдат охарактеризирани като хеви метъл група или един Ozzy Osbourne като прогресив рок? Ако имаш в предвид като цяло стиловите наименования,ограничения и излишни поставяния в някакви рамки,тогава ОК.Но смятам,че когато чуем хеви метъл си представяме Judas Priest,Iron Maiden,Metaliica и т.н.Когато чуем прогресив рок си преставяме Deep Purple,Bad Company,Uriah Heep и т.н.
Аз не съм против тези рамки,а онези другите - траш метъл,дет метъл,спейс рок,прогресив/джаз/арт и не знам си акъв още рок.

П.С Ако мнението ти е конкретно за Pink Floyd се извинявам за поста си :vampire:

Грешка.Като казах прогресив рок имах на идея Yes,Genesis,ELP и т.н.Не съм се събудил явно що нарекох Пол Роджърс прогресар :worship:
Sail away tomorrow,
sailin' far away.
To find it steal or borrow.
I'll be there someday

#90 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 05 декември 2009 - 09:59

View Postdeep purple, on Dec 5 2009, 08:34, said:

Грешка.Като казах прогресив рок имах на идея Yes,Genesis,ELP и т.н.Не съм се събудил явно що нарекох Пол Роджърс прогресар :worship:
Пий 2-3 кафета. На мен след снощната среща с чичо Джак, днес са ми много необходими :drinks:
А твоето мнение и няколкото над него, показват само едно: всяка тема рано или късно се превръща в тема за пргресив :vampire:

#91 deep purple

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 319 posts

Posted 05 декември 2009 - 10:19

View PostSvil, on Dec 5 2009, 09:59, said:

А твоето мнение и няколкото над него, показват само едно: всяка тема рано или късно се превръща в тема за пргресив :vampire:
:worship: Така ли е модерно тук? Май няма повече да споменавам думичката прогресив.Опа :drinks:
Sail away tomorrow,
sailin' far away.
I'll be there someday

#92 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 05 декември 2009 - 10:37

View Postdeep purple, on Dec 5 2009, 10:19, said:

:vampire: Така ли е модерно тук? Май няма повече да споменавам думичката прогресив.Опа :worship:
Тц, не е модерно. Това е форумен закон :drinks:

#93 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 декември 2009 - 10:56

View Postdeep purple, on Dec 5 2009, 08:34, said:

Ако мнението ти е конкретно за Pink Floyd се извинявам за поста си :vampire:
Ами аз за тях говоря по-горе... Няма как да го кажа по-ясно. Препрочитам сега отново написаното от мен и не виждам да съм говорил за други групи ;) Няма да видиш подобно мое мнение под изречение от сорта на: "Genesis (с Gabriel) са прогресив" :drinks:

Когато чуем прогресив рок си преставяме Deep Purple
Личното ми мнение е на няколко милиона светлинни години от това. Когато чуем ХАРД РОК, си представяме Deep Purple. Това е истината :worship:
Ти си луд (в най-възможно добрия смисъл на думата) фен на тази група и същевременно харесваш много прогресив. Може би си залитнал по свръх погрешната плоскост "всичко, което е непреходно и качествено е прогресив" и поради тази причина си окичил родоначалниците на Хард Рок музиката с етикетче, което никак, ама никак не им отива :yes:

View PostJimmy Pop, on Dec 5 2009, 04:01, said:

Мерси! :drinks: А с тия бири ме подсети, че почти целия ноември бях по София и можеше да пием по една-две (три,четири, пет...надесет) питиета, ама не ми достигат мозъчни гънки понякога да мисля за хиляда неща. :yes:
Е може ли такова нещо?! Поне не ме е яд толкова, защото целия ноември бях болен.
Да се поправиш следващия път когато заидваш насам! ;) :worship:

#94 deep purple

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 319 posts

Posted 05 декември 2009 - 11:09

View PostOzzy, on Dec 5 2009, 10:56, said:

Личното ми мнение е на няколко милиона светлинни години от това. Когато чуем ХАРД РОК, си представяме Deep Purple. Това е истината :worship:
Ти си луд (в най-възможно добрия смисъл на думата) фен на тази група и същевременно харесваш много прогресив. Може би си залитнал по свръх погрешната плоскост "всичко, което е непреходно и качествено е прогресив" и поради тази причина си окичил родоначалниците на Хард Рок музиката с етикетче, което никак, ама никак не им отива :vampire:
Прав си,но късно видях,че съм направил грешната съпоставка.Исках да изредя прогресив банди,но се обърках и подведох.Пределно ми е ясно,че Purple са всичко друго,но не и прогресив рок.Но мога да оспоря твърднието ти,че съм залитнал по плоскостта за която говориш.Обичам прогресив рок,но не повече от хард рок.За мен няма значение коя група в какъв стил твори,най-важното е да ми харесва.И ако някой каже,че щом слушам 10cc,Deep Purple,Anthrax и Bill Haley съм музикален помяр,ОК,така да бъде,т.е. не се ограничавам и не поставям някой стил,подразделение или каквото и да е над всичко.Но да не окепазявам темата.
Извод: КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМ,ЧЕ DEEP PURPLE НЕ СА ПРОГРЕСИВ РОК(е,като изключим ерата с Rod Evans) :drinks: :yes: :worship:
Sail away tomorrow,
sailin' far away.
I'll be there someday

#95 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 05 декември 2009 - 11:19

Pink Floyd са вселена, те не са група, още по-малко се нуждаят от стилова класификация... :yes:

Genesis са прогресив рок група до издаването на албума Duke през 1980 година включително, после се превръщат в еталон за арт рок група... :yes:

Докато за Флойд можем да говорим и от гледна точка на хеви метъл културата, за Дженезис сме принудени да се ограничим само и единствено до прог/арт рок културата... :yes:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#96 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 декември 2009 - 11:36

Мислех, че що се отнася до прогресарите, аз няма с какво да бъда изненадан. Но... ето, че съм грешал :yes:
До днес твърдо бях на мнението, че прогресарите са изключително закостенели и не търпят каквото и да е било развитие. Оказва се, че не е точно така.
Преди година-две лично ти каза, че албумите "Wish You Were Here" и "The Wall" са прогресив. За жалост не мога да намеря този постинг, но така или иначе него го имаше. Не се побоя да вкараш двете най-гениални музикални произведения от времето на Моцарт насам в тясни рамки. Набута ги в клетка, принизи ги.
Днес, година-две по-късно си изминал необходимия за разбирането на творчеството на Флойд път и казваш:

View Postmarillion, on Dec 5 2009, 11:19, said:

Pink Floyd са вселена, те не са група, още по-малко се нуждаят от стилова класификация... :yes:
Всичко това няма как да не ме радва и да не ме прави щастлив :) Ето, че надежда все пак има :yes:

#97 deep purple

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 319 posts

Posted 05 декември 2009 - 11:43

Ozzy мрази прогресива и прогресарите.Типично за бивш член на Black Sabbath,които са се пръкнали с цел да пречат на Yes и Genesis и да повлияят на 1 милиард НЕпрогресари :yes: :yes:
Sail away tomorrow,
sailin' far away.
I'll be there someday

#98 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 05 декември 2009 - 11:45

В заблуда си, винаги съм твърдял едно и също нещо относно Флойд. Винаги съм казвал, че те са надстилово определена група, вселена, институция в рока. Питай Борето ако щеш, това беше една от първите ни допирни музикални точки с него. Спомни си, че аз съм от малкото хора, които се прекланят пред сандтраковете на Флойд, именно защото не разсъждавам за тях като за "стриктли" прог рок група. В същото време, съвсем лесно бих могъл да възприема всеки един от техните албуми, като учебник по прогресив рок, но това е така само защото обикновено го слушам с "прогресарски" уши. В този смисъл, ако се абстрахирам и реша да слушам Wish с пънкарски уши, бих могъл да възприема Have a Cigar с рецепторите на Джони Ротън... :yes:

В заключение - Пинк Флойд са ВСЕЛЕНА... :yes:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#99 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 05 декември 2009 - 11:49

Знаех си аз, че темата ще мутира :yes:

#100 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 декември 2009 - 11:50

View Postdeep purple, on Dec 5 2009, 11:43, said:

Ozzy мрази прогресива
Ози има всичките албуми на Genesis (с Gabriel), Marillion (с Fish), Yes и още доста подобни групи, при това на оригинални дискове. :yes: Ози няма как да мрази прогресива :yes:
Ози мрази изопачаването на истината, с цел издигането на нещо в култ :yes:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users