Jump to content

Рок/метъл албумът, с който прослушахте Нашата музика

170 replies to this topic

#61 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 23 ноември 2009 - 22:56

View Postwolfy, on Nov 23 2009, 17:58, said:

И аз се сетих за това, ама не знам как да стане... Имам един стар касетофон Сони и той не е у нас, че се изнесох на квартира и нямам представа как става тази работа :blush:
Намираш си какъв да е кастефон с изход за микрофон. Купуваш си един стерео кабел жак-жак (продават се в магазините за по 2-3 лева) и свързваш изхода за слушалки на касетофона с входа за микрофон на компютъра си. Пускаш касетофона да върти песента, а от страната на компютъра с произволна звукозаписваща програма записваш сигнала. Save-ваш като mp3 и качваш някъде за да можем всички да се опитаме да ти помогнем ;)

Иначе и аз имам да разправям доста истории покрай касетките, но ще го направя някой от идните дни :worship:
ПИСУК!

#62 wolfy

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1086 posts
  • Interests:Mother Nature

Posted 24 ноември 2009 - 00:13

^ Да, мерси. :blush: Той и Блеки вече ме осветли по въпроса, та ще го рипна в скоро време.
Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

#63 Blacky

Дунавски вълк

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1005 posts

Posted 24 ноември 2009 - 09:04

View Postwhiplash159, on Nov 23 2009, 22:56, said:

Намираш си какъв да е кастефон с изход за микрофон. Купуваш си един стерео кабел жак-жак (продават се в магазините за по 2-3 лева) и свързваш изхода за слушалки на касетофона с входа за микрофон на компютъра си.
Две забележки - не изход за микрофон, а за слушалки, както си написал по-долу :blush: и в никакъв случай на входа за микрофон на звуковата карта, че ще настане един ужас, един ад...с другия вход - синичкия. ;)
...I can hear the silence,
see invisible emptiness...
Pasi Koskinen

#64 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 24 ноември 2009 - 09:16

View PostBlacky, on Nov 24 2009, 09:04, said:

Две забележки - не изход за микрофон, а за слушалки, както си написал по-долу :blush: и в никакъв случай на входа за микрофон на звуковата карта, че ще настане един ужас, един ад...с другия вход - синичкия. ;)
Да - съгласих се. Това за микрофона на касетофона го засякох тази сутрин като грешка, но вече не можех да го оправя. Другият може и да не е син (зависи от звуковата карта), но със сигурност се води LINE-IN :worship: Но иначе си прав - той е по-добър вариант.
ПИСУК!

#65 Metal Heart

silent water(s)

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1399 posts

Posted 24 ноември 2009 - 10:15

View Postking_of_dreams, on Nov 23 2009, 22:21, said:

Eeeeeee "Клуб 15" - къде ми го припомни това :worship:)) С култов статус беше за мен - бях абониран и още пазя вскички получени броеве в подвързана папка :worship: Както и "Дъга" :worship:
Чак абонирана не бях, но си го купувах, както и редовно следях в-к "Ритъм", който по-късно стана списание (май беше "Унисон Медия" по едно време :worship: ). Спряха го точно когато реших да се абонирам :blush: После пак тръгна, но не беше същото... Оттам научавах за най-новите албуми, които си заслужават и чинно си ги намирах - нямала съм разочарования :worship: По същото време някъде се снабдих и със Slave To The Grind на Skid Row и Decade Of Decadence на Motley Crue ;) Какво вълнение беше, когато чух същите тези песни на живо в Каварна десетилетие и нещо по-късно :worship: Във Варна магазинът на Унисон беше близо до сегашния магазин OZZ, някъде до Terra Nova - нямаше такъв лукс тогава... Спомням си, че когато излизаха Load и Reload на Металика, целият магазин беше в огромни рекламни пана - нещо като сегашната рекламна кампания на новите книги за Хари Потър. А дори и да ми се паднеше дефектна касетка, без проблеми ми я заменяха с друга :worship:

Edited by Metal Heart, 24 ноември 2009 - 10:17 .

It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!

#66 Файона

addicted to chaos

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 212 posts

Posted 24 ноември 2009 - 10:43

Posted Image

Ей го на.
Omnia mea mecum porto

#67 king_of_dreams

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 105 posts

Posted 24 ноември 2009 - 11:10

View PostMetal Heart, on Nov 24 2009, 10:15, said:

Чак абонирана не бях, но си го купувах, както и редовно следях в-к "Ритъм", който по-късно стана списание (май беше "Унисон Медия" по едно време :worship: ). Спряха го точно когато реших да се абонирам :blush: После пак тръгна, но не беше същото... Оттам научавах за най-новите албуми, които си заслужават и чинно си ги намирах - нямала съм разочарования :worship: По същото време някъде се снабдих и със Slave To The Grind на Skid Row и Decade Of Decadence на Motley Crue ;) Какво вълнение беше, когато чух същите тези песни на живо в Каварна десетилетие и нещо по-късно :worship: Във Варна магазинът на Унисон беше близо до сегашния магазин OZZ, някъде до Terra Nova - нямаше такъв лукс тогава... Спомням си, че когато излизаха Load и Reload на Металика, целият магазин беше в огромни рекламни пана - нещо като сегашната рекламна кампания на новите книги за Хари Потър. А дори и да ми се паднеше дефектна касетка, без проблеми ми я заменяха с друга :worship:

Skid Row, Motley Crue...браво,браво :worship:) Аз съм огромен фен на тези банди, особено на втората :worship: Също като теб ги гледах в Каварна на живо тази година, но в сравнение с това, което ми показаха на два пъти зад океана, концертът ми се стори по-скоро като репетиция. Говорим си тук за ТДК касетки и за списания и се сещам с какво благоговение сме гледали клиповете навремето на замазани, набрани параходчийски видео касети - събирахме се по 15-20 фена у някой, чиито баща пътува с корабите или работи в СОМАТ и гледахме най-новите музикални клипове - тогава някъде за първи път гледах 18 And Life на Skid Row и Dr.Feelgood на Motley.После по нашата родна телевизия пуснаха класацията Америка Топ 20 и всяко нейно издание беще записано на VHS - стоях в бойна готовност с двата палеца съответно на бутоните рек и плей :worship: През 1993 вече си прекарахме кабелна телевизия и дните минаваха единствено и само с MTV, като кулминацията идваше късно през нощта с Headbangers Ball. Що се отнася до опашките пред Унисон, когато излизаше нов албум на велика банда - наистина така си беше - помня колко време чаках пред Унисон-а в Бургас,когато излезе Innuendo на Queen, Fear Of The Dark на Maiden ,както и кампанията за гореспоменатия Load на Metallica :worship:

#68 Metal Heart

silent water(s)

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1399 posts

Posted 24 ноември 2009 - 11:45

View Postking_of_dreams, on Nov 24 2009, 11:10, said:

Говорим си тук за ТДК касетки и за списания и се сещам с какво благоговение сме гледали клиповете навремето на замазани, набрани параходчийски видео касети - събирахме се по 15-20 фена у някой, чиито баща пътува с корабите или работи в СОМАТ и гледахме най-новите музикални клипове - тогава някъде за първи път гледах 18 And Life на Skid Row и Dr.Feelgood на Motley.После по нашата родна телевизия пуснаха класацията Америка Топ 20 и всяко нейно издание беще записано на VHS - стоях в бойна готовност с двата палеца съответно на бутоните рек и плей :worship:
И тук беше така, бащата и/или дядото на съседката ми пътуваше по корабите и носеше видеокасети с клипове, събирахме се у тях и ги превъртахме по няколко пъти :worship: Така за първи път видях няколко секунди от "революционния" клип на химна I Love Rock N Roll (не на Бритнито) и цели (!) клипове на Whitesnake с опасните мацки :worship: Там занесох и първата си видеокасета с клиповете на One на Металика и когато свършиха, не ми се искаше да повярвам, че съм дала толкова пари само за няколко минути запис и си спомням как предложих на съседката да обърнем касетата и от другата страна ;) Чак по-късно си взехме видео, но то не правеше записи... С първия си касетофон Philips (донесен от плаване, естествено) записах целия трибют концерт на Фреди Меркюри от Уембли - допрях го до телевизора и в продължение на няколко часа гоних всички от стаята, за да не вдигат шум :worship: Днес се навършват 18 години от смъртта на Фреди (R.I.P.), та се присетих :blush:
It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!

#69 dav

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 235 posts

Posted 24 ноември 2009 - 16:44

Всичко започна през 85г. с три касетки - всяка по 60 минути и с по два албума, т.е орязани с по една-две песни:
1. Judas Priest 84- Defenders of the Faith/Deep Purple 84 - Perfect Strangers
2. Accept 84 - Metal heart/Qiot Riot 83-Metal Health
3. Marillion 84 - Fugazi/Dire Straits 85 - Brothers in arms
помня , че брат ми ги донесе от някъде и се почна едно слушане, та до днес.

Edited by dav, 24 ноември 2009 - 16:45 .

#70 Emperor

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 398 posts

Posted 24 ноември 2009 - 21:13

Някъде в началото на 90-те се започна. Първо с Manowar - Kings Of Metal. Един съученик го беше барнал отнейде /май от по-голямата си сестра/ и го слушахме вкъщи в голямото междучасие хаха, нямахме търпение да свършат часовете. Та с това се запалих по метъла. Скоро след това си купих и първата касетка - W.A.S.P - Live In The Raw, един концертен албум, на който знаех всяка реплика наизуст. После отнякъде в ръчичките ми попадна и Metallica - And Justice For All и светът вече не беше същият.
Метъл шоповете бяха вече на мода. Дори в Габрово имаше такъв. В него намерих една книга - "Превъплащенията на хеви метъла" на Велин Станев, може би доста от Вас си я спомнят. От толкова много четене и препрочитане се наложи преди време да я пре подвързвам хаха. Та тази книга ми отвори очите за доста много групи и албуми, които слушам с кеф и до сега. Ммм това е то за началото.
Nothing to prove
Just a hellish rock n' roll freak
You call your metal black?
Its just plastic lame and weak
We're too old too cold
Too old and too cold

#71 iptvarna

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 4 posts

Posted 24 ноември 2009 - 21:16

Бях на 11 и се почна с едни сборни касетки BASF ,а на тях bloodstone na JUDAS, 22 acacia avenue на MAIDEN имаше и TWISTED.
Пръв албум беше INNOCENSE IS NO EXCUSE NA SAXON , a също и някакъв live na Scorpions...
гот си беше,мамка му...

#72 mutant

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 71 posts

Posted 25 ноември 2009 - 00:52

View Postmarillion, on Nov 22 2009, 22:36, said:

Dragon бяха първите български аудио касети. Прозвеждаха ги в Пазарджик. Имаше и VHS видео касети със същата марка. Ако не се лъжа обаче, тези касетки се появиха в края на 80-те, точно преди промените. Дотогава български аудио касети нямаше, ползвахме тези със записани приказки на тях. Помня какъв бой наставаше в книжарниците за определени приказки, за които предварително се знаеше, че са с по-голяма времетраеност, тоест повече минути лента.

Драгор бяха касетките - имаше и видео драгор - пълен шит но за времето си култ!

#73 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 25 ноември 2009 - 09:46

View Postmutant, on Nov 25 2009, 00:52, said:

Драгор бяха касетките - имаше и видео драгор - пълен шит но за времето си култ!

Ей, най-после, точно така, Драгор...

И на мен, както на Ози, нещо ми убягваше в името, но сега вече съм 100% сигурен, че се казваха Драгор...

ЕDIT: Ако са ви налегнали онези спомени...

Edited by marillion, 25 ноември 2009 - 09:49 .

18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#74 ping_pong_bitches

star sucker

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 270 posts

Posted 25 ноември 2009 - 10:04

View Postmarillion, on Nov 25 2009, 09:46, said:

Ей, най-после, точно така, Драгор...

И на мен, както на Ози, нещо ми убягваше в името, но сега вече съм 100% сигурен, че се казваха Драгор...
ЕDIT: Ако са ви налегнали онези спомени...

Линкът ти управлява :mellow: Много яко как темата еволюира :wub:

#75 stormbringer

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 535 posts

Posted 25 ноември 2009 - 14:36

View Postdeep purple, on Nov 23 2009, 06:42, said:

Някой помни ли марката касетки Goldstar? Бяха най-красиви на външен вид - с озовко,зеленичко и т.н.Та на един 60 минутен Goldstar за пръв път чух Marillion разбира се с Misplaced Childhood.

Някогашната марка Goldstar, като се разрастна повечко от първоначално очакваното и стана (както е позната на света и днес) LG .. хладилникът у нас е GoldStar .. беше от малко преди да си сменят името .. един от първите хладилници които не бяха в типичният кубичен бял "МРАЗ" вид, а с доста по-разчупен дизайн ...

View Postking_of_dreams, on Nov 23 2009, 21:39, said:

преместиха на ул.Морска, където ако не се лъжа е и до сега. Бях се "сдушил" и със продавачите-собственици - Сашо и Пешо, като първия отдавна не съм го засичал в Бургас.

тази тема освен с много спомени и малко пророческа .. обаче вчера, прибирайки се от работа видях Сашо .. познах го поне 150 метра зад него, макар че беше тъмно ... няма друг човек с такава походка в Бургас .. поостарял е :mellow:

иначе по отношение на презаписването и аз съм имал доста интересни експерименти, макар и в доста по-късен период от споменатите, а именно - средата на 90те ..
тъй като имах CD Player от 93та, което имаха доста малко хора по онова време, особено от съучениците ми, когато някой искаше да му давам музика, или да записвам музика за някое парти, рожден ден и пр.. , тъй като там нямаше на какво да се пуснат CDта, (или пък често - ако исках музика за walkman ...) трябваше да записвам от CD на касетка, обаче Player-a не беше както по-късно с уредба със касетофон и т.н., а само CD и отделно усилвател и колони ... и носих касетофон с микрофон, слагах го пред колоните, и излизах от стаята .. вратата и стъпките ми бяха задължителен елемент хаха

айде да стигна и до самата тема - там ми е обаче малко по-трудно .. тъй като аз реално съм закърмен с beatles и floyd, в последствие Deep Purple, Rainbow и пр .. доста късно почнах да слушам малко по-твърди неща .. поне на 14 бях и ако не се лъжа бяха със 1 сборен албум на Manowar, обаче как се казваше .. the hell of steel ако не се лъжа и към това fear of the dark & the number of the beast ...

Edited by stormbringer, 25 ноември 2009 - 15:01 .

Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.

#76 Blacky

Дунавски вълк

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1005 posts

Posted 25 ноември 2009 - 14:43

View Poststormbringer, on Nov 25 2009, 14:36, said:

...иначе по отношение на запиването и аз съм имал доста интересни експерименти...
Оооо, всички сме имали експерименти в тая област :mellow:
...I can hear the silence,
see invisible emptiness...
Pasi Koskinen

#77 Tuxedoed

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 47 posts

Posted 25 ноември 2009 - 15:07

Аз пък режех и изхвърлях излишната част от лентите на 60мин. касетки така, че да съответстват точно на дължината на албума и така ставаха като оригинални :mellow: - без допълнения, а вместо обложки си "изписвах" имената на песните. Така имах цялата дискография на Депеш и Камуфлаж. Най-голямата ми завист обаче беше към метълите и то породена от онази унисонската обложка не Manowar, която се разтваряше до размера на плакат.

#78 Ugly

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 295 posts

Posted 25 ноември 2009 - 22:20

Всичко започна с AC/DC, в края на 70-те. Албума трябва да е бил Highway to Hell. Записа беше отвратителен (не знам кой подред презапис), слушахме го в един приятел който единствен от нас имаше касетофон. После нещата станаха неудържими, последваха групи като: Judas, Accept, Maiden, Twisted Sister и т.н. А след появата на Metallica вече нямаше връщане назад . Няма такава любов, вече 30 години не ме е пуснала.

#79 Sailing Ships

Soldier Of Fortune

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1423 posts

Posted 25 ноември 2009 - 22:23

В началото на 90-те вкъщи имахме видео Goldstar и беше супер качествено, което не може да се каже напълно за наследника LG.

И понеже стана дума за различни уреди, първите ми спомени за музика и по-точно - за касетофон, са свързани с марката Hitachi. И до ден днешен екземплярът, на който баща ми записваше, дебнейки от радиото, сума ти парчета, работи и то добре.
So, take me with you,
Take me far away,
We'll ride the wind across the sky...
Spread your wings and you will see,
You control your destiny,
So Sailing Ships
Don't pass you by ...

#80 antubis

непослушник

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 773 posts

Posted 27 ноември 2009 - 14:11

След 7-ми клас заминах да уча средно образование в друг град и имах на разположение само касетофон. Дълго време слушах на касетки само Limp Bizkit, Linkin Park, Korn и Clawfinger + The Wu на Wu Tang Clan :angry3: Не си спомням как, но започнах да слушам тогава съществуващото рок радио Тангра. Най-ярките ми спомени от това са предванията на Илияна Бойчева и рекламата на новия ( за тогава ) албум на HammerFall, Crimson Thunder. Не след дъгло се сдобих и с първия си компютър и HammerFall бяха първата метъл група, която си свалих. Така че отговора на въпроса е: HammerFall - Crimson Thunder

Posted Image
Opeth (3), TSO (2), Roger Waters (4)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users