Jump to content

Рок/метъл албумът, с който прослушахте Нашата музика

170 replies to this topic

#141 Velvet Thorns

jedi knight

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 599 posts
  • Interests:paradise lost | doom metal | death metal | stoner metal | sludge metal | progressive metal | black metal | gothic metal | scandinavian metal | drone metal | post metal | industrial metal | cyber erotica | photography | body modification

Posted 08 март 2010 - 12:53

Бях чувала преди това у приятели и по купони Judas, Maiden, Kiss и тн, но първите неща, които лично мен ме накараха да се почувствам по по-особен начин бяха няколко албума на Bathory, Merciful fate и King Diamond.... а като чух за първи път Nightfall на Candlemass припаднах направо :angry3: :unsure: ... и .... Yngwie Malmsteen :lol: бях му голяма фенка години наред, за голям присмех от страна на съученици и приятели, които слушаха „по-сериозни” :harhar: неща, когато си купих плочата Trilogy щях да се побъркам от кеф :wub: .... Друг албум, които смятах за пълен връх в музикалното изкуство беше Go Off! на Cacophony на Marty Friedman и Jason Becker :metal: :metal: и въобще на такива китарджийски неща супер много се кефех - Vinnie Moore, Tony MacAlpine
in my head this all is in my head this all is in my head this all is in my head this all is in my head...

#142 incarnate

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 427 posts

Posted 08 март 2010 - 17:21

View PostVelvet Thorns, on Mar 8 2010, 12:53, said:

Бях чувала преди това у приятели и по купони Judas, Maiden, Kiss и тн, но първите неща, които лично мен ме накараха да се почувствам по по-особен начин бяха няколко албума на Bathory, Merciful fate и King Diamond.... а като чух за първи път Nightfall на Candlemass припаднах направо :metal: :wacko: ... и .... Yngwie Malmsteen :lol: бях му голяма фенка години наред, за голям присмех от страна на съученици и приятели, които слушаха „по-сериозни” :rolleyes: неща, когато си купих плочата Trilogy щях да се побъркам от кеф :wub: .... Друг албум, които смятах за пълен връх в музикалното изкуство беше Go Off! на Cacophony на Marty Friedman и Jason Becker :) :D и въобще на такива китарджийски неща супер много се кефех - Vinnie Moore, Tony MacAlpine
Че защо така... Trilogy си е як албум, особено в сетинга на 80-те, другите също...
...And through the window in the wall
Comes streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning
And no one sings me lullabies
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide
And call to you across the sky

#143 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 09 март 2010 - 11:15

И аз като доста други писали преди мен стартирах с Queen, най-вероятно е бил един от трите Greatest Hits. По бегли спомени съм била на 7-8 години. По това време брат ми слушаше Pantera и Sepultura и падаше голям бой и дране за касетофона. След това продължих с Roxette, Whitesnake, Metallica (само който не беше ходил на детски купон не ги знаеше), минах през някаква поп фаза, но ми дойде акъла на време и сега с удоволствие слушам всичко, което трещи здраво :rolleyes:

#144 Jorko_Beliata

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 132 posts

Posted 09 март 2010 - 16:28

QUEEN Greatest Hits ІІ, сед това и І :harhar:
Бях само втори клас :lol:

После "Пърпълясах" - някъде до пети клас, после де почна с "Мейдън" - и така цяла гимназия :lol:

Edited by Jorko_Beliata, 09 март 2010 - 16:29 .

Има нещо, заради което всички биографици на Блек Сабат заслужават да бъдат побити на колове, оставени докато гаргите им гризат карантиите:
Защо всички говорят за "Времето с Ози" и "Времето след Ози"?! В историята на Сабат съществува времето "Преди ДИО" и "Времето след ДИО". Самия ДИО е безпрецедентен и вечен.

#145 Стефан Николов

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 147 posts

Posted 09 март 2010 - 16:49

View PostJourneyman, on Mar 5 2010, 18:54, said:

Хм-излиза така,че най вероятно се познаваме, но просто нямам никакви конкретни спомени.По стечение на обстоятелствата прекарвах преди време....доста време всичките си видове ваканции и често гостувах на баба.
Зависи кой години си бил тука :harhar:

#146 the hellion

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 4 posts

Posted 09 март 2010 - 19:10

Страхотна тема, връща ме назад към едни неповторими времена...

Първо да кажа, че плочите на мама и татко вкъщи стилово бяха от Моцарт до АВВА, само една на Beetles беше "по-така" :harhar:

Беше пролетта на 1986, голямото междучасие. Бях на 13 и измъкнах почти на сила една касетка от ръцете на съученик с, както той каза: "Една нова музика, едва ли я знаеш - метъл се казва".

На кутията пишеше AC/DC "Who made who" / Judas Priest "Turbo" - по един албум на всяка от страните.

Същият следобед светът стана различен! Малко след това изнамерих WASP 1984, Hail to England и Master of puppets...

После се почна една - висене до късно в студията за презаписи (чакаш с нетърпение да стане твоята касетка), нарочни пътувания до близкия голям град, за да си купиш 90-минутни, че в твоя или няма, или не ти изглеждат надеждно. Колко пъти киснах в едно студио до гара Подуене (и за това ходех нарочно до София! ), не помня - там в претъпканата стаичка съм преписвал на коляно текстове на песни!

За една страничка от Metal Hammer със снимка на Глен Типтън дадох 5 лева (тогава 300 лева беше много добра заплата!). А братът на един съученик беше толкова нагъл, че искаше да му плащаме за презаписи - беше единствения с двукасетъчен касетофон.

Щура работа :lol:)

#147 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 10 март 2010 - 14:08

View Postthe hellion, on Mar 9 2010, 19:10, said:

После се почна една - висене до късно в студията за презаписи (чакаш с нетърпение да стане твоята касетка), нарочни пътувания до близкия голям град, за да си купиш 90-минутни, че в твоя или няма, или не ти изглеждат надеждно. Колко пъти киснах в едно студио до гара Подуене (и за това ходех нарочно до София! ), не помня - там в претъпканата стаичка съм преписвал на коляно текстове на песни!
Това ще да е първият магазин на Лазаров Рекърдс. Наоколо беше вечна зима, кал и строежи :)
... Through dreams I influence mankind...

#148 Velvet Thorns

jedi knight

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 599 posts
  • Interests:paradise lost | doom metal | death metal | stoner metal | sludge metal | progressive metal | black metal | gothic metal | scandinavian metal | drone metal | post metal | industrial metal | cyber erotica | photography | body modification

Posted 10 март 2010 - 14:34

^^ а след това нямаше нужда вече да се преписват на ръка текстовете, т.к. в отговор на пазарните потребности започнаха да ги продават преснимани за 1-2 лева :)
in my head this all is in my head this all is in my head this all is in my head this all is in my head...

#149 Journeyman

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 337 posts

Posted 10 март 2010 - 18:48

View PostСтефан Николов, on Mar 9 2010, 16:49, said:

Зависи кой години си бил тука :P
Ами горе -долу периодът е следният:1976-2001 :)
www.etarfans.org

#150 Стефан Николов

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 147 posts

Posted 11 март 2010 - 08:49

View PostJourneyman, on Mar 10 2010, 18:48, said:

Ами горе -долу периодът е следният:1976-2001 :harhar:
Е значи периода 2000 2001 може да сме се засичали :Р

View PostVelvet Thorns, on Mar 10 2010, 14:34, said:

^^ а след това нямаше нужда вече да се преписват на ръка текстовете, т.к. в отговор на пазарните потребности започнаха да ги продават преснимани за 1-2 лева :)
Мда като станаха модерни копирните машини, си вадехме обложките там :РР

#151 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 11 март 2010 - 09:58

View PostЗмей Горянин, on Mar 10 2010, 14:08, said:

Това ще да е първият магазин на Лазаров Рекърдс. Наоколо беше вечна зима, кал и строежи :)
Аз пък съм ходил там все по хубаво време :)
"Магазин" е силно казано. Това беше просто къщата, в която Славчо Лазаров живееше, която бе превърнал в студио за презаписи от плочи, чак няколко години след това си нае помещения за истински магазин, дори в един момент имаше едновременно цели два.
Беше полу-нелегално. И нямаше начин да го намериш или научиш за това място, ако някой твой посветен приятел не те просветли.

Беше уникално. Славчо си знаеше наизуст всички плочи и просто го питаш - имате ли това или онова на еди-коя-си група, той веднага отговаря, оставяш му касетка и той дава бележка, с която да си я вземеш след няколко дни. Ако имаш късмет, а той не е имал много работа, ти е сложил в касетката едно листче с ръчно написаните от него самия имена на песните.
УНИКАЛНО! Почти всички набор 8 хикс и без съмнение всички 9 хикс и нагоре по никакъв начин няма как да си представят атмосферата и чувството, колкото и да им го описваме.
А, да - имаше и трети случай - Славчо не е имал време да ти препише описа и при взимането на касетката, пак ако не е много претъпкано, ти дава плочата да си го препишеш сам. И в този момент ти примерно хващаш в ръцете си оригинална плоча на някой от "Keeper"-ите, на Metallica '86 или '88, или някоя подобна и се чувстваш като в някакъв друг свят :harhar:

А да държиш оригинална плоча в ръцете си съвсем не е като държиш оригинална касетка или компаткдиск. Големият й размер и почти задължително - красивата обложка, ръчно рисувана от художник, създаваха едно неповторимо усещане.
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#152 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 11 март 2010 - 10:18

В първите месеци на магазина, Славчо дори даваше плочи под наем, но след като за месец натрупа значителни липси спря да го прави...

После отвори и магазин на Раковска, но всичко вече беше по-различно, онази романтика от бараката на последната спирка на тройката изчезна завинаги...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#153 Blacky

Дунавски вълк

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1005 posts

Posted 11 март 2010 - 10:19

View PostSatyr, on Mar 11 2010, 09:58, said:

А да държиш оригинална плоча в ръцете си съвсем не е като държиш оригинална касетка или компаткдиск. Големият й размер и почти задължително - красивата обложка, ръчно рисувана от художник, създаваха едно неповторимо усещане.
Така се почувствах, държейки плочата Black Winter Day на Amorphis тази Коледа! Получих я като подарък от Данчо - Stormspell. Никога не съм слушал любимата си музика на плоча, макар да имахме грамофон в началото/средата на 80-те, но тогава бях много малък, за да имам някакви музикални предпочитания, които да наложа над родителското тяло. И сега няма как да я слушам, но е ценен експонат - самата плоча е с наситено син цвят - голяма красота!

Edited by Blacky, 11 март 2010 - 10:24 .

...I can hear the silence,
see invisible emptiness...
Pasi Koskinen

#154 the hellion

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 4 posts

Posted 11 март 2010 - 11:17

View PostSatyr, on Mar 11 2010, 09:58, said:

УНИКАЛНО! Почти всички набор 8 хикс и без съмнение всички 9 хикс и нагоре по никакъв начин няма как да си представят атмосферата и чувството, колкото и да им го описваме.

Всяко късче информация за любима група беше изключително ценно, защото нямаше списания, TV канали или интернет да те информират. Как да обясниш, че за попаднала ти статия за Yngwie (от бащата на твой приятел с най-ценната професия - тираджия!), която е на немски, мобилизираш цялата рода да ти намери преводач и не мирясваш, докато не си получиш изписан на ръка 30 реда текст? Наистина уникално!!!

#155 Стефан Николов

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 147 posts

Posted 11 март 2010 - 12:57

View PostBlacky, on Mar 11 2010, 10:19, said:

Така се почувствах, държейки плочата Black Winter Day на Amorphis тази Коледа! Получих я като подарък от Данчо - Stormspell. Никога не съм слушал любимата си музика на плоча, макар да имахме грамофон в началото/средата на 80-те, но тогава бях много малък, за да имам някакви музикални предпочитания, които да наложа над родителското тяло. И сега няма как да я слушам, но е ценен експонат - самата плоча е с наситено син цвят - голяма красота!
А плочата си е друга работа...последната ми придобивка е Kreator - Hordes Of Chaos и Slayer - World Painted Blood, като на Kreator обложката е различна от обложката на диска.

View Postthe hellion, on Mar 11 2010, 11:17, said:

Всяко късче информация за любима група беше изключително ценно, защото нямаше списания, TV канали или интернет да те информират. Как да обясниш, че за попаднала ти статия за Yngwie (от бащата на твой приятел с най-ценната професия - тираджия!), която е на немски, мобилизираш цялата рода да ти намери преводач и не мирясваш, докато не си получиш изписан на ръка 30 реда текст? Наистина уникално!!!
Така си беше, носеха се легенди за Метал Хамър и т.н. В София на Славейков в началото на 90-те ги продаваха по сергиите, гледаш броя на списанието и го избираш според тениската вътре :harhar:

#156 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 11 март 2010 - 13:21

Аз пък разполагах с пишеща машина на латиница и си печатах описите на касетките на нея. Голяма мания беше, съучениците ми много ми завиждаха :harhar:
Иначе що часове се киснеше при Дамян, магазинчето му беше в едното крило на Поморина (които са от Бургас, знаят). Записи, допълнения към албумите, прелистване на Метал Хамер, срещи с разни други метали и обмяна на информация.
Всяка седмица поне по веднъж ходехме до там и питахме: нещо ново като за мене, излязло има ли? И Дамян ако вече ти е научил вкуса, препоръчва нещо...
Абе яко си беше...

#157 stormbringer

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 535 posts

Posted 11 март 2010 - 13:26

View PostСтефан Николов, on Mar 11 2010, 12:57, said:

А плочата си е друга работа...последната ми придобивка е Kreator - Hordes Of Chaos и Slayer - World Painted Blood, като на Kreator обложката е различна от обложката на диска.

аз наскоро се сдобих с 2 синглъла от средата/краят на 80те - DIO - Hungry for Heaven и Whitesnake - Is This Love .. а(вте)нтични ... макар и само да украшение да ми седям, им се радвам :harhar:
Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.

#158 Velvet Thorns

jedi knight

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 599 posts

Posted 11 март 2010 - 13:33

View PostСтефан Николов, on Mar 11 2010, 12:57, said:

Така си беше, носеха се легенди за Метал Хамър и т.н. В София на Славейков в началото на 90-те ги продаваха по сергиите, гледаш броя на списанието и го избираш според тениската вътре :)

:harhar: В училище и на Кравай се продаваха Метал Хамъри на парче... първо плакатите, после цели страници/фолиа, и най-накрая отделни статийки и снимки... ако продавача ти е близък приятел или много му се молиш, може и да ти даде накрая останките от нарязаното и разпродадено списание :)

#159 Стефан Николов

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 147 posts

Posted 11 март 2010 - 14:37

View PostSvil, on Mar 11 2010, 13:21, said:

Иначе що часове се киснеше при Дамян, магазинчето му беше в едното крило на Поморина (които са от Бургас, знаят). Записи, допълнения към албумите, прелистване на Метал Хамер, срещи с разни други метали и обмяна на информация.
Това не съм го чувал ама и няма и как, все пак не съм от Бургас :) но Поморина е нещо като част от забележителностите на Бургас, освен 7-те чудеса на Меден Рудник :Р

View PostVelvet Thorns, on Mar 11 2010, 13:33, said:

:harhar: В училище и на Кравай се продаваха Метал Хамъри на парче... първо плакатите, после цели страници/фолиа, и най-накрая отделни статийки и снимки... ако продавача ти е близък приятел или много му се молиш, може и да ти даде накрая останките от нарязаното и разпродадено списание :)

При нас тука по големите, като ходеха по другите градове, мъкнеха разни списания и ала бала, даже преди около месец се бяхме сбрали на пийване, и като се повиши градуса, се почна един спор, кой коя група първия я докарал в Айтос :)

Edited by Стефан Николов, 11 март 2010 - 14:38 .

#160 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 11 март 2010 - 14:41

View PostСтефан Николов, on Mar 11 2010, 14:37, said:

Това не съм го чувал ама и няма и как, все пак не съм от Бургас :harhar:
Е това беше доста отдавна. Говоря за края на 80-те и първата половина на 90-те. После Дамян се премести във Варна, там беше отворил едно кафе на Чаталджа, веднъж се видяхме, докато учех там.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users