През първата половина на 70-те на миналия век е имало засилен интерес към подобен тип музика (прогресивен рок). В сравнение с Yes, Jethro Tull и ELP, Genesis са с най-ниски продажби. Дори ми е странно, че биват споменавани (периода с Peter Gabriel) като пример за комерсиален успех. Не мисля, че през 70-те години са имали кой знае колко голям успех. Нещата се обръщат през 80-те години, но не благодарение на прог рок албумите им. Докато прогресив рок албумите на Jethro Tull, "Thick As A Brick" и "A Passion Play", оглавяват класацията на Billboard в годините на излизането си, съответно 1972 и 1973.
За комерсиалния успех на Frank Zappa до голяма степен има отношение това, че е бил добър шоумен и не става дума само за концертните му изяви. King Crimson пък не само се появяват в разграга на интереса към прогресивния рок, ами записват и най-често споменаваният като първи завършен запис на прог. Творчествата им идеиност и стилни метаморфози създават достатъчно ентусиазирана аудитория, че да се провеждат турнета. Само не разбирам защо да е странно, че съществуват групи като VdGG и Magma - не е ли пълна историята с примери за композитори на музика заради самата музика, които все пак са имали достатъчен комерсиален успех, без да са се съобразявали с аудиторията си?
Тигър, on 22 август 2012 - 12:49 , said:
Поради подобни причини в крайна сметка Тома Здравков го спечели това състезание, но той освен да демонстрира самочувствие, правеше каквото се очакваше от него. После като му излезе албумът и стана ясно, че зад цялата му позьорщина не стои дори въздух под налягане, доста бързо хората, които го подкрепяхме, спряхме да го харесваме.
Manowar поне си действат спрямо приказките, което хич не е малко.
А защо мислиш, че и сега не продължава да прави това което се очаква от него? Само е сменил "господарите" си - от безименната аудитория на някакво телевизионно шоу с лицата на хората които инвестират пари в него. Певецът Тома е преди всичко продукт на онова срещу което уж протестираше.
Manowar пък винаги са ми напомняли на KISS - институция за правене на пари и шоу, част от която са и четирима музиканти. Лошо няма. Симпатизирах им преди десетина години, но без да съм им фен. После просто ми омръзнаха.
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.
Duke Ellington