Jump to content

Парламентарни избори 2009

154 replies to this topic

#81 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 06 юли 2009 - 14:27

А бе, Геориде, ти що не си кажеш как гласува, изборите вече минаха, можем да си признаем без Сатир да ни банне за политически провокации. Въпреки че, като гледам как вкусовете ни съвпадат по много въпроси, почти ми е ясно какво си пуснал в аквариума. :harhar: А пък аз ще те предложа за съветник на ББ от квотата на рок-слушателите.
... Through dreams I influence mankind...

#82 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 06 юли 2009 - 14:40

View PostЗмей Горянин, on Jul 6 2009, 15:19, said:

като цяло България е дясно ориентирана в своето болшинство
Не. Точно обратното е. България, с малки изключения, в последните 130 години е ляво и русофилски ориентирана. Това е и причината през тези 130 години ние да сме най-бедното и окаяно население на Стария континент. Зад нас вероятно са само албанците. :yes:
I don't know how I managed it...

#83 Димо

The Green Reaper

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 248 posts

Posted 06 юли 2009 - 14:44

Вчера чух интересен коментар от една приятелка: "Бих гласувала за Синята Коалиция, но те нямат шанс и затова гласувах за БББ".

До каква степен статистическите проучвания повлияха на вчерашния вот?

Вчера не успях да гласувам и искрено съжалявам. Пътувах 10 часа на стоп от Каварна и изтървах "битката". Аз щях да гласувам за Зелените, не поради някакви тактически съображения (имат или нямат шанс), а поради идеи и политики, а и защото зеленото ми е любим цвят :yes: .

Все пак резултатите са доста обнадеждаващи. Остава да видим какво правителство ще ни спретнат.

#84 wolfy

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1086 posts
  • Interests:Mother Nature

Posted 06 юли 2009 - 14:54

View PostДимо, on Jul 6 2009, 15:44, said:

Вчера чух интересен коментар от една приятелка: "Бих гласувала за Синята Коалиция, но те нямат шанс и затова гласувах за БББ".

Май тези хора никак не са малко, аз същото го чух от няколко човека, като и мой близък гласува така.
Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

#85 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 06 юли 2009 - 14:54

View PostЗмей Горянин, on Jul 6 2009, 15:27, said:

А бе, Геориде, ти що не си кажеш как гласува, изборите вече минаха, можем да си признаем без Сатир да ни банне за политически провокации.
Аз съм задръстен и старомоден и вярвам в предимствата на класическия двуполюсен модел. Гласувах, както обикновено, съобразно убедеността ми в предимствата на класическия двуполюсен модел.
Така е то.

#86 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:00

View PostДимо, on Jul 6 2009, 15:44, said:

В значителна степен. Повлия и призива на ББ "ако нямам мнозинство - оставам в опозиция". Това е преляло много потенциално сини гласове към ГЕРБ. Най-вероятно преливането е било по-силно при мажоритарните кандидати. Защото изборът беше или-или. Но нека да видим разбивките и анализите - какво ще покажат.
Така е то.

#87 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:02

Че няма да станем част от нормалните държави в ЕС, няма да станем, едва ли някой се заблуждава, но резултатът от изборите е максимално добър, поне според мен, каквото и да представлява ББ при всички положения го предпочитам пред червените клоуни, които вече твърде дълго си позволяват прекалено много. Дано изплуваме поне малко от тинята, в която сме затънали благодарение на годините ляво управление :yes:
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#88 Джуджето_GIMLY

анонимен човеколюбец

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1378 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:03

View PostНещото което вие в нощта, on Jul 6 2009, 13:56, said:

Както и да не прави излишни демонстрации в посока етническа толерантност, като например да сложи изявеният простак Вежди Рашидов за министър на културата и образованието.
Мисля си, че баш Вежди Рашидов няма никакъв шанс да стане министър в този кабинет ама пък кой съм аз да казвам неща на 100% :) :yes:
Кироо, бегай оттука, оти че те изпапурчим с копачо!

#89 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:09

View PostRebel, on Jul 6 2009, 16:02, said:

Дано изплуваме поне малко от тинята, в която сме затънали благодарение на годините ляво управление :yes:
Интересен парадокс е, че това не беше ляво управление. Беше дясно управление. При това беше не съвсем лошо дясно управление. Но беше порочно. Прогнило. Това го и закопа.
Така е то.

#90 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:11

View Postgeorid, on Jul 6 2009, 16:09, said:

Интересен парадокс е, че това не беше ляво управление. Беше дясно управление. При това беше не съвсем лошо дясно управление. Но беше порочно. Прогнило. Това го и закопа.
Наричам го ляво само защото самите те се определят като такива, за по-коректно ще кажа предишното управление. Не се заблуждавам, че животът ще стане "по-хубав от песен и пролетен ден", но за мен е удовлетворение това, че поне имаме дясно правителство :yes:
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#91 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 06 юли 2009 - 15:11

View Postgeorid, on Jul 6 2009, 15:21, said:

Ако тази тема е спомогнала за разколебаването от негласуване дори и на един човек и той/тя е отишъл до урната, то темата не е била безсмислена и радостта ни е искрена.

Така е то. Благодарение на някои политически разговори с теб през последната година, промених взетото преди осем години свое решение и този път гласувах. В този смисъл можеш да се чувстваш горд, конвинсна не един, а цели двама гласоподаватели в наше лице... :yes:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#92 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:18

View PostRebel, on Jul 6 2009, 16:11, said:

Наричам го ляво само защото самите те се определят като такива, за по-коректно ще кажа предишното управление. Не се заблуждавам, че животът ще стане "по-хубав от песен и пролетен ден", но за мен е удовлетворение това, че поне имаме дясно правителство :yes:
Интересен парадокс е, че няма да имаме съвсем дясно правителство.
Така е то.

#93 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:20

View Postgeorid, on Jul 6 2009, 16:18, said:

Интересен парадокс е, че няма да имаме съвсем дясно правителство.

Що така мислиш? Нали са ЕНП-ейци и двете партии?
За него необходимото и достатъчно доказателство за съществуването на Бог беше музиката.

#94 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:47

"Да купиш ромски глас - 30лв.
Да докараш автобус от Турция - 500лв.
Да видиш насраните физиономии на тройната коалиция - БЕЗЦЕННО!"
:yes: :) :D
I don't know how I managed it...

#95 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 06 юли 2009 - 15:51

View PostHard rock fan, on Jul 6 2009, 16:20, said:

Що така мислиш? Нали са ЕНП-ейци и двете партии?
У нас "ляво" и "дясно" са етикети за по-добра ориентация. И това е, в общи линии. БСП провеждаше дясна политика. Предизборната кампания на Синята коалиция беше лява. Отбелязвам го просто за протокола.

Ние мислим в посоката "ляво"="лошо", "дясно"="добро", която неизменно и съвсем естествено се налага от етикетите, които са ни внушени като автентични и ние за удобство ползваме.

В една развита и утвърдена демокрация, каквато още не сме, няма нищо лошо в това да си ляв. Излизаш и казваш: "Аз съм ляв, възнамерявам да провеждам такава и такава политика, защото еди какво си". Другият излиза и казва: "Аз съм десен, възнамерявам да провеждам такава и такава политика, защото еди какво си". И ти избираш - според политическите си възгледи и според зависи. Нищо лошо.

Проблемът не е в "лявото" и в "дясното". Проблемът е в нормалността. Мисля, че не гласувахме за "ляво" или за "дясно". Гласувахме за възстановяване на нормалността.
Така е то.

#96 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 06 юли 2009 - 16:22

View Postgeorid, on Jul 6 2009, 16:51, said:

Проблемът не е в "лявото" и в "дясното". Проблемът е в нормалността. Мисля, че не гласувахме за "ляво" или за "дясно". Гласувахме за възстановяване на нормалността.

Тенкс за отговора.
Така е: гласувахме за нормалността :yes:
За него необходимото и достатъчно доказателство за съществуването на Бог беше музиката.

#97 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 06 юли 2009 - 19:39

View Postgeorid, on Jul 6 2009, 16:51, said:

В една развита и утвърдена демокрация, каквато още не сме, няма нищо лошо в това да си ляв. Излизаш и казваш: "Аз съм ляв, възнамерявам да провеждам такава и такава политика, защото еди какво си". Другият излиза и казва: "Аз съм десен, възнамерявам да провеждам такава и такава политика, защото еди какво си". И ти избираш - според политическите си възгледи и според зависи. Нищо лошо.

Съгласен. :) Още повече, че в една развита и утвърдена демокрация си наясно със значението на употребените думи. В противен случай се получава малко странна балканска демокрация, при която хората изразяват "уж" демократично мнение, считат себе си за европейски мислещи и модерни индивиди, а успоредно с това говорят за "резняците", като за най-голямото национално зло, което както и да го погледнем е проява на примитивно мислене и липса на каквато и да е било политическа култура... :yes:

Боя се, че не беше съвсем ясен с употребата на думата "нормалност" по-горе и аз ще помоля за малко повече разяснения по вложения смисъл, за да не оставаме с погрешно впечатление... :D
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#98 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 07 юли 2009 - 09:55

View Postmarillion, on Jul 6 2009, 20:39, said:

Боя се, че не беше съвсем ясен с употребата на думата "нормалност" по-горе и аз ще помоля за малко повече разяснения по вложения смисъл, за да не оставаме с погрешно впечатление... :)

Под вола теле ли търсим, безценни, или от девет кладенца вода събираме? :D

Мисля, че е съвсем ясно вложеното значение на думата "нормалност" в контекста на казаното от Георид, но би ми било интересно дали наистина съм с правилно впечатление. :yes:

Какво имам предвид:
1. До момента, нямаше НИЩО нормално в управлението (и тук не говоря за липсата на морал, а визирам единствено в политически аспект), ако включим и моралните измерения, става страшно.
2. Отново в политически аспект: изборите спечели нормална партия, дефинирана вдясно (център-дясно), член на ЕНП и готова да поеме самостоятелна отговорност за управлението.
В морален план - алтернативата на досегашното. Реалната алтернатива, не фантазната.

Edited by Hard rock fan, 07 юли 2009 - 10:05 .

#99 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 07 юли 2009 - 10:05

View PostHard rock fan, on Jul 7 2009, 10:55, said:

Под вола теле ли търсим, безценни, или от девет кладенца вода събираме? :)

Разкри ме... :yes:

Какво имам предвид:
1. До момента, нямаше НИЩО нормално в управлението (и тук не говоря за липсата на морал, а визирам единствено в политически аспект), ако включим и моралните измерения, става страшно.
2. Отново в политически аспект: изборите спечели нормална партия, дефинирана вдясно (център-дясно), член на ЕНП и готова да поеме самостоятелна отговорност за управлението.
В морален план - алтернативата на досегашното. Реалната алтернатива, не фантазната.

Това са външни белези, докато аз се интересувам от скритото послание в думите на Георид... :D
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#100 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 07 юли 2009 - 11:27

1. До момента, нямаше НИЩО нормално в управлението (и тук не говоря за липсата на морал, а визирам единствено в политически аспект)
Разглеждано беземоционално и с една хладна преценъчност, управлението (като снемем ефектите на световната криза) беше в немалка степен нелошо:
- Държавата не се срина. Напротив, беше стабилна.
- Икономиката не се срина. Напротив, беше стабилна.
- Банковата система не се срина. Напротив, беше стабилна.
- Пазарът на труда не търпеше сътресения. Напротив, беше стабилен.
- Правителството завърши пълен мандат, като успешно отигра вътрешните напрежения и не допусна превръщането им в кризи.
- Парламентът прие множество закони. Част от тях са наистина полезни и работят.

Кое тогава беше ненормалното?

- Лиспата на мяра.
- Липсата на прозрачност.
- Отказът от поемане на отговорност.
- Безочливият протекционизъм. Лобистки закони и обгрижване на бизнес кръгове има навсякъде. Но не и в дименсиите на такава стъписваща наглост.
- Неефективната или умишлено спъвана регулация.
- Вътрешно-коалиционните компромиси отвъд допустимия предел. Да си затворим очите какво прави другарчето, че да не вземе да се фръцне и кабинетът да падне. В крайна сметка това изяде главата на Станишев и на Царя. Не и на Доган. Доган пак си взе своето.
- Отношението държава-гражданин деградира до отношение държава-поданник.
- Правителството положи несъмнени усилия по затвърждаване на международната представа за лошите и крадливи българи, дето мястото им не е в Европа и в цивилизацията.

На ГЕРБ тепърва им предстои да се организират като нормална партия, да се демонстрират (не само да се дефинират) вдясно и да износят отговорността си. Дано да успеят. Дано! Трябва да успеят.

ако включим и моралните измерения, става страшно.
...В морален план - алтернативата на досегашното.
Морал е етическа категория, която е функция на представите за добро и зло и има отношение към философията и религиозната догматика. Към политиката няма.

Ако има работещо разделение на властите:
- законодателната да приема читави закони
- изпълнителната читаво да действа според тях
- съдебната читаво да съблюдава спазването им
и съответно на нас - гражданите, не поданниците - да ни пука какво става и своевременно да го изразяваме, то какво повече да иска човек?
Така е то.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users