Jump to content

Парламентарни избори 2009

154 replies to this topic

#121 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 08 юли 2009 - 13:10

View PostHard rock fan, on Jul 8 2009, 13:38, said:

Много по-добър вариант е принципът на уседналост.
Това е най-често срещания вариант, когато искаш да прецакаш някого. Има го в немалко държави. В Чехия е така, примерно. И ако не се лъжа, срока не е 6 месеца, а 2 години. Трябва да ог проверя...
I don't know how I managed it...

#122 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 08 юли 2009 - 13:24

View PostOzzy, on Jul 8 2009, 14:10, said:

Това е най-често срещания вариант, когато искаш да прецакаш някого. Има го в немалко държави. В Чехия е така, примерно. И ако не се лъжа, срока не е 6 месеца, а 2 години. Трябва да ог проверя...

Еми то в случая идеята е да се прецакат някои. :D
За него необходимото и достатъчно доказателство за съществуването на Бог беше музиката.

#123 lordi

-

• Енориаши
  • PipPip
  • 74 posts

Posted 08 юли 2009 - 14:12

Принципа на така наречената уседналост (в срок от 2 години), ще прецака 300 000 турци и 1 000 000 българи, които не гласуват за ДПС.
Единствения начин е да се заяви ясно, че не се искат гласовете от Турция. Вместо 123 секции да се отворят 5 даречем и закон забраняващ гласуването на хора с турски паспорт (без значение да ли е роден в БГили ТР).
Светът е пълен с тъпаци, които си мислят, че светът е пълен с тъпаци :)

#124 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 08 юли 2009 - 14:17

View Postlordi, on Jul 8 2009, 15:12, said:

Единствения начин е да се заяви ясно, че не се искат гласовете от Турция. Вместо 123 секции да се отворят 5 даречем и закон забраняващ гласуването на хора с турски паспорт (без значение да ли е роден в БГили ТР).

Е това няма начин да стане :D не може да сме страна-членка на ЕС и да изпраскаме закон с отчетливо-диксриминационен текст.

По-добре нищо да не се променя по отношение на правото за гласуване, си мисля.
Много важно, че турците, живеещи в Турция, гласуват. Видя се, че когато, ние, българите, живеещи в България и извън нея, гласуваме, ДПС е аут.
За него необходимото и достатъчно доказателство за съществуването на Бог беше музиката.

#125 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 08 юли 2009 - 14:32

View PostHard rock fan, on Jul 8 2009, 15:17, said:

Много важно, че турците, живеещи в Турция, гласуват. Видя се, че когато, ние, българите, живеещи в България и извън нея, гласуваме, ДПС е аут.
Да, сега е аут, но ако ги нямаше турските гласове щяхме да имаме над 50%. А това, както е видно, е доста важно.
... Through dreams I influence mankind...

#126 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 08 юли 2009 - 14:41

Веднъж на 10-12 години?! Не. Не ми е достатъчно! :D

#127 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 08 юли 2009 - 15:55

Вижте колко чудесно е гласувал някой симпатичен човечец:
:D :metal: :metal:

Attached Files

#128 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 08 юли 2009 - 16:24

Още една интересна статия.
В нея най ми харесва следното изречение:
"С последния си избор българите затвърдиха схващането, че са най-оригиналните избиратели на Балканите."
:D

#129 Avitohol

IYI

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 220 posts

Posted 08 юли 2009 - 16:25

View PostOzzy, on Jul 8 2009, 13:30, said:

Я! И откъде на къде? А тези, които са с българско и испанско гражданство? А тези с българско и щатско? А тези с българско и чешко или българско и полско? Да им се забрани да гласуват? На какво основание?
...макар и някои от тях поради една или друга причина да са с двойно гражданство/.

Няма никакво значение дали освен българското гражданство хората имали и испанско, щатско, унгарско и т. н. Няма никакво значение дали тези хора са и с българско и турско гражданства. Именно липсата на това значение намалява и дискриминационния характер на мярката за отнемане правото на гласуване на хората с двойно гражданство - равенство за всички. Щом гласуваш на национални избори, значи трябва да заявиш това свое желание. Отказвайки се от другото си, небългарско гражданство, много категорично заявяваш подобно желание. Иначе излиза, че за теб по-важни са едната или другата причина да си с двойно гражданство.

#130 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 08 юли 2009 - 16:35

Уфф, я дай да се намеся в темата, въпреки че нямам много какво да кажа. Само да споделя, че според мен забрана за гласуване според някакъв признак изобщо не трябва да има. Просто трябва имената на кандидатите да се отпечатват на всяка бюлетина в произволен ред, т.е. да няма две еднакви бюлетини. Така поне ще се ограничат гласовете на неграмотниците, които гласуват, знаейки само номерчето, което трябва да отбележат. Не мисля, че това е невъзможно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#131 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 08 юли 2009 - 16:46

View PostAvitohol, on Jul 8 2009, 17:25, said:

Щом гласуваш на национални избори, значи трябва да заявиш това свое желание. Отказвайки се от другото си, небългарско гражданство, много категорично заявяваш подобно желание. Иначе излиза, че за теб по-важни са едната или другата причина да си с двойно гражданство.
Глупости! И представа си нямаш колко и какви хора биха били дискриминирани по този начин и то без никакво право!

#132 Avitohol

IYI

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 220 posts

Posted 08 юли 2009 - 17:12

View PostOzzy, on Jul 8 2009, 17:46, said:

Глупости! И представа си нямаш колко и какви хора биха били дискриминирани по този начин и то без никакво право!

Добре тогава нека не се въвеждат никакви забрани за гласуване, в това число и "принципът за уседналост". С последния също биха били дискриминирани много хора, без дори да коментирам това какви са тези хора и какви права имат. Най-добре е изборите да се провеждат при висока избирателна активност и това, както при отминалите избори ще решава различни "проблеми".

#133 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 08 юли 2009 - 17:13

И аз съм на същото мнение... :D
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#134 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 08 юли 2009 - 17:24

View Postmarillion, on Jul 8 2009, 17:13, said:

И аз съм на същото мнение... :D

Аз, обаче, бих подкрепила известни ограничения на правото на гласуване. :metal:
А именно: образователен ценз :metal:

#135 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 08 юли 2009 - 18:03

View PostHard rock fan, on Jul 8 2009, 18:24, said:

Аз, обаче, бих подкрепила известни ограничения на правото на гласуване. :metal:
А именно: образователен ценз :D

Конституция на Република България

Интересно четиво, препоръчвам го на всеки. Обърни внимание на:

Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

.....

Чл. 25.
(1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.
(2) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчен ред.
(3) Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство.
(4) (Изм. ­ ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.
(5) Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България.
(6) Условията и редът за придобиване, запазване и загубване на българското гражданство се определят със закон.
Чл. 26.
(1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

.....

Чл. 38.
Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.

.....

Чл. 42.
(1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.
(2) Организацията и редът за произвеждане на избори и референдуми се определят със закон.
(3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Изборите за членове на Европейския парламент и участието на граждани на Европейския съюз в избори за местни органи се уреждат със закон.

.....

Чл. 57.
(1) Основните права на гражданите са неотменими.
(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Говорим за категорията "абсолютни права", права провъзгласени от основния закон Конституцията. Всеки който предизборно се заиграва с тях, обикновено по-късно "забравя" за обещанията си... :metal:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#136 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 08 юли 2009 - 18:45

View Postmarillion, on Jul 8 2009, 19:03, said:

Чл. 57.
(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.
По тази алинея "изборните туристи" злоупотребяват със своите права и накърняват нашите :angel:
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#137 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 08 юли 2009 - 19:25

View PostSatyr, on Jul 8 2009, 19:45, said:

По тази алинея "изборните туристи" злоупотребяват със своите права и накърняват нашите :angel:

Така е. :metal:

Сега остава само да докажеш, че са нарушени правата ти в резултат на действия извършени от "изборните туристи" и всичко ще се подреди... :no:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#138 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 08 юли 2009 - 19:46

View Postmarillion, on Jul 8 2009, 18:03, said:

Аз питам: ОК, не се допуска дискриминация на основа образование. Обаче: как човек, който е НЕГРАМОТЕН (напълно), гласува с интегралната бюлетина.
Това не е ли формален (и не само) повод?

#139 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 08 юли 2009 - 19:56

View PostHard rock fan, on Jul 8 2009, 20:46, said:

Обаче: как човек, който е НЕГРАМОТЕН (напълно), гласува с интегралната бюлетина.

Това е друго нещо. Тук вече говорим за обратния случай, при който държавата не спазва конституционни текстове. В този си вид интегралната бюлетина е неприложима, но всички знаем защо беше създадена тя... :angel:

Въпросът е много спорен. Лично аз като гражданин, съм "ЗА" въвеждането на "изборен образователен ценз", "ЗА" мерки ограничаващи "изборния туризъм", "ЗА" изцяло мажоритарен вот, а не псевдомажоритарен, какъвто беше въведен при тези парламентарни избори. В същото време обаче като юрист съм длъжен да се съобразявам с нормативните актове, поне докато те са в сила, поне докато те са в този вид... :metal:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#140 cadaurus

мелоФройд

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 494 posts

Posted 08 юли 2009 - 20:06

View Postmarillion, on Jul 8 2009, 19:03, said:

Говорим за категорията "абсолютни права", права провъзгласени от основния закон Конституцията.

Откога абсолютните права са онези, "провъзгласени от основния закон Конституцията"? :angel: :metal:
violator: Моите категории са абсолютно обективни. Това е факт.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users