Posted 05 юли 2009 - 16:16
Снощи по БНТ даваха "Всемогъщият Брус". Божичко, колко е... ...тъп. Направо не можах да повярвам, честна дума. Идеята е относително сносна и от това можеше да излезе приличен филм. Само дето Джим Кери преиграваше толкова брутално, че беше направо болезнен за гледане. Сериозно, досега не бях гледал филм, в който откровено да го мразя. Харесах го в "Ейс Вентура", "Маската", дори в "Лъжльото" и "Батман завинаги", но тук просто ме отврати. Имам чувството, че режисьорът е спал през цялото време и изобщо не се е сетил да му каже "Абе, СПРИ СЕ БЕ!". Няма как човек да съчувства на жалкия му животец, когато вижда, че той се държи по този начин. Как да изпиташ някакво състрадание, когато виждаш, че човекът предизвиква всичко с кретенското си поведение и нежеланието си да покаже поне малко самоконтрол? Ама не, дай да крещим и да се кривим, пък зрителят ще се кефи, `щото сме Джим Кери... `ми не, не се кефим, премного съжалявам.
Изписах толкова думи за Кери, защото освен Брус, други персонажи на практика нямаше. Морган Фриймън в ролята на Бог беше доста безличен, то не че имаше много качествени реплики да каже. Горкичкият Евън(Стив Карел), за когото на няколко пъти ни беше казано, че е гадняр, не направи абсолютно нищо, за да докаже това твърдение, освен дето беше по-добър репортер от главния герой, а Дженифър Анистън... Никаква, просто никаква. Произволно момиче от улицата да бяха хванали, щеше да направи същата роля. Може би и по-добра...
3/10, като две са за идеята.
Иначе, гледах и "Кървав диамант". Страхотен филм. По принцип Леонардо ди Каприо изобщо не мога да го търпя, някакси ми е органично противен. Затова и не мога да си обясня как точно се насочих към филм с него в главната роля, особено при положение, че единственият филм на Едуард Цуик, който си спомнях преди това, беше "Последният самурай", а той ме остави с леко смесени чувства. Оказа се, че не съм сбъркал ни най-малко. Филмът е наистина страхотен на всяко възможно ниво, с чудесна история, приятен екшън, че и драма и послание... Какво повече да иска човек? Готиното е, че от една, всъщност, доста тежка тематика са съумели да направят лесен за гледане и приятен филм, без да унищожат идеята или посланието. Бтв, Ди Каприо е направо феноменален. Не знам как точно са решили да изберат него за тази роля, но не са сбъркали изобщо. Номинацията за "Оскар" си е наистина заслужена. Джимон Хонсу, също с номинация за тази роля, прави страхотно впечатление. Малко Дженифър Конъли, въпреки че играе сравнително добре, прави лошо впечатление - някакси не ми е приятно да гледам как някой, несвикнал с уличния език, се опитва да го използва - стои неестествено, не за друго. Но като цяло филмът си заслуава всяка минута. 9/10.
Гледах и "MirrorMask". За този филм обаче пространни коментари няма да правя. Заслужава си много. Само дето е... Абе, болен е. Наистина. Цялото нещо изглежда като наркотичнитте сънища на някой особено опасен луд. 7/10 - махам три заради странностите на филма. Наистина идват в повече по едно време.