Напоследък имах две добри попадения.
Първото -
"About Elly"
Ирански филм на Asghar Farhadi, който беше номиниран за "Оскар" през 2012 г. за хитовия "A Separation".
"About Elly" прекалено дълго време стоеше "на изчакване" и все не му идваше реда. Оказа се, че съм пренебрегвал първокласен филм. Чудесна социално-драматична мистерия.
Тъй като иранското кино е доста специфично заради особеностите на културата и региона, аналогията със съвременното българско кино беше неминуема. Най-вече заради фактора "за местна консумация". Който е редовно оправдание на българските кинаджии за това, че не са адекватни за световната сцена и който в случая трудно може да бъде избегнат, особено когато става въпрос за мюсюлманска държава. Но се предполага, че изпеченият киноман може да се абстрахира от подобни неща.
Та, след края му потънах в безсмислени размисли за това, как българското кино е на светлинни години от иранското. Защото аз съм гледал поне пет ирански филма, които са на световно ниво. Но не съм гледал нито един български филм, произведен след 1989-та година, към който да нямам по-малко от десетина забележки.
Забележете с кого се сравняваме. Имаше една рубрика навремето, "Къде сме ние?".
Никъде не сме!
Второто -
"Me and Earl and the Dying Girl"
Когато някой псевдо сноб ми изтърси безумно клише от рода на "тъпите американци" или "Холивудска глупост", освен, че дискретно се пляскам по челото, му предлагам да види няколко американски филма, които държа под ръка за подобни случаи. Всъщност те са много, стотици.
Е, оттук-нататък "Me and Earl and Dying Girl" ще стане част от въпросната представителна селекция.
За съжаление, не бих го препоръчал на всеки, а само на хора с мащабни и детайлни познания за историята на киното (и в частност с
"The Criterion Collection"), защото само те ще хванат пълния му смисъл и цялата му красота. Не, че класик кино асоциациите са най-важното и определящо нещо във филма, но преплитането им с фабулата е направо знаменито. При това всичко е пречупено през една аматьорско-инди призма, която дава забавен и лек облик на нещо доста претенциозно по своята същност.
Проливането на някоя сълза също не е изключено. Защото финалът е колкото гранде, толкова и проникновен. Цялата продукция е подчинена нему.