Еха, violator-ът яко е запалил хейт моторетката.

Сигурно има защо, де. Но няма да разбера, защото отдавна си спестявам филми с каквато и да е касовост.
Току-що завърших един от най-шантавите филми, които съм гледал и харесал. Естествено, че е японски.

Засега на челното място може би стои "
Symbol" на Хитоши Мацумото, но този сериозно се заканва да го измести. Макар, че едва ли - "символът" е легендарно брилянтен.
Та, след като реших да гледам друг филм на Мацумото -
R100, който имаше любопитна идея, но неразгадана напълно от мен и неимпонирала на вътрешните ми търсения достатъчно (не съм по садо-мазото), се захванах с друга японска лента:
Survive Style 5+
на Ген Секигучи
(Сега да не си помислите, че като изреждам така свободно разни имена на японски режисьори съм наясно кои са тези хора! Нищо подобно. Просто гледам да направя поста си по-информативен).
Филмът е доста по-странен от името си. В него участва Вини Джоунс, чийто герой разпитва всеки срещнат наляво-надясно "What's your function in life?", както и две много хубави японки (едната почти без японски черти, направо си я заплюх - Рейка Хашимото

). Действието е разпокъсано в пет паралелно развиващи се сюжетни магистрали, които по някое време се преплитат още по-бизарно (прекрасна прабългарска дума!). Но основната история все пак е съсредоточена върху един мъж, който убива жена си (Рейка) по всевъзможни начини и тя все се връща цяла-целеничка и го трепе здравата, докато той пак не я убие. През това време един баща бива убеден от хипнотизатор, че е птица, веднага след което Вини Джоунс убива хипнотизатора и бащата си остава птица. Двама гея се намират (пак с помощта на Вини), а една рекламна мислителка се състезава със самата себе си да измисля от тъпи по-тъпи реклами, които всички отхвърлят. Накрая има един такъв по азиатски тъжен и ефектен хепи енд и то на връх Коледа. Абе, голяма забава е филмът. Освен това операторската работа, актьорската игра и избора на цветове са пленителни. За поуката ще трябва да се гледа пак, но целият филм беше изпълнен с малки символчета, голяма част от които нямаше време да разгадая от пръв поглед.
Ако ви се гледа пък разтоварваща битова комедия от тип "българско соц кино", препоръчвам сръбския
Žikina dinastija (1985).
Двама дядовци се страхуват, че внучето е гей и се опитват да го сватосват с която им падне, докато те двамата се надпреварват да си осигурят компанията на знойна прислужница-кандидат турбо фолк певачка. А внучето просто е влюбено в цигулката. Все едно гледаш нещо от сорта на "Маневри на петия етаж". И даже не ти трябват субтитри.