Беше преди една седмица, но, поради ред причини, свързани най-вече с бюрокрацията по българските висши учебни заведения и образуваните от нея нервни изблици, нямах енергия за подробно писане.
А филмът, който гледах преди една седмица, си заслужава да бъде разгледан поне малко по-подробно, особено в този форум. Става дума за "Рок завинаги":
http://www.imdb.com/title/tt1336608/
Накратко, много ми хареса. Почти не си спомням случай да съм излизал от кинозалата в толкова добро настроение.
Надълго...
Първо ще споделя няколко негативни впечатления - нямат нищо общо със самия филм, но е добре да бъдат отбелязани. Отиваме със сестра ми да гледаме следобедната прожекция на филма, значи. Бяхме решили ако нещо програмата е била сбъркана, да гледаме "Снежанка и ловецът", в който има джудже, изиграно от Лавджой, следователно ще е готин филм

Когато казах на касиерката да ми даде два билета за последния ред, за да няма проблеми с ритащите седалките пред себе си олигофрени - с точно тези думи, бтв, понеже ми се е случвало да не ми дадат избор на място - тя ме изгледа доста уплашено, но ми даде да си избера местата, които исках. Оказа се, че ние сме първите, купуващи си билети за тази прожекция, което беше добре дошло.
Взимаме си билетите и отиваме да пием по една кола, понеже до филма остава повече от час. Петнайсет минути преди началото на прожекцията отиваме пред залата - по точно пред коридора, водещ към различните зали. Лелката там изключително грубо ни казва, че трябва да чакаме още пет минути. ОК, сядаме на една пейка да чакаме. В три без десет отиваме пак. Този път лелката изключително грубо ни упътва към нашата зала. А там ни чака първата неприятна изненада - от тонколоните се лее "нон-стоп, нон-стоп, индийски коноп..." Добре бе, да му се не знае, ще гледам рок-филм, как така ще ми пускат преди него гнусна чалга, която, освен всичко друго, беше на мода, докато бях в седми клас... НЯМА зрител на такъв филм, който да се наслади на това. А като се замисля, че преди "Х-мен: Първа вълна" ни пуснаха Deep Purple... ОК, това минава. Минават и трейлърите - даже си харесах една простотия с Бен Стилър, на която й забравих заглавието, но ще я видя, като се появи читав рип.
Другото, което сигурно ще ми е следващото ходене на кино, е новият "Зов за завръщане", който изглежда по-як от стария.
Както и да е, идва филмът, и с него наистина неприятното - преводът. О, и за по-лоши съм плащал, само че това беше преди превеждането на филми да ми стане нещо като хоби. Знам, че този филм аз щях да го преведа по-добре. Поне знам какво означават думички като "blond" и не бих тръгнал просто да ги преписвам на кирилица. При превода на песните нямаше нито рима, нито ритъм, а на моменти и значението на текстовете беше предадено грешно. А в субтитрите на трейлърите имаше и правописни грешки... Недопустимо, а и дразнещо.
Как да е, изписах вече много глупости. Май е време да кажа и нещо за филма. Подозирам, че ще е по-малко от горните приказки, но... Както вече казах, филмът ми хареса адски много. На сестра ми - също, а ако съдя по реакциите на останалите четирима човека в почти празната зала, също. Хората не спряха да си припяват песните. Обективно погледнато, филмът е адски лесен за оплюване - най-малкото защото откъм сценарий не е нищо особено, макар че историята е достатъчно заплетена.
Но на кого му е притрябвал сценарий, при положение, че ги има тези песни и те са изпълнени толкова добре? Специално внимание заслужава Диего Бонета, чийто глас просто изкъртва, ако и да е доста момчешки. От Катрин Зита-Джоунс се очакваше добро пеене, от Мери Джей Блайдж - също. От Ръсел Бранд - също, най-малкото защото човекът вече е играл ролята на рок-певец и си е пял песните сам. От Том Круз пък не знаех какво да очаквам - никога не ме е дразнил, но и никога не съм го харесвал особено. Знаех, че, за разлика от повечето актьори във филма, опит в пеенето няма, но...
Човекът ИЗКЪРТВА с актьорска игра, присъствие, глас... Честно казано, мисля, че предвид факта, че Джони Деп беше номиниран за "Оскар" за ролята на Джак Спароу, Круз заслужава същото за ролята на Стейси Джакс - образ, в когото може да бъдат разпознати адски много известни рок-звезди. Влиянието на Аксел Роуз е очевидно, това на Джон Бон Джоуви - също, има и още много. Някои хора са видели дори Иги Поп... Пък и пее хубаво. Чак да не повярва човек. Мислех, че са му настройвали гласа с някакъв аутотюн-софтуер, но музикалният продуцент на филма казва, че такъв не е използван. Е, тук освен едно "Евала!", друго не мога да кажа.
Останалите актьори също са най-малкото добри. Катрин Зита-Джоунс видимо се забавлява в ролята си, а и демонстрира завидни за възрастта си танцови движения. Диего Бонета трябваше да го видя във филма, за да установя, че хлапашкият му външен вид и гласът му са си точно на мястото - пее страхотно, но глас на възрастен просто нямаше да стои добре. Ръсел Бранд и Алек Болдуин са страхотна комбинация, а и с тях двамата са свързани някои от най-забавните моменти във филма.
Във визуално отношение... Ами, Адам Шанкман е известен бродуейски режисьор и хореограф и това се усеща в начина, по който са построени музикалните сцени. Въпреки наличието на Миа Майкълс - която също е доста известен хореограф - типичните за бродуейските мюзикли танци отсъстват почти напълно и по-голямата част от хореографията всъщност се състои от съвсем обикновени, но добре синхронизирани движения. И по-добре, честно казано. Танци с по-сложна хореография нямаше да стоят добре при тази музика.
Уф, останали нещо, което не съм описал?
Не, май.
Както и да е, в момента филмът се дъни брутално в боксофиса. Както казах, гледах го в почти празна зала, което, въпреки че беше следобедна прожекция, ми се видя странно, при положение че беше толкова скоро след премиерата. Не знам на какво се дължи това. Подозирам, че некадърната реклама е изиграла доста голяма роля.
Надявам се в крайна сметка да излезе на плюс, но това вече е почти невъзможно. А филмът го заслужава. Лек, енергичен, забавен, с добри музикални изпълнения дори от страна на хора без опит в пеенето, и като цяло приятен филм, който просто трябва да бъде видян от хора, които харесват осемдесетарския рок.
Бтв, една от сцените в трейлъра - тази със Стейси Джакс, подписващ се със скърцащ маркер върху тялото на една фенка - във филма я нямаше. Не знам защо. Изпълнението на "Rock You Like a Hurricane" също го няма.
Edited by Тигър, 12 юли 2012 - 21:19 .