"Карибски пирати: В непознати води"
Всъщност ходих да го гледам на кино преди няколко седмици, обаче се оказа, че програмата, която сестра ми беше чела в Интернет предния ден, е нещо сбъркана и прожекция в удобно време нямаше. Тогава гледахме "Х-Мeн: Първа вълна", който филм се оказа доста силен. След това, честно казано, за пиратите бях забравил напълно, до преди да видя дивидирипа в Замунда онзи ден. Изведнъж се сетих, че всъщност наистина съм искал да го гледам, както и че има доста причини за това. Държа да спомена, че ревюта и отзиви почти не съм чел, така че може да се каже, че скочих на филма напълно на сляпо.
И ми хареса много. Въпреки това ще говоря предимно за недостатъците му, понеже са повече и, всъщност, доста по-важни от плюсовете. Това е един от малкото филми, които са ми допаднали и за които мога да кажа това, така че случаят е специален. Вероятно постът ще е бая длъжък. Ще се постарая да няма спойлери, все пак, макар да предполагам, че почти всеки, който би се заинтересувал от филма, вече го е гледал няколко пъти.
Започвам с хубавите неща, защото са по-малко. Каскадите ми харесаха много. Чудничка хореография, добър замисъл и тъй нататък. На моменти са като извадени от филм за Бъгс Бъни и това някак дразни, но не е чак такъв проблем. Има си зрелище и т.н. Актьорите са страхотни. Основният ми стимул да гледам филма беше Иън Макшейн в ролята на злодея и, макар че очаквах да е по-зъл, се оказа, че е имало защо. Джони Деп си е същият като преди, а Джефри Ръш не знае какво търси във филма, но въпреки това радва. Пенелопе Крус също радва. Имаше и камео на Джуди Денч, което беше НАПЪЛНО безсмислено, но пък забавно. Най-важният плюс е, че филмът е доста по-забавен от предишните два, а при положение, че от филм с такова заглавие човек очаква преди всичко забавление, това е АДСКИ важно.
Минусите, обаче, са МНООООГООО и биха скапали удоволствието на всеки малко по-претенциозен зрител, дори и да е харесал предишните филми. Първо, СЦЕНАРИЯТ, хора, СЦЕНАРИЯТ... Болезнено тъп на моменти, въпреки порядъчното количество забавни лафове. Нито един, АМА НИТО ЕДИН от нововъведените образи не получава някаква сценарна възможност за развитие - всичко лежи на гърба на актьорите, което води до там Черната Брада през по-голямата част от времето да е - буквално - Лавджой с костюм за Хелоуин, Анджелика да не знае какви точно са й целите и отношенията с когото и да било и зрителят да желае страстно смъртта на Мисионера и Русалката от момента, в който се появят. Когато човек си спомни за първия филм, където абсолютно всеки, задържал се на екран повече от минута и половина, получаваше достатъчно сценарно развитие, за да се превърне в пълнокръвен образ, му става леко... неприятно. Свежи хрумвания като двойката войници и съответстващата им двойка пирати, на които се дължеше голяма част от хумора в оригинала, просто ги няма. Има... лафчета... Епизодичнички, такива... Не че не са забавни, ама... Все едно след книга на Тери Пратчет да четеш вицове. Подозирам, че именно заради липсата на свестен сценарий Макшейн вкарва в образа си доста повече чувство за хумор, отколкото му е необходимо, и в един или два момента просто ме разби от смях. Въпреки това успях да повярвам, че Черната Брада е наистина зъл чак в една кратичка, трисекундна сценка към края на филма. Просто колкото и злокобно излъчване да имаш, като не правиш нищо зло, не си злодей, и толкоз. Сюжетът е пълна глупост. Сякаш гледах не кохерентно написана история, а екранизирана РПГ-сесия. Героите получават куест, отиват да вземат куест-айтъма, след това получават следващия куест и така до края на филма. Общо-взето. Забавно е за гледане, но не е нещо повече от дъвка. Ето, обаче, един наистина сериозен проблем, който ме разочарова много. НЯМА МОРСКИ БИТКИ. Да, добре, мога да преглътна идиотския сценарий и тъпия сюжет, ама МОЖЕ ЛИ ФИЛМ С "ПИРАТИ" В ЗАГЛАВИЕТО ДА НЯМА НИТО ЕДНА МОРСКА БИТЧИЦА? Ама нито една... Особено при положение, че когато човек види способностите на лошия и кораба му, очаква нещо наистина грандиозно. Не получава нищо. Да, проблем е. Липсата на наистина грандиозна финална сцена е огромен проблем, при положение че такава е необходима на всеки добър приключенски филм, без изключение. Липса на въображение или липса на бюджет? На моменти изглежда като второто, а предвид, че във филма са наляти двеста милиона долара, това е доста странно. Музиката също разочарова, доколкото няма нищо ново в нея. Абсолютно нищо. В саундтрака участват Родриго и Габриела, на които им трябваше една песен, за да се превърнат в любимия ми китарен дует, но се чуват само на две или три места, не повече. Останалото са рециклирани от старите филми теми.
Както и да е, писна ми да пиша, затова оценката - 8/10. Както казах, въпреки минусите филмът ми хареса много, но ако сценаристите не бяха подходили с такъв мързел, щеше да е повече. От следващия филм - а такъв ще има със сигурност - очаквам нещо по-добро.
Edited by Тигър, 21 август 2011 - 17:26 .