Jump to content

Последният филм, който гледах...

626 replies to this topic

#361 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 15 април 2011 - 16:49

View Postviolator, on Apr 15 2011, 14:04, said:

Винаги съм имал нездрав интерес към историите за невъзможната, самоунищожителната и нетипична любов.

Когато съм споделял в неподходяща обстановка, че в "Brokeback Mountain" откривам една от най-разтърсващите любовни истории в киното, се е случвало да ме гледат с поглед, казващ: "на тоя досега не му личеше чак толкова, че е педал". :no:

И понеже оттук нататък ще твърдя същото и за "WALL-E", ми е любопитно дали ще ме мислят за робот! <_<

Има една поредица филми на Гаспар Ное, за един касапин, който накрая е на ръба на педофилията (дори отвъд ръба), но искрено (и разтърсващо) обича. Рядко съм разказвал впечатленията си от тия филми, защото хората ме поглеждат или като кандидат-педофил, или като вече опорочил някоя девойка. Макар да не съм баш на възрастта за педофилия.
Та, дали ще те мислят за робот - няма да се учудя. Което си е техен (на мислещите) проблем, естествено.
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#362 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 16 април 2011 - 18:55

View PostJurisprudent, on Apr 15 2011, 17:49, said:

Има една поредица филми на Гаспар Ное, за един касапин, който накрая е на ръба на педофилията (дори отвъд ръба), но искрено (и разтърсващо) обича. Рядко съм разказвал впечатленията си от тия филми, защото хората ме поглеждат или като кандидат-педофил, или като вече опорочил някоя девойка. Макар да не съм баш на възрастта за педофилия.
Та, дали ще те мислят за робот - няма да се учудя. Което си е техен (на мислещите) проблем, естествено.

Seul Contre tous! Култова класика, която гледах навремето на частна прожекция във френския институт в три през нощта, всички бяхме пияни, но изтрезняхме.

Но не мислиш ли, че споменаването на гротескни, грозни, смазващо неморални авангардни продукции стои като твърде грозна кръпка в тема, посветена на деликатния WALL-E и "отравя" някакси настроението?
Аз мисля така и ще преместя мненията в "Какво гледах". А може и да си отделим отделна тема, в която да бистрим подобни филми. "Убийствен френски авангард" :worship:

#363 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 17 април 2011 - 02:22

View Postduende, on Apr 16 2011, 18:55, said:

Seul Contre tous! Култова класика, която гледах навремето на частна прожекция във френския институт в три през нощта, всички бяхме пияни, но изтрезняхме.

Но не мислиш ли, че споменаването на гротескни, грозни, смазващо неморални авангардни продукции стои като твърде грозна кръпка в тема, посветена на деликатния WALL-E и "отравя" някакси настроението?
Аз мисля така и ще преместя мненията в "Какво гледах". А може и да си отделим отделна тема, в която да бистрим подобни филми. "Убийствен френски авангард" :worship:

Да, прав си, къде се изцепих и аз...Има смисъл наистина да е в друга тема, да не смущаваме покоя на влюбеното роботче.

Иначе - значи цяла прожекция са му отредили, което не е малко...аз да бях кинематограф, директно го забранявам тоя филм с два закона :worship: "Необратимо" на същия режисьор повече се понася, макар да знам девойки изпълнени с отвращение след гледане на Irreversible, ако гледат другото не ми се мисли.
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#364 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 25 април 2011 - 18:54

New Kids Turbo

Не си падам по преднамерени простотии по филмите, не мога да търпя пародии (а такива препратки тук имаше), но филмът си заслужава... много. Бонус точка за това, че героите приличаха на Бийсти Бойс в клипа към Sabotage :D

"Nobody touches Maaskantje!!!" :blink:
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#365 MichaelLeRoi

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 21 posts

Posted 14 май 2011 - 14:36

District 9

Последния които ми хареса, малко по-различна фантастика и екшън накрая.

#366 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 19 май 2011 - 02:16

Те бяха 2.

Fast Five

Priest

#367 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 22 май 2011 - 00:14

Inland Empire

Изключително болен филм. Дори като за Дейвид Линч...

Posted Image
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#368 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 23 май 2011 - 11:57

"Limitless".
http://www.imdb.com/title/tt1219289/
Като цяло добър филм с интересна идея. Писател, неспособен да напише дори една дума и провалил живота си напълно, по случайност попада на наркотик, с помощта на който може да използва сто процента от капацитета на мозъка си... И от там като се почва...
Или поне това очаквах. Не е като да не ми се изпълниха очакванията, де, затова и казах, че филмът е добър. Друг е въпросът, че има твърде много проблеми и в случая ще се концетрирам върху тях.
Първо, визията на филма е доста интересна. Наистина. Проблемацията идва от там, че благодарение на визуалистичните експерименти и на странния монтаж на моменти филмът прилича на клип на Мтв и това не е за хубаво.
Второ, Брадли Купър има актьорския талант на Орландо Блум, но не и харизматичното му излъчване :lol: Т.е. човекът е абсолютна дупка като актьор и лично аз не бих му поверил главна роля дори в реклама на перилен препарат.
Трето, Робърт де Ниро, макар и да не е слаб тук, е толкова под нивото си, че просто няма накъде повече. Всеки средно кадърен актьор може да направи същата роля по същия начин или дори по-добре.
Четвърто, но не по значение, сюжетни ДУПКИ колкото кратери, някои брутални сценарни нагласяния и т.н. За човек с четирицифрено IQ главният герой на моменти правеше толкова откровени глупости, че чак неудобно да ти стане. Отделно от това има и други проблеми - недоизведени хрумвания, недовършени сюжетни линии и т.н.
Пето... Стига толкоз. 7/10. Надали ще го гледам повторно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#369 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 23 май 2011 - 22:49

Howl’s Moving Castle

Posted Image

Страхотен! По моето субективно мнение не толкова хубав, колкото Spirited Away, но определено един от най-добрите филми на Гибли.
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#370 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 28 май 2011 - 21:58

"Nausicaa of the Valley of the Wind"
http://www.imdb.com/title/tt0087544/
Едно от най-добрите анимета, които съм гледал. Не че това говори много, всъщност, понеже в сравнение със сериозните отакута аз съм като прочел една книжка на Пратчет, сравнен с дългогодишен фентъзи-нърд. Все пак е добре да споделя, че точно с работата на Хаяо Миязаки съм почти запознат, макар и поради някаква причина досега да пропусках филма, определян от много хора за най-доброто му произведение. Дали "Наушика" е това, не знам, но със сигурност е на едно ниво с "Принцеса Мононоке" и "Spirited Away", а това са два от най-добрите анимационни филми изобщо. Няма да се впускам в подробни обяснения, само ще препоръчам на всеки родител да намери от някъде филма и да го изгледа с децата си. Има си детска приказка, има приключения, има невероятна анимация, на която годините не личат изобщо, има радващи герои, има всичко, което би накарало едно дете да се влюби в него. За големите има философия, макар и без философстване, има и доста сериозно екологично послание, при това доста нестандартно. Нали знаете посланието на всички холивудски филми на екологична тематика? Че горите трябва да се опазват, че не трябва да убиваме природата, и т.н. глупости, за които трябва могъщ филм като "Аватар", за да звучат както трябва. Тук е доста по-различно. В спойлера няма нищо от сюжета на филма, само посланието така, както аз го схванах.
Spoiler
Мисля, че дори само заради това послание филмът си струва да се види. А има още много, много за гледане.

"Lupin the Third: The Castle of Cagliostro"
http://www.imdb.com/title/tt0079833/
Или първият пълнометражен филм на Миязаки. Този път дълбоки послания няма и по-добре не гледайте филма, ако очаквате такива. За сметка на това има много див екшън и страхотна приключенска комедия - от онзи тип, който предизвиква болки в корема от смях. Отново има какво да се хареса както на малките, така и на големите, и е просто грехота да не се влюбиш в този филм. На него му личат годините, де, но това е по-скоро заради стила на анимацията, отколкото заради детайлността или динамиката - понеже анимацията е много детайлна и много динамична. По думите на Стивън Спилбърг тук е най-доброто автомобилно преследване, появявало се изобщо на екран. Човекът не е далеч от истината:)

"127 часа"
http://www.imdb.com/title/tt1542344/
Още преди бая време бях обещал на Давидиан ревю на този филм, но поради разни причини успях да го гледам едва преди няколко дни. Филмът ми хареса адски много, но не знам какво толкова да кажа за него, понеже цялата му история може да се побере в едно изречение: Един катерач го затиска скала и след няколко дни в ада той си отрязва ръката, за да се освободи. И к`во? Да се подходи по този начин към филма е напълно разбираемо и не един и двама човека са направили именно това. Героят е идиот, с когото, особено в началото, никой с акъла си не би се отъждествил, особено ако обича да ходи по планините. Именно заради собствената си глупост преживява ужаса, който му се случва, и това става ясно още в самото начало. От тук нататък съчувствието към него е нулево. Но, честно казано, не мисля, че това е идеята на филма по начало. Ако идеята ни е да видим един процес на самоосъзнаване благодарение на най-големия ужас, който може да се случи на един човек, то този филм я е постигнал на сто процента поне спрямо мен. Основното, което спомага за това, е изключително силната игра на Джеймс Франко. Честно казано, до момента човекът ми беше познат основно като Хари Осбърн в "Спайдър-мен", затова и бях адски учуден, че е способен да извади наистина силна роля. Франко може да накара зрителя да почувства физически - буквално физически - болката, която героят му изпитва. Може да ни накара да го разберем, ако не и да му съчувстваме. Можем да видим и усетим всичко, през което минава, само върху изражението на лицето му. Рядко човек може да види един актьор да изнесе буквално цял филм на гърба си по този начин, и си струва филмът да бъде видян дори само заради демонстрацията на майсторство от негова страна. За другите актьори няма какво да се говори, понеже те - общо - имат не повече от двайсет минути екранно време. Мярка се Амбър Тамблин, даже май се води в главна роля. Тя ме накара искрено да я мразя заради ролята й в "Доктор Хаус" - основно защото ролята й там може да бъде изиграна също толкова убедително от всеки средно талантлив пудел. Тамблин просто излъчва тъпотия и да я сложат в ролята на гениален млад лекар, завършил и какви ли не други образования, беше голяма грешка от страна на създателите на сериала. В "127 часа", обаче, тя е в ролята на празноглава кифла. Освен това да я видиш как псува като сръбски хамалин в една сцена е доста интересно. Пасва й перфектно. Визията на филма е перфектна. Предполагам, знаете, че в адски много филми с повод и без повод в половината кадри се използва контрастът между оранжево и синьо. Ако не, вече го знаете. За оранжево-синия контраст брат ми казва: "Once you've seen it you will never unsee it, man!" Напълно прав е, а точно този филм е МНОГО оранжево-син. Вижда се още от постера, но във филма прави повече впечатление. За разлика от повечето филми, за които това е така, тук, обаче, това има смисъл. Може и да е просто лесно решение от страна на режисьора и оператора, но стои добре и на място. Важно е да се спомене, че филмът не изпада в празна графичност, но въпреки това не е препоръчително филмът да се гледа от деца и хора със слаби нерви. Все пак главният герой си реже ръката, а и не е само това. Другото, което е важно, е че филмът може да се гледа с хора, които разбират от скално катерене. Всеки знае какво е да гледаш лекарски филм в компанията на лекар или исторически филм близо до историк, или изобщо филм за някаква тясна област в човешкото познание, ако около теб има някой, който разбира от тази област. В общия случай е неприятно, понеже вадят разни грешки, които нито забелязваш, нито те интересуват, и съответно гледането се превръща в кошмар. Тук не е така - и двамата ми родители имат огромен опит в спелеологията, което води до там просто да виждат грешките, и при положение, че абсолютно всичко, което видяха като грешка или възможност, беше показано и във филма рано или късно като грешка или възможност, това говори много.
Както и да е, стига съм словоблудствал вече. Ако са останали заблудени, които още не са гледали филма, да го гледат. Има голяма вероятност да им хареса.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#371 Blacky

Дунавски вълк

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1005 posts

Posted 01 юни 2011 - 00:08

View PostWarlord, on Sep 13 2010, 21:11, said:

негър легионер бягащ сред заснежени планини - нов куриоз на съвременния филмов дебилизъм и тн.
Негри легионери е имало точно по време на завладяването на Острова, ако не се лъжа Клавдий ги е използвал, както и камили, и слонове, за да пребори хитринките на друидите. Аз току що изгледах "The Eagle", разказващ една история, следваща тази за изчезването на IX легион, хареса ми обяснението, което дават там.
...I can hear the silence,
see invisible emptiness...
Pasi Koskinen

#372 Minstrel in the Gallery

Too Old To Rock'N'Roll, Too Young To Die!

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 592 posts

Posted 01 юни 2011 - 12:45

Вчера гледах един филм и ... плаках ... Не ми се беше случвало отдавна да плача след даден филм, но толкова ми стана мъчно и затрогващо ... За пореден път гледах "Бютифул" на Алехандро Гонзалес Иняриту с Хавиер Бардем - хем тъжен, хем позитивен, хем затрогващ, хем обвиняващ ... Невероятна игра на Бардем, уникален артист ... Препоръчвам го много на феновете на подобен тип филми - Бютифул ... И не очаквайте преследване с коли, пата-кюта, лафчета и усмивки - само тъжния живот и битката на един родител с гадната действителност ...

#373 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 01 юни 2011 - 14:09

"Ранго"
http://www.imdb.com/title/tt1192628/
Ъъъ... ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!
Кхъм... Така де... Леко... обездумяващ филм... Тъй да се каже... Мачка... Има сюрреализъм колкото ти душа иска, па макар и съсредоточен в съвсем малко сцени. Има купища препратки към какво ли не - от някои от старите роли на Джони Деп, през кажи-речи всеки уестърн, за който нормален зрител би могъл да се сети, та чак до "Апокалипсис сега" - на фона на вероятно най-известната композиция на Вагнер, този път изсвирена на банджо. Има го Духа на Запада... На онзи Запад, дивия... Има подтекст за хората, които биха седнали да го търсят. Има безумен екшън и още по-безумна комедия. Има ги и някои от стандартните поуки, без които щатски анимационен филм не може, но дори те не пречат. Има най-детайлната анимация, която съм виждал.

Има много работи.

Няма недостатъци. Поне не такива, за които да си струва да се говори. Само гласът на Тимъти Олифант не пасва много на физиономията на Клинт Истууд, но това е толкова бял кахър, че чак много бял.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#374 rodd1ck

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 501 posts

Posted 17 юни 2011 - 12:27

The Tree of Life - не е 2001 и Тарковски, но на моменти се доближава доста.

#375 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 17 юни 2011 - 12:37

View Postrodd1ck, on Jun 17 2011, 13:27, said:

The Tree of Life - не е 2001 и Тарковски, но на моменти се доближава доста.
Възнамерявах да го гледам обаче сравненията, които си направил ми идват малко изневиделица... Наистина ли прилича на 2001 и на филмите на Тарковски? Или е просто първосигнално впечатление?
ПИСУК!

#376 rodd1ck

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 501 posts

Posted 17 юни 2011 - 13:22

На 2001 прилича определено, дори и директни визуални препратки ми се стори, че видях. Обаче в сравнение с него претенцията за мащабност като че ли се изгубва във вероятно личната детска история, която пък идва излишно разтеглена и вече към края ми се стори непълен и орязан. Но има какво да се види с препоръчване прожекция в забутан час с хора, които не са отишли на филм с Брад Пит и Шон Пен.

#377 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 18 юни 2011 - 12:07

"True Grit".
Троши фаянс. Ако беше взел някой важен "Оскар", щях да съм много доволен. Не знам доколко има общо като сценарий с филма от шейсетте години или с книгата от преди това, но сам по себе си си заслужава много. Не съм гледал много Коенови филми - в момента се сещам само за убийствения "Големият Лебовски" и страхотния "Генерално пълномощно", затова и не мога да кажа как точно стои до останалата им филмография, но като филм, а и като уестърн, ми хареса адски много. Джеф Бриджис е голям, Мат Деймън - също, макар че на него сценарият не му позволяваше да се разгърне колкото Бриджис. Момичето в главната роля също радваше много.

"I Am Number Four" е точно толкова тъп, колкото човек би очаквал от тийн-ориентиран екшън с тийн-звезда в главната роля. Въпреки това беше гледаем, основно защото ефектите са готини, бойните сцени са доста прилично хореографирани, а и актьорите вършат добра работа с това, което им е дадено. Все пак не го гледайте, ако сте над 16-17-годишна възраст и около вас няма някой тийнейджър, който да се кефи на това, което вижда.

"Priest" е направо слабоумен, но пък има екшън и ефекти, и кръв - тъмнокафява, понеже ако беше червена, поради простотията на МРАА филмът нямаше да се вмести в PG-13 рейтинга. На моменти някои от актьорите изглеждат все едно им е неудобно от това, че са се набъркали в тая глупост. Иначе филмът е приятен.

Edited by Тигър, 18 юни 2011 - 12:14 .

Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#378 karasko

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 39 posts

Posted 21 юни 2011 - 11:11

Мдаа, Джеф Бриджес прави страхотни роли напоследък, дори в Crazy Heart играе още по-силно и май взе Оскар за изпълнението си.
Иначе наскоро гледах El juedo del ahorcado - на Мануел Перейра. Обще взето доста експлоатиран сюжет, на някакси по европейски пак те грабва, а и основното е главната артистка - Clara Lago - според мен ще е следващата Пенелеопе Круз.
Henry's crime - по-добре не го гледайте.
Unknown - не знам дали е коментиран тук, но останах приятно изненадан от замисъла и вече да свикваме май Лиъм Нийсън да играе екшън роли. Единственото, което не ми се понрави, че мистерията се разплете 20мин. преди края и оттам насетне започна масовия екшън с десетки разбити носове.

#379 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 24 юли 2011 - 20:31

"Space Battleship Yamato":
http://www.imdb.com/title/tt1477109/
Откровено казано, когато забелязах този филм в Замунда, осъзнах, че всъщност съм зажаднял адски много за свястна фантастика със сериозни космически битки. Мисля, че от "Отмъщението на ситите" не съм гледал такава. И май ще чакам още.
Не е като филмът да не ми допадна. Всъщност космическите битки си бяха много хубави, актьорите ми харесаха, идеята ми се видя готина, а и цялото олд-скуул усещане, подсилено от оглушителните взривове и грамаданските експлозии в космоса(както всеки вече знае, това е в действителност невъзможно, но го има във всеки "космически" филм), си беше доста приятно. Въпросът е, че дори да не знаех, че филмът е базиран на стар аниме-сериал, със сигурност щях да го заподозра, най-малкото защото филмът има адски... Де да знам... Адски епизодична структура. Излитане, битка, отношения между екипажа, битка, научаване на ценен урок, битка, и т.н. Като двайсетминутни епизодчета, които завършват или започват с битка. Самите битки си бяха хубави, така че това не е сериозен проблем. Сериозният проблем идва от опитите за драматизъм. Потенциала го има, безспорно. Само че драматичните сцени са така брутално предозирани, че предизвикват единствено подигравка. За героичната реч, която главният образ дръпна в един момент, дори Джоуи Ди Майо* би казал, че е прекалено дълга и глупава, а финалът е просто няма такава скука... Нищо против саможертвата, ама нека да не прецаква ритъма на целия филм, все пак. Сякаш сцена, предвидена да бъде дълга пет-шест минути, беше разтеглена до почти половин час влажни погледи, речи, още влажни погледи и навиране на Драматизма на Ситуацията в гърлото на зрителя с помощта на багерна кофа. Тази сцена тотално уби филма.
Съжалявам. Наистина исках този филм да е нещо повече.
5/10.
---

*Това е линк към малко могъща простотия, бтв. Вероятно е запълвал времето, докато техниците оправят някакъв проблем, но все пак...
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#380 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 25 юли 2011 - 07:33

View PostТигър, on Jul 24 2011, 21:31, said:

...всъщност съм зажаднял адски много за свястна фантастика със сериозни космически битки. Мисля, че от "Отмъщението на ситите" не съм гледал такава. И май ще чакам още.
Не че имаше кой знае колко много космически битки в него, но все пак съм склонен да ти препоръчам това :)
ПИСУК!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users