Последният филм, който гледах...
Started by BART, май 10 2009 10:02
626 replies to this topic
Posted 14 март 2011 - 21:00
Гледах Мачете! Е нема такъв екшън. Ридригез мощтно е преекспонирал всички клишета в жанра, но филма определено е забавен

Posted 14 март 2011 - 22:55

12 Angry Men (1957)
Воден от принципа, че е по-добре късно от колкото още по-късно, за първи път гледах този филм едва днес. Не е като да не съм слушал и чел хвалебствени слова по негов адрес, но съвсем друго е да го видиш и усетиш сам. Макар да е правен през далечната вече 1957 година, този филм е сред най-добрите произведения в киното. За това основна причина има дълбочината и широтата в изразените емоции и настроения на главните герои. Сюжетът се върти около обсъждането на присъдата на едно 18 годишно момче което е обвинено в убийството на собственият си баща. Филмът започва след като вече са били представени доказателствата уличаващи въпросния хлапак в углавното престъпление. 11 от 12 съдебни заседатели са убедени във виновността на подсъдимия, но 12-тия се съмнява в достоверността на доказателствата и започва да убеждава останалите в правотата на съмненията си. Честно казано аз съм във възторг от диалозите, образите и изразените емоции и настроения на "дванадесетте разгневени мъже". Единственият кусур който намирам е свързан с твърде бързата промяна на мнението на най-невъздържаният гласуващ за "виновен". Макар героят му да бе с буен нрав, все пак ми се струва по-добре ако бяха удължили момента на промяната с още няколко минути (и съответните мимики) в предвид личната драма на конкретния съдебен заседател.
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.
Duke Ellington
Duke Ellington
Posted 14 март 2011 - 23:07
Великолепен филм, съветвам те да гледаш и "римейка" след време...

18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 15 март 2011 - 08:19
А след това гледай и варианта на Михалков - "12".

ПИСУК!
Posted 15 март 2011 - 09:02
violator, on Mar 14 2011, 17:25, said:
Аз за по-семпло нещо от участието на Британската корона в пропагандата по влизането на Англия във Втората световна война, с помотващи се наоколо Уинстън Чърчил, Архиепископ Ланг и Елизабет II...., не мога да сетя.
Е във филма това ли ти направи основно впечатление, че се помотва Уинстън Чърчил и другите гореизброените личности. Аз пък видях човек, който се бори с недъга си, великолепно изигран от Колин Фърт. Да, най-обикновенна човешка история за един крал. Може би трябваше да се мотаят Чарли, Джон и Ленард от съседната кръчма, за да не бъде филма помпозен и напарфюмиран?
Edited by Joey, 15 март 2011 - 09:05 .
Insane in my brain
Posted 15 март 2011 - 11:36
Joey, on Mar 15 2011, 09:02, said:
Е във филма това ли ти направи основно впечатление, че се помотва Уинстън Чърчил и другите гореизброените личности. Аз пък видях човек, който се бори с недъга си, великолепно изигран от Колин Фърт. Да, най-обикновенна човешка история за един крал. Може би трябваше да се мотаят Чарли, Джон и Ленард от съседната кръчма, за да не бъде филма помпозен и напарфюмиран?
Именно. Авторите на сценария и филма не успяха да ми представят заекването на Джордж VI като недъг. Като наистина сериозен проблем. Преборването с който е дело геройско и уникално. И това донякъде подмени лайтмотивите на филма.
Самият крал се подложи на терапията на доктора не толкова защото заекването вгорчаваше живота му, а защото трябваше да се представи в добра светлина пред поданиците си. В навечерието на тежко изпитание. С цел - пропаганда. В добрия смисъл на думата "пропаганда".
Всеки мислещ човек знае, че огромна част от слушащите в захлас въпросната Реч на краля /на тях режисьорът бе наблегнал в особено драматичен ракурс/ ще бъдат мобилизирани. Ще прекарат няколко ужасяващи години в калта на бойното поле. Ще бъдат осакатени. Ще загинат.
Гладкото прочитане на два листа с пламенни слова не е някакъв сериозен подвиг в сравнение с това.
Ако бъде направен филм за заекващ човек, който се подлага на трудно лечение с цел подобряване на самочувствието си. Или за да свали някое гадже. Ето това щеше да е семпла история. Ако го прави крал, под носа на Чърчил и пет архиепископа, за да седне на трона с гордо вдигната глава и за да произнесе конкретна реч, ознаменуваща влизането на Англия във Втората световна война..., това не е семпла история.
Това имах предвид.
-----------------------------------------
Слушай силно!
Слушай силно!
Posted 15 март 2011 - 11:55
Аз лично бих се осмелил да разглеждам този филм и от гледна точка на английските традиции, който ракурс, може би, ще придаде друго значение на повествованието...

18.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 15 март 2011 - 17:02
marillion, on Mar 15 2011, 11:55, said:
Аз лично бих се осмелил да разглеждам този филм и от гледна точка на английските традиции, който ракурс, може би, ще придаде друго значение на повествованието... 

Възможно е. За някой, който има проблем или неяснота около значението на въпросното повествование.
Конкретно за този филм, деца по-големи от шести клас не би следвало да изпитат някакви затруднения във възприемането.
Той не е провокативен, няма сюжетни капани, тече право, меко и гладко. Няма остри кадри, преплетени диалози, погледи встрани от конвенционалното. Най-смущаващите реплики са няколко детински псувни на отчаяния и ревливо тропащ с крачета Бърти.
Ааа, и на два-три пъти се споменава злото чудовище Хитлер.

-----------------------------------------
Слушай силно!
Слушай силно!
Posted 15 март 2011 - 22:39
The Machinist

Просто останах без думи - страхотна атмосфера и много хубав, завързан филм, леко предвидим, но не съвсем.

Просто останах без думи - страхотна атмосфера и много хубав, завързан филм, леко предвидим, но не съвсем.
...I can hear the silence,
see invisible emptiness...
Pasi Koskinen
Pasi Koskinen
Posted 16 март 2011 - 15:53
Истинска наслада е да се наблюдава играта на Крисчън Бейл! Страхотен талант!
А филма е много мрачен, тъмен, халюциниращ и демоничен. Много ми хареса!
И не на последно място - Бейл отслабва за този филм с 34 кила, като в продължение на 3 месеца яде само риба тон /не консерви с риба тон, въпреки че и аз направих този експеримент със себе си и ядох консерви риба тон в продължение на 66 дни и отслабнах с 19 килца ...
/ и организма му е ужасно изтощен по време на снимките. Самият артист отбелязва, че на моменти дори не му се е налагало да "влиза" в образа на измъчения работник, той си се е чувствал ужасно изтощен и измъчен ... Много голям Бейл!
А филма е много мрачен, тъмен, халюциниращ и демоничен. Много ми хареса!
И не на последно място - Бейл отслабва за този филм с 34 кила, като в продължение на 3 месеца яде само риба тон /не консерви с риба тон, въпреки че и аз направих този експеримент със себе си и ядох консерви риба тон в продължение на 66 дни и отслабнах с 19 килца ...

Posted 16 март 2011 - 15:56
Много голям да - аз направо се фрапирах на първите кадри като го видях на какво прилича! Все още съм без думи да опиша сивотата, в която ме вкара за час и 40 минути този филм...
...I can hear the silence,
Pasi Koskinen
Pasi Koskinen
Posted 18 март 2011 - 00:21
Minstrel in the Gallery, on Mar 16 2011, 15:53, said:
И не на последно място - Бейл отслабва за този филм с 34 кила, като в продължение на 3 месеца яде само риба тон...
... и ябълки.
Отдадеността на Бейл за "Машинистът" ме заинтригува и впечатли, но след като повтори "експеримента" с гротескното отслабване за "Rescue Dawn" и го потрети за "The Fighter", се замислих колко пагубен ефект върху здравето може да има подобен "методен" подход.
Дали Бейл осъзнава какво причинява на тялото и психиката си (защото те са неразривно свързани) с тези екстремни постъпки? Опасявам се, че ефектът от тези драстични промени в теглото би могъл да бъде твърде опасен дори за живота му.
Навремето Робърт Де Ниро го направи с обратен ефект за "Разярения Бик", но тогава киното и кино-разпространението още значеха нещо. В днешната пиратска консумация на изкуство дали една подобна жертва е оправдана? Този път да, донесе му Оскар, но ако го направи още веднъж, ще мога спокойно да го обявя за хахо.
Инак любимата ми роля на Крисчън Бейл и досега си остава пламенното и нешлифовано изпълнение в шедьовъра на Спилбърг Империята на слънцето. Отдадеността му впечатлява още тогава, на крехка възраст, но поне е в нормални граници, а не отвъд всякакъв разум.
Posted 18 март 2011 - 11:23
Гледах Morning glory или Сутрешен блок по нашенски. Далеч е от най-доброто, но става за убиване на час и 40 минути. Все пак присъствието на Харисън Форд и Даян Кийтън е гаранция за що годе качествен филм

Edited by Svil, 18 март 2011 - 11:43 .
Posted 18 март 2011 - 19:22
"Shaolin". Неведнъж съм споменавал, че съм леко, ама съвсем леко изчанчен на тема азиатски филми с бойни изкуства, затова и не би трябвало човек да се учудва от факта, че този филм ми хареса адски много. Всъщност мисля, че би допаднал на всеки достатъчно отворен към киното човек. Има за какво, дори и да не сте любители на екшъна. Анди Лау е голям, Джеки Чан, макар и в твърде малка роля, също - честно казано, понякога си мисля, че хората доста го подценяват като актьор, което е доста обосновано предвид каква му е филмографията, но това няма значение. Останалите актьори също радват, но за повечето европейски зрители ще са напълно неизвестни имена, затова няма да ги споменавам. Като споменах Джеки Чан, важно е да се подчертае, че това не е типично негов филм - екшънът е нарядко, комедийните моменти - също, тонът е относително сериозен, а и ролята на Чан е не по-дълга от двайсетина минути, макар и да е важна за историята. Самата история е много силна, сценарият не е никак зле, макар и да има поне един адски, хм, дистърбващ по възможно най-неприятния начин момент - за което проблемът ми вероятно е, че не съм китаец. Добре е и да се знае, че филмът не е за малки деца - много хора умират, и, което е по-важно, всяка смърт е изключително натоварена емоционално. Тук не умират статисти. Загиват герои, за които ви пука - дори и да са се появили само преди няколко секунди - затова и зрителят преживява всичко, което им се случва. Постижение, което на мен ми хареса страшно много. Естествено, това все пак е китайски филм с бой и като такъв е на страшно високо ниво. Бойните сцени не са твърде начесто, но филмът е достатъчно дълъг, за да побере доволно количество зрелищни, изобретателни и майсторски хореографирани битки, на каквито не се бях радвал отдавна. Екшън-феновете да гледат спокойно. Има какво да видят, стига да нямат проблеми с летящите сцени. Всъщност единственото, което бих отчел като проблем, са компютърно анимираните експлозии към финала - просто защото са доста очеваден специален ефект на ниво от преди двайсетина години. Като се изключат те, абсолютно всичко във филма е на достатъчно високо ниво. Операторска работа, монтаж, темпо и каквото е необходимо, за да накара филма да работи. Ако си падате по такива, вижте го. 9/10.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 09 април 2011 - 15:03
"Love.net"
Първо, преди всичко, и най-важното, което искам да кажа след този филм е:
НИКОГА НЯМА ДА СИ КУПЯ SONY VAYO!
По-некадърно и натрапващо се "продуктово позициониране" не съм виждал и в хонконгски екшън. Не че останалите реклами бях кой знае колко окей, но явно Sony бяха налели най-много кинти. За един филм средно качество, в който обаче "класическата" дървена българска актьорска игра отново прозира сериозно. Пък тоя Бахари Захаров откъде го намериха не знам, ама трябва съвсем да е нямало добри и добре изглеждащи български актьори на въпросното място...
По-некадърно и натрапващо се "продуктово позициониране" не съм виждал и в хонконгски екшън. Не че останалите реклами бях кой знае колко окей, но явно Sony бяха налели най-много кинти. За един филм средно качество, в който обаче "класическата" дървена българска актьорска игра отново прозира сериозно. Пък тоя Бахари Захаров откъде го намериха не знам, ама трябва съвсем да е нямало добри и добре изглеждащи български актьори на въпросното място...
WeRock.bg - сайт за Праведна музика
Posted 10 април 2011 - 00:48
Satyr, on Apr 9 2011, 15:03, said:
"Love.net"
След като случайно видях трейлъра, пари барабар с комяютър да ми дават, няма да го гледам т'ва чудо.
Plus Ultra.
"This world is totally fugazi."
"We will always be so much more human than we wish to be."
"From the Stars back to our Cities"
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Posted 11 април 2011 - 13:30
Поне ролята на Джон Лоутън как беше?
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 11 април 2011 - 15:23
Тигър, on Apr 11 2011, 14:30, said:
Поне ролята на Джон Лоутън как беше?
+ Мик Бокс, дето е бая по-качествен от него по принцип
Plus Ultra.
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Posted 13 април 2011 - 15:24
http://www.imdb.com/title/tt0120780/
"Out of Sight". Мисля, че трябва едно нещо да се приеме като закон. Когато имаш сценарий за криминална екшън-комедия, последното, което трябва да направиш, е да го претвориш в нещо с претенции за хай арт. Филмът определено ми беше адски скучен и определено, без почти никакви промени в сценарно ниво, щеше да ми хареса много повече, ако беше попаднал в ръцете на Ричард Донър или Мартин Кембъл. Не знам как да го обясня... Да кажем, че "Тарикатите Блум" също беше доста по-арт ориентирана комедия, отколкото очаквах, но си беше такава не само заради претенциите на режисьора, но и заради сценария, и ми хареса доста. Тук, обаче, героите на моменти си разменят шегички като в buddy-cop или както се казваше този тип филми, начинът, по който извършват обирите, е достоен за филм с Джеки Чан и всъщност абсолютно нищо не подхожда на избрания от Содърбърг подход. Подозирам, че високият рейтинг на филма в имдб се дължи на факта, че малко хора са посмели да оценят ниско подобна скука, за да не се покажат като тъпи или... Знам ли и аз... Друго обяснение нямам. Давам му 3/10.
Интересното е, че "Бандата на Оушън" ми хареса страшно много, но единственото, което постигна, беше да ми вдигне очакванията за този филм.
"Out of Sight". Мисля, че трябва едно нещо да се приеме като закон. Когато имаш сценарий за криминална екшън-комедия, последното, което трябва да направиш, е да го претвориш в нещо с претенции за хай арт. Филмът определено ми беше адски скучен и определено, без почти никакви промени в сценарно ниво, щеше да ми хареса много повече, ако беше попаднал в ръцете на Ричард Донър или Мартин Кембъл. Не знам как да го обясня... Да кажем, че "Тарикатите Блум" също беше доста по-арт ориентирана комедия, отколкото очаквах, но си беше такава не само заради претенциите на режисьора, но и заради сценария, и ми хареса доста. Тук, обаче, героите на моменти си разменят шегички като в buddy-cop или както се казваше този тип филми, начинът, по който извършват обирите, е достоен за филм с Джеки Чан и всъщност абсолютно нищо не подхожда на избрания от Содърбърг подход. Подозирам, че високият рейтинг на филма в имдб се дължи на факта, че малко хора са посмели да оценят ниско подобна скука, за да не се покажат като тъпи или... Знам ли и аз... Друго обяснение нямам. Давам му 3/10.
Интересното е, че "Бандата на Оушън" ми хареса страшно много, но единственото, което постигна, беше да ми вдигне очакванията за този филм.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог