Posted 07 февруари 2010 - 18:53
"Шерлок Холмс". Преди бая време, всъщност, обаче чак сега ми се дописа за него.
Така де...
Троши фаянс. Сега, направо, ако сте фенове на оригинала и искате да видите точно него, гледайте някой друг филм. Или, по-скоро, епизод от телевизионен сериал. А ако искате да се позабавлявате, няма да сбъркате. Филмът действително има какво да предложи по тази линия, а именно качствен екшън и интересен диалог, а също и доста мистерия. Директно противоречие с образа на Холмс няма, доколкото всичко, което прави, е описано под една или друга форма в книгите - и бойните му умения в това число, макар че никога не са били такъв център на действието, какъвто са в новия филм. Единственото подобно противоречие е, че Робърт Дауни е с двайсетина сантиметра по-нисък от оригиналния Холмс. Което не е проблем. Виж, Уотсън е доста различен от оригинала, бидейки по-млад и неотстъпващ на Холмс по умение в боя, но това също не е проблем. Но пък химията между двата образа е страхотна, а и Дауни и Лоу са просто великолепни в ролите си. На моменти, особено в споровете им, имах чувството, че гледам не Холмс и Уотсън, а Хаус и Уилсън от известния лекарски сериал - което съвсем не е случайно предвид факта, че Хаус е базиран именно на героя на Артър Конан Дойл. Така де... Мисълта ми е, че филмът си заслужава доста. Едно време Дойл е писал каквото е писал не с цел да бъде Голямата Литература, а да забавлява. Нищо повече и нищо по-малко. Мисля, че Гай Ричи се е справил доста поносимо със същата задача. Това е първият му филм, който ми харесва, бтв. Трябва да вземе поне два "Оскар"-а - за операторска работа и за музика. Сериозно.