StormWarrior, on May 12 2009, 10:20, said:
Определено е така! Amorphis повече биха подхождали за някакво такова определение, въпреки че не са точно само фолк според мен. Разбирам обаче защо някои биха ги описали като такъв стил - има най вече усещане и мелодия, която е по-близка до фолк метъла, а и са повлияли на повечето такива групи. Текстовете в случая ги оставям отделно, защото наистина така и Manowar и Amon Amarth ще се превърнат във фолк

+1 за всичко дето си изписал в тази тема
didara, on May 12 2009, 10:27, said:
Нека да разгледаме Amorphis.
За тях мисля, че също не спадата в дадения стил, защото няма никакви музикални елементи освен по-изразената мелодичност. Всъщност от текстовете ли се определя най-вече този странен стил? Защото можем да кажем по същите критерии, че и Nightwish са фолкъри. Общо взето целия мелодичен метъл ще е.....
Виж, човече, не спадат, но в сравнение с Amon Amarth направо са си фолк. Защото Амон Амарт на практика, музикално са си мелодичен дет метъл, от където и да го погледнеш.
В Аморфис има някои музикални елементи, които напомнят фолка. Примено в Elegy, My Kantele (да, да, знам, че е EP), Far from the sun може би, или Туонела. Чувал съм, че доста са се вдъхноявали от някаква си автентична финска фолк музика. Лично аз не съм слушал финска народна музика, но Аморфис определено имат твърде сцепфично звучене за да се нарекат просто "мелодичен метъл. Иначе стилово влизат в Мелодичен дуум дет в ранните неща, през фолк, че дори и готик метъл (Готик, още една думичка, причислена към някакъв стил музика, за която можем да офорим още една чудесна дискусийка: Защо дадена музика е готик метъл и какво точно я прави готик ^_^ ) а в уики стигат дори и до прог-метъл елементи. Точно за прог не се наемам да търся в музиката на Аморфис, но за другото съм относително съгласен. С други думи, StormWarrior е прав в горния си пост - по-скоро е нещо като усещане за фолк при Аморфис. Докато в Амон Амарт си няма никаква връзка в музикално отношение. И наистина не може да се съди за текстовете, примера за Manowar беше даден вече.
За фолк мотивите казахме, но от друга страна стигаме и до това:
Змей Горянин, on May 12 2009, 10:27, said:
Не знам доколко използването на фолк мотиви прави дадена музика фолк метъл. Може би някакво процентно отношение? Защото фолк мотиви се използват от повечете руски и украински блек метъл групи, от част от скандинарските, от българските Корози и Svarrogh и кой ли още не. Но за никоя от тези групи не бих дал определението фолк метъл или фолк блек метъл. Трябва да има някаква граница.
А Primordial са си pagan black

Така е

Примерно Nocturnal Mortum :> Иначе руска фолк група - Tumulus е една от тях, ама те са доста. Аз обаче нещо не се радвам на братушките в тези стилове, освен Nocturnal Mortum, които обаче са black metal.
Така че, трябва някакво разграничение, процентно използване на фолк-а в метъла и тн. Може би и имиджа също е важен, както и разни стари/фолклорни инструменти. Примерно, сега открих групата Kivimetsan Druidi, благодарение на Happy Little Boozer, и ми се струва, че в музикално отношение също не са много фолк, но пък определено изглеждат така. С тези бои (не-корпс пейнт като при бм груптие) по лицата, като Moonsorrow, кожи и тн.
Кромлек са много силни!
Определено ще потърся "Bran Barr, Inis Gwenva/Valuatir, Heol Telwen" :> Тази тема, ако не друго, е полезна за мен, че за някои групи не бях чувал, а стила си го харесвам доста :>
Единствените (от споменаваните в темата), които малко ме дразнят са Kopriklaani и малко Ensiferum. Доста са ми скучни. Tyr обаче са друга бира хехе.
Primordial определено са Pagan Black Metal, а не folk metal :> Преди само ги споменах защото гледах списъка от уикипедия. Невероятна група са.
И да, Moonspell споменавани относно folk метъла не е толкова абсурдно. В Wolfheart (и може би Irreligious) се усеща малко. Примерно песните "Trebaruna" и "Ataegina".