Jump to content

Фолк-Метъл

• You cannot reply to this topic
54 replies to this topic

#21 didara

Inconvenient

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 564 posts

Posted 11 май 2009 - 17:13

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_folk_...ds#cite_note-10

Е с това нещо може да стане скандал :harhar: :D
Твоето неразбиране не е лудостта на другия!

#22 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 11 май 2009 - 17:13

Викинг метълът не е фолк метъл. Иначе погледнато така широко, всеки метъл в крайна сметка е фолк метъл.

Skyclad! :harhar:
Така е то.

#23 Nosferatu

Vampire Demigod

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 813 posts

Posted 11 май 2009 - 17:17

View Postdidara, on May 11 2009, 17:13, said:

Е с това нещо може да стане скандал :D :D
Е? Там също не виждам Amon Amarth.
За да кажеш, че дадена група е фолк метъл, трябва да има нещо в музикално отношение, което да я причисли към "фолк метъл" жанра.
Дали ще са стари/фолк инструменти, мотив и тн. Това в Амон Амарт го няма.

Primordial :harhar:

#24 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 11 май 2009 - 17:42

Къв скандал с Уики-то? Ако не ти хареса нещо - влизаш и триеш. Ако ти трябва и го няма, влизаш и си го пишеш сам :harhar:
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#25 Happy Little Boozer

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 13 posts

Posted 11 май 2009 - 17:44

според мен във фолк-метъла финландците са ненадминати! респект към Korpiklaani, Fimtroll. Turisas, Kivimetsan Druidi (вокалистката им какви зашеметящащи ... очи има - ) и Moomsorrow!
дано да дочакаме някога Korpiklaani да дойдат в софия!

#26 Envy

Not Telling

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2409 posts

Posted 11 май 2009 - 17:45

View Postdidara, on May 11 2009, 18:13, said:

Честно казано, въпросният списък си е напълно представителен.
Вярно, бих поспорил за набутването на някои от групите (примерно Amorphis, Borknagar, Summoning или Moonspell) във фолк метъла, но всичко е въпрос на гледна точка...
Важното е, че не са забравили Pero Defformero. :harhar:

#27 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 11 май 2009 - 17:46

Amorphis дали спадат към фолк метъла? :harhar: Защото като се замисля доста фолк мотиви вкарват в музиката си и с доста фолк гами си служат, макар и изсвирени с повече метълски прийом.

А относно фолк метъла - върл почитател съм на идеята! Особено много харесвам балканския фолк (най-вече българския разбира се), който според мен е страхотен за съчетаване с рок музика, стига опитващият да прави това да има достатъчни познания и в двата жанра и да намери точното съотношение и начин. За мое съжаление не съм запознат с толкова много групи в този стил, но много успешно със задачата според мен се справят Балканджи и Artery (макар и коренно различни във всяко едно отношение), а Обратен ефект имат няколко прекрасни попадения (Девойко, Булгариш, Павле ми пие, Полет, Поне да ви го кажа). Голям фен съм и на Kultur Shock (отново с българско участие) - личи си, че хората са много добре запознати с пъстрата фолклорна палитра на Балканите, а и всичко е изпълнено с такова чувство (особено вокалите), че ме кара да подскачам от кеф или да настръхвам дори и на откровено циганските залитания. Добре звучат и smallman, но засега поне ми идват твърде дуумаждийски, иначе гайдата е супер. Кефя се на някои песнички на сръбски и хърватски групи - като "Ludo Luda" на Van Gogh, много жизнерадостно парче с китари и мадолина или каквот е там, а за турбо фолк метъла на Перо Деформеро мисля, че всички тук вече разбраха. :D Харесвам и музката на Владко Стефановски, както и маанетата на Сепултура и Соулфай. :D

#28 Envy

Not Telling

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2409 posts

Posted 11 май 2009 - 17:49

View PostJimmy Pop, on May 11 2009, 18:46, said:

Amorphis дали спадат към фолк метъла? :harhar: Защото като се замисля доста фолк мотиви вкарват в музиката си и с доста фолк гами си служат, макар и изсвирени с повече метълски прийом.
По тази логика би трябвало да причислиш към фолк метъла и групи като Diabolism и кой ли още не...

#29 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 11 май 2009 - 19:02

View Postdidara, on May 11 2009, 18:13, said:

Е с това нещо може да стане скандал :harhar: :D

Е тук наистина са писани големи глупости, какъв фолк при Moonspell :D ? Amorphis също не бих ги причислила никога към фолка, въпреки мотивите в музиката им, но виж за Tanzwut забравих да спомена в предишния си пост, те също много ме радват :D

Edited by Rebel, 11 май 2009 - 19:03 .

The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#30 didara

Inconvenient

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 564 posts

Posted 12 май 2009 - 08:18

Folk metal
Stylistic origins
Heavy metal, Folk
Cultural origins
Early to mid 1990s across Europe and the Middle East
Typical instruments
Electric guitar - Bass - Drums - Vocals - Folk instruments
Mainstream popularity Europe since the early 2000s
Subgenres
Celtic metal - Oriental metal - Medieval metal
Fusion genres
Viking metal
Regional scenes
Germany − Ireland - Scandinavia - Baltic states - Russia
Това пак е от уики-то без да се основавам на това, само показвам за да има размисъл.

За Amorphis и аз не съм много съгласен. Колкото Amorphis са фолк, толкова и Amon Amarth.

#31 Nosferatu

Vampire Demigod

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 813 posts

Posted 12 май 2009 - 08:58

Напротив, в Аморфис има повече фолк, от колкото в Амон Амарт.
В музикално отношение не са точно фолк, но има тук там някои фолк завъртулки.
В текстовете и двете банди са свързани с фолк традициите, митове и тн.

#32 didara

Inconvenient

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 564 posts

Posted 12 май 2009 - 09:02

View PostNosferatu, on May 12 2009, 09:58, said:

В музикално отношение не са точно фолк, но има тук там някои фолк завъртулки.
В текстовете и двете банди са свързани с фолк традициите, митове и тн.

Именно :harhar:

Edited by didara, 12 май 2009 - 09:02 .

#33 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 12 май 2009 - 09:30

Викинг метъла по на паган ми бие, отколкото на фолк, честно казано. :)
Иначе те и Мановар пеят за Один и Тор, ама не са фолк :P
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#34 cliffburton

Високо в небесата

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 534 posts

Posted 12 май 2009 - 10:18

Meн ме кефят Korpiklaani,Finntrol,Thyrfing,Eluveitie :P
Когато си на дъното на пъкъла,когато си най-тъжен и най-злочест от парещите въглени на мъката
си направи стълба и излез.
САМО ЛЕВСКИ, ОБИЧАМЕ ТЕ!

#35 StormWarrior

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 143 posts

Posted 12 май 2009 - 10:20

View PostNosferatu, on May 12 2009, 09:58, said:

Напротив, в Аморфис има повече фолк, от колкото в Амон Амарт.

Определено е така! Amorphis повече биха подхождали за някакво такова определение, въпреки че не са точно само фолк според мен. Разбирам обаче защо някои биха ги описали като такъв стил - има най вече усещане и мелодия, която е по-близка до фолк метъла, а и са повлияли на повечето такива групи. Текстовете в случая ги оставям отделно, защото наистина така и Manowar и Amon Amarth ще се превърнат във фолк :P
IF YOU CHOOSE TO PICK A FIGHT, THE PRICE MIGHT WELL BE YOUR LIFE

#36 didara

Inconvenient

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 564 posts

Posted 12 май 2009 - 10:27

Да, сравнението с Manowar е много удачно :P
Amon Amarth вече неподлежат на обсъждане!

Нека да разгледаме Amorphis.
За тях мисля, че също не спадата в дадения стил, защото няма никакви музикални елементи освен по-изразената мелодичност. Всъщност от текстовете ли се определя най-вече този странен стил? Защото можем да кажем по същите критерии, че и Nightwish са фолкъри. Общо взето целия мелодичен метъл ще е.....

Edited by didara, 12 май 2009 - 10:33 .

#37 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 12 май 2009 - 10:27

View PostEnvy, on May 11 2009, 18:45, said:

Честно казано, въпросният списък си е напълно представителен.
Вярно, бих поспорил за набутването на някои от групите (примерно Amorphis, Borknagar, Summoning или Moonspell) във фолк метъла, но всичко е въпрос на гледна точка...
Важното е, че не са забравили Pero Defformero. :P
Не знам доколко използването на фолк мотиви прави дадена музика фолк метъл. Може би някакво процентно отношение? Защото фолк мотиви се използват от повечете руски и украински блек метъл групи, от част от скандинарските, от българските Корози и Svarrogh и кой ли още не. Но за никоя от тези групи не бих дал определението фолк метъл или фолк блек метъл. Трябва да има някаква граница.
А Primordial са си pagan black :)
... Through dreams I influence mankind...

#38 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 12 май 2009 - 11:21

Последно, Primordial са ли фолк, или не са? :P
Съгласна съм, че е въпрос на процентно съотношение на фолклорните инструменти и мелодика, иначе, сигурно половината метъл групи биха спадали към този жанр.
Честно казано, списъкът в Wikipedia не е толкова безсмислен, а за Moonspell са си написали: в първите им записи, и отчасти - в Wolfheart. Освен това, ми се струва, че всички изброени там групи ми харесват. Пропуснали са някои по-малко известни френски представители, като Bran Barr, Inis Gwenva/Valuatir, Heol Telwen, и забележимо липсват английските Ragnarok.
Сред viking/black/folk териториите ми направиха впечатление Kromlek.
Но, ако трябва да обобщя в една дума:
Cruachan
Don't mistake lack of talent for genius.

#39 Nosferatu

Vampire Demigod

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 813 posts

Posted 12 май 2009 - 13:17

View PostStormWarrior, on May 12 2009, 10:20, said:

Определено е така! Amorphis повече биха подхождали за някакво такова определение, въпреки че не са точно само фолк според мен. Разбирам обаче защо някои биха ги описали като такъв стил - има най вече усещане и мелодия, която е по-близка до фолк метъла, а и са повлияли на повечето такива групи. Текстовете в случая ги оставям отделно, защото наистина така и Manowar и Amon Amarth ще се превърнат във фолк :ninja:
+1 за всичко дето си изписал в тази тема :yes:

View Postdidara, on May 12 2009, 10:27, said:

Нека да разгледаме Amorphis.
За тях мисля, че също не спадата в дадения стил, защото няма никакви музикални елементи освен по-изразената мелодичност. Всъщност от текстовете ли се определя най-вече този странен стил? Защото можем да кажем по същите критерии, че и Nightwish са фолкъри. Общо взето целия мелодичен метъл ще е.....
Виж, човече, не спадат, но в сравнение с Amon Amarth направо са си фолк. Защото Амон Амарт на практика, музикално са си мелодичен дет метъл, от където и да го погледнеш.
В Аморфис има някои музикални елементи, които напомнят фолка. Примено в Elegy, My Kantele (да, да, знам, че е EP), Far from the sun може би, или Туонела. Чувал съм, че доста са се вдъхноявали от някаква си автентична финска фолк музика. Лично аз не съм слушал финска народна музика, но Аморфис определено имат твърде сцепфично звучене за да се нарекат просто "мелодичен метъл. Иначе стилово влизат в Мелодичен дуум дет в ранните неща, през фолк, че дори и готик метъл (Готик, още една думичка, причислена към някакъв стил музика, за която можем да офорим още една чудесна дискусийка: Защо дадена музика е готик метъл и какво точно я прави готик ^_^ ) а в уики стигат дори и до прог-метъл елементи. Точно за прог не се наемам да търся в музиката на Аморфис, но за другото съм относително съгласен. С други думи, StormWarrior е прав в горния си пост - по-скоро е нещо като усещане за фолк при Аморфис. Докато в Амон Амарт си няма никаква връзка в музикално отношение. И наистина не може да се съди за текстовете, примера за Manowar беше даден вече.

За фолк мотивите казахме, но от друга страна стигаме и до това:

View PostЗмей Горянин, on May 12 2009, 10:27, said:

Не знам доколко използването на фолк мотиви прави дадена музика фолк метъл. Може би някакво процентно отношение? Защото фолк мотиви се използват от повечете руски и украински блек метъл групи, от част от скандинарските, от българските Корози и Svarrogh и кой ли още не. Но за никоя от тези групи не бих дал определението фолк метъл или фолк блек метъл. Трябва да има някаква граница.
А Primordial са си pagan black :yes:
Така е :yes: Примерно Nocturnal Mortum :> Иначе руска фолк група - Tumulus е една от тях, ама те са доста. Аз обаче нещо не се радвам на братушките в тези стилове, освен Nocturnal Mortum, които обаче са black metal.
Така че, трябва някакво разграничение, процентно използване на фолк-а в метъла и тн. Може би и имиджа също е важен, както и разни стари/фолклорни инструменти. Примерно, сега открих групата Kivimetsan Druidi, благодарение на Happy Little Boozer, и ми се струва, че в музикално отношение също не са много фолк, но пък определено изглеждат така. С тези бои (не-корпс пейнт като при бм груптие) по лицата, като Moonsorrow, кожи и тн.
Кромлек са много силни!

Определено ще потърся "Bran Barr, Inis Gwenva/Valuatir, Heol Telwen" :> Тази тема, ако не друго, е полезна за мен, че за някои групи не бях чувал, а стила си го харесвам доста :>
Единствените (от споменаваните в темата), които малко ме дразнят са Kopriklaani и малко Ensiferum. Доста са ми скучни. Tyr обаче са друга бира хехе.

Primordial определено са Pagan Black Metal, а не folk metal :> Преди само ги споменах защото гледах списъка от уикипедия. Невероятна група са.

И да, Moonspell споменавани относно folk метъла не е толкова абсурдно. В Wolfheart (и може би Irreligious) се усеща малко. Примерно песните "Trebaruna" и "Ataegina".

#40 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 12 май 2009 - 13:29

Напоследък тук се е разразил някакъв вирус :ninja: , който се изразява в стремежа да се слагат в рамките на стилове и подстилове и под-под -стилове всички групи :yes: Не опонирам на никого, забавно ми е само. Не виждам защо това е толкова важно. Аз най-много харесвам групи, които не се вписват в "каноните" на даден стил и експериментират, кому са нужни бакалски сметки и какво значение има кой къде се класира, никак не ми става ясно....
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users