Jump to content

Имат ли общо Dream Theater с прогресив рока?

126 replies to this topic

#81 Yanni

I Am Colossus

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1816 posts

Posted 07 май 2009 - 23:10

В понеделник си купих много яка тениска на Dream Theater от метълшопа в Бургас! :) В Каварна ще се похваля. :D
Иначе по темата нямам какво да кажа, не ме вълнува кой кво мисли по отношение на стиловата принадлежност на DT или на която и да е друга група. :pop: Всъщност като цяло стилове, жанрове, подходи и тем подобни изпразнени от смисъл понятия целят да дадат някаква представа за групата на незапознатия слушател. Отдава им се твърде голямо значение, налълно незаслужено по моему. В разни чалги като има сола на електрическа китара, значи ли това, че те са повлияни от Ричиту и значи корените им са 40 години назад, по времето на "In Rock"? Много несериозно, уважаеми, вземете се малко в ръце. ;)
:D
Аз решавам да не си губя времето с глупости и си пускам новия dredg без въобще да ме е*е за какъв стил ги водят разни списвачи. :metal:
A new level reached, where the absence of air lets me breathe...

#82 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 07 май 2009 - 23:53

Не бе, важното е да се пише, няма значение какво :)

#83 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 08 май 2009 - 02:00

Абе хора! Вие май си нямате много работа, а ;) Пролет е! Птичките пеят, пчеличките жужат... О_о Пък ако сте на работа земете цъкнете някой конкистадор :D :D :D

P.S. georid, евала обаче за сметките и закона :pop: ;)

View PostYanni, on May 8 2009, 00:10, said:

В понеделник си купих много яка тениска на Dream Theater от метълшопа в Бургас! :) В Каварна ще се похваля. :D
Иначе по темата нямам какво да кажа, не ме вълнува кой кво мисли по отношение на стиловата принадлежност на DT или на която и да е друга група. :D Всъщност като цяло стилове, жанрове, подходи и тем подобни изпразнени от смисъл понятия целят да дадат някаква представа за групата на незапознатия слушател. Отдава им се твърде голямо значение, налълно незаслужено по моему. В разни чалги като има сола на електрическа китара, значи ли това, че те са повлияни от Ричиту и значи корените им са 40 години назад, по времето на "In Rock"? Много несериозно, уважаеми, вземете се малко в ръце. :D
:D
Аз решавам да не си губя времето с глупости и си пускам новия dredg без въобще да ме е*е за какъв стил ги водят разни списвачи. B)

Одобрявам! А dredg имат нов албум ?! ?! ?! Аууу.... :metal:
walk into the jaws of hell.

#84 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 08 май 2009 - 06:21

View PostPinky, on May 8 2009, 03:00, said:

Абе хора! Вие май си нямате много работа, а :pop: Пролет е! Птичките пеят, пчеличките жужат... О_о Пък ако сте на работа земете цъкнете някой конкистадор ;) :metal: :D

Точно тва е проблема, пролет е, а сме на работа. Тая излишна енергия и хормони трябва да се насочат нанякъде :)

#85 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 08 май 2009 - 06:36

View Postmarillion, on May 7 2009, 22:05, said:

Е, ти пак ми даваш пример с метъл групи. Въртим се в кръг! Знам, че Savatage са твоя любима група затова ще кажа само две думи за тях. Ако не ме лъже паметта те стартират като класическа хеви метъл група и едва години по-късно решават да усложнят или по-скоро украсят музиката си използвайки клавишни инструменти и добавяйки редица симфони орнаменти. За шведите няма какво да говорим, там повечето групи от този сегмент си приличат или по-скоро на мен ми се струват еднакви. Забравил си PoS, но не това е основното. Queensryche? Винаги съм се чудил на какво отгоре тази група се родее с прогресива само благодарение на популярността на един единствен албум. :)

Нямам причина да бъда убеден в правотата на думите ти. Единствената възможна алтернатива в тази посока /развитие от метъл към прог/ е Анатема. При тях действително кръгът се затваря и след първите два екстремни албума, братчетата решават да послушат Пинк Флойд. Но общото между всички изброени дотук групи е, че нито една от тях не е започнала с прогресив, не са мислили прогресив, не са имали прогресив инфлуенс и т.н.
Не, ти повтаряш едно и също като грамофонна плоча, каквито и примери да ти се дадат. Ако ще Господ, Свети Петър и Луцифер да направят прогресив метъл група, ти пак ще твърдиш, че тя е само метъл група. Със същия успех можеш да повтаряш до откат, че Земята е плоска.
Да, Savatage започват като хеви/пауър метъл група, но след 1989-а постепенно стават прогресив. Естествено, че като ги слагам в този жанр, имам предвид втория им период.
Да сравним моята с твоята логика.
Според мен - ранен Savatage - хеви/пауър; късен Savatage - прогресив.
Според теб - ранен Savatage - хеви/пауър; късен Savatage - ...ъ-ъ-ъ, просто метъл. Не върви. Куца. Само и само да не е прогресив метъл.
Чудно ти е Queensryche защо се водят прогметъл? Както и ти е чудно защо Dream Theater се водят прогресив метъл? Отговорите са от прости по прости. Но починът ти привидно да ги тръсиш, а всъщност да ги отричаш до забрава, повтаряйки една и съща мантра, е тотално безсмислен.
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#86 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 08 май 2009 - 07:34

View PostPinky, on May 8 2009, 03:00, said:

Абе хора! Вие май си нямате много работа, а :metal: Пролет е! Птичките пеят, пчеличките жужат... О_о
... наоколо тичат грипозни свине :pop:

По темата:

View Postmarillion, on May 7 2009, 14:46, said:

Дай ми малко повече разсъждения, моля те, знам че си способен на това... :D
Не мога, човек, някой те е излъгал :D

Както каза Satyr ти повтаряш едно и също. Аз не смятам да те убеждавам - за да го разбереш е нужно да слушаш и да чуваш, а ти дори това не правиш (още се сещам как размишляваше дали да слушаш новия Mastodon B) ). В моя пост ти пуснах две парчета с обща продължителност 22 минути, а ти ми отговаряш след 13, което най-вероятно значи, че не си ги слушал или си ги минал по диагонала :) Което не е мой проблем, разбира се ;)

И като говорих за слушане и чуване ще ти предложа нещо: седни и преслушай малко албуми, които са считани за прог метъл еталони. И после си изведи по един списък със жанрови особености на прогресив рока и на прогресив метъла, защото като всеки друг жанр и те си имат такива. Обзалагам се, че дори и ти ще намериш общи точки между двете.
Именно тези общи точки са допирните м/у прогресив рока и прогресив метъла. По друг начин не смятам да те убеждавам.

P.S. Останалите участници в темата ти говориха за парчета на Тиътър, а никъде не видях ти да си споменал дори едно. Какво всъщност си слушам на DT? Дай няколко имена на албума, с които си запознат, на песни, които си слушал, за да формираш това си мнение. Така и ние ще разберем до колко си навътре с творчеството им.
ПИСУК!

#87 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 08 май 2009 - 07:41

View Postwhiplash159, on May 8 2009, 08:34, said:

за да го разбереш е нужно да слушаш и да чуваш
Ама аз не мога да ви разбера и двамата... Какво искате да слуша и чува?! "Прогресив-метъл" - такова нещо НЯМА. То НЕ СЪЩЕСТВУВА! Как да го чуе?!?! Не сте у ред... :)
I don't know how I managed it...

#88 man on a mission

Sixx

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 963 posts

Posted 08 май 2009 - 07:49

View PostSatyr, on May 8 2009, 07:36, said:

Чудно ти е Queensryche защо се водят прогметъл? Както и ти е чудно защо Dream Theater се водят прогресив метъл? Отговорите са от прости по прости. Но починът ти привидно да ги тръсиш, а всъщност да ги отричаш до забрава, повтаряйки една и съща мантра, е тотално безсмислен.
Всичко е ясно.Примерите,които съфорумците дадоха са красноречиви.От постовете на Marillion личи,че той изпитва органическа непоносимост към думичката метъл,което е и причината да отхвърля така яростно този прекрасен жанр.Понеже той обича да си служи с история,фактология и определения,не е зле да погледне нещо за прог метъла.Никой не те кара да го харесваш,но поне не отричай съществуването му.Мисля,че дори и в останалата прогресив сцена,никой не може да създаде албум-копие на 70-те.И какво става? Трябва някой да копира Genesis или Yes за да бъде наречен прогресив.Ми тогава какъв прог са Marillion в днешни дни?
Както милярди пъти е казвано,прогресива е подход.И при ДТ го има.И на 3 юли всичко ще стане ясно.Мисля да изпратим копие от тази тема на групата,та да могат те да убедят невярващите в правоверниУ прог метъл :)
What we need right now, is a miracle on earth
Let out hearts cry out, so our voices can be heard
Let us walk away together
From the never ending rain,
'Til the sun will shine for all of us again

#89 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 08 май 2009 - 07:57

View Postman on a mission, on May 8 2009, 08:49, said:

Мисля да изпратим копие от тази тема на групата,та да могат те да убедят невярващите в правоверниУ прог метъл :)
Не, бе, за да се саморазпуснат :pop:

#90 Gillan

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 66 posts

Posted 08 май 2009 - 08:11

А сега имам обратният въпрос-Има ли прогресив в Genesis- I Can't Dance примерно? :)
A bout of deep depression.
Can't seem to move it forward.
My lying eyes lie awake.
Not sure what I am after.
I never died before.
Can't live what happened yesterday.
I never stoned the crow, no.

#91 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 08 май 2009 - 08:25

View PostGillan, on May 8 2009, 09:11, said:

А сега имам обратният въпрос-Има ли прогресив в Genesis- I Can't Dance примерно? :)
Има, колкото и в Кристина Агилера :pop:

#92 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 08 май 2009 - 08:26

View PostOzzy, on May 8 2009, 08:41, said:

Ама аз не мога да ви разбера и двамата... Какво искате да слуша и чува?! "Прогресив-метъл" - такова нещо НЯМА. То НЕ СЪЩЕСТВУВА! Как да го чуе?!?! Не сте у ред... :)

Оказа се, че Ози е единственият човек, който действително е разбрал тезата ми. :pop:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#93 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 08 май 2009 - 08:27

View Postmarillion, on May 8 2009, 09:26, said:

Оказа се, че Ози е единственият човек, който действително е разбрал тезата ми. :)
Е да... ама тезата ти е несъстоятелна и няма доказателства :pop:

#94 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 08 май 2009 - 08:35

за да го разбереш е нужно да слушаш и да чуваш, а ти дори това не правиш

С нетърпение очаквам съветите ти с точни указания как се слуша и чува музиката. :metal:

Това съвсем сериозно, без капка ирония...

В моя пост ти пуснах две парчета с обща продължителност 22 минути, а ти ми отговаряш след 13, което най-вероятно значи, че не си ги слушал или си ги минал по диагонала :) Което не е мой проблем, разбира се ;)

Хубаво е да си мислиш, че знаеш всичко, но понякога това пречи - заслепява те и подценяваш събеседника, а от това страда комуникацията. :D

Нееднократно съм споменавал, че притежавам цялата дискография на DT. Ти не си виждал колекцията ми, може би някой ден ще я видиш. В този смисъл няма нужда да слушам The Spirit Carries On и Home, за да ги чуя отново. Дори ако не се лъжа за The Spirit Carries On ти дадох аналог с една друга композиция откъдето са почерпени идеи, според мен, разбира се. :pop:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#95 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 08 май 2009 - 08:54

От постовете на Marillion личи,че той изпитва органическа непоносимост към думичката метъл,което е и причината да отхвърля така яростно този прекрасен жанр.

Не ми приписвай думи, които не съм изричал, плийс... :pop:

Понеже той обича да си служи с история,фактология и определения,не е зле да погледне нещо за прог метъла.Никой не те кара да го харесваш,но поне не отричай съществуването му.Мисля,че дори и в останалата прогресив сцена,никой не може да създаде албум-копие на 70-те.И какво става? Трябва някой да копира Genesis или Yes за да бъде наречен прогресив.Ми тогава какъв прог са Marillion в днешни дни?

В ъмнайсет постинга се опитах по различни начини да кажа, че аз, лично аз, не считам за достоверно съществуването на жанр, поджанр или стил на име "прогресив метъл". За мен, лично за мен, това определение е журналистическо клише, което се появява много по-късно след мнимото "раждане" на въпросния жанр, поджанр или стил в рок музиката. През осемдесетте никой не говореше за прогресив метъл. В началото на деветдесетте никой не говореше за прогресив метъл. За първи път чух DT през 1993/94 година. Никой тогава не определяше групата като "пионер на прогресив метъла". Това се опитвам да кажа, нищо повече. :)

Няколко пъти споменах, че може и да не съм прав, но искам доказателства за обратното. Не искам клишета - срещу тях възнегодувам. Искам реални доказателства!

Искам доказателства за пряката връзка между:

Keith Emerson и Модест Мусоргски;
Jordan Rudess и Модест Мусоргски

Steve Howe и Бах;
Mikael Åkerfeldt и Бах
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#96 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 08 май 2009 - 09:03

Доказтелствата са там някъде както би ти казал Агент "не му помня името".
Мисля да добавя точка 8 към тезата на Георид, а именно:
Прогресива е светоусещане. И това обезсмисля останалите 7 точки.
Аз ти казвам, че Dream Theater (или която си поискаш друга група) е прогресив метал и това е така, защото аз така го чувствам. Другото е бла-бла и разтягане на локуми :)

#97 man on a mission

Sixx

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 963 posts

Posted 08 май 2009 - 09:32

View Postmarillion, on May 8 2009, 09:54, said:

Keith Emerson и Модест Мусоргски;
Jordan Rudess и Модест Мусоргски

Steve Howe и Бах;
Mikael Åkerfeldt и Бах
Добре де,защо смяташ че трябва да има такава връзка,за да съществува жанр като прогресив метъл?Не усещаш ли че така приравняваш прог рока до цикличен стил в музиката? Нима няма прогресив банди,при които няма влияние от класиката?И класиката ли е основен критерий за съществуването на прогресива? :(
What we need right now, is a miracle on earth
Let out hearts cry out, so our voices can be heard
Let us walk away together
From the never ending rain,
'Til the sun will shine for all of us again

#98 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 08 май 2009 - 09:41

През осемдесетте никой не говореше за прогресив метъл. В началото на деветдесетте никой не говореше за прогресив метъл. За първи път чух DT през 1993/94 година. Никой тогава не определяше групата като "пионер на прогресив метъла". Това се опитвам да кажа, нищо повече. :yes:
Това е повече от нормално и не доказва абсолютно нищо.
Това е повече от нормално за всички други стилове, че и за почти всяко нещо, съществуващо на Земята, в Слънчевата система и Вселената.
Понятието за нещо съществуващо в общия случай ВИНАГИ следва появата на това нещо.
Няма как един жанр, стил, каквото и да явление или друго нещо да бъде кръстено и охарактеризирано преди да се е появило и добило специфичен облик :(

#99 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 08 май 2009 - 09:45

View Postmarillion, on May 8 2009, 09:35, said:

С нетърпение очаквам съветите ти с точни указания как се слуша и чува музиката. :(

Това съвсем сериозно, без капка ирония...
Аз такива съвети не давам - оставил съм това на по-извисените духом.

Хубаво е да си мислиш, че знаеш всичко ...
Всезнайковщината също не ми е приоритет - и това съм го оставил другиму.

Нееднократно съм споменавал, че притежавам цялата дискография на DT.
Нито веднъж не си спомням да съм го прочитал, което май вече е мой проблем. Приеми извиненията ми по отношение на частта от поста ми засягаща DT.

Ти не си виждал колекцията ми, може би някой ден ще я видиш.
С удоволствие. Може би някой път и ти ще видиш моята и даже можем да обменим "опит" :yes:

... от това страда комуникацията. :angry3:
Лошото при комуникация с теб е, че по някое време добивам усещането, че говоренето се обръща в надприказване, което автоматично води до друго усещане - че насреща ми има радио. Когато усетя нещо такова спирам защото единственото, което може да се получи е да си загубиш гласа. А аз не обичам да съм без глас.

Това е и причината засега да спра участието си в темата и може да се включа пак като ти видя списъка с жанровите особености ;) И понеже смяташ, че такъв жанр като прог метъл няма напиши просто сходните особености на музиката изсвирена в тези албума, които са всепризнати прог метъл еталони. Ако и сам не можеш да се сетиш за подобни нека другите участници в темата ти препоръчат такива.

P.S. Наистина последно:

Steve Howe и Бах;
Mikael Еkerfeldt и Бах
Мога да ти говоря за връзката м/у Alexi Laiho и класическите композитори. Това по твоята логика прави Children of Bodom... какво? Прогресив рок?
Само да кажа, че и да ми отговориш аз няма да те дупликирам. Първо изведи жанровите особености или "жанровите" особености (както си избереш) ;)
ПИСУК!

#100 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 08 май 2009 - 09:59

View Postman on a mission, on May 8 2009, 10:32, said:

Не усещаш ли че така приравняваш прог рока до цикличен стил в музиката?

За характера на прога прочети определенията на Георид с които съм почти на 100% съгласен. Дали е цикличен не знам, но със сигурност прога е паразитен стил в рок музиката. Като казах, че съм почти на 100% съгласен с Георид, имах предвид, че това което той нарича "изчерпване, криза" аз наричам "романтизъм, бягство от действителността". На практика, макар и абсурдно, двете понятия са твърде близки, което превръща несъгласието ми с Георид в нищожно и незабелижимо. :yes:

View Postman on a mission, on May 8 2009, 10:32, said:

Нима няма прогресив банди,при които няма влияние от класиката?И класиката ли е основен критерий за съществуването на прогресива? :(

Класическата музика е основата върху която пионерите на прога са започнали да експериментират. Наскоро получих от Англия едно ново списание посветено на историята на прогресив рока. Това е официално издание на авторитета Classic Rock. Тук можеш да видиш корицата, а някой ден ме подсети ако се видим преди концерт да ти го донеса, за да го прочетеш и ти. Може би тогава тезата ми ще бъде малко по-ясна за теб и ще разбереш защо водя този иначе лишен от смисъл спор.
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users