Интервю с групата в La Stampa - Torino
http://www.lastampa.it/_web/CMSTP/tmplrubr...e=&sezione=
Горе-долу е това:
Как си Боно? Готов ли си за рестартиране?
Всеки час, който минава се чувствам все по-добре, достатъчно е че разбрах, че не съм неразрушим. Приех го философски, стана на моя рожден ден и разположен неподвижно можех да помисля за бъдещето, защото никога не мисля за миналото. Не съм iron man: ядох сладоледи и започнах отново да пуша. Вместо това, нашият менаджер получи сърдечен пристъп, подложен на огромна истерия – трябваше да канцелира милиони американски билети. Но единственото нещо, което можеш да правиш докато лежиш е да пишеш и аз писах.
(The Edge, който също беше във Франция добавя: “Разбрах, че имаме два свободни месеца и започнах да свиря за следващия диск рок”)
В паузата натрупахте един куп материали?
Имаме 25 готови песни и 4 нови проекта. Първо: един диск, Songs of ascent; второ: един диск рок; трето: диск с клубна музика, с DJ; четвърто: саундтрак на Spiderman, мюзикъл, който ще дебютира през ноември на Broadway под режисурата на Julie Taymor: за чистата любов, инспирирана от 11 септември в САЩ, тревожно време, с митове, които разказват за съвременния живот.
От толкова много неща, какво ще свършиш на сцената петък вечер?
Ще направим най-малко три нови песни, от различни проекти. Кой знае кои. Първата, която чухте на пробите, отвън на стадиона е Glastonbury: не можахме да отидем на фестивала, заради моя инцидент, и я написахме за случая по време на една много луда седмица между Vancouver, Rock’n’roll Hall of Fame в Cleveland с Patti Smith, след това Берлин с Jay Z.
The Edge: По-добре да се пеят първо на живо, преди някои да се запишат.
Но тези ваши турове, са винаги така мащабни ...
Някои режисьори като Coppola и Fellini, са били привличени от величието. Ние също
Много млади банди се разделят за кратко време, вие как така останахте заедно 32 години?
The Edge: Стоя тук, защото не знам какво е живота без U2. Какво биха правили тези тримата без мен?
Bono: Когато съм в една стая и някой ми противоречи, аз се изнервям. Обаче с моите колеги в работата нямам никога проблеми с егото. Гледай, Sting е един голям автор, но най-хубавите неща ги направи с Police. Да си в една банда е най-голяма степен на еволюцията, специално за мъжете. Ние се смеем много, има химия между нас, успяваме да трансформираме бизнеса в магия. Когато се качваме на сцената, кожата на публиката настръхва, но нашата също.
Виждате ли някоя млада банда, която ще израстне?
Arcade Fire имат сила, Lady Gaga е един артист. И не една поп звезда е по-хитър политик, отколкото предполагате.
Невъзможно е да не напомня за приятелството на Bono с Pavarotti
Видях наскоро Nicoletta, изглеждаше разцъфнала. Той беше много критикуван накрая, че гласът му не е това, което е бил, но музиката не е въпрос на аритметика, а общуване на емоции.
Вашата организация “One” изобрети една интерактивна игра за лов на Berlusconi от клуба на Големите, тъй като не е спазил обещанията за опрощаването на дълговете на бедните страни.
Изучавам вашата история, която е много сложна. Ние от “One” не сме заложници, нито на лявото, нито на дясното. Критикуваха ме когато се снимах с Буш, но аз се гордея много с него, тъй като даде три пъти повече от първоначалната помощ. Аз се карах и с Проди, но накрая беше брилянтен. Големият проблем сме ние, че не успяхме да създадем климата, който са искали хората да им дадем. Berlusconi ми обеща в своя манифест през 2006 година и щях да бъда много доволен, ако той беше платил. В Генуа, когато го срещнах през 2001, можеше отново да спаси четири хиляди живота на ден. Погледни Cameron, има убийствен бюджет, но не спря помощите. Моята дъщеря например, не е нито в дясно, нито в ляво, но мисли по тези теми. Капитализмът е във вечен процес, но могат да изведат хората от бедността.