Posted 02 август 2010 - 16:05
Това е една статия от вестник La Stampa, интервю с Пол Макгинес, 01.08.2010. Горе долу звучи така:
Г-н Макгинес, разкажете бързо как е Боно.
Беше дискова херния. Парализира се докато правеше гимнастика. Трябваше да чакаме този известен германец Muller Wolhlfart, който се намираше в ЮАР с футболните национали. Следяхме много внимателно Световното, Германия винаги биеше и той не се връщаше – един голям стрес. В крайна сметка всичко приключи добре.
Определихте на U2 място №5
U2 са мои клиенти, не партньори. Но те са много отговорни клиенти, които знаят какво искат. Те са брилиянтни, амбициозни, талантливи, както при записване на музика, така и на живо, така и в бизнеса. Трябва военен, дисциплинарен талант, за да постигнеш успех във всички страни като тях.
Италия им харесва много, повече от други страни.
За нас Италия е важна защото е гореща, ентусиазирана. Тези, горките в Хелзинки, които нямат дори нощ, как биха били нажежими като вас? Освен това Боно има много приятели: беше Паваротти, все още е Дзуккеро - направиха нещо заедно за новия диск. И накрая италианците са чувствителни хора, а работата на U2 е много фокусирана върху емоциите.
Вашият Боно, скъпи Макгинес, губи време от музиката, с всичките свои политически активности. Не проваля ли Вашите планове?
Боно е сложна личност и бихме казали, че политическата дейност и писането са взаимно свързани. Но като политическа фигура привлича повече антагонизъм, отколкото ако беше просто един изпълнител. Вместо това, той е харизматична личност, има големи политически приятели като Клинтън и Обама, който го търсеше за встъпването му в длъжност, голяма чест.
U2 понесоха големи критики, когато избраха за резиденс Холандия, за да не плащат повече данъци.
Ние живеем не само в Дъблин, но във Франция, Лондон, Ню Йорк. Само 2% от оборота идва от Ирландия, където и плащаме данъци. Това е бизнес и ние не плащаме повече данъци, отколкото е необходимо, защото ние се стремим към ефективност. В Холандия има закон, който е по-благоприятен за това, какво скандално има?
Какво бъдеще има групата?
Очевидно не искат да се спрат, интересни са на хората, защо да спират? В началото, преди много години, аз им казах: За да бъдете добри в работата си, трябва да бъдете и добри в бизнеса. Beatles, Stones, Elvis, направиха сериозни грешки в бизнеса. И те ме разбраха.
Кога разбрахте, че ще станат големи?
В Live Aid през 1985 година. В един момент Боно изчезна от погледа. Следеше една камера и се изгуби в тълпата, докато другите продължаваха да свирят. Много опасно. Аз бях във Флоренция, купих вестници на английски език и разбрах, че там беше станала повратната точка. След това през януари ‘87, когато Joshua Tree излезе, все още бяхме един независим лейбъл и отидохме в Midem. Слушах всички реакции, всички бяха много директни и ентусиазирани: март, бяхме номер едно навсякъде.
P.S. Май превеждах по-скоро буквално, отколкото смислово, но надявам се да се разбира.