Jump to content

Новостроящи се зали в София

• You cannot reply to this topic
423 replies to this topic

#221 Metal Heart

silent water(s)

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1399 posts

Posted 28 септември 2010 - 15:07

View PostOzzy, on Sep 28 2010, 15:58, said:

На фона на цяла България е пренебрежимо малка. Ти ще се вдигнеш ли от Варна за да гледаш волейболистите в София? Или световно по щанги? Или по художествена гимнастика? 99% от софиянци няма да се вдигнат, та камо ли някой от другия край на България. За световни първенства и мегдународни прояви си има......... телевизор.
Истината е, че аз и във Варна не се вдигам да гледам волейбол, но знам, че билетите за мачовете на националния ни отбор в Двореца на културата и спорта се харчат като топъл хляб, а залата е винаги препълнена с фенове. Нямам наблюдения за другите градове.
P.S. За концерти се пълни доста по-трудно...

Edited by Metal Heart, 28 септември 2010 - 15:07 .

It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!

#222 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 15:14

View Postmarillion, on Sep 28 2010, 16:05, said:

за мен е по-важно в София да има сносна зала за провеждане на концертни и спортни мероприятия, отколкото да бъде завършена поредната незначителна (като дължина) отсечка от и без това строящата се през целия ми съзнателен живот автомагистрала "Тракия", например...
А според мен е важно и двете неща да се завършат. Както и още един куп други, които се работят в момента. Тогава можем да кажем, че НЕЩО се е случило. И тогава ще можеш да кажеш: "Две трети от автомагистрала "Тракия" се строиха през целия ми съзнателен живот, а останалата една трета я построиха за две години" :worship:

View PostMetal Heart, on Sep 28 2010, 16:07, said:

билетите за мачовете на националния ни отбор в Двореца на културата и спорта се харчат като топъл хляб, а залата е винаги препълнена с фенове.
Нали и аз това казах - перфектно си играят волейболистите ни във Варна и никой не е заумирал за нова зала. Реално погледнато за 99% от българите е така. Това, че аз или ти сме от другия 1% си е лично наш проблем.
I don't know how I managed it...

#223 Metal Heart

silent water(s)

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1399 posts

Posted 28 септември 2010 - 15:31

View PostOzzy, on Sep 28 2010, 16:14, said:

Нали и аз това казах - перфектно си играят волейболистите ни във Варна и никой не е заумирал за нова зала. Реално погледнато за 99% от българите е така. Това, че аз или ти сме от другия 1% си е лично наш проблем.
Да, де, ама реално погледнато и във Варна може да се гледа всичко по телевизията (както правя аз), но феновете на волейбола дават пари за билети и пълнят залата, както биха направили и в София, ако мачовете се играеха там. Освен това мачове има доста по-често, отколкото концерти и приходите от тази зала ще са основно от спорта, а не от музикалните събития. Ще ми се да е обратното, но... :worship:
It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!

#224 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 15:33

Да, то това е ясно. Ама то е така навсякъде. И в "Берси" в Париж приходите са повече от спорт, отколкото от концерти. А там концерти има много :worship:

#225 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 28 септември 2010 - 18:05

Спортната зала в момента е напълно излишна от функционален характер. Завършването й има изцяло имиджов характер, както и незнайни интереси (кой какъв рушвет ще гушне) проектът да бъде изпълнен (и разплатен докрай). Както всички знаем, ГлавБолгарСтрой на вересия не строи. :worship:
Артистите, които могат да напълнят тази зала, се броят на пръстите на едната ръка и на единия крак - Христо Ботев и Универсиада няма да загубят приложение. Да не говорим, че въпросните "касови" артисти са твърде дърти и след пет години ще са застрашително отвъд зенита на активното си концертиране. Кои са те? Eric Clapton, Roger Waters, Rolling Stones, полупълен Sting, Iron Maiden, полупълен Santana, Tina Turner. Няма нито една друга личност в музикалния свят (и) бизнес, която да напълни спортната шатра на къра на София. Крайно недостатъчно за балансиране на толкова скъп проект.
За джаз величията и соул дивите зала 1 на НДК е напълно достатъчна. Даже след като видях стоте продадени места за Herbie Hancock месец след пускането на билетите ми стана тъжно.
Българинът скоро няма да има един шпек да си сложи на масата с тия масови съкращения и категорично гонене на инвеститорите от страната с данъчни хайки и първобитно перчене. Пари за болници няма, икономиката е срината окончателно, бюджетът догодина ще експлодира, народът озверява и се видиотява всяка секунда, дреме му, че ще има спортна зала.

#226 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 18:44

View Postduende, on Sep 28 2010, 19:05, said:

Тогава защо Станишев и Лечева направиха първа (предизборна) копка на въпросната зала? И то в момент, в който ПАРИ ЗА ПОДОБНО НЕЩО В БЮДЖЕТА НЯМАШЕ И НЕ БЯХА ПРЕДВИДЕНИ? Нима тогава тази зала е била необходима, а сега не? Нима тогава не е било ИМИДЖОВО (месец-два преди изборите), а сега не?

#227 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 28 септември 2010 - 19:03

View PostOzzy, on Sep 28 2010, 19:44, said:

Тогава защо Станишев и Лечева направиха първа (предизборна) копка на въпросната зала? И то в момент, в който ПАРИ ЗА ПОДОБНО НЕЩО В БЮДЖЕТА НЯМАШЕ И НЕ БЯХА ПРЕДВИДЕНИ? Нима тогава тази зала е била необходима, а сега не? Нима тогава не е било ИМИДЖОВО (месец-два преди изборите), а сега не?

Не знам дали е нямало или не са били предвидени. ДАМС обяви конкурс, "Главболгарстрой" го спечели, почти нищо не бяха построили преди изборите. Имаше, както посочва и снимковия материал на сайта ни, една копка и един химически кенеф. След това Герб да са го спрели, ако са преценили - измина повече от година, откакто властта е в техните ръце.
Мога да говоря от своята гледна точка, защото не съм прекарал последната година в изучаване на политическите абсурди в България. Мога да съдя по факторите, до които имам пряк досег - моят бизнес - моето обкръжение - общ интерес какво става около мен. И да, през юни 2009 ситуацията в страната не ми изглеждаше така смазващо безнадеждна, както ми изглежда сега. Тогава, макар и не крайно необходима и страшно закъсняла, залата ми се струваше адекватно допълнение. Сега ми изглежда като черешка върху торта от развалено сирене.

#228 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 19:22

View Postduende, on Sep 28 2010, 20:03, said:

След това Герб да са го спрели, ако са преценили
Е точно това не е можело да направят. Други неща е можело, но точно това - не. Защото има подписан договор. Между държавата и Главболгарстрой.
И вариантите тогава не са много. Ако развалиш договора (подписан от правителството на Станишев, без осигурени пари), Главболгарстрой те съди. И ако не те осъди в България ('щото, нали, можеш да ги натиснеш чрез съда), ще те осъди в Брюксел. И тогава държавата ще трябва да плати десетки милиони евро пропуснати ползи на Главболгарстрой, срещу които ще има едно...........НИЩО. Другия вариант е да намериш пари и да си изпълниш договора. Това са двата варианта. И съвсем правилно правителството избира втория. Защото при втория пак ще платиш десетки милиони, но срещу това ще имаш............ зала.
И всичко това няма нищо общо със ситуацията у нас. Сега е шит. Можеше да е слънце (ако нямаше криза). Няма нищо общо със залата. Договорите са си договори. Това правителство договор с Главболгарстрой за построяването на зала НЕ Е подписвало. Подписвало е Анекс към него, за намаляването на цената. Което е станало, разбира се, с обещанието Главболгарстрой да получи други голями обекти. Ама то и друг начин за намаляването на цената няма.

#229 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 28 септември 2010 - 19:30

Все пак ги има и купища поп-звезди като Кайли Миноуг, например, за които стадион е твърде много, но една подобна зала би била доста удобна. 15-16 хиляди... Не виждам какво пречи на Дженифър Лопес, например, да ги събере. Или на Шер. Или на Джордж Майкъл. Или на още някои. Да не говорим, че една прилична зала може да се използва далеч не само за концерти. Необходимост си е. Може и да има по-важни неща. Не споря. Не разбирам. Но залата е необходима.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#230 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 28 септември 2010 - 19:33

Не само цената е намалена, Ози, но темата е толкова дълга, че дори не ми се почва...

Истината е, че сега въобще не му беше времето за строителството на този проект, но както вече казах в качеството си на фен на музиката и при положение, че вече са направени основните инвестиции в извършените СМР, ще бъда доволен от евентуален успешен край на начинанието...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#231 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 19:36

View PostТигър, on Sep 28 2010, 20:30, said:

Да не говорим, че една прилична зала може да се използва далеч не само за концерти.
Нали за това я строят като МНОГОФУНКЦИОНАЛНА, уж... В Белградска Арена има годишно около 20-30 концерта (далеч не само за западни звезди и далеч не само пред 20 000 души публика), още толкова спортни състезания и една камара изложения, циркове, шоута и темподобни. Ясно е, че нито Белградска Арена, нито Арена Загреб, нито нашата бъдеща арена може да е като Берси, която е заета около 350 дена в годината. Но да, може да е заета между 50 и 60 (примерно) и да, необходимост си е.

View Postmarillion, on Sep 28 2010, 20:33, said:

Не само цената е намалена, Ози, но темата е толкова дълга, че дори не ми се почва...

Истината е, че сега въобще не му беше времето за строителството на този проект, но както вече казах в качеството си на фен на музиката и при положение, че вече са направени основните инвестиции в извършените СМР, ще бъда доволен от евентуален успешен край на начинанието...
Да не въртим нещата в кръг. Прави се сега, защото има договор с посочени срокове.

#232 Envy

Not Telling

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2409 posts

Posted 28 септември 2010 - 19:44

View Postduende, on Sep 28 2010, 19:05, said:

Спортната зала в момента е напълно излишна от функционален характер...
Българинът скоро няма да има един шпек да си сложи на масата с тия масови съкращения и категорично гонене на инвеститорите от страната с данъчни хайки и първобитно перчене. Пари за болници няма, икономиката е срината окончателно, бюджетът догодина ще експлодира, народът озверява и се видиотява всяка секунда, дреме му, че ще има спортна зала.
Съгласен. Всъщност, по-съгласен не бих могъл да бъда. Въпросната зала е може би последното нещо, от което имаме нужда точно в момента.
Като се замисля, май единствената "полза" от цялата работа е за BatBoy & Co. - отново ги дават "по телевизора"... Аз поне друг плюс от построяването на тази зала не виждам. Не и сега. Лично мнение.

#233 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 19:56

View PostEnvy, on Sep 28 2010, 20:44, said:

Въпросната зала е може би последното нещо, от което имаме нужда точно в момента.
Ама то не става така, бе, разберете. Взимаш кредит за жилище. Можеш да си го позволиш, защото имаш сериозна работа, със сериозни доходи. Нямаш грижи с тоя кредит, за това подписваш договора с банката. Договорът е 20 годишен. На петата година те уволняват. На жена ти и намаляват заплатата наполовина, а дъщеря ти същата година е абитуриентка. И ти отиваш в банката и казваш: "Вижте сега, точно в момента това жилище не ми е нужно, щото нямам кинти, а съвсем спокойно мога да се преместя със семейството ми при майка ми." Щеше да е много хубаво така, ама просто не става.

От друга гледна точка, като се замисли човек, за България май никога не е точният момент, в който да има зала (примерно, може да не е зала, а нещо друго). През 1990-та не ставаше щото Лукановата зима, през 1996-та не ставаше, щото Виденов, през 2000-та не ставаше, щото корупция, през 2004-та не ставаше, щото трябваше да вземем едни гори, през 2008-ма не ставаше, щото трябваше да изпреварим корупцията от 2000-та, през 2010-та не става щото криза... Как пък сърбите го направиха след десет годишна война, 100 000 трупа и по време на НАТО-вски бомбардировки?! :rolleyes: :) :D

#234 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 28 септември 2010 - 19:59

View PostOzzy, on Sep 28 2010, 20:22, said:

Е точно това не е можело да направят. Други неща е можело, но точно това - не. Защото има подписан договор. Между държавата и Главболгарстрой.
И вариантите тогава не са много. Ако развалиш договора (подписан от правителството на Станишев, без осигурени пари), Главболгарстрой те съди.

Не съм съгласен. Имаха хиляди основания да атакуват договора (както и всички договори, за които ревяха, че им връзват ръцете).
Конкретно за този строеж, нередностите бяха заложени от самото му начало (нищо че станаха известни много по-късно):
Още в началото ДАМС бе забравила да обяви конкурс по ЗОП за фирма надзорник на обекта, през това време МРРБ издаде разрешително и изливането на основите на залата мина без какъвто и да било контрол. Именно за това Дирекцията за Строителен Надзор спря строежа, когато този "пропуск" лъсна в края на годината, близо шест месеца след започването на строежа.
Всеки един договор за обществена поръчка, сключен въз основа на процедура, в която са допуснати нарушения, може да бъде разследван от прокуратурата. Ако се докаже, че нещо не е наред, договорът може да бъде обявен за нищожен и без изплащането на десетки милиони компенсация.
Ако Борисов се е съмнявал, че са го "насадили" предизборно с твърде скъпа зала, можеше да хвърли договора на прокурора. Напротив, той прегърна проекта, даде мощни интервюта как в новата многофункционална спортна зала ще се градят таланти и ще се раждат нови звезди от амбициозните спортуващи юноши и т.н.
Не го съдя - и аз искам зала, макар че ми е по-приятно да пътувам до Белград за Клептън. Но не приемам, че е бил с вързани ръце, ако би решил другояче.

Освен това по време на организирано от "Синята Коалиция" извънредно заседание на Комисията за Борба с Корупцията, експерти атакуваха различията на проекта с реално изграденото, съмнения в здравината и устойчивостта на залата в конструктивен план, непрозрачност как точно е постигнато намаляването на бюджета (не помня участниците в проекта да са обявявали, че Главболгарстрой е компенсиран с участие в други големи проекти).

Но както и да е, дано я построят читава. Това е единственото, на което можем да се надяваме. Другите неща за извън нашия контрол.

#235 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 20:09

View Postduende, on Sep 28 2010, 20:59, said:

Но не приемам, че е бил с вързани ръце, ако би решил другояче.
По онова време, в онази ситуация и ти би решил като него. И аз. Сега? Сега вече е друго. Ама какво да направим сега? Да спрем строежа, като му остават 9-10 месеца до довършването, при положение, че вече сме вложили мАса парА, а и ще ни съдят за ебаси неустойките?!

#236 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 28 септември 2010 - 20:18

View PostOzzy, on Sep 28 2010, 21:09, said:

По онова време, в онази ситуация и ти би решил като него. И аз. Сега? Сега вече е друго. Ама какво да направим сега? Да спрем строежа, като му остават 9-10 месеца до довършването, при положение, че вече сме вложили масА парА, а и ще ни съдят за ебаси неустойките?!

Сега, сега - те си го докараха това сега.

Помеждудругото, по таз твойта логика за договорите се сещам какво трябваше да направи Станишко непосредствено преди изборите.
Трябваше да сключи договор с Ron Jeremy, че премиерът на РБ ще му духа всяка вечер четири години.

Представям си как БатБойко влиза в следизборната нощ цял отрупан с конфети и ухилен до ушите в премиерския кабинет, мощно отпуска телеса в мекото началническо кресло, пали си пурата с блаженство и в миг вратата се хласва с трясък, на фона на ослепителна светлина настъпва Рони с разпънат перископ, размахващ скрижалите на заветния контракт, доближава се, турва достойството си като преспапие върху държавническите книжа и реква: "There's the contract, Premier-boy, tobacco out, sausage in!" :rolleyes:

#237 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 28 септември 2010 - 20:18

Както се правят нещата в тая държава - паднало ли ни е да я почнем и докараме дотук, по-добре сега, каквото и да е състоянието на икономиката. Щото, ако бяха я спрели, и след 10 години още да я няма, всички щяхме да казваме "Е-е-е, колко жалко, че не стана тогава"...
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#238 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 20:23

View Postduende, on Sep 28 2010, 21:18, said:

Сега, сега - те си го докараха това сега.

Помеждудругото, по таз твойта логика за договорите се сещам какво трябваше да направи Станишко непосредствено преди изборите.
Трябваше да сключи договор с Ron Jeremy, че премиерът на РБ ще му духа всяка вечер четири години.

Представям си как БатБойко влиза в следизборната нощ цял отрупан с конфети и ухилен до ушите в премиерския кабинет, мощно отпуска телеса в мекото началническо кресло, пали си пурата с блаженство и в миг врата се хласва с трясък, на вратата застава Рони с разпънат перископ, размахващ скрижалите на заветния контракт, доближава се, турва достойството си като преспапие върху държавническите книжа и реква: "There's the contract, Premier-boy, tobacco out, sausage in!" :rolleyes:
Интересна история. Ако имаш кредит към някоя банка, следващият път като решиш да не си платиш поредната вноска, моля те, иди в съответната банка и им разкажи същото това нещо :)

View PostSatyr, on Sep 28 2010, 21:18, said:

Както се правят нещата в тая държава - паднало ли ни е да я почнем и докараме дотук, по-добре сега, каквото и да е състоянието на икономиката. Щото, ако бяха я спряли, и след 10 години още да я няма, всички щяхме да казваме "Е-е-е, колко жалко, че не стана тогава"...
Именно. Щото както казах по-горе - в България НИКОГА НЕ Е ПРАВИЛНОТО ВРЕМЕ за зала (примерно).

#239 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 28 септември 2010 - 20:32

А, бе, пичове, що се занимаваме с глупости?! Пуснете си СЕГА Канал 3, да спрем с идиотиите и да се насладим на НАЙ-ГОЛЕМИЯ!!! :rolleyes:

#240 Metal Demon

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 20 posts

Posted 28 септември 2010 - 23:14

Когато нямаше зала: "Кога ще имаме зала"
Прави се зала: "Ама защо я правят сега"
Като стане готова: "Защо я направиха там, а не до нас да ми е по-близо"

странно животно е това българина..

1 user(s) are reading this topic