Jump to content

14 януари 2009-та - Национален протест

121 replies to this topic

#81 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 29 януари 2009 - 23:25

Пак не получих ясен отговор на няколко съвършено елементарни въпроса.

Ти, лично ти Ясмина, защо реши да подкрепиш този протест?

На теб, лично на теб Ясмина, какво не ти е наред за което обвиняваш политиците?

С протеста си, по какъв начин накара политиците да ти обърнат внимание?

Какво стана със Света?

Нека бъдем сериозни, моля!

И да не забравя да отговоря на въпроса ти. Ето ти едно нещо което е наред в тази държава. Все още си ходим на гости без големи официалности. Все още изпитваме нужда да споделяме с приятели и не се притесняваме да го правим. Все още лицемерието между хората в тази страна е в рамките на нормалното. Все още има за какво да живеем...

Станаха повече от една причина, но нищо...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#82 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 30 януари 2009 - 10:49

Впрочем това, което мен ме дразни в повечето българи е, че много хора са свикнали да търсят вината за всичко в най-висшите инстанции, а промяната трябва да започне от малките неща и т.нар. малки, тоест обикновени хора. Няколко примера - "любимият" ми случай е как някой непрекъснатото плюе за мръсотията и как този или онзи не е измел улицата и непосредственото след това си хвърля фаса на въпросната улица. Втори пример - плюе се корупцията в КАТ, непрекъснатите нарушения и лудницата по пътищата, която е безумна, но съответно веднага се бутат пари на катаджии и нарушения си се правят. За никой не е тайна, че повечето от задръстванията и катастрофите стават заради неспазване на правилата. Трети пример - плюем за малки заплати, включително и аз съм вечно недоволна, каквито и пари да изкарам, факт е, че средната заплата е мизерна, но частните фирми и наглите шефове не могат да се контролират изцяло от държавата. Колкото до овчедушието на народа - конкретен пример - ако в даден бранш кажеш аз няма да работя за еди какви си пари, винаги ще изникне някой тъпанар, който да се съгласи и да те остави на улицата, вместо всички да се обединят и да поставят работодателя в шах.
Така че скъпи ми протестиращи, огледайте се около себе си - докато обикновените хора не правят нищо за по-добър живот, защо очаквате който и да било от управляващите да е по-различен??? Промяната започва от съзнанието, от мисленето и от манталитета, а българският манталитет е нещо, което определено нямам сили да обсъждам, защото само се ядосвам.
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#83 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 30 януари 2009 - 11:29

View PostRebel, on Jan 30 2009, 10:49, said:

Така че скъпи ми протестиращи, огледайте се около себе си - докато обикновените хора не правят нищо за по-добър живот, защо очаквате който и да било от управляващите да е по-различен??? Промяната започва от съзнанието, от мисленето и от манталитета, а българският манталитет е нещо, което определено нямам сили да обсъждам, защото само се ядосвам.

Много точно казано! :)
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#84 Ясмина

Тъмна земя

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 338 posts

Posted 30 януари 2009 - 13:33

"Ти, лично ти Ясмина, защо реши да подкрепиш този протест? "

- сто пъти казах защо. вече се чувствам като латерна.

"На теб, лично на теб Ясмина, какво не ти е наред за което обвиняваш политиците?"

- не е нужно да си лично засегнат от цялата свинщина, за да имаш очи да я видиш.

и все пак, аз лично мога да кажа, че загубих желание да живея в тази държава. и да - както казва Rebel - не само заради политиците. но в голяма част заради некадърното им и нагло и мутренско и безхаберно управление.

"С протеста си, по какъв начин накара политиците да ти обърнат внимание?"
- по никакъв. за техен най-голям позор.

"Какво стана със Света?"
- нямам информация кой какво е чул по света за протеста.
всъщност - Европа отдавна даде оценката си за това правителство, като спря еврофондовете. само дето българите изобщо не разбраха дебелия намек.

"И да не забравя да отговоря на въпроса ти. Ето ти едно нещо което е наред в тази държава. Все още си ходим на гости без големи официалности. Все още изпитваме нужда да споделяме с приятели и не се притесняваме да го правим. Все още лицемерието между хората в тази страна е в рамките на нормалното. Все още има за какво да живеем..."

- всичко това, което си описал като наред в тая държава, е в компетенцията по-скоро на Бога, отколкото на президента.

Edited by Ясмина, 30 януари 2009 - 13:41 .

...и покапаха жълти капки...

#85 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 30 януари 2009 - 13:56

View PostЯсмина, on Jan 30 2009, 13:33, said:

- всичко това, което си описал като наред в тая държава, е в компетенцията по-скоро на Бога, отколкото на президента.

Всичко това, което съм описал по-горе, няма нищо общо нито с Бога, нито с Президента, а единствено и само с начина на живот в тази страна. :ninja:

Разбирам, че си решила да напуснеш страната. С риск да речеш, че това не е моя работа, ще си позволя съвсем добронамерено да те посъветвам да осмислиш това свое решение добре. Не мисля, че в чужбина ще се чувстваш по-добре. Ако щеш и от личен опит ти го казвам. Разбира се, моето мнение е частно...

Все пак, благодаря за отговорите... ;)
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#86 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 30 януари 2009 - 14:15

View Postmarillion, on Jan 30 2009, 13:56, said:

Всичко това, което съм описал по-горе, няма нищо общо нито с Бога, нито с Президента, а единствено и само с начина на живот в тази страна. :ninja:

Разбирам, че си решила да напуснеш страната. С риск да речеш, че това не е моя работа, ще си позволя съвсем добронамерено да те посъветвам да осмислиш това свое решение добре. Не мисля, че в чужбина ще се чувстваш по-добре. Ако щеш и от личен опит ти го казвам. Разбира се, моето мнение е частно...

Все пак, благодаря за отговорите... ;)
Мерилиън, без да искам да се заяждам ще кажа, че имам чувството, че на тебе ти се е искало да бъдеш на барикадата, считаш, че е трябвало да бъдеш, но по една или друга причина не си го направил. Ако това те успокоява - аз също се чувствам така, разликата помежду ни е, че аз си мълча от срам, а ти се опитваш да се самоубедиш, че е било априори безсмислено да присъстваш на този простест. Ако десетките хиляди подобни на мен и теб бяха отишли на митинга може би безсмислеността, която виждаш в него щеше да добие смисъл и резултатите щяха да са други.
Ясмина е права - не е нужно на теб ЛИЧНО някой политик да ти е направил нещо. Всеки вижда какво правят политиците за България, а ако някой не усеща това като в личен план, то той не вижда по-далеч от носа си.
Съжалявам, ако съм бил твърде рязък, ама разпънахте момичето на кръст пък не виждам някой от вас (най-общо казано) да е направил нещо конструктивно по въпроса.
Да, и аз гледам да спазвам правилата за движение, да давам път на пешаходците, да си изхвърлям боклука разделно и да не си хвърлям обелката от дъвка на земята, но това не е достатъчно.
... Through dreams I influence mankind...

#87 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 30 януари 2009 - 14:35

Имам чувството, че понякога не се четем взаимно. Още преди много време написах следното:

View Postmarillion, on Jan 15 2009, 13:10, said:

Истината е, че вътрешно в себе си съм бесен от този протест. Омръзна ми години наред да виждам как всички опити за промяна на статуквото са предварително обречени на неуспех. Омръзна ми да гледам безсмислени вотове на недоверие и кухи безсъдържателни протести, след които онези които ни управляват от 65 години да продължават да ни управляват и да продължават да експериментират с търпението ни. От години чакам да дойде ден в който моя народ да осъзнае необходимостта от радикална промяна на мисленето. Ще го дочакам ли?

Нито ме е яд, нито пък съм имал желание да участвам в този безсмислен протест. Всъщност, за да съм съвсем ясен (тъй като имам чувството, че понякога не се разбира истинския смисъл на думите ми), ще кажа, че всеки един основателен протест има смисъл, стига да бъде мотивиран с ясно изразени искания от протестиращите. В конкретния случай с протеста от 14 януари, единственото изпълнено условие беше, че протестът е основателен. Но какво от това, като никой не разбра нито мотивите, нито исканията на протестиращите? :ninja:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#88 Ясмина

Тъмна земя

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 338 posts

Posted 30 януари 2009 - 20:36

тъжно ми става като те чета, Мерилиън. виждам, че няма никакъв смисъл повече да коментираме каквото и да било с теб. толкова сме далечни като логика, че сякаш сме от различни планети.

и последно да кажа - все още нямам намерение да бягам от България.

#89 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 30 януари 2009 - 22:51

Въобще, един ненужно тъжен условно наречен спор се води тук. Ако мнозинството от тукпишещите бяха участвали в простеста и оплакваха нулевият резултат от него би било резонно тъжно. А ние тук сме седнали по стара (българска?) традиция да се оплачем от правителството,да заклеймим и това което се прави срещу правитлеството и да ударим по една крушова,от тази на дядо Петър от Лакатник.

И само един коментарпо мнението на Rebel, управляващите за съжаление трябва да представляват елита на обществото (поне в моя имагинерен свят). Трябва да изискваме от тях да са изрядни, за да изискат те от по-ниските прослойки адекватно отношение към нещата. Вярно е, че цяла зима докато имаше сняг софиянци недоволстваха, че били непочистени тротоарите - обаче не видях орди хора с лопати за сняг. в интерес наистината само аз бях... Но все пак, ако някой се бе погрижил за улиците и за тротоарите, щеше да бъде значително по-добре, от това никой да не се погрижи. На колективната съвест не може да се разчита - затова има народни представители и така нататъка...
не знам

#90 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 31 януари 2009 - 10:35

View Postlittle'circle, on Jan 30 2009, 22:51, said:

Въобще, един ненужно тъжен условно наречен спор се води тук. Ако мнозинството от тукпишещите бяха участвали в простеста и оплакваха нулевият резултат от него би било резонно тъжно. А ние тук сме седнали по стара (българска?) традиция да се оплачем от правителството,да заклеймим и това което се прави срещу правитлеството и да ударим по една крушова,от тази на дядо Петър от Лакатник.

И само един коментарпо мнението на Rebel, управляващите за съжаление трябва да представляват елита на обществото (поне в моя имагинерен свят). Трябва да изискваме от тях да са изрядни, за да изискат те от по-ниските прослойки адекватно отношение към нещата. Вярно е, че цяла зима докато имаше сняг софиянци недоволстваха, че били непочистени тротоарите - обаче не видях орди хора с лопати за сняг. в интерес наистината само аз бях... Но все пак, ако някой се бе погрижил за улиците и за тротоарите, щеше да бъде значително по-добре, от това никой да не се погрижи. На колективната съвест не може да се разчита - затова има народни представители и така нататъка...
не знам

Права си за това, че спорът е безсмислен, особено по въпросите, които и аз засегнах - все едно да се спори яйцето или кокошката е първо. В крайна сметка обаче, избират се хора от народа - ако самият народ е скапан, не може да се очаква, че избраните ще са по-добри. От друга страна има резон и в твоите думи, така че няма еднозначен отговор. Колкото до почистването там става въпрос и за пари, и за частни фирми, и хиляди други неща. Имах предвид преди всичко необходимостта от цялостна промяна на мисленето, защото ок - сменят се управляващите и идват нови, но около тях има стотици други служители, които се занимават с въпроси, пряко касаещи теб и мен - ако те отново са немарливи и корумпирани, дори ангел небесен да слезе да управлява, резултатите ще са същите. Като цяло мога да обобщя всичко, което изписах, тъй като вече ми писна тази тема, така: не виждам смисъл от протести и смяна на правителства, защото корените на проблемите ни са дълбоко в самото общество и прощавайте песимизма - малко е късно вече. Много ми хареса интервюто с Милена на сайта - много е права. Защото преди време имаше други идеали, сега вече аз поне не вярвам, че нещо може да се подобри.

Edited by Rebel, 31 януари 2009 - 10:36 .

The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#91 little'circle

Bacchante

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 252 posts

Posted 01 февруари 2009 - 10:04

View PostRebel, on Jan 31 2009, 10:35, said:

Права си за това, че спорът е безсмислен, особено по въпросите, които и аз засегнах - все едно да се спори яйцето или кокошката е първо. В крайна сметка обаче, избират се хора от народа - ако самият народ е скапан, не може да се очаква, че избраните ще са по-добри. От друга страна има резон и в твоите думи, така че няма еднозначен отговор. Колкото до почистването там става въпрос и за пари, и за частни фирми, и хиляди други неща. Имах предвид преди всичко необходимостта от цялостна промяна на мисленето, защото ок - сменят се управляващите и идват нови, но около тях има стотици други служители, които се занимават с въпроси, пряко касаещи теб и мен - ако те отново са немарливи и корумпирани, дори ангел небесен да слезе да управлява, резултатите ще са същите. Като цяло мога да обобщя всичко, което изписах, тъй като вече ми писна тази тема, така: не виждам смисъл от протести и смяна на правителства, защото корените на проблемите ни са дълбоко в самото общество и прощавайте песимизма - малко е късно вече. Много ми хареса интервюто с Милена на сайта - много е права. Защото преди време имаше други идеали, сега вече аз поне не вярвам, че нещо може да се подобри.

На тихия песимизъм трудно се отвръща :metal: можем само да се надяваме, че скоро ще виждаме по-светло бъдеще.

#92 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 01 февруари 2009 - 15:28

View PostЯсмина, on Jan 30 2009, 13:33, said:

Имам конкретен въпрос:

Срещу какво точно протестираха съорганизаторите от квотата на "зелените" - петкоковачевци и прочее.
Корумпирани типове на дребно протестират срещу корумпирани типове на едро? Или някаква друга причина е имало?
Така е то.

#93 Ясмина

Тъмна земя

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 338 posts

Posted 01 февруари 2009 - 20:16

View Postgeorid, on Feb 1 2009, 15:28, said:

Имам конкретен въпрос:

Срещу какво точно протестираха съорганизаторите от квотата на "зелените" - петкоковачевци и прочее.
Корумпирани типове на дребно протестират срещу корумпирани типове на едро? Или някаква друга причина е имало?

защо питаш мен? аз не съм представител на никаква квота. нито пък съм съорганизатор.

#94 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 01 февруари 2009 - 21:55

View PostЯсмина, on Feb 1 2009, 20:16, said:

Просто питам.

Защото не бях на протеста. Умишлено не бях. Съвсем осъзнато.

Защото съм надменен концептуалист и не обичам манджа с грозде.
Защото протестът не беше протест.
Защото никой нищо не каза.
Защото и някой да е искал нещо да каже, никой не го чу.
Защото протестът беше в полза на управляващите, а не срещу тях.

Бих желал, ако не досаждам, да споделя отново:
защото протестът беше в полза на управляващите, а не срещу тях.
Така е то.

#95 Ясмина

Тъмна земя

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 338 posts

Posted 02 февруари 2009 - 09:25

гео, съгласна съм - "протестът беше в полза на управляващите, а не срещу тях" - точно защото успяха да убедят в това хора като теб.

за организацията му бих казала почти същото - управляващите потриха доволно ръце, след като цяла България видя кой най-добре може да организира такива неща. тоет - само те.

а народа е лумпен и оФца.

Edited by Ясмина, 02 февруари 2009 - 09:26 .

#96 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 02 февруари 2009 - 14:08

View PostЯсмина, on Feb 2 2009, 09:25, said:

гео, съгласна съм - "протестът беше в полза на управляващите, а не срещу тях" - точно защото успяха да убедят в това хора като теб.
За очевидни неща едва ли е необходимо да се хвърля допълнителен ресурс по убеждаване.

а народа е лумпен и оФца.
Управляващите са пряка функция на народа.

Когато не мога да подменя изгнилите щрангове на панелката, защото липсва съглашателство на ниво комшии, не ми е виновна изпълнителната власт, нито законодателната, нито съдебната.

Когато таксиджията откаже да качи бременната ми жена, защото разстоянието е за три левчета, не ми е виновна изпълнителната власт, нито законодателната, нито съдебната.

И тъй нататък. Списъкът е банален и може да бъде продължен с какво ли не.

В декларациите за, от и покрай протеста, изписани в трогателна памфлетна форма, се говори за политическа, за икономическа и за морална криза.

Политическа криза? Къде е тя? Политическа криза означава институционална криза - например загуба на парламентарно мнозинство, което води до блокиране дейността на правителството. И пр.

Икономическа криза? Къде е тя? Имаше я през 1996-97. Тогава бях на площада.

Морална криза? Тя е функция на народа (каквото и да означава това), а институционализирането й е страничен ефект (каквото и да означава това).

Когато някой ми даде обяснение как се финансира кампанията "АЕЦ БелеНЕ" на Петко Ковачев и кой хонорува консултантските услуги на "Зелени Балкани" по определяне на териториите в Натура 2000, тогава ще повярвам в безкористния лозунг за опазване на природата, издигнат от НПО-та.

Когато разбера как тъй изведнъж будното студентство взе, та се сети, че в Студентски град има проблем, тогава ще повярвам в безкористния лозунг за уреден и чистичък Студентски град.

Защото съм живял там пет години. Дрогата, курвалъка и кьотека в Студентски град не са феномен с давност два месеца. Студентски град е място, изпълнено със случки. Някъде към 1995 г., в бл. 42Б, двама студенти се счепкаха и единият наръга другия с нож насред кроткия неделен предиобед, към 10:00 ч. Чудно време за клане. Наръганият успя да стигне до фоайето на първия етаж пред входа на блока и там взе, че падна и умря. Трупът му седеше докъм 14:00 следобед на площадката между стълбите, входа и бюфета. Студентите минаваха покрай трупа и влизаха в бюфета да пийнат кайвенце и да полафят какъв е тоя наръгания. И аз минах покрай трупа, за да отида в бюфета и да пийна кайвенце. И тъй нататък.

Луис Бунюел да си води записки.

Когато разбера какво означава "смяна на системата, а не просто на лицата" (дословен цитат от лозунговата декларация на протеста), тогава бих припознал кауза. Днешната система е тази на парламентарната демокрация с представителство на политически субекти (партии). "Смяна на системата" означава, че се иска:
- връщане на монархията - конституционна или абсолютна;
- деполитизиране на властта, т.е. административна диктатура;
- централизиране на властта, т.е. диктатура от класически тип;
- анархокомунизъм;
- нещо друго.

Извинявам се, ако звуча глупаво, но така и не разбрах: 1) За какво се протестира; 2) Пред кого се протестира и 3) С какви основания се протестира?

През 1997 г. протестирах.
1) За какво? Заради икономическия крах и обезценяването на лева (нямаше как да си платя наема).
2) Пред кого? Пред Народното събрание, за да се инициира политическа криза (и съответно - предсрочни избори).
3) С какви основания? С основанията тия да си ходят и да дойдат другите (имаше алтернатива).
Така е то.

#97 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 02 февруари 2009 - 14:23

View Postgeorid, on Feb 2 2009, 14:08, said:

- връщане на монархията - конституционна или абсолютна;

Интересно. Съвсем наскоро в един друг форум в тема "за" или "против" референдумите, юзър написа, че:

Последният "успешен" референдум проведен в Бг е през 1946 г. - за или против монархията.Тази дума не върви сред нашите географски ширини.

Отдавна чаках подобен случай, за да кажа на глас какво си мисля напоследък и това мнение дойде точно навреме. Ето, какво му отговорих на този юзър в същата тема:

А пък аз напоследък все по-често си мисля, че този референдум е най-голямата грешка в новата история на България. Съзнавам, че звуча еретично, но както казах напоследък все по-често си мисля колко бързо забравихме традициите и отрекохме конституционната монархия като форма на държавно устройство. Нима не достигнахме до убеждението, че българския народ има нужда от тоталитарно управление, за да се развива във възходяща линия? И ако смекчим тоталитарното управление с такова на един монарх от който така или иначе нищо не зависи, но функцията му да обединява народа и коригира правителството, компенсират недостатъците на системата, нямаше ли да бъде по-добре се чудя...

Би ми било любопитно да чуя твоето мнение по този въпрос...

Умишлено съм оставил въпросите свързани с вида на монархията (конституционна или абсолютна) открити за дискусия и предложения. :unsure:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#98 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 02 февруари 2009 - 15:13

View Postgeorid, on Feb 2 2009, 14:08, said:

През 1997 г. протестирах.
1) За какво? Заради икономическия крах и обезценяването на лева (нямаше как да си платя наема).
2) Пред кого? Пред Народното събрание, за да се инициира политическа криза (и съответно - предсрочни избори).
3) С какви основания? С основанията тия да си ходят и да дойдат другите (имаше алтернатива).

И сега има икономически крах: наем не плащам, но кат си гледам януарските сметки, със сигурност няма как да ги платя и едновременно с това да се храня (примерно). Е, сигурно съм изключение, но истината ти казвам (само ток и парно са ми към 300 кинта, а не е като да съм живяла в сауна). И не е като да съм получила адекватна на поскъпването на живота промяна на доходите.
Алтернатива: би могло да има. Дясна коалиция (примерно). На практика: всяко (кое да е) управление ще е да по-добро.
За него необходимото и достатъчно доказателство за съществуването на Бог беше музиката.

#99 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 02 февруари 2009 - 15:19

View PostHard rock fan, on Feb 2 2009, 15:13, said:

Дясна коалиция (примерно). На практика: всяко (кое да е) управление ще е да по-добро.
Именно тук съзирам трагизъм. Гръцка трагедия съзирам.
Дясна коалиция? Днес? Какво е това?
Така е то.

#100 Hard rock fan

Self Portrait

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1036 posts

Posted 02 февруари 2009 - 15:38

View Postgeorid, on Feb 2 2009, 15:19, said:

Именно тук съзирам трагизъм. Гръцка трагедия съзирам.
Дясна коалиция? Днес? Какво е това?

Герб + СДС + Костов (в случай, че Костов се съюзи със СДС). Пък що не и Атака.
Отлично знам, че подобна коалиция не е идеален вариант.
Но от позицията на сегашната, всичко друго е една кота (поне) нагоре.

Edited by Hard rock fan, 02 февруари 2009 - 15:40 .

За него необходимото и достатъчно доказателство за съществуването на Бог беше музиката.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users