duende, on Sep 15 2008, 15:53, said:
За целта, обаче, трябва каналът да се излъчва специално във формат в 16:9. В смисъл, филмът трябва да бъде излъчен 16:9 от студиото, през телепорта, през сателита, до нашия телевизор.
Оборудването за такова излъчване е съвсем различно и много по-скъпо от това на БТВ. В момента в България само TV7 излъчва 16:9, затова често картината й излиза сплескана на стари 4:3 телевизори.
Идиотската RE:TV също има амбиции да предава 16:9 сигнал, но тях по-добре да не ги коментирам.
Затова филм по БТВ в панскан 16:9 при сегашното им техническо оборудване няма да видиш.

Така, разбрах къде е проблемът, за което благодаря. Можем да дадем пари за да купим филмите, но не можем да дадем пари, за да ги покажем качествено

Някой филми по ТВ7 (тези, на които пише 16х9) и при мен излизат сплескано, но като си бъзикна режима на картината и се разтеглят и става много яко. Всъщност не мисля, че всичко, излъчвано по ТВ7 е във 16:9 формат. Как става хем така, хем така?
Сатире аз преди всяка следваща серия на Властелинът изглеждах предишните епизоди за подготовка. Уикенд с Властелинът наистина е добра идея и аз съм го правил. А по отношение на отрязването - както и да го сучеш, филм в 3:4 е отрязан спрямо този в 9:16, пък няма значение дали е отрязан "фабрично" или у дома, все се губи половината картина.
Моето главно недоволство се зароди още покрай Европейското по футбол, където беше сигурно, че Германия, в която ако не се лъжа 16:9 вече е масовия стандарт, ще предава в този формат мачовете и ще с екефя на големия телевизор - ама не. Вятър и мъгла, и съм почти убеден, че е имало 2 версии на излъчване и нашите са избрали 4:3, а светът е гледал 16:9

Ако някой е по-запознат как ни изработиха - нека сподели, въпреки че темата е изначално за друго.
Edited by Змей Горянин, 15 септември 2008 - 15:20 .
... Through dreams I influence mankind...