marillion, on 08 þëè 2013 - 09:08 , said:
Значи, като цяло сме на едно мнение с теб, че без ЦСКА или Левски е смешно да говорим за български клубен футбол...
От горното следва, че нито един български клубен отбор, а още по-малко пък ЦСКА или Левски, не бива да бъде заложник на корпоративните интереси на група акционери в капиталово дружество. Защото корпоративните правила в нашата мила татковина не са такива каквито са например в "белите" европейски страни. Защото тук механизмите са по-различни и в този смисъл онзи модел е неприложим за нашите условия. Затова лично аз считам, че превръщането на футболните клубове в търговски дружества беше грешка. На всичкото отгоре, типично по нашенски, четем и тълкуваме законите неправилно. Ето какво гласи нормата на чл. 12, ал. 1 от Закон за физическото възпитание и спорта:
"Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2002 г.) Спортните клубове, които развиват и осъществяват професионален спорт, могат да се регистрират като акционерни дружества - професионални спортни клубове, или като сдружения с нестопанска цел - професионални спортни клубове."
За целите на престъпната приватизация на българските футболни клубове, която беше извършена в края на 90-те години на миналия век, горната норма беше прочетена и тълкувана (а и все още се чете и тълкува именно по този начин) изцяло стеснително. Така едни сдружения с нестопанска цел, които обслужваха изцяло обществен интерес и имаха изцяло социален характер, бяха приватизирани от частните мутреннски групировки по онова време. Тук не мисля да разяснявам кой тогава застана (а и все още стои) зад големите български футболни клубове.
ОК, принципно съм съгласен, че "
нито един български клубен отбор не бива да бъде заложник на корпоративните интереси на група акционери в капиталово дружество". Обаче какво
реално може да се направи? Какво изобщо предлагаш? Национализация на футболните клубове? Абсурд! Експроприация? Абсурд! Задължителна пререгистрация на регистрираните по Търговския закон клубове по Закона за юридическите лица с нестопанска цел? Абсурд! А какво става със съществуващите задължения? Кой ги поема? Защото няма как да се опростят, освен държавните. Аз като данъкоплатец не искам да плащам на някого масрафа обаче... После, водещите професионални клубове във всички нормални държави са по Търговския закон. Ама нашите собственици не били като тези в "белите" страни? Ами повредата не е в телевизора на футбола, а в телевизора на държавата. Културни особености, какво да се прави. То и много други неща в държавата не са като тези в "белите" страни. Изобщо, да искаш подобни мерки звучи утопично, все едно да искаш да се върнат заграбените пари от държавата по време на прехода. Чудесно като искане, но пълна утопия!
Да не говорим, че в белите страни също има лоши акционери и собственици, също има разни "врътки", напълно легално и хората се съобразяват с тях, колкото и да им е неприятно. Ето, давам ти пример, много подходящ за България - Глазгоу Рейнджърс. Хората са 54 кратен шампион на Шотландия! Да не мислиш, че на техните фенове им е било лесно? Фалира им клубът и ги запратиха на четвъртото ниво на шотландски футбол, без да му мигне окото на някого в Шотландия. Защото така е в "белите" страни, колкото и да е ефимерно понякога - има върховенство на закона! Ял си, пил си, веселил си се, харчил си повече, отколкото трябва - фалираш и точка. Докато в България на грандовете винаги се правят компромиси. Фиорентина и те бяха като Рейнджърс, мисля имаше и други подобни случаи.
Друг пример, вече малко по-далечен спрямо действителността в България - Манчестър Юн. Преди години американският милиардер Малкълм Глейзър изкупи акциите на клуба и от публична компания го превърна в частна компания. Феновете бяха масово против - имаше протести, но цивилизовани, не като тия на ЦСКА, но нищо не можеше да се направи. Има пари човекът - купува го, пък нека феновете си мислят, че е "техен". Най-непримиримите дори създадоха нов футболен клуб - Юнайтед ъф Манчестър. С други думи, така става в цивилизованите държави - хората са несъгласни, но уважават частната собственост и правата на собственика, накрая си правят друг клуб, абе гражданско общество, далеч сме от него по тия ширини.
А при нас - дай държавата да се погрижи, дай да са с нестопанска цел клубовете и пр. А и като станат ЮЛНЦ да не би да си мислиш, че няма да има злоупотреби? Всичко ще си бъде същото, само ще станем за смях пред света...
marillion, on 08 þëè 2013 - 09:08 , said:
Този изцяло неправилен модел инкарнира в уродливите събития от 2008 г., когато с "братската" помощ на един бивш агент на ДС, Лупи не успя навреме да подпише споразумение за разсрочване на данъчни задължения с НАП и ЦСКА изгоря с лиценза за европейските клубни турнири. Малко хора обаче си спомнят по-важното от онези дни. А, по-важното беше това, че именно Лупи извади парите в българския клубен футбол на светло. Говоря за официалните заплати на футболистите. И сега да бръкнеш в търговския регистър, който е публичен, и сега ще ти направят впечатления годишните отчети на другия гранд. Цитираният и явно уважаван от теб финансист Баждеков по онова време осигуряваше футболистите на Левски на 280 лв., а някои от тях (може би големите звезди като Гонзо) на космическите 320 лв. Лупи сглупи като реши да се прави на по-правоверен от Папата и Батков не му прости, което си беше съвсем в реда на нещата за българската действителност. Цялото това нещо нямаше как да се случи без съдействието на БФС, а тъй като нещата излязоха твърде много извън добрите норми на поведение в следващите няколко години същото това БФС си затваряше услужливо очите пред явните нарушения на почти всички правила и норми извършени от гърнетата...
Аз съм на 100% убеден, че няма нито един, повтарям нито един, български футболен клуб, който да няма публични и/или частни задължения днес. И ако правилата трябва да важат еднакво за всички, още днес трябва да закрием цялата "А" и цялата "Б" групи и да приключим с "професионалния" български клубен футбол. Ето защо твърдя, че е нужна държавна намеса и помни ми думата такава ще има, защото ЦСКА не е Велбъжд Кн, Берое или Нефтохимик...
Хайде сега, въртя го, сука го и накрая пак Батков виновен! Ози добре го е казал, няма нужда да се повтаряме. Не търсете вината у класовия враг, а търсете вината у врага с партиен билет, ако ме разбираш...
А че Баждека го правеше това е факт, не го оправдавам, но по това време го правеха всички отбори. А и фирми. Дори имам приятел, финансов директор (не какъв да е!) на сравнително голяма за бг мащабите компания (българска), който до преди 1-2 години също не го осигуряваха на пълните пари, а му даваха "бонуси" и пр. финтифлюшки да се спести от осигуровки.
И пак ти казвам - как точно си я представяш тая държавна намеса? Стига утопии. Минаха времената, когато партията пледираше за "високо спортно майсторство" и вдигаше "нивото на българския футбол" в "съзвучие със социалистическия морал".
Edited by Parabellum, 09 þëè 2013 - 00:56 .