Jump to content

Левски vs. ЦСКАВечното дерби...

655 replies to this topic

#181 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 17 декември 2009 - 19:05

Така си и знаех, едно си баба знае, едно си дума... :crying:

Не знаех, че правото на ползване отстъпено от общината, а не правото на собственост върху една незначителна част от терена върху който е построен "Васил Левски", ви прави пълноправни собственици на целия стадион, още повече, че сте обезщетени по съответния ред... :wacko:

Само да те попитам с какви средства и с чия благословия е построен "Герена", или искаш да кажеш, че по време на соца спортен футболен клуб е имал достатъчно средства и стопанска самостоятелност, за да изгради собствено съоръжение? :D

Прочети малко повечко по темата преди да влизаш в подобна дискусия, източниците ти са крайно недостоверни и само будят смях у запознатите с материята... :harhar:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#182 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 19:09

View PostSailing Ships, on Dec 17 2009, 18:58, said:

Подаръците свършиха и за "Левски". Батков от години не може да се докопа до ст. "Раковски".
Аз не правя трагедия от това. Вие правите, че плащате наем за "Армията".

View PostSailing Ships, on Dec 17 2009, 18:58, said:

Отново и отново за Армията. Ами МВР? :wacko:
МВР не е построило, нито е притежавало нито един от стадионите на "Левски", още по-малко настоящият му такъв :D
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#183 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 19:15

View Postmarillion, on Dec 17 2009, 19:05, said:

Така си и знаех, едно си баба знае, едно си дума... :D

Не знаех, че правото на ползване отстъпено от общината, а не правото на собственост върху една незначителна част от терена върху който е построен "Васил Левски", ви прави пълноправни собственици на целия стадион, още повече, че сте обезщетени по съответния ред... :wacko:
Ама, аз какво казах, бе бабо? Че "Левски" е притежавАЛ терен на мястото на националния стадион, за който му е даден друг, после втори и накрая трети, на който е построен "Герена".
Ти в това претенции върху националния стадион ли привидя? :D

View Postmarillion, on Dec 17 2009, 19:05, said:

Само да те попитам с какви средства и с чия благословия е построен "Герена", или искаш да кажеш, че по време на соца спортен футболен клуб е имал достатъчно средства и стопанска самостоятелност, за да изгради собствено съоръжение? :crying:
Благословия? Каквато е била нужна - комитет по спорта, главен архитект, община и т. н. Ако е трябвало - и с твоята благословия.
Средства? Целият спорт по време на соца бе на държавна издръжка. Държавата е отпуснала средства на "Левски", за да си построи стадион. И той си е негова собственост. И ти можеш да вземеш заем, за да си построиш къща, ама къщата си е твоя, нали?
Вече ако викнеш Строителни войски да ти я построят и не им платиш нищо, те ти я строят, но е собственост на Военно министерство. Сори :harhar:

#184 Sailing Ships

Soldier Of Fortune

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1423 posts

Posted 17 декември 2009 - 19:16

Ти не правиш трагедия, но питай някой друг привърженик на подуенския отбор, и ще видиш какъв вой ще направи за "Раковски".

Достатъчно е един тим да се ползва с протекциите на МВР, Армията или БДЖ, за да получава редица привилегии.

Не ми казвай, че вие сте онеправданите, а всички останали отбори по комунистическо са били под някаква закрила. Ако е така, защо през 1985 г. наказаха и футболисти на ЦСКА, сред които беше и Христо Стоичков. Трябва да се говори с факти.
So, take me with you,
Take me far away,
We'll ride the wind across the sky...
Spread your wings and you will see,
You control your destiny,
So Sailing Ships
Don't pass you by ...

#185 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 19:20

Да. Но привилегиите, които ти дава Армията са в пъти повече и в пъти по-големи от всякакви други. Ако те протекционира БДЖ освен безплатен транспорт, какво друго може да ти осигури? Ако те протекционира МВР... знам ли... - не плащаш глоби за дребни нарушения, ядеш луканка, подслушваш на някого телефона... такива ми ти работи.
Ако те протекционира Армията, тя може да ти осигури ВСИЧКО. Че и отгоре.

P.S. Не отговарям за мъката на други привърженици на "Левски" в/у стадион "Раковски". То пък и един стадион....

За наказанията - просто нямаше друг начин. Двата отбора трябваше да бъдат наказани по чисто имиджови съображения, колкото и абстрактно да звучи това за соц-а. Но все пак - в неговия край, а не в началото.

#186 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 17 декември 2009 - 19:31

View PostSatyr, on Dec 17 2009, 19:15, said:

Ама, аз какво казах, бе бабо? Че "Левски" е притежавАЛ терен на мястото на националния стадион, за който му е даден друг, после втори и накрая трети, на който е построен "Герена".

Право на собственост.
Право на ползване.
Разлика?

Държавата е отпуснала средства на "Левски", за да си построи стадион. И той си е негова собственост.

:wacko:

И ти можеш да вземеш заем, за да си построиш къща, ама къщата си е твоя, нали?

Не и докато не върна заема, в тази връзка Левски кога и на кого върна заема?
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#187 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 19:38

View Postmarillion, on Dec 17 2009, 19:31, said:

Право на собственост.
Право на ползване.
Разлика?
Има. Но обезщетяват "Левски" с нов терен. Това ни интересува.

View Postmarillion, on Dec 17 2009, 19:31, said:

Не и докато не върна заема, в тази връзка Левски кога и на кого върна заема?
Напротив. И преди да върнеш заема, защото по нотариален акт банката не е собственик. Ако не го върнеш, може да ти отнеме къщата, но до тогава ти си собственик. Този номер със собствеността е при лизинг на автомобили. Банката е собственик на автомобила. Но ако вземеш потребителски заем и си купиш автомобил - ти си собственика, все едно колко още вноски имаш да даваш.
Плюс това - аз не съм казал, че "Левски" е взел заем. Казах, че държавата му е отпуснала средства. Как точно, не знам, нито ме интересува особено, при положение, че проблеми със собствеността на "Герена" няма. А на "Славия" и "Локо - София" стадионите чии са? Те са сравними с "Герена". Не съм чул и с тяхната собственост да има проблеми.
Всъщност, само ЦСКА има проблеми със собствеността. Грешка - с наемането, тя собственост няма :wacko:

#188 Sailing Ships

Soldier Of Fortune

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1423 posts

Posted 17 декември 2009 - 20:04

Луканка, сланина, бонфиле ... Току-що обърка сериозно функциите на тези институции. :wacko: Армията ли следи за реда в държавата, за спазването на законите, за това да всички да са послушни или МВР? Вътрешното министерство или съдебната система може да ти осигури много повече от военните.

За наказанията - социализмът си е социализъм. Дори в края му, когато всички всячески се опитват да го запазят.

"Раковски" в момента може да е развалина, но е на изключително място в София. Близостта му до центъра покачва неимоверно цената му. Адвокатът гледа в перспектива, но няма кой да му го даде.
So, take me with you,
Take me far away,
So Sailing Ships
Don't pass you by ...

#189 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 21:11

View PostSailing Ships, on Dec 17 2009, 20:04, said:

Луканка, сланина, бонфиле ... Току-що обърка сериозно функциите на тези институции. :D Армията ли следи за реда в държавата, за спазването на законите, за това да всички да са послушни или МВР? Вътрешното министерство или съдебната система може да ти осигури много повече от военните.
Не знам. Към МВР е УБО, ако си чувал за него, което освен за охраната се грижи и за другите благини (от всякакъв характер) на привилегированите. Въпреки че спортистите на "Левски" едва ли са били толкова високо в йерархията.
Следят за реда и дали всички са послушни, да. И това как помага на спортен отбор? Води му играчи? Строи му база?
Съдебната система пък как ще помогне на спортен отбор? Ще му доведе играчи? Ще му построи база? Нея пък в каква връзка я намеси? И тя ли е имала отбор? :wacko:

View PostSailing Ships, on Dec 17 2009, 20:04, said:

"Раковски" в момента може да е развалина, но е на изключително място в София. Близостта му до центъра покачва неимоверно цената му. Адвокатът гледа в перспектива, но няма кой да му го даде.
Вече се разбрахме, че мен "Раковски" не ме интересува. Аз сега ако се разровя за изцепките на ръководството на ЦСКА, кво ше правим? Или те са света вода ненапита :crying:

#190 Sailing Ships

Soldier Of Fortune

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1423 posts

Posted 17 декември 2009 - 21:27

Отзад напред.

Не си мисли, че нямам какво да кажа и за управлението на ЦСКА през последните години. Никога не съм твърдял, че шефовете са направили всичко възможно за отбора. Към сегашните не мога да бъда особено критичен, защото досега правят, каквото могат.

Съдебната система пък как ще помогне на спортен отбор? Ще му доведе играчи? Ще му построи база? Нея пък в каква връзка я намеси? И тя ли е имала отбор?

В един от предишните си постове споменах за наказанието на "Берое" (Стара Загора) през 1970 г. (ако трябва да съм съвсем точен) след мач с "Левски".

Цитат от книгата „Светът е Берое“, подготвена от авторски колектив в състав – Андрей Кожухаров, Величко Петков, Теодор Черешев, Веселин Лесингеров, Николай Кръстев, по повод 75-та годишнина от раждането на футбола в Стара Загора:

„Берое – жертва на футболния тоталитаризъм!“

„... В третия кръг през пролетта (б.а. - на 1970 г.) идва гостуването на Левски-Спартак в Стара Загора, където между другото „сините“ нямат победа от 1958 г. чак до ... 1976 г... Тодор Кръстев, вратар на Берое: „Две минути до края на мача (б.а. - при 1:0 за домакините) държах топката в ръце и исках да я изпратя силно зад центъра, време да мине. Когато я подхвърлих към крака си, трима нападатели на „сините“ ме атакуваха – топката се удари под коляното ми, фалцира се и излезе в корнер. Сашо Костов го изпълни майсторски. Аз разчетох точно скока си във въздуха, но миг преди да хвана топката Митков и Ивков ме повалиха на земята, а Жечев я засече необезпокояван и несправедливо изравни. Видях съдията Трендафилов да сочи центъра и тръгнах към него да търся правдата, ясно записана в правилника. Не стигнах до него – спряха ме Петков, Янчовски и Белчев...
... След няколко години бях повикан в националния отбор за мача с Франция. На лагера във Велинград пристигна Борис Велчев (б.а. - дядо на сегашния главен прокурор) да даде „ценни“ разпореждания (така беше тогава). Срещата с него беше в белокаменния дворец на градския комитет на БКП. Той веднага ме забеляза и попита: „Другарю Кръстев, познаваш ли ме? Да, познавам те, другарю Борис Велчев... Знаеш ли кой те наказа тогава срещу Левски-Спартак (не дочака да му отговоря). И внимавай как ще играеш срещу французите, защото ако сгрешиш, повече няма да видиш националния отбор!“...

Картината допълва тогавашният началник на ФК Берое Бончо Мерджанов:“ Веднага след изравнителния гол Сашо Костов направи неприличен жест към публиката и към пистата полетяха 50-60 бутилки. Недостойна проява на един привилегирован футболист, имащ високопоставена закрила, и неоправдана реакция на част от публиката.“

Това е краткото резюме на онзи исторически мач през пролетта на 70-та година, след който Берое от средата на таблицата в „А“ група отиде на заточение във втора дивизия заради кефа на любимците на другаря Борис Велчев от Левски-Спартак при МВР на БКП. Като ден-днешен си спомням картината, пренесена от черно-белия екран на още младата тогава Българската телевизия – в характерния им гаменски стил „сините“ тушираха вратаря на Берое за криминално изравняване, домакините естествено протестираха, а публиката беше готова да помете охраната и да навлезе на терена. Старозагорската пролет не беше Пражка, но министърът на вътрешните работи Ангел Солаков бдеше на своя пост, охраняван от личния си бодигард Боян Радев. А над всички се извисяваше вторият човек в Партията и държавата след Тодор Живков - Борис Велчев, наречен от народа по онова време „най-силния централен защитник на Левски-Спартак“!?

Заради своеволието да се изправи срещу Левски-Спартак, Стара Загора получи страшен урок от тоталитарната система, за която отборът на МВР очевидно бе свещена крава.

А после съдебната система нямало как да се намесва ... МВР също. :worship:
Факти, а не предположения и догадки.

Edited by Sailing Ships, 17 декември 2009 - 21:29 .

So, take me with you,
Take me far away,
So Sailing Ships
Don't pass you by ...

#191 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 21:46

Да разбирам, че ЦСКА никога не се е ползвала с привилегии през соц-а? :worship:
Да разбирам, че ако в някакъв период от соц-а член на Политбюро е бил закрилник на "Левски", то ЦСКА никога е нямала подобни или "Левски" е бил отбор и на Съдебната система?
И как да разбирам това, че докато Борис Велчев е бил в Политбюро цели 14 години, "Левски" е ставал шампион само 6 пъти през това време?

И пак казвам и натъртвам - НАЙ-ЦЕННИЯТ ресурс за един отбор е човешкият + материалната база. Ако нямаше тези неща, колкото и да те подпират висшестоящите, си за никъде.

Този един разказ, при това от страна на потърпевшите, е просто интересна случка. Колко други такива случая има? Два, пет, десет? По десет на година?

#192 Sailing Ships

Soldier Of Fortune

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1423 posts

Posted 17 декември 2009 - 21:58

От всичките ми мнения по темата да е имало дума за това, че за ЦСКА не е имало привилегии? Не.

Но е имало и за "Левски".

Хората в "синьо" трябва да приемете или по-скоро да научите за някои неща, които разбиват мита, създаден от вас, за неприкосновеност откъм ценностен план. Затова цитирах точен източник.

След като "Левски" е бил шампион през всичките 45 г. тоталитаризъм, бил е и носител на Купата на България, нима не е имал човешки ресурс, материална база, протекции и др.

Както виждаш, аз съм доста упорит човек, който обаче борави с конкретни факти. За клишетата от рода на Партията, Армията ме заболяха пръстите да пиша.
So, take me with you,
Take me far away,
So Sailing Ships
Don't pass you by ...

#193 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 22:20

Добре, то и аз не съм казвал, че за "Левски" привилегии е нямало.

Всъщност цялата работа започна от разделението преди и след 1989 г. И аз боравих с факти - "Левски" - 9 пъти шампион, четвъртфинал в УЕФА и първи български отбор в Шампионската лига, плюс други успехи навън. Въпреки традиционното си слабо представяне в Европа.
ЦСКА - 6 пъти шампион, без сериозни успехи в Европа, въпреки традиционното си добро представяне навън.
И изказвам предположение (с голяма вероятност - правилно), че и в следващите 20 години няма да постигнете успехи като през соца.
А соцът ще се отдалечава все повече и повече и великите успехи ще стават все по-далечни и имагинерни. Вече растат цели няколко поколения, нямащи абсолютно никакви спомени отпреди 1989 г.
А поколенията, които само подобни спомени ги топлят, стават все по-малко... :worship:

#194 Sailing Ships

Soldier Of Fortune

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1423 posts

Posted 17 декември 2009 - 22:47

Ако нямаш история, ако не притежаваш имидж и традиции, няма как да вървиш напред. Защото от българските отбори име в Европа сме оставили ние.

Аз съм убеден, че след години ще сме отново там, където бяхме. И предпочитам по-трудния път като този, вместо ефимерните заблуди за Шампионска лига, които освен прозвища като Евроидиоти, не дават други плодове.
So, take me with you,
Take me far away,
So Sailing Ships
Don't pass you by ...

#195 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 23:00

View PostSailing Ships, on Dec 17 2009, 22:47, said:

Ако нямаш история, ако не притежаваш имидж и традиции, няма как да вървиш напред. Защото от българските отбори име в Европа сме оставили ние.
Сигурно. То тогава никой, никога и отникъде не може да тръгне, щото никой не се ражда с история, имидж и традиции :ninja:
Като ми отговаряш с клишета, поне гледай да са правилни :metal:

View PostSailing Ships, on Dec 17 2009, 22:47, said:

Аз съм убеден, че след години ще сме отново там, където бяхме. И предпочитам по-трудния път като този, вместо ефимерните заблуди за Шампионска лига, които освен прозвища като Евроидиоти, не дават други плодове.
Да обърнем внимание на болднатия текст. "Ефимерните заблуди за Шампионска лига"... Препрочетох го три пъти. Препрочетох три пъти и какво съм казал аз за Шампионската лига - че "Левски" е първият български отбор, играл в нея.
Излиза, че обстоятелството, че първият български отбор, играл в Шампионската лига, е "Левски" е ефимерна заблуда :worship:
С това поне ме убеди, че наистина предпочиташ по-трудния път. Ако хората изкачват Еверест през Катманду, ти би го изкачил през Кочабам̀ба. Или не би :worship:

#196 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 17 декември 2009 - 23:04

Сатире, защото умело измести центъра на тежеста и все по-често говориш за отминалото време на соца, като за отминало величие на ЦСКА, една странна поне за мен релация, но типична за всеки привърженик на "вечно вторите", ми се иска да те попитам дали си запознат с едно социологическо проучване, направено, забележи от радио "Гонг", за което радио се знае, че е тъмносин официоз, според което проучване, привържениците на ЦСКА са значително повече от тези на Левски? И това в годините на "демокрация", след червените "комунистически" времена...

В тази връзка, как коментираш несъстоятелността на собствената си теза от по-горе, според която, след още двадесет години успехите на ЦСКА ще бъдат далечен спомен от пожълтялото ни соц минало, а привържениците на отбора ще се броят на пръсти?

Това, горното, в потвържедение на тезата ти, че "НАЙ-ЦЕННИЯТ ресурс за един отбор е човешкият + материалната база", който ако позволиш бих допълнил с още две категории - публика и традиции...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#197 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 17 декември 2009 - 23:23

View Postmarillion, on Dec 17 2009, 23:04, said:

Сатире, защото умело измести центъра на тежеста и все по-често говориш за отминалото време на соца, като за отминало величие на ЦСКА, една странна поне за мен релация, но типична за всеки привърженик на "вечно вторите", ми се иска да те попитам дали си запознат с едно социологическо проучване, направено, забележи от радио "Гонг", за което радио се знае, че е тъмносин официоз, според което проучване, привържениците на ЦСКА са значително повече от тези на Левски? И това в годините на "демокрация", след червените "комунистически" времена...
Аз ли изместих центъра на тежестта. Аз казах, че в последните 20 години "Левски" е много по-напред от ЦСКА и ти тръгна да вадиш статистики. От които се видя, че големите успехи на ЦСКА са през соца.

Радио не може да прави социологическо проучване, може да направи журналистическо, а първото може да се прави само от квалифицирани социологически агенции. Ако радио "Гонг" е поръчало това проучване на агенция - добре. Ако не - то няма социологическа стойност. Все едно, не съм запознат. Но да приемем, че е така. Соцът може да беше всякакъв, но изкуствени фенове на спортен отбор не можеше да създаде. Специално при позоваванията ми на периода преди 1989-а пък никъде не съм казвал каквото и да било за феновете.

В тази връзка, как коментираш несъстоятелността на собствената си теза от по-горе, според която, след още двадесет години успехите на ЦСКА ще бъдат далечен спомен от пожълтялото ни соц минало,
Това е ПРОГНОЗА, бе! ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ! Което ти пък как реши, че е несъстоятелно, като се отнася за бъдещето? Най-малкото има също толкова вероятност да е несъстоятелно, колкото и да е състоятелно. Ени квесчънс?

а привържениците на отбора ще се броят на пръсти?
Тук нарочно ти разцепих изречението. Защото аз такова нещо, че привържениците на отбора след 20 години ще се броя на пръсти, категорично не съм казвал. Ти вече започна и да фантазираш. А аз приемах на доверие статистиките, които вадеше. Трябва да взема да проверя дали не си изфантазирал и тях...

Това, горното, в потвържедение на тезата ти, че "НАЙ-ЦЕННИЯТ ресурс за един отбор е човешкият + материалната база", който ако позволиш бих допълнил с още две категории - публика и традиции...
Публиката, особено българската, няма голямо значение при мачове навън. Доста малко български фенове могат да си позволят мач на любимия си отбор, особено в чужбина. Особено през соца пък - почти никакви. А нали най-големите ви успехи в Еворпа са от соца. Значи факторът публика не е толкова влиятелен.
Традиции... Какви традиции имаше "Литекс", когато се нареди сред грандовете, че и няколко шампионски титли взе? Никакви. Но имаше материалния ресурс. Традициите, тогава, са много по-назад спрямо основните ресурси, за които аз говорех.
Ени квесчънс? :worship:

#198 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 18 декември 2009 - 00:01

View PostSatyr, on Dec 17 2009, 23:23, said:

Ени квесчънс? :worship:

Да, защо не основеш "уан мен толк" радио станция, няма начин да не пожънеш успехи... :worship:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#199 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 18 декември 2009 - 00:05

View Postmarillion, on Dec 18 2009, 00:01, said:

Да, защо не основеш "уан мен толк" радио станция, няма начин да не пожънеш успехи... :worship:
Със сигурност. Интрото ще е нещо такова:
Сирако-о-ов - четири-и!
Боримиро-о-ов - два-а!
Илян Илиев - еди-и-ин!
Общо-о:
Седе-е-е-ем!
На колко-о?

---край на интрото---

П.С.
Лацио - Левски 0:1 :worship:

#200 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 18 декември 2009 - 00:08

Да си дойдеме на думата, кои са най-големите международни успехи на Левски? Победите срещу ЦСКА, за спорадичните действителни такива остава само П.С... :worship:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users