marillion, on Dec 17 2009, 23:04, said:
Сатире, защото умело измести центъра на тежеста и все по-често говориш за отминалото време на соца, като за отминало величие на ЦСКА, една странна поне за мен релация, но типична за всеки привърженик на "вечно вторите", ми се иска да те попитам дали си запознат с едно социологическо проучване, направено, забележи от радио "Гонг", за което радио се знае, че е тъмносин официоз, според което проучване, привържениците на ЦСКА са значително повече от тези на Левски? И това в годините на "демокрация", след червените "комунистически" времена...
Аз ли изместих центъра на тежестта. Аз казах, че в последните 20 години "Левски" е много по-напред от ЦСКА и ти тръгна да вадиш статистики. От които се видя, че големите успехи на ЦСКА са през соца.
Радио не може да прави социологическо проучване, може да направи журналистическо, а първото може да се прави само от квалифицирани социологически агенции. Ако радио "Гонг" е поръчало това проучване на агенция - добре. Ако не - то няма социологическа стойност. Все едно, не съм запознат. Но да приемем, че е така. Соцът може да беше всякакъв, но изкуствени фенове на спортен отбор не можеше да създаде. Специално при позоваванията ми на периода преди 1989-а пък никъде не съм казвал каквото и да било за феновете.
В тази връзка, как коментираш несъстоятелността на собствената си теза от по-горе, според която, след още двадесет години успехите на ЦСКА ще бъдат далечен спомен от пожълтялото ни соц минало,
Това е ПРОГНОЗА, бе! ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ! Което ти пък как реши, че е несъстоятелно, като се отнася за бъдещето? Най-малкото има също толкова вероятност да е несъстоятелно, колкото и да е състоятелно. Ени квесчънс?
а привържениците на отбора ще се броят на пръсти?
Тук нарочно ти разцепих изречението. Защото аз такова нещо, че привържениците на отбора след 20 години ще се броя на пръсти, категорично не съм казвал. Ти вече започна и да фантазираш. А аз приемах на доверие статистиките, които вадеше. Трябва да взема да проверя дали не си изфантазирал и тях...
Това, горното, в потвържедение на тезата ти, че "НАЙ-ЦЕННИЯТ ресурс за един отбор е човешкият + материалната база", който ако позволиш бих допълнил с още две категории - публика и традиции...
Публиката, особено българската, няма голямо значение при мачове навън. Доста малко български фенове могат да си позволят мач на любимия си отбор, особено в чужбина. Особено през соца пък - почти никакви. А нали най-големите ви успехи в Еворпа са от соца. Значи факторът публика не е толкова влиятелен.
Традиции... Какви традиции имаше "Литекс", когато се нареди сред грандовете, че и няколко шампионски титли взе? Никакви. Но имаше материалния ресурс. Традициите, тогава, са много по-назад спрямо основните ресурси, за които аз говорех.
Ени квесчънс?