Навремето ми се наложи да изкарам един ускорен курс по френски език. Баща ми работеше в Алжир и планът беше заедно с брат ми да учим в тамошен френски лицей. Учителката ми по френски беше стара мома, завършила престижния "Робер Колеж" и определено уроците при нея бяха изключително забавни. Като всеки "тийн" и аз не правех изключение от правилото да искам да науча всичко изведнъж и ако може напълно безболезнено. В резултат на това непрекъснато четях текстовете съкратено, пропускайки цели думи и изрази. Дамата само това чакаше, за да ме прекъсне с категоричното:
"Ънкор ън фуа силвупле..."
Беше много забавно. Това, което научих още на петнадесет години от тази прекрасна жена обаче, бе да внимавам много как чета чуждите мисли и да се стремя да вникна в съдържанието на написаното, а не да правя собствени интерпретации върху текста...
marillion, on Jun 2 2009, 22:42, said:
Всичко друго е или подлизурщина (ако го изрича истински фен на играта), или по-скоро приказки на човек, който гледа футбол от дъжд на вятър и не счита себе си за средностатистически запалянко...
Аз съм "болен" фен на футболната игра и като такъв съм краен в оценката си към играта на противника. Едно от малкото хубави качества на "болните" фенове е изключително честното им отношение към играта и разбиранията им за явлението наречено "спортна злоба". Като бивш юноша на ЦСКА бях научен от треньорите си да се противопоставям по всякакъв начин на основния съперник на отбора в исторически план. Убеден съм, че същото отношение е предавано и в противниковата школа. Днес съм горд с отношението си към "отбора на народа" и не смятам да го променям никога.
В международен план, лично за мен, Левски пречи на българския футбол и не е необходимо тук да изтъквам примери в подкрепа на това мое твърдение. Във вътрешен план, Левски е основния съперник на ЦСКА, което обуславя и моето негативно отношение към този отбор. Това по отношение на отборите.
Що се отнася до феновете на "сините", нещата са коренно различни от моя гледна точка. Имам много близки приятели левскари, по стечение на обстоятелствата в миналото съм разговарял и седял многократно на една маса с хора, като Наско Сираков и Боби Михайлов, Лъчо Танев и Димитър Пенев. Никога не съм делял приятелите си на "сини" и "червени", но винаги съм делял феновете на "истински" и "неистински". "Истински" за мен са изцяло отдадените на отбора фенове, "неистински" аз наричам умерените привърженици на футболната игра, за които пропускането на мач от първенството не само, че не е трагедия, ами е нещо съвсем нормално. Ако "истински" фен ми каже, че ще вика за Левски в мач срещу БАТЕ, кака, леля или стринка, и аз съм убеден, че този фен е действително "истински" по моите лични критерии, то тогава без никакво колебание ще го нарека ПОДЛИЗУРКО!!
EDIT:
Една интересна тема по въпроса от един друг форум...
Edited by marillion, 03 юни 2009 - 12:42 .