Jump to content

Новото Миталикапредварителности

512 replies to this topic

#101 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 27 септември 2007 - 14:03

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 14:44, said:

Това са ужасно много думи. Не може в две изречения с 15 думи осем да са ключови :dance:
Разбира се, че може. Може дори от две изречения с 15 думи и 15-те да са ключови. Като например
"Тринитротоулолът (ТНТ) е химическо вещество с формула C6H2(NO2)3CH3. При нормални условия той се намира в твърдо агрегатно състояние и е жълт на цвят...." И т. н., колкото дойдат :yes:
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#102 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 27 септември 2007 - 14:04

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 14:12, said:

Нека обърнем внимание обаче, на това, което е казал Ларс.
Струва ми се, че Ларс се еманципира от собственото си минало. Едно са Металика - иконоборците с ластични дънки от Бей Ейриъ през 1982, съвсем друго Металика - мегазвездите от новинарския праймтайм през 1992.

Навремето, преди да се пенсионирам от "Про-Рок", за броя с водещ материал за Металика, всеки от пророците трябваше да отговори на литературния въпрос "Какво са за мен Металика" и да стане едно магазинно четиво от лични позиции. Аз си избрах да пиша за групата Металика, която последователно надскача граници и определения. Трашърите Металика надскачат траша и започват да бъдат възприемани като "обща" метъл група, после надскачат и метъла, а накрая надскачат и рока, за да станат име отвъд всякакви ниши и термини. Поп икони и туйто. Част от каймака на масовата култура от края на XX и началото на XXI в. - като Ерик Клептън, Мадона, Джордж Лукас, Робърт Де Ниро и Папата.
(Т.е. не иде реч за надскачане на жанрови граници, а за надскачане на граници на възприемане.)

И не може сега, от тази височайша позиция, Ларс Улрих да каже: Абе, разбираш мъ, нали, ние бичехме траш!

Една такава заявка веднага отпраща Металика пак там, в култовото обкръжение на Ексъдъс, Тестамент и Меконг Делта, обследвано от група съветски учени и техните приятели.
Така е то.

#103 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 27 септември 2007 - 14:08

Ози тук Ви пита за думата, а Вие не му отговаряте. Нека това стори един неметалист тогава. Думата, която Ози търси е МЕТЪЛ :dance:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#104 cygnusx86

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 323 posts

Posted 27 септември 2007 - 14:11

View Postgeorid, on Sep 27 2007, 15:04, said:

И не може сега, от тази височайша позиция, Ларс Улрих да каже: Абе, разбираш мъ, нали, ние бичехме траш!

Една такава заявка веднага отпраща Металика пак там, в култовото обкръжение на Ексъдъс, Тестамент и Меконг Делта, обследвано от група съветски учени и техните приятели.

Както споменах веднъж цитата е от 86-та.Беше някакво интервю дадено точно след излизането на МOP.
"9.29. Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра докато не дадат налога безусловно и с покорство."

#105 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 27 септември 2007 - 14:15

View Postgeorid, on Sep 27 2007, 15:04, said:

Би било вярно, ако го е казал сега. Но човека изнамерил цитата, казва, че това е интервю на Ларс от 1986-та. Тогава Металика далеч още не са били това за което ти говориш.

View Postmarillion, on Sep 27 2007, 15:08, said:

Ози тук Ви пита за думата, а Вие не му отговаряте. Нека това стори един неметалист тогава. Думата, която Ози търси е МЕТЪЛ :dance:
Не е.

Edited by Ozzy, 27 септември 2007 - 14:17 .

I don't know how I managed it...

#106 Aggressive Perfector

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 145 posts

Posted 27 септември 2007 - 14:24

Чакайте малко... "Американска банда с британски влияния"? Че не тръгва ли трашът именно от американските хлапенца, които се прекланят пред NWOBHM, пред Black Sabbath... Ако се вслушаш в Show No Mercy ще откриеш и доста хеви метъл влияния... Естествено, всеки стил се развива и надскача себе си - Слейър стават по-психарски и агресивни, а Металика показват, че трашът може да се прави и с интелект, не само със злоба и агресия...

#107 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 27 септември 2007 - 14:31

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 15:15, said:

това е интервю на Ларс от 1986-та. Тогава Металика далеч още не са били това за което ти говориш.
Тц... Не е.
Трендът вече се усещаше! И това го казвам ДОРИ от изолираната си гледка на ученик от изолирано училище в изолиран град на изолирана държава през 1986. С какъв трепет се очакваше новата Металика и какъв ФУРОР настана, когато излезе. Толкова са ни разбирали на нас тиквите тогава, но, преди Мастъра да дойде - Ride the Lightning се слушаше като необикновен албум на необикновена група. Имаше го смътното усещане, че тия не са като Венъм и Грейв Стоун.

Дет се вика - Ride the Lightning беше траш албума, с който прослушах прогресив :dance:

Един ден, когато светът внезапно стана много голям и достъпът до информация не беше проблем, можеше вече да се провери и как са стоели нещата реално. И се разбра: Master of Puppets е албумът на първия голям пробив. Слейър, Антракс и Ексъдъс - аре, ако обичате, по-назад. Ние сме Металика! Ние не сме като вас!

Ларс Улрих (превод на думите му): Ние не сме като вас!

Edited by georid, 27 септември 2007 - 14:41 .

Така е то.

#108 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 27 септември 2007 - 14:59

View Postgeorid, on Sep 27 2007, 15:31, said:

Ларс Улрих (превод на думите му): Ние не сме като вас!
Харесва ми този превод. Не е буквален, но има много истина в него. А именно, че Металика са много, много, много повече от Слейър, Антракс, Ексъдъс, Криейтър и още десетки подобни групи. Много повече са. И за това не могат да бъдат принизявани с едно обикновено определение като "Траш група". И преди някой да е ревнал, държа да отбележа, че като казвам, че са много повече имам предвид в онези години и с онези албуми. До 88-ма. След това не може да се каже, че са много повече, защото са вече в космоса.
Хубав превод. Аз обаче предпочитам буквалния:

"We never thought of ourselves as a ‘thrash band.’ We were always an American band with British and European metal influences." Lars Ulrich
"Ние никога не сме се смятали за "траш група". Ние винаги сме били Американска банда, с Британски и Европейски метъл влияния /въздействия/." Ларс Улрих

И тук се връщам на въпроса, който зададох. Коя е ключовата дума?

"never"
"никога"

"Никога", казано през 1986-та значи: "Не през 1986, не през 1984, не през 1983, не като цяло, не отделен албум, не отделна песен, а НИ-КО-ГА. Никога не сме били."
:dance:

#109 REYAV

Вездесъщо Неприсъщ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 288 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:05

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 15:59, said:

"We never thought of ourselves as a ‘thrash band.’ We were always an American band with British and European metal influences." Lars Ulrich
"Ние никога не сме се смятали за "траш група". Ние винаги сме били Американска банда, с Британски и Европейски метъл влияния /въздействия/." Ларс Улрих

"never"
"никога"

"Никога", казано през 1986-та значи: "Не през 1986, не през 1984, не през 1983, не като цяло, не отделен албум, не отделна песен, а НИ-КО-ГА. Никога не сме били."

А на мен определено ми се струва,че най-важната тук е "не сме се смятали".Това е една лична позиция на групата,която обаче не е задължително да бъде взимана под внимание от критиците.
Еб ендалгс и етиннилтсеч исрубмок
ахялрат ес и ахавцервс в етилп
месвъс инсалко ахяб кут етипрущ
и амто ахавтаспавар исрусарп
.

#110 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Добре. Хайде сега да си стиснем ръцете и да се спрем на конформисткото решение:

Металика са лидери на прогресивното течение в траша през 80-те години.

Edited by georid, 27 септември 2007 - 15:06 .

Така е то.

#111 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 15:59, said:

"never"
"никога"

Е добре де Ози, но щом те никога не са били през 1986, то значи ли по дефиниция, че те никога не са и през 2006 например?
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#112 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:13

View PostREYAV, on Sep 27 2007, 16:05, said:

Това е една лична позиция на групата,която обаче не е задължително да бъде взимана под внимание от критиците.
Личната позиция на автора на произведението, или да го кажем по друг начин - мнението на един автор за това какво Е и какво НЕ Е неговото собствено произведение, е много по-важно и по-вярно, отколкото мнението на някакъв критик. Така смятам аз.

#113 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:18

View Postgeorid, on Sep 27 2007, 16:05, said:

Добре. Хайде сега да си стиснем ръцете и да се спрем на конформисткото решение:
Не мога, Гео. Много искам, но не мога. Не го вярвам. Не е така.
Ако още малко промениш "конформисткото решение", направиш още една, съвсем малка стъпка напред и то добие следния вид:

Металика са лидери на прогресивното течение в траша до 1983-та.
веднага ти подавам ръка... :dance:

Edited by Ozzy, 27 септември 2007 - 15:19 .

#114 georid

манипулатор

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 822 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:25

до 1983-та
Ама то до 1983 е имало само Венъм и бляк метъл :dance:
Пък после се разбира, че и онуй не било бляк метъл, ами туй другото е бляк метъл.

По същата логика (и по оная с класическите композитори) - сега, през 2007, като погледнем назад, как да отговорим на въпроса що е то траш?

Какъвто и да е отговора, представата ни за траш от 80-те не може да мине без Металика.

Единствената редакция (козметична), която мога да направя:

Металика са безспорните лидери на прогресивното течение в траша през 80-те.
Но пък всяко прилагателно разваля елегантността на изказа. Така че да си останем на:

Металика са лидери на прогресивното течение в траша през 80-те.

Edited by georid, 27 септември 2007 - 15:53 .

Така е то.

#115 REYAV

Вездесъщо Неприсъщ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 288 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:26

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 16:13, said:

Личната позиция на автора на произведението, или да го кажем по друг начин - мнението на един автор за това какво Е и какво НЕ Е неговото собствено произведение, е много по-важно и по-вярно, отколкото мнението на някакъв критик. Така смятам аз.

Мисля си ,че важно е общото мнение.То определя визията на даден продукт.Ако го рекламираш като траш,то е траш,ако кажеш,че е пънк кор с елементи на задунайски фолк метъл,ще бъде прието като такова,макар и с известни апрострофи.Наистина е важно мнението на твореца,но то комай се мени през годините.
Еб ендалгс и етиннилтсеч исрубмок
ахялрат ес и ахавцервс в етилп
месвъс инсалко ахяб кут етипрущ
и амто ахавтаспавар исрусарп
.

#116 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:34

View PostREYAV, on Sep 27 2007, 16:26, said:

Мисля си ,че важно е общото мнение.
Ще се върна на това, което говорихме вчера.
Ако съм нарисувал крава, а общото мнение на останалите е, че съм нарисувал къща, силно ще ми дреме на оная работа за общото мнение.
Аз съм нарисувал крава.
Въртим в един и същи кръг от време оно.
Стига с тия Металика.

#117 Aggressive Perfector

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 145 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:38

Ама то до 1983 е имало само Венъм и бляк метъл metal.gif

Пък и да не говорим, че дебюта на Sodom си е същия този Венъмски блек, а не е траш...

#118 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:39

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 16:34, said:

Стига с тия Металика.
Вади Уискито и фъстъците :dance:

#119 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:41

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 16:13, said:

Не съпоставяме мнението на някакъв критик срещу изказването на Ларс. Съпоставяме тонове критици, журналисти, енциклопедии и т. н.
Прочее, особено по-известните музиканти почти във всяко интервю казват нещо подобно, с което да се опитат да се извисят/направят на интересни/велики и т. н. Примери за това толкова много, че няма смисъл да ти давам.
90% от метъл групите, когато почнат да записват нов албум, казват "това ще е най-добрия ни и най-тежък албум изобщо". И след половин-една година се пръква нещо, към което тези определения са изобщо неприложими. Виж сега тази новина - Кърк Хамет казва, че предстоящия албум ще е "смесица между '88 и '91". Щом ти толкова много припознаваш единствената и неоспорима истина в думите на авторите на произведението, би ли си заложил главата? Като излезе новият албум, ако не ти звучи като смес между Джъстиса и Черния албум, какво правим :D

#120 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 27 септември 2007 - 15:43

View PostOzzy, on Sep 27 2007, 16:34, said:

Ще се върна на това, което говорихме вчера.
Ако съм нарисувал крава, а общото мнение на останалите е, че съм нарисувал къща, силно ще ми дреме на оная работа за общото мнение.
Аз съм нарисувал крава.
Въртим в един и същи кръг от време оно.
Стига с тия Металика.
А не четеш ли аз какво ти пишех? Не какво си нарисувал, а как си го нарисувал е определящо за стила ти. Ако си я нарисувал така, че никой не може да я познае, си абстракционист. Ако си я нарисувал квадратна, си кубист. И ако си я нарисувал квадратна, може да твърдиш, че си реалист колкото Веласкес, ама няма да си :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users