Ozzy, on 22 януари 2014 - 13:31 , said:
^
Ти току що им влезе в капана
майтап да става
Напълно приемам факта, че една банда може да сътвори различни песни, които да се различават значително стилово, тоест може една метъл банда да създаде прог композиция, както и прог банда да създаде някаква комерсиална балада или каквото и да е. И все пак аз продължавам да твърдя че употребата на понятията е силно субективно. Леми например се дразни от понятието хеви метъл и нарича Motorhead рокендрол банда...само че нали и Битълс са такива? Излиза че Мотърхед все пак не са рокендрол...или Битълс не са?
Този субективен фактор се изразява и в това че за теб (marilion) етикета прогресив носят няколко определени банди (Yes, Genesis, Marilion и т.н.), докато аз (харесвам много тези споменатите) използвам етикета прогресив и за още банди като King Crimson, Rush, Jethro Tull, Riverside, Ayreon и т.н. и в същото време си позволявам да използвам термина прогресив метъл за банди като Dream Theater и Opeth, защото никой не може да ме убеди че те са хеви метъл.
Сега, ако трябва да съм честен, има много оригинални банди, за които просто не си струва да слагаш стилови рамки - много от тези които споменах (мързи ме да ги пиша пак) са толкова оригинални че може да се каже че са създали собствен стил. В такъв случай употребата на стиловата рамка е само някакво удобство. Случвало ми се е да просвещавам хора за непознати за тях банди. И мен са ме просвещавали за банди които не познавам. В такива случаи обикновено са били ползвани простички и масово употребявани понятия, като хеви метъл, прогресив рок, за да може човек да добие приблизителна представа за какво става дума.
Нямам против да бъда убеден (с убедителни и достоверни линкове например) че понятие прог - рок не съществува, а съществува единствено понятието прогресив. В противен случай приемам че прогресив рок е съставено от две частици, също както хеви метъл, траш метъл, фолк рок и т.н., тоест касае се за някакво стилово разграничение в рамките на по-обширен стил.
По повод горните две мнения - Maiden не са прогресив група, но са били обвинявани от много хора, че някои композиции са твърде прогресив. DT пък са били обвинявани че понякога са твърде метъл.
Чисто технически Лари Кинг и Слави Трифонов са водещи, упражняват една и съща професия. Разликата е в аудиторията и в изразните средства...разбира се и в това къде и как работят. Аз не съм фен на подобни шоута, но мисля че и двамата са добри професионалисти. Да, Слави изпростява, но мисля че той много добре знае от какво се интересува основната му аудитория. По същия начин две различни банди (които имат нещо общо по между си) все пак се различават по изразни средства, аудитория към която е насочена музиката им - нека си го кажем - някои прог-рок банди са твърде елитарни и трудно разбираеми за масовия вкус...други са по-мейнстрийм и така...
и всъщност съпоставянето на DT и Yes е толкова логично, колкото да съпоставиш Iron Maiden и Metallica например - всяка банда е сама за себе си, а музиката нито е състезание, нито е точна наука.
Edited by Geddy, 22 януари 2014 - 19:52 .