Jurisprudent, on Dec 21 2011, 16:20, said:
Забележи нещо. Ти казваш: едно близко до човека, народно вярване бива превърнато в инструмент за власт. Да, фактите и хронологията ти са верни. Но независимо дали е народно вярване на секта или официална институционализирана религия, онова, което първо violator написа по-горе - суеверие - си остава в сила. И онова, което аз написах по-горе - за религията като митология - също остава. С други думи, тук няма как да направим разделението "добрата народна секта" / "лошата институционализирана религия". И двете се крепят на едно и също. Това са обяснения на света. Виждаш светкавицата и религията, митологията ти казва - Бог храчи по хората/Зевс си играе на шашки/Посейдон си пробва новата бормашина/Вишну си кара колесницата и т.н.
Нямах предвид това (не се подвеждай от ника ми
), а начинът на използване на каквата и да е религия.
За суеверието също не съм съгласна. То не е в основата на създаване на религиозна система. Желание да се обясни света - да, но освен чисто митологични елементи има и доста неща плод на многовековен човешки опит.
Пък ако почнем за митологията в науката, например за "лунния" чиляк Н. Армстронг.
(По-модерно е да му се казва конспирация.)
Аз се опитвам да покажа, че няма съвършена система, доктрина, учение, все някъде издиша.
Jurisprudent, on Dec 21 2011, 16:20, said:
И комунизма го прави. И националсоциализма, фашизма - също. Само че в техния случай елементът, който е отпаднал, е свръхестественото обяснение, защото по това време вече има развита наука да коментира тези въпроси, а религиите се развиват на фаза, когато имат и пълнеж от онова, което древните гърци са наричали натурфилософия, обяснение на механизмите на природата. Онзи, който слага роза на гроба на Ким Ир Сен, е със същите подбуди като този, които целува ковчежето с мощите на "вегетарианеца", както се разбра, св. Йоан от Созопол.
Хич не е даже отпаднал, ами се развива, но под друга форма.
violator, on Dec 21 2011, 16:25, said:
Това измества нивото на спора, правейки го мерене на понятия и наименования.
Ако някой държи да нарича Аминокиселината - "Създател", а Пространствено-временния континиум - "Бог", аз нямам нищо против. Просто го намирам за излишно изкривяване на реалностите.
Цялата история на религията е спор за наименованието на едно и също. После се намесва и науката.
violator, on Dec 21 2011, 16:25, said:
Вярата в Бог е практическо ограничение. Не можеш да го сравняваш с невярата в Бог. Което е нормално състояние на свободен разум.
Това е все едно да сравняваш меломан с музикант в контекст на музициране.
Вярата и невярата са все практически ограничения, с цел улеснение на обяснението, като аксиомите в математиката. Научно доказателство за съществуването или не съществуването на бог няма. Следователно вярата и невярата са абсолютно равнопоставени, базирайки се на субективни възприятия. Нормално състояние на свободен разум е и вярата, и невярата, защото отричайки вярата, ти признаваш само невярата, т.е. вече правиш разумът несвободен, лишавайки го от избор.
Меломанът може да стане музикант, пък музикантът меломан, освен това двете не се изключват.
Нещата не са еднозначни. Човек може да приеме за себе си някаква позиция, но да твърди, че тя е единствено добрата вече е догма.