Питам в качеството си на човек, който през въпросната 2007-ма година не беше наясно дори що е точно джаз, а от около две години е толкова яко в джаза, че даже 70-тарският прог му звучи строго рамкиран и шлагерен.
А пенсионната възраст е все още твърде далеч в тъмнината на тунела. И се опитвам и за себе си да си обясня ситуацията, да разбера вкусово израстване ли е това, изснобчване ли е или обикновено одъртяване. Или пък съм постигнал преждевременна мъдрост и безвремие (според твоите трактовки). Защото определено не е претенция и никога не съм насилвал нещата в тази посока, дойдоха си много естествено (признавам си - минавайки през върл прог период, който си продължава паралелно до голяма степен).
Та въпрос на мъдрост и безвремие ли е слушането на джаз или въпрос на възприятие на света, което се променя с възрастта и обстановката, или пък което винаги си е било там и е чакало някой мъничък детайл да му открехне портите към светлината?
Полудяване ли е джазът? Що пък не. Лудостта е хаос, а хаосът е креативна сила номер едно във вселената.
Градация или деградация е преминаването от рок към джаз? От структура и логика към хаос и случайни хрумки.
Защото преди много време при мен същото се случи и с Флойд, а след това и с прога като цяло - трябваше ми не малко време, за да ги допусна до съзнанието си и да чуя музиката вътре. И може би затова си мисля, че джазът е естетсвеното продължение на тоя процес и не е нужно да се чака до пенсионна възраст и цялото време на света, за да усетиш вибрациите му. Всъщност малкото прогресив фенове около мен вървят по абсолютно същия път, до един - право към джаза, по кривите пътечки на фюжъна (като мен). Затова някак си напоследък бях приел, че джазът и прогът са толкова близки като светосъздаване, че искрено се учудих на твоето мнение, което напълно бях забравил. И затова исках да проверя дали след осем години все още поддържаш това свое твърдение (възприятие). Имайки предвид и моето шеметно пътешествие по магистралата "дженеръл рок - прог рок - джаз", което буквално ме връхлетя като тайфун за има-няма 3-4 години.
(Надявам се, че от тези мои разсъждения не прозира някакъв упрек за музикална заседналост, хо-хо-хо, има си хас! Само си разсъждавам и се питам, чудя и мая).
А и като цяло просто ми се дописа във форума, че не го бях правил от памтивека.
Edited by Jimmy Pop, 06 август 2015 - 15:54 .