Принципно съм поддръжник на експериментите с всякакви нетрадиционни за рока инструменти, стига да не звучат прекалено пришити към цялостната атмосфера на парчетата. Но саксофонните включвания ми влияят по един по-особен начин, несравним с нищо друго, което всевъзможните жанрови и стилистични колаборации в модерната музикална индустрия са предоставяли за консумация от ушните ми канали и мозъчни електро-химични механизми на възприятие. Ако добавим към това и едно акустично пиано (или пък класически Хамънд бекграунд) - нещата биха могли да придобият епични висоти.
Отварям темата главно с егоистичната идея с ваша помощ евентуално да си намеря нови изпълнители, които изпозлват епизодично или системно саксофон в музиката си. Ще се радвам да науча както нови банди, така и отделни парчета, овкусени със сакс-подправки. Без ограничение в стиловете - от най-леките до най-тежките. Не се интересувам единствено от ска банди! От джаз се интересувам, но и той няма място в тази тема! Let's talk about rock!
Но тя би могла да се развие и в друга посока - например коя комбинация от рок и нетипични* за него инструменти най-много ви допада и защо?
...
Ето някои изпълнители, които според мен успешно залитат по сакси музика (по-късно ще пусна и линкове към отделни композиции):
Pink Floyd - в отделни парчета
Dire Straits - в отделни парчета
Siddharta - системно, най-вече в първите два албума
Amorphis - епизодично в албумите Tuonela, Am Universum, Skyforger и The Beginning of Times
Supertramp - системно
Madness - системно
Tony Martin - в песента "If It Ain't Worth Fighting For" (яко сакс-соло!)
Foreigner - в песента "Urgent" (яко сакс-соло!)
Хиподил - в много парчета (както като част от бас-секцията, така и солово)
На прима-виста се сещам за тези. Трябва да се поровя в папката си с музика и предполагам ще изкочат още.
----------------------
* Под нетипични за рока инструменти визирам различни от стандартните за рок парадигмата: китара, бас, барабани и (с леки условности) клавир. Макар че някои други духови и струнни такива имат дългогодишна история в колаборациите си с тежките китари, предпочитам да ги смятам за чужди тела в организма на рока.
Edited by Jimmy Pop, 25 януари 2013 - 14:50 .