Прекрасна дискусия е разнообразила на пръв поглед схематичната тема.
Всъщност, струва ми се, че мненията по-скоро се допълват, отколкото противопоставят, и ще трябва да се съглася с всички.
Обаче, трябва да отбележа, че Ozzy и Johnny Rotten, например, на мен винаги са ми звучали напълно "вярно" и са ми доставяли истинско естетическо удоволствие. Каквото и да казва физиката за подобни изпълнения, те перфектно изразяват есенцията на рока, хармонират с китарите и атмосферата. Технологиите могат да измерят какъв е тонът, но как точно биха определили кой е
необходимият тон, или начин на извличането му? Това е все едно да се опитваме да претеглим "душата" *, "вдъхновението", или някакви други имагинерни понятия.
Не вярвам, че човек може реално да бъде "научен" на творчество. Може да му се помогне да разбира по-добре изразните средства, и да ги използва съзнателно, но именно това почти задължително отнема оригиналността и всичко останало, което отличава изкуството от математиката.
Съответно, предпочитам да оценявам групите като цялостно въздействие, но ми беше много интересно да се запитам кои музиканти са се откроили:
10те Най-любими Китаристи:
01. Gregor Mackintosh (Paradise Lost, Vallenfyre): изключителен композитор; импровизациите му на живо са прекрасни. Най-после се оказа, че можел и да пее.
02. Kenny Hickey (Type O Negative, Seventh Void): фактът, че присъствието му не се натрапва, и не парадира с изключителни технически способности, за мен е по-скоро предимство. Саундът му е непоклатим.
03. The Edge (U2): космическа класа.
04. Galder (Dimmu Borgir, Old Man’s Child): Човекът-риф.
05. Jerry Cantrell (Alice in Chains)
06. Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain)
07. Esa Holopainen (Amorphis)
08. Wolf Hoffmann (Accept), заради най-добрите интерпретации на класиката
09. Dan Swanö (Bloodbath, Edge of Sanity, Nightingale и още безброй проекти) може да присъства във всяка една категория.
Чист гений.
10. Christofer Johnsson (Therion): най-епичното звучене.
10те Най-любими Басисти:
01. Peter Steele (Type O Negative, Carnivore)
02. Jan-Chris de Koeijer (Gorefest): най-здравият бас
ever.
03. Tom Angelripper (Sodom)
04. Mark Griffiths (Cathedral)
05. Lena Abé (My Dying Bride) (не са ли страхотни жените с бас-китари?
)
06. Adrian Jackson (My Dying Bride)
07. Toni Laroma (Ajattara)
08. Lemmy Kilmister (Motörhead)
09. Leif Edling (Candlemass, Krux)
10. Glen Benton (Deicide)
10те Най-любими Барабанисти:
01. Doktor Avalanche.
Сега сериозно,
Fenriz (DarkThrone): не е важна скоростта, а чувството за ритъм.
02. Frost (Satyricon, 1349): оптималната комбинация от всички ценни качества.
03. Hellhammer (Mayhem, Dimmu Borgir, къде ли не)
04. Terry Bozzio ми направи впечатление най-вече с участието си в KoЯn
05. Roy Mayorga (Soulfly, Stone Sour): страшно харесвам "tribal" барабани...
06. Shannon Larkin (Godsmack):
Voodoo
07. Joey Jordison (Slipknot) всъщност е в класацията основно заради композирането на
Enemy of the State.
08. Torturer и всеки друг, успял да издържи на темпото в Belphegor
09. Ed Warby (Gorefest, The 11th Hour, Ayreon...), защото поддържа високото ниво в толкова много, и различни, групи
10. Sal Abruscato (Type O Negative, Life of Agony), защото
това са най-добрите ударни, които съм чувала.
10те Най-любими Кийбордисти & Пианисти:
01. Josh Silver (Type O Negative): в сравнение с него, другите просто "дрънкат" по клавишите. Той рисува Вселени.
02. Martin Powell (My Dying Bride) е най-стилният от десятката, също така и категорично най-най-любимият ми цигулар
03. Joe Hahn (Linkin Park) не е точно клавирист, но това, което прави с техниката, е просто извънземно.
04. Xytras (Samael): също космически мащаби
05. Mustis (Dimmu Borgir)
06. Christian "Flake" Lorenz (Rammstein): ненадминат в сценичното поведение
07. Mortiis
08. Matthew Bellamy (Muse)
09. Mike Oldfield
10. Rhys Fulber (Front Line Assembly): създател на най-смисленото в електронната музика
_____
*забелязвам, че не само аз мисля в тази посока.